Osaamista varmasti kertyisi, jos koneet koottaisiin kotimaassa. Onko se sitten rahallisesti kannattavaa? Omasta kokoonpanolinjasta maksetaan ekstraa, tavalla tai toisella. Se voi olla rahan väärti tai sitten ei.
Teollisen/teknologisen yhteistyön vaatimus on 30% eli 3 mrd. Jos koneet kootaan itse, se lasketaan mukaan tuohon. Jos ei koota, summan pitää kertyä jostain muualta.
Keskustelupalstojen vakioargumentti on, että ”ihan kohta keksitään jotain, joka tekee häiveen tyhjäksi”. Perustuuko se tieteeseen? Minusta ei oikein. Tehtiinhän HX-hankkeen yhteydessäkin selvitys tästä aiheesta. Lopputulema oli, että häiveen merkitys pienenee, mutta ei katoa.
Pienikin ero on merkitsevä, jos se auttaa kill chainin useassa lenkissä: Silloin häivekone voittaa todennäköisesti jokaisessa yksittäisessä tapauksessa häiveettömän koneen. (Jos tapauksia on suuri määrä, tulee tietysti jonkun verran niitäkin tapauksia, joissa häivekone häviää. Niin todennäköisyys toimii).
Matalan taajuuden tutkilla, monipaikkatutkilla, passiivijärjestelmillä yms. voidaan tehdä jotain, mutta häivekone säilyttää etumatkan. Vaikka maa-asemalta tulisi jokin vinkki, että karkeasti jossain suunnassa liikkuu häivekone, hävittäjän on mahdoton taistella sitä vastaan, jos se ei itse näe maalia omilla sensoreillaan.
Jotain kertoo sekin, että kaikki uudet hävittäjäprojektit ovat häivekoneita.
Edit: pari kirjoitusvirhettä