Euroopan energiakriisi

SUOMI:

"Suomessakin mahdolliset sähkökatkot talvella enimmillään kahden tunnin mittaisia
Euroopassa pelätään historiallisen vaikeaa talvea Ukrainan sotaan liittyvän energiakriisin jatkuessa. Sähkön säännöstely on mahdollista myös Suomessa tulevana talvena.

Suomessa kulutusta voidaan sähköpulan iskiessä vähentää enimmillään kahden tunnin paikallisilla sähkökatkoilla. Etukäteen suunnitellut katkot ovat kiertäviä eli ne kohdistuvat tarjonnan ja kysynnän mukaan eri puolille maata paikallisiin sähköverkkoihin."


KALIFORNIA:

"Record-breaking temperatures sparked historic power demands in California on Tuesday, straining the electrical grid and making rotating outages increasingly likely, authorities said.

Over 500,000 customers in California were given advanced notice to prepare for potential rotating outages, often called rolling blackouts, by Tuesday afternoon, Pacific Gas and Electric said. Hours later, California's electric grid operator issued Level 3 energy emergency alerts across the state, with imminent rolling blackouts "very possible," the grid operator said."


----


Näillä on jotain yhteistä.
Kierrätettävä sähkökatko on yhtävanha kulutuksenrajoituskeino kuin koko sähkö.

Jenkkien sähkömarkkinoita ei voi verrata täkäläiseen markkinaan, jenkeissä sähköverkko on 100% markkinaehtoinen jolle on vain jotain lakitenistä määräyspohjaa. Euroopassa sähköverkko on lainsäädännöllisesti ja virastojen kautta ohjattu markkina jolla on jotain markkinaehtoisia osia. Kaliforniassa vähänkin vakavammin otettavalla työpaikalla on oma varavoimala. Samoin kotitalouksilla on yleisesti CHP tyyppinen lämpimänveden varaaja, eli agregaatti jonka hukkalämmöllä lämmitetään vesi. Pyörii yleensä kotitalouskaasulla suoraan kaasuverkosta.
 
Kierrätettävä sähkökatko on yhtävanha kulutuksenrajoituskeino kuin koko sähkö.

Jenkkien sähkömarkkinoita ei voi verrata täkäläiseen markkinaan,

Kalifornia on kuuluisa vihreästä siirtymästään.



---


Muuta asiaa: Macronin kommentteja luin Espanja-Saksa kaasuputkeen liittyen. Macron horisee "vihreän vedyn" tavoitteista. Eli tämä on se huippukallis energianmuoto, jota tuotetaan vedestä, nimenomaan tuuli- tai aurinkosähköllä.

Herran haltuun.
 
Varavoimaloita käynnistetty Suomessa:

Tästä se (talven sähköpula) saattaa alkaa...

Iltalehti tietää kertoa jutussaan, että säätösähkön hinta oli vaatimattomat 5000 €/MWh eli 5 €/kWh.

Kuvituksena Forssan laitoksen esittely:
 
Briteillä on vähän eri meininki.


Huomenna hallituksensa energiasuunnitelman julkistava Truss sanoi, että Britannian on lisättävä omaa energian tuotantoa. Hänen mukaansa energiapakettia ei makseta windfall-veron tuotoilla.
Windfall-vero tarkoittaa energiayhtiöiden poikkeuksellisten suurten tuottojen verottamista.
Truss väläytti briteille helpotusta Pohjanmeren kaasun- ja öljyntuotannon lisäämisestä ja ydinvoimaan investoimisesta. Energiapaketista Truss lupasi apua sekä kansalaisille että yrityksille.


