Käytännössä ratkesi, koska kävi ilmi tasavallan valtioneuvostolla olevan valmius loukata osakeyhtiön (Fortum Oyj) päätöksentekokäytäntöjä.
Niinpä, kotimainen tapa viedä rahaa omistajilta. Eikä edes kovin peitelty. TGC-1:n vesivoimalat olisivat olleet melko hyvä diili. Alla on enää mainittu tuo "yhteisesti hyväksyttävä ratkaisu". Kaikki käy kun omistaja käskee.
"Fortum on viime vuoden lopulta lähtien neuvotellut venäläisen energiajätti Gazpromin kanssa omistusjärjestelystä energiayhtiö TGC-1:ssä.
Fortum omistaa TGC-1:stä tällä hetkellä 29,5 prosenttia ja Gazprom 51,8 prosenttia. Viime vuoden joulukuussa julkistetun tiedotteen mukaan Fortum perustaisi yhdessä venäläisen Rosatomin kanssa yhteisyrityksen, joka omistaisi TGC-1:n vesivoimaliiketoiminnan. Gazpromille puolestaan jäisi yhtiön lämpöliiketoimintaan liittyvät toiminnot.
Alunperin Fortum halusi uudesta yhtiöstä 75 prosentin osuuden, mutta viime aikoina se on tarkkojen prosenttiosuuksien sijaan puhunut enää enemmistöstä ja tämän aamun tiedotteessa "yhteisesti hyväksyttävästä ratkaisusta".
Ratkaisu vesivoimaneuvotteluissa on ollut Fortumin ehto Fennovoiman ydinvoimaprojektiin osallistumiselle. Tänään yhtiö kuitenkin tiedotti osallistuvansa Fennovoimaan 6,6 prosentin omistusosuudella, vaikka neuvottelut Venäjällä ovat edelleen vaiheessa. Muun maussa Nordnetin osakestrategi
Jukka Oksaharju uskoo vesivoimahaaveiden haihtuneen aamun uutisen jälkeen savuna ilmaan.
Sähkönjakelubisneksensä myyneellä Fortumilla oli kesäkuun lopussa likvidejä varoja yli 8,6 miljardia euroa. Yhtiö kaipaisi nyt kipeästi järkeviä investointikohteita, sillä muuten rahat makaavat tuottamattomina taseessa. Venäjän vesivoimabisnes sopisi Fortumin portfolioon mainiosti ja ainakin lukujen valossa bisnes on varsinainen kultamuna.
Luoteis-Venäjällä toimiva TGC-1 on kapasiteetiltaan maan kolmanneksi suurin alueellinen sähköntuottaja ja sillä on 54 sähkövoimalaitosta Pietarissa, Karjalassa sekä Leningradin ja Murmanskin alueilla. Sen sähköntuotantokapsiteetti on 7 000 megawattia ja lämmöntuotantokapasiteetti 14 000 Gcal/h.
TGC-1:n liikevaihto oli viime vuonna 69 miljardia ruplaa, eli tämän hetken vaihtokurssilla reilu miljardi euroa. Käyttökatetta yhtiö teki 13,2 miljardia ruplaa, eli noin 19 prosenttia liikevaihdosta. Viimeisen viivan alle jäi 4,1 miljardia ruplaa. Taseen loppusumma oli 150,3 miljardia.
Yhtiö on myös listattu Moskovan pörssiin, joskin osakkeen vaihto on ollut liki olematonta. Viimeisen 30 päivän keskimääräinen päivävaihto on ollut 4,1 miljoonaa ruplaa, eli noin 60 000 euroa.
Arvostuskertoimiltaan osake on erittäin houkutteleva. Osakkeen p/e-kerroin oli viime vuonna vain 4,5 ja tämän vuoden tulosennusteilla se olisi 3,5. Osakkeen p/b-kerroin on vaivaiset 0,2."
http://www.arvopaperi.fi/uutisarkisto/tallainen+on+fortumin+havittelema+kultamuna/a1068068