F-35 Lightning II

Pahoittelen että vastaus on kestänyt näin kauan.

Ensinnäkin Gripen E:ssä ei ole mitään suunnattuja datalinkkejä vaan ympärisäteilevät TIDLS- ja Link 16 -datalinkit. Molemmat toimivat UHF-alueella ja vaatisivat lähes metrin luokkaa olevat antennit jotta voisivat olla suunnattuja eikä niitä voi mitenkään muuttaa suunnattaviksi koska ne on suunniteltu ihan eri lähtökohdista. MADL käyttää Ku-aluetta jotta antennien koko pysyisi riittävän pienenä hävittäjäkoneeseen.

Saab on yksiselitteisesti sanonut että Gripen NG:n on suunnitteilla suunnatut datalinkit. Voivat tietysti valehdellakin.
This is how Saab perceives future air combat with the Gripen NG in an air-to-air scenario :
In practice, this means that the group of Gripens enter the combat area silently in a randomly spread out swarm. No active emissions are used but all sensors listen passively, including IRST, EW sensors, and the highly advanced AESA radar antenna. This can be complemented with short and random active emissions from the AESA radar. Any data on enemy aircraft is shared with beamed data links, thus enabling long range Meteor missile launches from Gripens with the most geometrically suitable positions within the swarm.

Ympärisäteilevä Link 16 löytyy tietysti myös F-35:stä. MADL on tarkoitettu vain parven sisäiseen kommunikointiin. Samanlainen systeemihän on ollut ruotsalaishävittäjissä jo pitkään.

Miten Gripeniin tarkoitettu Skyward-G olisi parempi kuin EOTS? Se ehkä näkee yläviistoon paremmin, mutta sitä varten F-35:ssä on DAS. Alaviistoon se näkee huonommin ja sivulle ja taakse vielä huonommin. EOTS näkee koneen eteen, taakse ja sivuille. Detektorien osalta Skyward-G käyttää tiettävästi LWIR (pitkiä aaltoja) detektoria kun taas EOTS käyttää MWIR (keski-pitkiä aaltoja) detektoria. Kun IR sensoreista puhutaan, niin yleensä paras suorituskyky saadaan MWIR sensoreilla (näkevät pidemmälle ja kontrasti on parempi) mutta ne ovat kalliimpia.

Skyward perustuu Eurofighterin PIRATE-sensoriin. Tämä on suunniteltu ensisijaisesti ilmataistelusensoriksi, mistä kertoo sen laaja skannausalue (30x24 astetta laajakulmalla, skannaten 160x60 asteen aluetta). EOTS taas perustuu FLIR-järjestelmään joka on tarkoitettu pääasiassa maamaaleja vastaan. Mikäli EOTSin skannausalueet ovat samanlaisia kuin vastaavassa Litening III-podissa niin ne ovat pienemmät (Liteningissä Wide scan on 24x18 ja skannausalue 150x45 eli käytännössä se näkee noin puolet vähemmän kuin Skyward).

Selexin mukaan Skyward G havaitsee "Mid or longwave IR". Sen tarkemmin ei kuitenkaan taajuuksia erotella.

DAS on tietysti täysin eri juttu. Sen kameroissa on kiinteä kalansilmäsuurennos. Niiden herkkyys on tietenkin selkeästi huonompi kuin EOTSilla.

MAWS on vain yksi DAS:n tehtävä, eikä läheskään aina välttämättä tärkein. Muut ovat pilotin yönäkökyky, omien koneiden jatkuva seuranta (estetään yhteentörmäykset ja omien ampuminen) ja viholliskoneiden havaitseminen, tunnistaminen ja jatkuva seuranta. Lisäksi sitä käytetään vihollisen ohjusten ja muiden aseiden laukaisupaikan tunnistamiseen, aseiden suuntaamiseen (vähän kuin kypärätähtäin) ja navigointiapuna. Gripenissä on pelkkä MAWS ja sekin toimii UV-säteilyn perusteella. Sen vuoksi se toimii käytännössä vain kun ohjuksen rakettimoottori toimii ja kun moottori sammuu, ei ohjuksesta tule UV-säteilyä ja MAWS ei enää näe sitä. Gripen NG:n kohdalla mainitaan mahdollisuus tulevaisuudessa käyttää IR-perustaista MAWS:a mutta saa nähdä tuleeko sellaista koskaan.

