Fennovoimavedätyksen viimeiset vaiheet

Jas mitä sellaista väitettä viestissäni on? Viesti käsittelee Fortumin luotettavuutta pörssiyhtiönä, joka toimii vain kaupallisten etujen ajajana omistajilleen. Vesivoimahanketta neuvoteltiin ikään kuin korvauksena siitä, että Fortumille ei myönnetty lupaa omaan ydinvoimalaan.

Lue uudestaan:

Ei se näekään. Valtio omistajana pakotti tähän ja se vaikuttaa Fortumiin ja sen maineeseen pörssiyhtiönä. Tällä on kauaskantoiset seuraukset. Venäläisillä ei ole enää mitään syytä antaa vesivoimahankkeita. Ellei ole jotain "salaista lisäpöytäkirjaa".

Röllittely tuoksahtaa, veikkoseni. Onko sinulla valmiita sloganeita, joita vain laitat jakoon?
Sorry, lainasin vahingossa väärää kirjoittajaa.
 
""Jos joku vielä väittää, että kyseessä on suomalaisen teollisuuden ja elinkeinoelämän hinkuma hanke, niin kyllähän sille nauraa aidanseipäätkin", Halmeenpää totea Ylelle."
http://www.talouselama.fi/uutiset/k...yllahan+sille+nauraa+aidanseipaatkin/a2317562

Tlanne onkin nyt huono, koska puolet kansanedustajista on valoisissa päissään keksinyt, että ei lisäydinvoimaa lainkaan, jos Fennovoima kaatuu. Tämä seikka painostaa hallitusta ja valtion hallintovalta taas painostaa muita.
 
USA:n pakotteilla ei ole Suomen kannalta merkitystä koska Suomi ei ole USA:n osavaltio.

Ei se nyt ihan niinkään ole. Pankit noudattavat USA:n määräyksiä ja pakotelistalla olevien henkilöiden ja yritysten dollarimääräiset talletukset jäädytetään. Dollarimääräisiä maksuja ei välitetä ja jotkin pankit eivät välitä pakotelistalla olevien tahojen kansainvälistä maksuliikennettä lainkaan. (HS 1.8. http://www.hs.fi/talous/a1438317393045)
 
Hanhikivi nousee Pyhäjoelle joka tapauksessa. Tämä meidän älämölömme ei siihen vaikuta. Mutta:

Nyt joku tietomies etsimään tähän vastaus:

Omistusjärjestelyissä tapahtuu myös jälkikäteen muutoksia. Joku myy, joku ostaa. Onko se 60% Eta- ja kotimaisuusehto voimassa koko ajan, siis lupien saamisen jälkeenkin

Siis onko meillä pian a) Venäjän valtion korporaation voimala länsirannikolla vai vain b) venäläisten rakentama voimala Suomessa?

Nimittäin a-kohtahan on totta jo 40+% mutta periaatteessa yritysten joukossa voi jo olla tulevat myyjät valmiina.

Uudistan kysymykseni.
 
Hanhikivi nousee Pyhäjoelle joka tapauksessa. Tämä meidän älämölömme ei siihen vaikuta. Mutta:



Uudistan kysymykseni.
TEMin sivujen mukaan 60% pitää olla aina kotimaisissa käsissä:
"TEM seuraa yhtiön omistuspohjaa jatkuvasti niin hankkeen suunnittelu- kuin toteutusaikanakin, ja vielä voimalaitoksen valmistuttua, jotta 60 %:n kotimainen omistusosuus säilyy kaikissa tilanteissa."
https://www.tem.fi/energia/tiedotteet_energia?89519_m=118502
EDIT, muistiosta tarkka teksti:
upload_2015-8-5_15-25-36.webp
https://www.tem.fi/files/43505/FV_MUISTIO_05082015.pdf
 