Toisin sanoen, brittipääministeri lähtee hakemaan ratkaisua ongelmaan siitä lähtökohdasta, ettei energiantuotannossa pitäisi heittäytyä muiden varaan eikä sellaisiin energiantuotantotapoihin, mitkä eivät ole toiminnallisesti ja taloudellisesti järkeviä. Olisi erittäin tervetullutta jos omat päättäjämme olisivat tehneet tämän kaltaisia avauksia, mutta nähtävästi aloitekykyä ei hirveästi ole tai sitten vain ei kyetä ajattelemaan muuta ratkaisua kuin lisää tuuli- ja aurinkovoimaa. Nähdäkseni se osoittaa pahasti puutteellista strategista ajattelukykyä. Kun tiedetään pökäleen olevan puntissa huonojen ratkaisujen takia ja että putler käyttää hyväkseen jokaista tilaisuutta hyödyntää tyytymättömyyttä Euroopan kansalaisissa, olisi ensiarvoisen tärkeää että johtoporsas pystyisi esittämään jonkinlaisen realistisen tien ulos kriisistä - käytännössä tämä vaatisi edullisen ja luotettavan energiantuotannon lisäämistä ja esim. SMR:ien kehitykseen, standardisointiin ja edulliseen rakentamiseen panostamista. Nyt päättäjät sen enempää Suomessa kuin EU:ssakaan eivät ole ihan hirveästi kyenneet esittämään mitään kovin konkreettista tällä saralla.
 
Nyt päättäjät sen enempää Suomessa kuin EU:ssakaan eivät ole ihan hirveästi kyenneet esittämään mitään kovin konkreettista tällä saralla.
Suomessa miniteriöt päivitti sähköenergian tuotantopläniä joskus1½vuotta sitten ja se näytti OK:lle. Niin arvaten kampaviinerien lomassa aiheeseen ei tuolla ole palattu. Ainoa vain että ko. suunnitelmissa mm. tuvetuotannon piti laskea maltillisesti, ei romahtaa. Kaukolämmön yhteistuotannon piti pysyä ennallaan, ei romahtaa. Ja Hanhikiven tulisi puskea sähköä verkkoon 2025. Ja mitä muita juttuja siellä olikaan. Kukaan ei ole tuohon puuttunut vaikka eranto todellisen ja suunnitellun välillä kasvaa kokoajan. Tietyillä ihmisillä kun sähkö tulee töpselistä ja sillä siisti. Täällä on sähköverkon vakaus ollut liian pitkään hyvällä tasolla niin vakautta on saanut nakertaa pitkään ennenkuin tulee oikeasti sähkökatkoja.
 
Katselusuositus. Ruotsalainen proffa avaa sähkökriisin juuret Ruotsin ja osin muiden Pohjoismaiden kautta. Perustelee kehityksen alkaen sähkönsiirron fysiikasta, tehtyjen poliittisten ratkaisujen kautta tähän hetkeen.

 
No ei tosiaan. Ja nyt vasta syyskuu..
Näemmä OL3 ei päässyt aiotusti verkkoon, mikä yhdessä tuulettoman hetken kanssa aiheutti sähköpulan. Paljon on kiinni (sattumavoiman lisäksi) yhdestä koekäytössä olevasta myllystä.


Edit: Kappas, linkki on sama kuin aamulla, mutta sisältöä on huomattavasti enemmän.
 
Onko muuten kuulunut mitään Elokapinasta? Energia-hätätilan voisi kyllä julistaa.
Tavoittaako tämä foorumi päättäjät vai pitääkö mennä telttailemaan Eduskuntatalon aulaan ? (ulkonahan on kylmä eikä lämmitystä )
:unsure:
.
 
Ranska lupaa saada kaikki ydinvoimalansa käyttöön talvella viimeistään. Nyt 32 on huollossa tai korjattavana, yhteensä näitä on 56.
 