Mistä muuten tiedät kuinka hyvä Gripenin MAWS on ja kuinka paljon vääriä hälytyksiä DAS tällä hetkellä antaa? Tuollainen ongelma on puhtaasti algoritmien säätäminen kohdalleen (herkkyys vastaan väärien hälytysten minimointi) ja se ei varmasti ole mikään iso ongelma kokonaisuudessa. Faktahan edelleen on, että F-35:n järjestelmät ovat kehityksen ja testauksen alla ja havaittuja puutteita korjataan samalla kun uusia ominaisuuksia luodaan.

UV-pohjaista MAWSia pidetään kai yleisesti parempana: UV läpäisee pilvet, sumun ja sateen paljon paremmin kuin infrapuna tai näkyvä valo. Parasta olisi tietysti molemmat mutta tämä voi olla aika vaikea toteuttaa.
Tieto DASsin vääristä hälytyksistä perustuu aiheesta kertoneeseen uutiseen.

Gripen E:ssä on tosiaan AESA tutka, mutta se ei vielä tarkoita kykyä toimia hyökkäyksellisesti. Tätä varten tarvitaan erittäin kiinteä integrointi koneen ELSO-järjestelmän ja muiden järjestelmien kanssa. Lisäksi tutkan täytyy ominaisuuksiltaan tukea ELSOa. Ainakaan en ole nähnyt Raven ES-05 tutkan osalta mainintoja hyökkäyksellisistä ELSO kyvyistä.

Ei sellaista vielä olekaan, tänä päivänä se kuitenkin tarkoittaa käytännössä softapäivitystä. Mikä tietysti vaatii kehittelytyön jota ei ole vielä ES-05:lle tehty mutta eiköhän sekin ole tulossa. Se jää nähtäväksi miten hyödyllisiä nämä moodit tulevat olemaan koska käytännön kokemusta niistä ei ole. Kuulemma aussit valittivat ettei APG-79:n elso-moodit vielä oikein toimi joten myös jenkeillä on tässä työtä jäljellä.
Gripenin tutkan etuna on tietysti mekaanisen skannauksen mahdollistama laajempi keilausalue.

Gripen E:ssä on tosiaan sensorifuusio siinä mielessä että se osaa yhdistää eri sensoreilta tulevat seurannat yhdeksi seurannaksi. F-35:n sensorifuusio taas osaa tuon lisäksi yhdistää kaiken sensoridatan (koska data käsitellään keskitetysti koneen tietokoneissa) ja osaa lisäksi itsenäisesti ohjata sensoreita. Tällä tavalla se voi optimoida eri sensorien ominaisuuksia tilanteen mukaan (esim. herkkyys) ja lisäksi pilotin ei tarvitse manuaalisesti käyttää sensoreita (vähentää merkittävästi työkuormaa ja nopeuttaa toimintaa).

Eikai tuossa ole mitään mullistavaa? Sensorien autonomiahan on lisääntynyt sitä mukaa kun niiden määrä ja teho on koneissa kasvanut, ei tässä ole mitään erikoista jonka vain amerikkalaiset olisivat tykönään hiffanneet. 60-luvulla tutkat piti käsin suunnata kohteeseen, 70-luvulla tuli automaattisesti toimivat multimooditutkat, 90-luvulla alettiin yhdistämään datalinkkien ja tutkan tietoja jne.
 
- Häiveominaisuudet tutkataajuuksilla.
Jep, tämä on F-35 suurin etu. Gripeninkin häive etusektorista on sitten about pienin varsinaisten häivekoneiden jälkeen. Tarkkaa tietoa siitä ei taida tosin olla, paljonko se on.