No, hyvä Pyhjäjoelle:
"Englannista kielikurssilta tavoitettu Pyhäjoen kunnanjohtaja Matti Soronen kuvailee olevansa suu messingillä Fennovoima-uutiset kuultuaan.
– Jatkossa kielitaidon merkitys varmaan korostuu, kun kuntaan tulee uusia toimijoita. Kroatialaisomistus olisi ollut heppoinen, mutta nyt mukaan tulleet ovat voimakkaita, Soronen myhäilee.
Sorosen mielestä etenkin Fortumin mukaantulo on äärimmäisen tärkeä, sillä se tuo energia-alan osaamista hankkeeseen. Hänen mukaansa ydinvoimalan työllistävä merkitys on suuri kunnalle ja koko maakunnalle.
– Meneillään olevien rakennustöiden ansiosta se näkyy jo nyt, kun Pyhäjoen työttömyysluvut ovat alhaisimmat Pohjois-Pohjanmaalla.
Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntajohtaja Pauli Harju arvioi voimalatyömaan työllistävän 4000 henkeä vuosina 2018-2024. Valmistuttuaan se toisi kuntaan 400-500 pysyvää työpaikkaa.
Täysin toisilla linjoilla on hanketta vastustavan Pro Hanhikivi -liikkeen varapuheenjohtaja, alueen kansanedustaja Hanna Halmeenpää (vihr.).
– Mitä merkitsevät venäläiset ja ukrainalaiset voimalan rakennustyöntekijät Pohjanmaalle? Luvattu kotimaisen työvoiman 50 prosentin osuus tuskin tulee toteutumaan. Ulkomaisesta työvoimasta on myös sosiaalisia seurauksia.
Hänen mukaansa vakavaraisena pitkään ollut Pyhäjoen kunta velkaantuu nyt isolla riskillä.
– Paikalliset ihmiset kokevat, että heidät on petetty, eikä heidän ja ympäristön etua aja kukaan. Lauhdeveden ajaminen mereen vaikuttaa ekosysteemiin. Entä minne ydinjäte ajetaan lopullisesti, Halmeenpää kysyy."
http://www.mtv.fi/uutiset/talous/ar...oi-fennovoima-uutista-suu-messingilla/5251872
 
Ei ole vielä ollut mainintaa, että ratkesiko ydinjätteiden loppusijoitusasia samalla kun Fortum tuli mukaan? Onkaloon kun ei aiemmin ole mahtunut kuin vain omistajien tavaraa. Nyt yhden omistajan osalta tarvitaan ainakin 6.6%:n laajennus onkaloon. Saa nähdä minne SRV etc. aikovat oman osuutensa laittaa?
 
USA:n pakotteilla ei ole Suomen kannalta merkitystä koska Suomi ei ole USA:n osavaltio.

Jahah :eek:

http://www.karjalainen.fi/uutiset/u...-joutuvat-huomioimaan-yhdysvaltojen-pakotteet

Suomalaispankit joutuvat huomioimaan Yhdysvaltojen pakotteet

Suomalaispankit joutuvat huomioimaan Yhdysvaltojen uudet Venäjän-vastaiset pakotteet. Finanssialan keskusliiton johtava asiantuntija Mika Linna sanoo, että listalla olevien henkilöiden tai yritysten kanssa toimiminen voi johtaa suomalaispankin joutumiseen Yhdysvaltojen valtiovarainministeriön mustalle listalle.

- Jos vaihtoehtoina ovat asiakassuhde ja toisella puolella jopa miljooniin nousevat seuraamukset ja mahdollinen ulossulkeminen kansainvälisestä liiketoiminnasta, ei pankilla juuri vaihtoehtoja ole, Linna sanoo.


