No johan nyt! Fennovoima on vannonut niin perusteellisesti Migritin erinomaisuuden nimiin, ettei kai näin hyvästä omistajasta voida luopua. Kysymys kuuluu; kenet Fortum ostaisi ulos?
Talous 9.7.2015 klo 11:28 | päivitetty 9.7.2015 klo 11:46
Analyysi: Fortum mukaan Fennovoimaan hinnalla millä hyvänsä
Vielä kesäkuun lopussa elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) vaati, että Fennovoiman omistuksen on ”yksiselitteisesti” tultava Euroopasta. Tällä hetkellä Fennovoiman ydinvoimahanke on kaikkea muuta kuin yksiselitteinen. Siksi Rehn haluaa mukaan Fortumin mukaan ydinvoimalan omistajaksi, kirjoittaa taloustoimittaja Hannu Tikkala.
Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) vakuutti vielä kesäkuun lopussa Ylen haastattelussa, että 60 prosentin kotimaisuusasteessa ei jousteta. Fennovoiman omistuksen pitää tulla ”yksiselitteisesti” ja ”todennettavasti” EU- tai EFTA-alueelta.
Kun ministeri Rehn kertoi Fennovoiman uudesta kumppanista Migrit Solarna Energijasta medialle noin viikkoa myöhemmin, elinkeinoministeriössä otettiin aikalisä.
Nyt ministeriö selvittää erikoista vyyhtiä, sillä julkisuudessa olleet tiedot antavat ymmärtää, ettei rahoitus tule ”yksiselitteisesti” Euroopasta.
Ministeri Rehnin eilistä ilmoitusta Fortumin mahdollisesta mukaantulosta ydinvoimalaan voidaankin tarkastella tästä näkökulmasta.
Mutta sitä ennen on hyvä pysähtyä viimeiseen erikoiseen tapaukseen kroatialaisessa energiayhtiö Migritissä – varatoimitusjohtaja Jurica Kešinaan.
Varatoimitusjohtaja Jurica Kešinan nimi nousi esiin, kun eurooppalaisia omistajia edustava Voimaosakeyhtiö SF ja Migrit tiedottivat antamastaan selvityksestään työ- ja elinkeinoministeriölle.
Varatoimitusjohtajaksi tituleerattu Kešina on zagrebilainen asianajaja, joka on erikoistunut konkurssipesien hoitamiseen. Hänellä ei ole mainittavaa osaamista energia-alalta eikä sijoittamisesta, mutta lehtitietojen perusteella hänellä on yksi toimitusjohtajapesti taustallaan.
Kešina nimitettiin taloussotkuissa pyörineen Zadar sataman toimitusjohtajaksi uuden omistajan pyynnöstä vuonna 2013.
Yle sai Kešinaan kerran yhteyden paikallisen yleisradion HRT:n avustuksella, mutta asianajaja pelkäsi vastata ydinvoimahanketta koskeviin kysymyksiin.
Omien sanojensa mukaan hän saattaisi menettää lakimieslupansa Kroatiassa, jos hän vastaa näin arkaluontoista asiaa koskeviin kysymyksiin.
Voi vain kysyä, miksi hänet on laitettu lisätietojen antajaksi.
Mutta kroatialaisyhtiö ei ole ainoa, jonka vastaukset ovat horjuneet uuden osakkaan tultua kuvioon mukaan.
Solmuun ovat menneet Voimaosakeyhtiön puheet kroatilaiskumppanin vierailusta Suomessa sekä ydinvoimayhtiö Fennovoiman ja sen suurosakkaan Rosatomin kertomukset kroatialaisosakkaan löytymisestä.
Eniten mietittävää ministeri Rehnille kuitenkin antavat julkiset rekisterimerkinnät, jotka kertovat Migrit Solarna Energijan yhteyksistä Venäjälle.
Elinkeinoministeriö pyysi myös henkilötietoja Migritin tytäryhtiön omistajista Grigory Edelistä ja Maksim Sološtšankista sekä Titan-yhtiöiden toimitusjohtaja Oksana Dvinskykhistä, joka Ylen tietojen mukaan vieraili Migritin mukana Suomessa.
Grigory Edel on sanonut, että hän ja Sološtšanki ovat Kroatian kansalaisia. Yle on selvittänyt yhtiökumppaneiden kansalaisuutta, mutta kroatialaisviranomaiset kieltäytyvät antamasta tietoja vedoten yksityisyydensuojaan.
Rekisteritiedot puolestaan kertovat, että Edelin osoite on Slovakiassa, Sološtšankin Iso-Britanniassa ja Dvinskykhin Kroatiassa.
Kun uusi kroatialaiskumppani on saanut Fennovoiman pakan näin sekaisin, elinkeinoministeriössä varmasti toivotaan kädet ristissä Fortumin mukaantuloa hankkeeseen.
Samalla Rehn saisi pidettyä kiinni vaatimuksesta, jonka mukaan omistuksen on tultava "yksiselitteisesti" ja "todennettavasti" Euroopasta.
Poliittisen uskottavuuden vuoksi ministeri on valmis venyttämään alkuperäisiä aikatauluja.
-
Hannu Tikkala Yle Uutiset