- Häiveominaisuudet infrapuna-alueella (joskin etu saattaa olla pienempi johtuen Gripenin puolet heikkotehoisemmasta moottorista)
F-35 taitaa tosiaan koettaa jäähdyttää itseään, mutta vastaavasti se on pullea ja raskas kone, jolla on käytössään maailman tehokkain ja samalla sitten kuumin moottori. F-35:dellä on itse asiassa ollut todellisia vaikeuksia siinä, että kone tahtoo kuumeta liiaksi.

Gripen NG painii suunnilleen samassa sarjassa häiveominaisuuksiltaan kuin esim. Super Hornet. F-35:n tutkataajuuksien häiveominaisuudet ovat jotain ihan muuta kuin kummassakaan noista. Kuinka paljon on vaikea sanoa, mutta julkistettujen tietojen perusteella Gripen NG todennäköisesti näkyy vihollistutkassa moninkertaisesti kauempaa kuin F-35.

F-35 tosiaan jäähdyttää itseään ja lisäksi se jäähdyttää aktiivisesti suihkumoottorin palokaasuja (ohivirtausilmalla ja . Lisäksi siinä on piempi suihkuputki ja se hyödyntää LOAN-suihkusuutinta jolla on tiettävästi merkittävästi alhaisempi pintalämpötila. Tällä poistetaan koneen pinnalta kuumat pisteet ja vähennetään palokaasujen lämpötilaa. Lämpöetsimet perustuvat lämpötilaerojen havainnointiin ja kuumien pisteiden poisto lyhentää niiden havainnointietäisyyttä vaikka keskilämpötila pysyisi samana tai jopa nousisi. Joka tapauksessa Gripenissä ei ole mitään näistä ominaisuuksista mutta toki sen pienempi ja heikkotehoisempi moottori tuottaa vähemmän lämpöä itsessään.

F-35 on pullea lähinnä sisäisten asekuilujen, suurten polttoainesäiliöiden ja avioniikan vaatiman tilan takia.

- Suunnattu datalinkki jota lähes mahdoton havaita (MADL)
Fulcrum jo kommentoi. Lisäksi, ota huomioon, että käsittääkseni MADL soveltuu vain F-35-parin tai parven sisäiseen kommunikointiin. Ne joutuvat joka tapauksessa käyttämään Link-16 johtokeskuksen ja ilmatorjunnan kanssa laajemman ilmatilannekuvan saamiseksi

MADL:n kautta onnistuu myös kommunikointi laajemmalle:
http://www.aviationtoday.com/catego...h-Fourth-Generation-Communications_82304.html
http://archive.airforcetimes.com/ar...027/New-data-link-enables-stealthy-comms-F-35

“We have postulated MADL terminals on ships and we have built a MADL test ground station, so it could be done,” he said. “But it’s more about the logistics of where F-35s will be flying and how close to the ground they would be. It would be mission-scenario dependent, but it’s all technically possible.”

- Maalinosoitusjärjestelmä vakiona (EOTS), maksaa miljoonia ostaa erikseen
Huonompi kuin Gripenin IRST A2A-tehtäviin. Podi ei paljoa maksa suhteessa kaikkeen muuhun. Lisäksi hyviä podeja on jo Suomella valmiina hankittuna Hornettien A2G tehtäviin. Lisäksi F-35 EOTS on paljon huonompi kuin podit A2G-tehtäviin, kuten varmasti tiedät.

Todistapa nuo väitteet...

- Paljon laajempi sensori/datafuusio. Eri sensorit voivat ohjata toisiaan ja järjestelmä toimii automaattisesti. Gripenin ja muiden datafuusio vain yhdistelee eri sensoreiden tietoja keskenään ja pilotti joutuu edelleen ohjaamaan jokaista sensoria erikseen.
Käsittääkseni Gripen NG kylläkin pystyy kaikkeen tähän.

