Mäkin lähtisin siitä käsityksestä, että mikäli Puola F-15:een päätyisi, kyse olisi ensisijaisesti hävittäjäpommittajsta (jossa ei ole kyllä mitään 'kevyttä'?), eli sen rooli olisi ilmasta maahan. Ja lähden kans siitä liikkeelle, etten näe Puolan saavan kalliin koneen operoinnista hintaa vastaavaa hyötyä irti. F-16 on jo konearsenaalissa, joten sen lisähankinnoilla varmaankin saataisiin myös ilmasta maahan -rooli tyydytettyä selvästi edullisemmin, suuremmasta pommikuormasta ja toimintasäteestä ei varmaankaan Venäjän ja sen vasallin rajanaapuri saa niin merkittävää hyötyä, että kolmannen (tai ehkä oikeammin neljännen) ja suht kalliin konetyypin hankinta olisi perusteltua. Saman voisi sanoa F-35 -lisähankinnoista. Mutta ajatus on kutkuttava, myönnän.
Mutta koska Puolalla on selvästi melkoinen hybris päällä (mitä kaikkea siellä oli ostoskorissa, yli 1000 tst-panssaria, 800 panssarikanuunaa, lähes 100 Apahcea jne), niin voihan sitä maalailla skenaarioita: Venäjän ilma-ase on osoittautunut Ukrainan sodassa lukujaan heikommaksi ja Venäjän rohkeus käyttää sitä jo vahvan ilmatorjunnan piirissä vielä heikommaksi - se varmaan olisi vielä heikompi suorastaan ilmaherruutta nauttivan opponentin ilmatilassa, ja se NATO:lla aika kiistatta on omalla alueellaan. Ehkä ilmasta ilmaan - rooli onkin jätetty toissijaiseksi koko Puolan ilma-aseessa? Noin hypoteettisesti, Puola voisi käyttää F-35:ttä SEAD/DEAD-roolissa, F-16:tta lähi-ilmatuessa ja F-15:ttä F-35:n tukemana iskuihin vihollisen syvyyteen. Venäjän doktriini vaikuttaa edelleen olevan käyttää lähinnä massamaista tulivoimaa, ja sen keskittämiselle tällainen arsenaali alkaisi olla kieltämättä jo melkoinen uhka. "Harjoitus Zapadin" kaltainen joukkojen keskittäminen läntiselle Valko-Venäjälle ei varmaankaan silloin tulisi kysymykseen - tosin voi kyllä ihan rehellisesti kysyä, että tulisiko se sen enempää ilman Eagleja? Hyökkäyksen aloittaminen NATO-maa Puolaa kohtaan johtaisi joka tapauksessa sotaan, jonka jälkeen Venäjää ei olisi enää olemassa.
Eli ajatus lähinnä on kutkuttava. En vain pidä sitä kustannustehokkuutensa vuoksi kovin todennäköisenä (ehkä noin 30 % luokkaa, on Puola kuitenkin aiemminkin yllättänyt suurostoksillaan), lähinnä se nostaisi kynnystä (joka siis NATO-maana on Puolaa vastaan jo valmiiksi korkea) käyttää hybridisodankäynnin sotilaallisen painostuskomponentin käyttöä. Poliittisesti tietenkin liittolaisia kohtaan se olisi (jälleen yksi) näpäytys sen puolesta, että liittolaisten on kaikkien osallistuttava liittouman puolustukseen. Varsinkin Saksan tahallinen alisuorittaminen on suorastaan häpeä.