Hyvä linkkaus.
Muutama huomio ja kommentti:
Hornetien kauppahinta paisui noin kaksinkertaiseksi siitä, mikä arvio oli aluksi. Tarkkoja tietoja Hornetien käyttökustannuksista Puolustusvoimat ei ole suostunut luovuttamaan, mutta Hiilamo arvioi nekin vähintään kaksinkertaisiksi alkuarvioon verrattuna.
Näinhän se on käyttökustannuksien osalta todennäköisesti, mutta ei se ole salaisuus jos osaa lukea. Hornetin kustannukset 100-180 miljoonaa ja F-35 arvio 2025-2030 ajalla on alle 254 miljoonaa vuodessa. Aika tarkkaan tuo on arvioitu, eikä ole salaisuus. Huolissani olisin 2030 jälkeisestä ajasta, kun sopimuskausi loppuu käyttöönottotuen ajalta. Tosin kaikilla verrokeilla tulevaisuus on ennusteiden varassa. Voi olla että käyttö tulee edullisemmaksi.
Kauppahinta tuskin on paisunut, pikemminkin laskenut kovan kilpailun vuoksi. Eduskunta päätti 7-10 miljardin haarukasta ja siinä pysytään. Mistähän tämä kommentti on peräisin?
Ilmavoimat voi puskuroida kustannusnousuja todennäköisesti simulaattoreilla sekä LVC-koulutuksella.
Lisäksi Hiilamo pelkää, että hävittäjäkaupoissa sitoudutaan vanhentuneeseen tekniikkaan.
”Puolustusteollisuudessa digitaalinen tekniikka ja miehittämättömät lennokit tuntuvat olevan tulevaisuutta. Tässä sitoudutaan vuosikymmeniksi vanhanaikaiseen tekniikkaan”, Hiilamo sanoo.
Ikuinen ongelma. Teknologia kehittyy jatkuvasti ja aina on seuraava ihme tulossa. Jos ei hankita suorituskykyä jossainvälissä niin sitten ei hankita koskaan.
Lyhyellä aikavälillä teknologista kehitystä yliarvioidaan ja pitkällä aikavälillä aliarvioidaan.
Kiljunen pitää ihmeellisenä, että Hornetien lukumäärä 64 täytyy korvata täysimääräisesti uusilla F-35-hävittäjillä.
”Olisimme voineet huoletta tilata 50–54 konetta, kun ne kerran ovat niin ylivoimaisia, ja säästää jopa puolitoista miljardia euroa. Valtiovarainministeriö on niin huolissaan julkisen talouden kestävyydestä, että ihmettelen, kuinka tätä säästömahdollisuutta ei huomattu laskea.”
F-35 on viimeisintä huutoa nyt, mutta ei loputtomasti. Elinkaaren aikana etu todennäköisesti vähenee ja tasoittuu päivityksistä huolimatta, kuten aina. Poliitikko ei ajattele kuin seuraavaa vaalikautta ja uudelleenvalintaa. Ihmettelen että professorit ajattelevat noin lyhytnäköisesti hankinnoista. Halutaan säästöjä, odotellen tulevaa teknolgiaa, mutta sitten kun uusin teknologia on tarjolla, ei haluta kuitenkaan panostaa hankintaan. Näin suuria hankintoja ei tehdä usein ja elinkaari 30 vuotta kun Hiilamo on jo eläkkeellä tai montussa.
”Itse pidän täysin mahdollisena sitä, että laivueissa voisi olla vähemmän koneita”, Hiilamo sanoo.
Joo, jos ei oteta sodanaikaa huomioon eli sitä että tappiotakin tulee, vaikka olisi kuinka edistyksellinen kone. Lisäksi hävittäjä on tehokas vain ilmassa ja Hiilamo ei ehkä osaa laskea että kuinka montaa voidaan pitää ilmassa yhtäaikaa.
Kiljunen ihmettelee, mitä kaupat kertovat eurooppalaisesta osaamisesta lentoteollisuudessa.
”Jos F-35 on ominaisuuksiltaan niin ylivoimainen ja halvin hinnaltaan, jään miettimään, olemmeko me Euroopassa todella näin tavattoman surkeita lentokonevalmistajia.”
Ei varmaan huonoja, mutta kalliita. Kertoohan se jotakin jos Eurocanardeista vain Gripukka, jolla ei ole laivuekokemusta, pääsi suorituskykyarviointiin saakka. Kehno suoritus Eurofighteriltä ja Rafalelta. Eivät pysy kovissa tarjouskilpailuissa mukana. Kun voidellaan Intiaa ja Kreikkalaisia niin silloin onnistuu.
”Epäilen, että tämä valinta osoittautuu kalleimmaksi ja saattaa osoittautua myös turvallisuuspoliittiseksi virheeksi”, Tuomioja kirjoittaa.
Myös Tuomioja pohtii, olisiko ollut kustannustehokkaampaa jatkaa Hornetien käyttöikää ja katsoa, mihin suuntaan ilmapuolustusala kehittyy.
”Juna kuitenkin pantiin tälle raiteelle jo niin varhain, että harkintamahdollisuus tuhraantui.”
ei kommentoitavaa...
Turvallisuuspoliittinen keskustelu on Kimmo Kiljusen mielestä jäänyt hävittäjäkeskustelussa paitsioon.
Ilmeisesti kukaan ei ole kertonut Kimmolle näistä keskusteluista?
Hiilamon mukaan hävittäjähankinnan turvallisuuspoliittinen kulma on selvä, eikä sitä tarvitse peitellä.
”Mielestäni ei ole mitenkään tyhmä valinta tukeutua maailman vahvimpaan sotilaalliseen suurvaltaan.”
Tästä voi olla samaa mieltä