Ei pysty kaikkeen tähän perustuen ihan Saabin mainosmateriaaliin. Heidän mukaansa se kykenee ainoastaan seurantojen yhdistelyyn.
 
Viimeksi muokattu:
Saab on yksiselitteisesti sanonut että Gripen NG:n on suunnitteilla suunnatut datalinkit. Voivat tietysti valehdellakin.

Kerropa missä Saab on näin yksiselitteisesti sanonut ja millä aikataululla ovat sellaista kehittämässä? Tuosta olen nähnyt vain hyvin epämääräisen "beamed datalink" viittauksen ja beamed voi tuossa yhteydessä tarkoittaa hyvin montaa eri asiaa.

Skyward perustuu Eurofighterin PIRATE-sensoriin. Tämä on suunniteltu ensisijaisesti ilmataistelusensoriksi, mistä kertoo sen laaja skannausalue (30x24 astetta laajakulmalla, skannaten 160x60 asteen aluetta). EOTS taas perustuu FLIR-järjestelmään joka on tarkoitettu pääasiassa maamaaleja vastaan. Mikäli EOTSin skannausalueet ovat samanlaisia kuin vastaavassa Litening III-podissa niin ne ovat pienemmät (Liteningissä Wide scan on 24x18 ja skannausalue 150x45 eli käytännössä se näkee noin puolet vähemmän kuin Skyward).

Selexin mukaan Skyward G havaitsee "Mid or longwave IR". Sen tarkemmin ei kuitenkaan taajuuksia erotella.

Perustuu kyllä Sniper XR-podiin mutta se ei kyllä kerro skannausalueesta tai katselukulmista mitään. Noita voidaan helposti muuttaa eri toteutuksissa koska sehän on lähinnä vain optiikan ja softan räätälöintiä. Sitäpaitsi yhdessä DAS:n kanssa skannausalue on jotain ihan muuta kuin Skywardissa (koko pallo koneen ympärillä).

UV-pohjaista MAWSia pidetään kai yleisesti parempana: UV läpäisee pilvet, sumun ja sateen paljon paremmin kuin infrapuna tai näkyvä valo. Parasta olisi tietysti molemmat mutta tämä voi olla aika vaikea toteuttaa.
Tieto DASsin vääristä hälytyksistä perustuu aiheesta kertoneeseen uutiseen.

UV:lla on jotain etuja mutta ei sitä kyllä yleisesti pidetä parempana. Esim. Saab ehdottaa IR-pohjaista järjestelmää korvaamaan oman UV-pohjaisen järjestelmän ja sama juttu esim. Thalesilla: https://www.thalesgroup.com/sites/default/files/asset/document/Elix-IR+datasheet.pdf

Dassault Rafalen MAWS on IR-pohjainen ja sama juttu Eurofighter Typhooniin suunnitellussa PIMAWS:ssa (jota ei ole kuitenkaan hankittu vaan on pysytty tutkapohjaisessa ainakin toistaiseksi).

Myös muut valmistajat suunnittelevat pääasiassa IR-pohjaisia MAWS:ja. Jos UV olisi parempi, miksi suurin osa uusista ja kehitteillä olevista länsimaiset MAWS:t ovat IR-pohjaisia?

Ei sellaista vielä olekaan, tänä päivänä se kuitenkin tarkoittaa käytännössä softapäivitystä. Mikä tietysti vaatii kehittelytyön jota ei ole vielä ES-05:lle tehty mutta eiköhän sekin ole tulossa. Se jää nähtäväksi miten hyödyllisiä nämä moodit tulevat olemaan koska käytännön kokemusta niistä ei ole. Kuulemma aussit valittivat ettei APG-79:n elso-moodit vielä oikein toimi joten myös jenkeillä on tässä työtä jäljellä.
Gripenin tutkan etuna on tietysti mekaanisen skannauksen mahdollistama laajempi keilausalue.