Ranska lupaa saada kaikki ydinvoimalansa käyttöön talvella viimeistään. Nyt 32 on huollossa tai korjattavana, yhteensä näitä on 56.
Toivottavasti saavat lypsettyä Sakuilta hyvät massit
 
Periaatteessa Euroopan energiaongelmien ei pitäisi koskettaa juurikaan Suomea.
- me emme ole riipppuvaisia ryssän kaasusta eikä enää oikeastaan mistään muustakaan.
- on täysin omien päättäjiemme (siis valitsemiemme edustajien) varassa kuinka järjestämme oman kansallisen energiahuoltomme.

Toisekseen emme ole myöskään halunneet Suomen olevan sähköntuotannon osalta riittävän omavarainen.
- tältä osin ongelma koskettaa meitä, kysymys on omista päätöksistämme.
- esimerkiksi erityisesti lämpöenergian osalta uusiutuvan kotimaisen turpeen käytön lopettaminen (jopa lopettamistuen ja laitteiden romuttamisen myötä) on vain yksi esimerkki omien päättäjiemme toimista.
- peiliinkin voi katsoa, olemmehan nimenomaan valinneet edustajat päättämään em. yhteisistä asioista.

Vaalit on tulossa joten voidaan olla varmoja että myös energia-asiat nousee kaikkien ehdokkaiden vaaliteemaksi. Puolen vuoden päästä jokainen saa äänestää juuri sitä ehdokasta jonka uskoo parhaiten hoitavan tehtäväänsä. Mutta täytyy sanoa että tuskin tähän kovin suuria paranuksia saadaan.

Onneksi edellä mainitun lisäksi on olemassa mahdollisuuksia itse vaikuttaa siiten miten järjestää oman energiahuoltonsa.
- tämä on hyvä vaihtoehto, varsinkin jos/kun kokee ettei yhteiskunta tai palveluyritykset hallitse asioitaan.

Tottakai jokainen tarvitsee sähköä, enemmän tai vähemmän, mutta käytön määrään sekä riippumattomuuteen sähköntoimittajista pääsee monissa tapauksissa itse vaikuttamaan. Varsinkin lämpöenergian tuotannossa.
- esim. sähkökiuas vs. puukiuas, varaavat takat tai erilaisen ilma-, maalämpöratkaisut.
- maaseudulla lisääntyneet hake-/pellettipolttimet jopa tilakohtaiset biovoimalat jne.
- puhumattakaan uusista aurinkokennoista ja tuulivoimaloista jne. mukaan lukien vaikka erilaiset agregaatit ja varavoimalat.
- jokainen voi valita itselleen sopivia komponentteja...tarpeensa mukaan.
- useinkaan ei kannata tavoitella täydellistä riippuvuutta sähköntoimittajista.
- kohtuullista lienee jos "ostosähkön" määrä jää vuositasolla esim. 1000-2000 kilowatin tasolle.

20-30 tuhannella tekee mökkiinsä jo melko kattavan omavaraisen energiaratkaisun. Tuosta voi diskontata vuosi-/kuukausikustannuksia vaikkapa 25 vuoden ajalle jne.
- toki on selvää ettei tällainen kokonaisuus onnistu kaikissa tapauksissa. Ne ovat kuitenkin uusia ja varsin suosittuja mahdollisuuksia. Varsinkin jos uuden kiinteistön sähköliittymä kustantaisi esim. juuri saman verran.
- veikkaan että tulevaisuudessa yksittäisten kiinteistöjen omavaraisuus tulee lisääntymään.

Kaikille kuluttajille löytyy monenlaisia vaihtoehtoja mm. lämmitysenergian ja sähkön käyttämiseksi ja jopa tuottamiseksi.
- joka viikko joku laitetoimittaja soittelee ja esittelee omia ratkaisujaan..

Näin omavaraisuuteen pääsee vaikuttamaan myös suoraan, omilla päätöksillään.
 
