F-35 Lightning II

Mutta miksi tällaisten datatiedostojen luomisen pitää olla erittäin salaista ja vain sinun silmillesi? Sehän on dataa, joka on jo tiedossa, ja vain kootaan yhteen pakettiin lentotehtävää varten.
Olen ymmärtänyt, että kriittistä on etenkin F-35 kyky havainnoida ympäristöä ja siitä kertyvä data ns kertoisi miten F-35 tietoa kerää, miten se sitä pilotille/taistelujohdolle tajoilee ja miten sitä käytetään. Näin ollen etenkin se raaka data mistä sitten käyttöliittymään muodostetaan pilotille hänen toimintäympäristön visualisointi olisi viholliselle arvokasta tietoa, analysointia F-35 kyvyistä. Samaten koneen kyvyistä keskustella taistelujohdon, toisten koneiden tai muiden joukkojen kanssa.

Tuo data sitten muodostaa myös kirjaston siihen ympäristöön mistä se on kerätty.

Suomelle merkittävää on vain itärajamme kirjasto koska se on pääasiallinen toimintaympäristömme. Vaikkapa Islantiin mennessämme siellä tuo kertynyt data olisi sitten erilainen.

Itärajaltamme kertyvä data on varsin poikkeuksellista ja se tietenkin kiinnostaa mm USA’ta johon kerätää koko F-35:sten keräämä data.

Uskoisin, että erikseen on vielä koneen teknisestä tilasta/toiminnasta kertyvä data jota mekaanikot purkavat. Tähän on luonnollisesti paikallisesti pääsy.

Tuo tehtäväympäristöstämme kertynyt data, joka on jalostettu kertomaan lentäjälle ympäristöstään on uskoakseni suomalaisten käytössä siten, että vaikka yhteys jenkkeihin katkeaisi, pystyisimme sitä itsenäisesti jonkin aikaan ylläpitämään. Tämä ei tarkoita, että suomalaisilla olisi tuon datan visualisointiin tarvittavan ohjelmiston avaimet mutta meillä olisi kyky sitä käyttää vaikka olisimme irti ns keskusjärjestelmästä. Mitä kaikkea tämä kyky sisältää - en osaa arvata. Mutta ainakin sen, että taistelutmpäristömme tilannetieto päivittyisi eikä tuo raakadata tukahduttaisi konetta vaan se voitaisiin purkaa sodan alla suomalaisin voimin.

Ja kun yhteys taas toimisi, päivittyisi data myös ylläpidon keskukseen.
 
Eiköhän siihen ole syynsä miksi noista "hopistään" tuolla Arabian kierroksella.

Saudit lentävät F-15 kalustolla, ja UAE:lla on F-16 Block 60 käytössä. Jonkinlaiset vientiponnistelut siis lienevät kyseessä, ehkä puhutaan versioista joissa vientirajoituksia on lievennetty.

Saudit voisivat korvata 200+ F-15 konettansa F-22 Super versioilla, UAE taas Viperinsa F-55:llä.
 
Huuteleekohan Trump omiaan, vai onko hallinnolla todellakin aikomusta teetättää LM:llä F-35:stä kaksimoottorinen versio? Trump on nyt siis julistanut, että haluaa F-35:stä kaksimoottorisen version, jonka nimi olisi F-55, koska ei pidä yksimoottorisista koneista.

Sehän on ihan eri kone kahdella moottorilla. Toki elektroniikan/avioniikan ja sensorit voi kierrättää ja ehkä ohjaamon, mutta siihenhän se loppuu.
 
Reutersin jutussa analystit pohtivat, mitä Trump mahtoi tarkoittaa F-55:llä. Alla veikkaus, että F-55 on F/A-XX.

"Agency Partners aerospace analyst Nick Cunningham said the F-55 may alternatively refer to the F/A-XX programme, intended to replace the U.S. Navy's ageing Boeing F/A-18 Super Hornet fleet with the service's own sixth-generation stealth fighter."

Pitääkö kaikkea ripulia analysoida mitä tuo mies suustaan päästää?
Mutta kun aamulla lukee uusimmat Trumpin järkeilyt saa kyllä päivän hyvin käyntiin, usein naurattaa vielä autossa työmatkallakin.
 
TDS elää näköjään vahvana edelleen.

Eiköhän Lockheed Martinilla ole suunnitelmat jo valmiina, esim. NGAD tai laivaston uuden hävittäjän kehitysprojektin tienoilta. Boeing ja ilmeisesti Northrop Grumman tulevat nuo edellämainitut hävittäjät rakentamaan, mutta maailmalla saattaa olla markkinoita myös kaupalliselle hävittäjälle perustuen Lock Martin osaamiseen, ja noiden kilpailuiden osallistujakoneisiin, jotka eivät tulleet valituiksi.

Esimerkkinä vaikka F-104, USA osti noita vähän ja käytti lyhyen aikaa, 90% tuotannosta meni ulkomaille.

Ja idea näissä lienee myydä sellaisiin maihin joille F-47 koneitta ei voida tai ei haluta myydä. Nykyisissä F-15 ja F-16 käyttäjissä on paljon tuollaisia.
 
Viimeksi muokattu:
Größter Feldherr aller Zeiten eli Kaikkien aikojen suurin sotapäällikkö oli Keitelin vuonna 1943 antama nimitys Adolf Hitlerille. GröFaZ oli sitten kansalaisten ja sotilaiden käyttämä lyhenne ja pilkkanimi. Aika vahvoja samankaltaisia fiboja tulee, kun presidentti ryhtyy suunnittelemaan lentokoneita, kuten myös hra Hitler teki.
 
Back
Top