Kyllä vaatii muutakin kuin pelkkää softatyötä. Tutkan rakenteen ja komponenttien (kuten T/R-moduulien) tulee tukea ELSO:a ja lisäksi tosiaan vaatii integraatiota ELSO-järjestelmän kanssa. F-35:ssä etuna on vielä IEEE-1394b väylä, joka on satoja kertoja nopeampi kuin Gripen NG:n Mil-Std 1553b väylä. Tämä mahdollistaa aivan eri luokan integraation tutkan ja ELSO-järjestelmän välillä.

Eikai tuossa ole mitään mullistavaa? Sensorien autonomiahan on lisääntynyt sitä mukaa kun niiden määrä ja teho on koneissa kasvanut, ei tässä ole mitään erikoista jonka vain amerikkalaiset olisivat tykönään hiffanneet. 60-luvulla tutkat piti käsin suunnata kohteeseen, 70-luvulla tuli automaattisesti toimivat multimooditutkat, 90-luvulla alettiin yhdistämään datalinkkien ja tutkan tietoja jne.

Nykyisissä hävittäjäkoneissa (pl. F-22) sensorifuusio tarkoittaa nimenomaan seurantojen yhdistelyä ja sensorien käyttö on ihan pilotin vastuulla. Idea on vanha kuin mikä mutta sen toteuttaminen hävittäjäkoneissa on varsin haastavaa koska koneessa pitää olla riittävästi laskentatehoa ja tiedonsiirtokapasiteettia sensorien keskitettyyn käsittelyyn ja hallintaan. Lisäksi todellisen sensorifuusion koodaus on haastavaa ja ohjelmistot ovat hyvin laajoja. Tämä tarkoittaa korkeita kustannuksia. F-22 oli ensimmäinen kone, jossa kapasiteettia on riittävästi ja lisäksi rahaa oli kehittelyyn riittävästi.
 
Kerropa missä Saab on näin yksiselitteisesti sanonut ja millä aikataululla ovat sellaista kehittämässä? Tuosta olen nähnyt vain hyvin epämääräisen "beamed datalink" viittauksen ja beamed voi tuossa yhteydessä tarkoittaa hyvin montaa eri asiaa.

No mitähän muuta se sitten voisi tarkoittaa?

“We have postulated MADL terminals on ships and we have built a MADL test ground station, so it could be done,” he said. “But it’s more about the logistics of where F-35s will be flying and how close to the ground they would be. It would be mission-scenario dependent, but it’s all technically possible.”

Suomeksi: "Jos meillä olisi tähän rahoitus, asiakkailla kiinnostusta eikä datalinkkien tarvitsisi olla kovin kauaskantoisia niin se voitaisiin tehdä".
Link-16 ei katoa kovin nopeasti F-35:stä tai mistään muualtakaan sillä kaikki muut alustat käyttävät sitä. Muistaakseni F-22:een oli tarkoitus laittaa MADL mutta se peruttiin.

Perustuu kyllä Sniper XR-podiin mutta se ei kyllä kerro skannausalueesta tai katselukulmista mitään. Noita voidaan helposti muuttaa eri toteutuksissa koska sehän on lähinnä vain optiikan ja softan räätälöintiä. Sitäpaitsi yhdessä DAS:n kanssa skannausalue on jotain ihan muuta kuin Skywardissa (koko pallo koneen ympärillä).

Voidaan toki helposti muuttaa. Sitten kun sitä muutetaan yhteen suuntaan, niin sen soveltuvuus toiseen tarkoitukseen on huonompi. Onko EOTSin skannausalueita ja katselukulmia jossain mainittu? Itse asiassa koko sensorin kyvystä toimia juuri ilmasta ilmaan-sensorina on ollut hyvin vähän tietoa. Lähinnä on näkynyt mainoskuvia jotka on otettu suurella tarkennuksella. Tämä tuntuisi viittaavan siihen ettei sen katselukulmat voi olla kovin suuria. Optiikassa ei ole oikoteitä.

DASsin efektiiviset kantamat ovat murto-osa siitä mihin EOTS tai Skyward pystyvät. Muistaakseni koko järjestelmän alkuperäinen vaatimus oli vain päästä samaan mitä pilotti näkisi paljaalla silmällä.