Onhan tuo absurdia että Kaliforniassa jossa täydelliset olosuhteet tuottaa aurinkoenergiaa 73% vuotuisen auringon paisteen avulla on hankaluus saada sähkö riittämään. Meinaan että lämmitys joka meillä on se leijonan osa ei ole noilla sijainneilla ongelma kun keskimäärin kahtena yönä vuodessa käy lämpötila +4C:ssä (lähde:https://www.currentresults.com/Weather/California/Places/los-angeles-weather-averages.php)

Jos noilla lähtökohdilla saadaan ongelmia sähkönsaantiin, on meillä täällä aika hyvin pullat uunissa teknisesti Suomessa.
 
Onhan tuo absurdia että Kaliforniassa jossa täydelliset olosuhteet tuottaa aurinkoenergiaa 73% vuotuisen auringon paisteen avulla on hankaluus saada sähkö riittämään. Meinaan että lämmitys joka meillä on se leijonan osa ei ole noilla sijainneilla ongelma kun keskimäärin kahtena yönä vuodessa käy lämpötila +4C:ssä (lähde:https://www.currentresults.com/Weather/California/Places/los-angeles-weather-averages.php)

Jos noilla lähtökohdilla saadaan ongelmia sähkönsaantiin, on meillä täällä aika hyvin pullat uunissa teknisesti Suomessa.
Tuo linkkini yllä, en ole ymmärtänyt säätövoiman merkitystä ennen kuin nyt. Säätövoima ei pelkästään täytä aukkoja energian määrässä vaan pitää sähkön laadun kunnossa ja se tehdään monta kertaa sekunnissa.

Proffa tuossa suunnilleen kertoo, että pelkän aurinko -ja tuulivoiman varaan rakentaminen on mahdotonta, koska yksiköt ovat liian pieniä säätämään verkkoa nopeasti ja verkko kaatuu. Hänen mukaansa Euroopan energiapolitiikassa on unohdettu fysiikka ja luonnon lait.

”Hauskana” kaneettina toteaa, että 70-luvun öljykriisin jälkeen Ruotsi siirtyi öljystä ympäristöystävällisempään ydinvoimaan ja nyt kun ydinvoima ajettiin tuulivoiman alta pois, niin säätövoima on pakko tuottaa taas öljyllä. Aivan päätöntä touhua.

Muok. Ennen kuin joku sanoo vesivoima, niin pohjois- ja etelä ruotsi eivät proffan mukaan ole samassa kantaverkossa, koska siirtokapasiteetti ei riitä. Siksi etelässä oli ydinvoimaa ja nyt siellä tilanne on ollut jo pitkään kriittinen kun ydinvoimaa ei ole riittävästi.
 
Viimeksi muokattu:
Periaatteessa Euroopan energiaongelmien ei pitäisi koskettaa juurikaan Suomea.
- me emme ole riipppuvaisia ryssän kaasusta eikä enää oikeastaan mistään muustakaan.
- on täysin omien päättäjiemme (siis valitsemiemme edustajien) varassa kuinka järjestämme oman kansallisen energiahuoltomme.

Toisekseen emme ole myöskään halunneet Suomen olevan sähköntuotannon osalta riittävän omavarainen.
- tältä osin ongelma koskettaa meitä, kysymys on omista päätöksistämme.
- esimerkiksi erityisesti lämpöenergian osalta uusiutuvan kotimaisen turpeen käytön lopettaminen (jopa lopettamistuen ja laitteiden romuttamisen myötä) on vain yksi esimerkki omien päättäjiemme toimista.
- peiliinkin voi katsoa, olemmehan nimenomaan valinneet edustajat päättämään em. yhteisistä asioista.

Vaalit on tulossa joten voidaan olla varmoja että myös energia-asiat nousee kaikkien ehdokkaiden vaaliteemaksi. Puolen vuoden päästä jokainen saa äänestää juuri sitä ehdokasta jonka uskoo parhaiten hoitavan tehtäväänsä. Mutta täytyy sanoa että tuskin tähän kovin suuria paranuksia saadaan.