UV:lla on jotain etuja mutta ei sitä kyllä yleisesti pidetä parempana. Esim. Saab ehdottaa IR-pohjaista järjestelmää korvaamaan oman UV-pohjaisen järjestelmän ja sama juttu esim. Thalesilla: https://www.thalesgroup.com/sites/default/files/asset/document/Elix-IR+datasheet.pdf

Dassault Rafalen MAWS on IR-pohjainen ja sama juttu Eurofighter Typhooniin suunnitellussa PIMAWS:ssa (jota ei ole kuitenkaan hankittu vaan on pysytty tutkapohjaisessa ainakin toistaiseksi).

Myös muut valmistajat suunnittelevat pääasiassa IR-pohjaisia MAWS:ja. Jos UV olisi parempi, miksi suurin osa uusista ja kehitteillä olevista länsimaiset MAWS:t ovat IR-pohjaisia?

Ehkä aikovat sotia pääasiassa aavikolla missä on vähän kosteutta? Itse en hirveästi innostu varoitusjärjestelmästä joka kertoo minulle 2sek ennen osumaa että tuolta cumuluspilvestä juuri putkahti ohjus.

Kyllä vaatii muutakin kuin pelkkää softatyötä. Tutkan rakenteen ja komponenttien (kuten T/R-moduulien) tulee tukea ELSO:a ja lisäksi tosiaan vaatii integraatiota ELSO-järjestelmän kanssa. F-35:ssä etuna on vielä IEEE-1394b väylä, joka on satoja kertoja nopeampi kuin Gripen NG:n Mil-Std 1553b väylä. Tämä mahdollistaa aivan eri luokan integraation tutkan ja ELSO-järjestelmän välillä.

Super Hornetissa on melkein sama arkkitehtuuri kuin F-35:ssä, mukaanlukien IEEE1394-väylä. Kone ei ole pärjännyt vientimarkkinoilla kovin hyvin joten ilmeisesti sen avioniikkojen suorituskyky ei ole kauhean ylivertainen eurooppalaisiin kilpailijoihin nähden.

Nykyisissä hävittäjäkoneissa (pl. F-22) sensorifuusio tarkoittaa nimenomaan seurantojen yhdistelyä ja sensorien käyttö on ihan pilotin vastuulla. Idea on vanha kuin mikä mutta sen toteuttaminen hävittäjäkoneissa on varsin haastavaa koska koneessa pitää olla riittävästi laskentatehoa ja tiedonsiirtokapasiteettia sensorien keskitettyyn käsittelyyn ja hallintaan. Lisäksi todellisen sensorifuusion koodaus on haastavaa ja ohjelmistot ovat hyvin laajoja. Tämä tarkoittaa korkeita kustannuksia. F-22 oli ensimmäinen kone, jossa kapasiteettia on riittävästi ja lisäksi rahaa oli kehittelyyn riittävästi.

F-22 suunniteltiin yli 20 vuotta sitten. Veikkaan että ne it-resurssit joita Saabilla on käytettävissä tänä päivänä ovat huomattavasti paremmat kuin mitä LockMartilla joskus ysärin alkupuolella. Julkaistujen tietojen perusteella F-22:n ohjelmistot eivät ole tämän päivän standardeilla erikoisen laajoja:
-Eurofigher 1.5 miljoonaa riviä koodia
-F-22 1.7 miljoonaa
-Rafale 2 miljoonaa

F-22:n tietokoneet olivat kyllä huomattavasti kehittyneempiä kuin Eurofighterissä, mutta tämän päivän standardeilla ne eivät ole enää poikkeuksellisia: itse asiassa USAF pitää niitä jo vanhanaikaisina ja suunnittelee päivitystä.

F-35:n ohjelmistot ovat paljon isompia (6-9 miljoonaa tjsp) mutta sitä sopii toki olettaakin 15 vuotta uudemmalta koneelta.

Sotilasteknologian tietynlaista yksinkertaisuutta kuvaa se että nykyaikaisen sähköauton ohjelmistossa voi olla 10-100 miljoonaa koodiriviä. Se datamäärä minkä mutkikkainkin ilmavalvontatutkajärjestelmä siirtää on hyvin vaatimaton verrattuna kaupallisiin sovelluksiin. Siksi 70-luvulta peräisin oleva 1553-standardi on ollut riittävä näihin päiviin asti.
 
Luulisi että tuossa Gripen NG:n brosyyrissä mainostettaisiin suunnattavia lyhyen aallonpituuden datalinkkejä kissan kokoisilla kirjaimilla mikäli siinä sellaiset olisi:

Eihän tuossa ole kuvattu juuri mitään muitakaan edistyneitä tai väitetysti edistyneitä teknisiä ratkaisuja millään tavalla vaan kaikki on hyvin ylimalkaisella tasolla.
Saab on myös mainostanut mahdollisuutta tehdä 'stealth-hyökkäys' Gripen-parvella niin että koneet vuorotellen käyttävät tutkaa vähän aikaa päällä, tai seuraavat kohdetta IR-sensorilla ja jakavat maalitietoa TIDLSin kautta. Jos kuitenkin ympärisäteilevä linkki pilaa EMCONin niin sitten tämä mahdollisuus ei oikein toimi...tosin, useimmat eivät tunnu pitävän joka suuntaan säteileviä linkkejä ongelmana jos radiot ovat taajuushyppeleviä hajaspektriradioita joten ehkei sitten Saabkaan? Jenkkienkin stealth-koneet huoletta ruuttaavat bittejä ilmaan Link 16:lla.
 
LOL. Aivan samat väitteet olisi voitu aivan perustellusti heittää Eurofighter Typhoonista, Dassault Rafalesta, JAS Gripenistä, Su-27:stä ja Su-35:stä. Kaikki ne olivat vuosia ja taas vuosia myöhässä (yhtä paljon tai enemmän kuin F-35) ja/tai ominaisuuksia karsittiin radikaalisti tai siirrettiin hamaan tulevaisuuteen alkuperäisistä suunnitelmista. Esim. briteille tuttu EF Typhoon on saanut vasta aivan viime aikoina suunnilleen ne ominaisuudet, jotka sillä piti olla jo kauan sitten.

Minun mielestäni olisi melkeinpä epäilyttävämpää jos joku koneprojekti edistyisi aivan suunnitellun mukaan ja ilman julkaistuja ongelmia: se nimittäin kertoisi joko siitä että valmistajataho puhuu palturia, tai sitten siitä että koneen suunnittelussa on oltu konservatiivisia eikä se ole kovin suorituskykyinen.
 
Minun mielestäni olisi melkeinpä epäilyttävämpää jos joku koneprojekti edistyisi aivan suunnitellun mukaan ja ilman julkaistuja ongelmia: se nimittäin kertoisi joko siitä että valmistajataho puhuu palturia, tai sitten siitä että koneen suunnittelussa on oltu konservatiivisia eikä se ole kovin suorituskykyinen.
Tämän kun monet muutkin ymmärtäisivät.

Tosin Venäläisiä koneitahan tämä ei koske... ;)
 
Lockheed Martin demonstrates F-35 productivity improvements
One example of an efficiency project already being implemented is a new method for creating the diverterless supersonic inlet (DSI) bump inside the F-35's engine intakes. They had been created using a robot to build up layers of paint in a paint barn, but now a different type of robot will insert an injection mould into each inlet and fill it with the stealth coating precisely right on the production line while work continues on other parts of the fuselage. Development of the new process cost USD742,000 but is expected to save USD6,000 per aircraft and around USD27 million over the life of the programme.

By already including such savings in the low-rate initial production Lot 8 (LRIP 8) contract, Lockheed Martin will have to stand by the savings projection built into the unit price. If, for example, a project like the new DSI coating method is expected to save USD6,000 per aircraft, Lockheed Martin will either gain a return on any excess savings or lose the difference of the savings do not materialise. "Whatever I sign up to build it for, that's all I'm going to get," said Martin.