Onneksi edellä mainitun lisäksi on olemassa mahdollisuuksia itse vaikuttaa siiten miten järjestää oman energiahuoltonsa.
- tämä on hyvä vaihtoehto, varsinkin jos/kun kokee ettei yhteiskunta tai palveluyritykset hallitse asioitaan.

Tottakai jokainen tarvitsee sähköä, enemmän tai vähemmän, mutta käytön määrään sekä riippumattomuuteen sähköntoimittajista pääsee monissa tapauksissa itse vaikuttamaan. Varsinkin lämpöenergian tuotannossa.
- esim. sähkökiuas vs. puukiuas, varaavat takat tai erilaisen ilma-, maalämpöratkaisut.
- maaseudulla lisääntyneet hake-/pellettipolttimet jopa tilakohtaiset biovoimalat jne.
- puhumattakaan uusista aurinkokennoista ja tuulivoimaloista jne. mukaan lukien vaikka erilaiset agregaatit ja varavoimalat.
- jokainen voi valita itselleen sopivia komponentteja...tarpeensa mukaan.
- useinkaan ei kannata tavoitella täydellistä riippuvuutta sähköntoimittajista.
- kohtuullista lienee jos "ostosähkön" määrä jää vuositasolla esim. 1000-2000 kilowatin tasolle.

20-30 tuhannella tekee mökkiinsä jo melko kattavan omavaraisen energiaratkaisun. Tuosta voi diskontata vuosi-/kuukausikustannuksia vaikkapa 25 vuoden ajalle jne.
- toki on selvää ettei tällainen kokonaisuus onnistu kaikissa tapauksissa. Ne ovat kuitenkin uusia ja varsin suosittuja mahdollisuuksia. Varsinkin jos uuden kiinteistön sähköliittymä kustantaisi esim. juuri saman verran.
- veikkaan että tulevaisuudessa yksittäisten kiinteistöjen omavaraisuus tulee lisääntymään.

Kaikille kuluttajille löytyy monenlaisia vaihtoehtoja mm. lämmitysenergian ja sähkön käyttämiseksi ja jopa tuottamiseksi.
- joka viikko joku laitetoimittaja soittelee ja esittelee omia ratkaisujaan..

Näin omavaraisuuteen pääsee vaikuttamaan myös suoraan, omilla päätöksillään.
Ei tässä tilanteessa hirveästi ole olalle taputeltavaa (turve hyvä esimerkki) mutta kiitän kyllä siitä Suomen päättäjiä että ydinvoimaa ei sentään ole poistettu tunneperäisistä syistä kuten jotkut... Vaan on oikeasti lisätty.
 
Ei ennusta kovin hyvää talvelle :unsure:
Ei. Kuulin että Pohjanmaalta ja Pohjois-Savon länsiosista on ajettu erittäin runsaasti turvetta kesän aikana Pietarsaareen, jossa sillä on tehty sähköä. Suunnilleen kaikki, mitä tältä alueelta kesän aikana saatiin nostetuksi, on jo poltettu.

Talvi on tulossa. Voihan sitä jokainen vähän arssinoida, mitä poltetaan talvella vai poltetaanko mitään.
 
Viimeksi muokattu:
Ei. Kuulin että Pohjanmaalta ja Pohjois-Savon länsiosista on ajettu erittäin runsaasti turvetta kesän aikana Pietarsaareen, jossa sillä on tehty sähköä. Suunnilleen kaikki, mitä tältä alueelta kesän aikana saatiin nostetuksi, on jo poltettu.

Talvi on tulossa. Voihan sitä jokainen vähän arssinoida, mitä poltetaan talvella vai poltetaanko mitään.
Emmakarit, mariaohisalot yms kumppanit ovat nyt varmasti hyvin tyytyväisiä tilanteeseen. Elämme taas hyvin mielenkiintoisia aikoa tulevat kuukaudet.. Ja äänestämällä TODELLAKIN voi vaikuttaa.
 
Back
Top