She said the company offered efficiency products set to yield USD260,000 per aircraft in LRIP 8, the contract for which was signed in 2014. LRIP 9, which is to be negotiated along with LRIP 10 later this year, is expected to offer savings of nearly USD1 million per aircraft.
http://www.janes.com/article/49141/lockheed-martin-demonstrates-f-35-productivity-improvements
 
Viimeksi muokattu:
Joko kypäräjärjestelmä on saatu koneessa toimimaan kunnolla siten kuin sen oikeasti on tarkoitus pelittää? Sitä on testattu parvilennolla olevissa koneissa ja kaikki oK? Kypärässä oli vielä hiljattain joitain ongelmia, en muista ulkoa tarkalleen kuinka ne ilmenivät.

Tämä kehityssuunta tulee epäilemättä olemaan myös muiden toimijoiden asialistalla. Sitä, kuinka kauan muilla kuluu aikaa kilpailevien järjestelmien markkinoille tuontiin, on vaikea sanoa. Teknologia on ainakin vielä hyvin kallista, mikä näkyy kypärän käsittelyn korostuneessa varovaisuudessa.
 
Minun mielestäni olisi melkeinpä epäilyttävämpää jos joku koneprojekti edistyisi aivan suunnitellun mukaan ja ilman julkaistuja ongelmia: se nimittäin kertoisi joko siitä että valmistajataho puhuu palturia, tai sitten siitä että koneen suunnittelussa on oltu konservatiivisia eikä se ole kovin suorituskykyinen.

Mites F-15? Samoin, F-16 ja F-18 menivät käsittääkseni "suhteellisen kivuttomasti" läpi, vaikka molempia koneita aika paljon alkuperäisestä ajatuksesta muokattiinkiin.
 
Mites F-15? Samoin, F-16 ja F-18 menivät käsittääkseni "suhteellisen kivuttomasti" läpi, vaikka molempia koneita aika paljon alkuperäisestä ajatuksesta muokattiinkiin.

F-15:n kanssa oli ainakin ongelmia. Jonkinlaisia pieniä teknisiä vastoinkäymisiä lienee jokseenkin kaikkien tyyppien kanssa.
 
F-15:n kanssa oli ainakin ongelmia. Jonkinlaisia pieniä teknisiä vastoinkäymisiä lienee jokseenkin kaikkien tyyppien kanssa.

Mitäs ongelmia siinä oli? Varmasti jotain pientä olikin, mutta itse en ulkoa muista. Oli se kuitenkin silti aika kivutonta verrattuna esim. tämän ketjun nimikkokoneeseen tai moneen muuhun.

Googlasin vähän, ja tuli tällainen erittäin mielenkiintoinen dokumentti vastaan F-15 kehityksestä. (olen selaamassa lävitse - hyvää tarinaa).
http://www.afhso.af.mil/shared/media/document/AFD-120516-036.pdf

P.S. Ja hep, eikös Superhornet mennyt aika kivuttomasti. Toki, oliko se miten isolta osin uusi kone, voi debatoida.
 
Mitäs ongelmia siinä oli? Varmasti jotain pientä olikin, mutta itse en ulkoa muista.

Ulkomuistista sauvavoimien saaminen kohdalleen vaati vähän työtä, sivutuulilaskut olivat vaikeita, lento-ominaisuuksien kanssa oli ongelmia joissain korkeuksissa ja moottori ei aluksi ollut riittävän luotettava.

P.S. Ja hep, eikös Superhornet mennyt aika kivuttomasti. Toki, oliko se miten isolta osin uusi kone, voi debatoida.

Meni, muistaakseni kehuivat, että suunnilleen ensimmäinen kerta ikinä kun projekti viedään läpi aikataulussa ja budjetissa. Itse laskisin sen kyllä niiden konservatiivisten ratkaisujen joukkoon.
 
Back
Top