Eikä tässä vielä kaikki:

http://yle.fi/uutiset/rosatom_saatt...__ratkaiseva_pala_yhtion_omistuksessa/8205059

Kotimaa 5.8.2015 klo 15:12 | päivitetty 5.8.2015 klo 15:27
Rosatom saattaa vielä lisätä omistustaan Fennovoimassa – ratkaiseva pala yhtiön omistuksessa
Venäläinen voimayhtiö Rosatom on mahdollisesti vielä lisäämässä omistusosuuttaan Fennovoimassa. Fennovoiman pääomistaja Voimayhtiö SF:n omistajajoukko ei vielä riitä kattamaan yhtiöltä vaadittavaa osuutta. Ydinvoimayhtiö Rosatom on aiemmin ilmoittanut halusta lisätä omaa osuuttaan.


Suomen Uutiset: Soini pitää Pyhäjoen ydinvoimalaa loistavana uutisena
Kotimaa Julkaistu 05.08.2015 15:34
 
Kun tälle tielle on lähdetty niin en keksi syytä miksi STUK:lle ei tarvittaessa tarjoiltaisi samaa lääkettä kuin Fortumille ja Outokummulle. Isänmaan edun nimissä, tietty.
 
Ei ole vielä ollut mainintaa, että ratkesiko ydinjätteiden loppusijoitusasia samalla kun Fortum tuli mukaan?
Käytännössä ratkesi, koska kävi ilmi tasavallan valtioneuvostolla olevan valmius loukata osakeyhtiön (Fortum Oyj) päätöksentekokäytäntöjä.
 
Käytännössä ratkesi, koska kävi ilmi tasavallan valtioneuvostolla olevan valmius loukata osakeyhtiön (Fortum Oyj) päätöksentekokäytäntöjä.
Niinpä, kotimainen tapa viedä rahaa omistajilta. Eikä edes kovin peitelty. TGC-1:n vesivoimalat olisivat olleet melko hyvä diili. Alla on enää mainittu tuo "yhteisesti hyväksyttävä ratkaisu". Kaikki käy kun omistaja käskee.
"Fortum on viime vuoden lopulta lähtien neuvotellut venäläisen energiajätti Gazpromin kanssa omistusjärjestelystä energiayhtiö TGC-1:ssä.
Fortum omistaa TGC-1:stä tällä hetkellä 29,5 prosenttia ja Gazprom 51,8 prosenttia. Viime vuoden joulukuussa julkistetun tiedotteen mukaan Fortum perustaisi yhdessä venäläisen Rosatomin kanssa yhteisyrityksen, joka omistaisi TGC-1:n vesivoimaliiketoiminnan. Gazpromille puolestaan jäisi yhtiön lämpöliiketoimintaan liittyvät toiminnot.
Alunperin Fortum halusi uudesta yhtiöstä 75 prosentin osuuden, mutta viime aikoina se on tarkkojen prosenttiosuuksien sijaan puhunut enää enemmistöstä ja tämän aamun tiedotteessa "yhteisesti hyväksyttävästä ratkaisusta".
Ratkaisu vesivoimaneuvotteluissa on ollut Fortumin ehto Fennovoiman ydinvoimaprojektiin osallistumiselle. Tänään yhtiö kuitenkin tiedotti osallistuvansa Fennovoimaan 6,6 prosentin omistusosuudella, vaikka neuvottelut Venäjällä ovat edelleen vaiheessa. Muun maussa Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju uskoo vesivoimahaaveiden haihtuneen aamun uutisen jälkeen savuna ilmaan.
Sähkönjakelubisneksensä myyneellä Fortumilla oli kesäkuun lopussa likvidejä varoja yli 8,6 miljardia euroa. Yhtiö kaipaisi nyt kipeästi järkeviä investointikohteita, sillä muuten rahat makaavat tuottamattomina taseessa. Venäjän vesivoimabisnes sopisi Fortumin portfolioon mainiosti ja ainakin lukujen valossa bisnes on varsinainen kultamuna.
Luoteis-Venäjällä toimiva TGC-1 on kapasiteetiltaan maan kolmanneksi suurin alueellinen sähköntuottaja ja sillä on 54 sähkövoimalaitosta Pietarissa, Karjalassa sekä Leningradin ja Murmanskin alueilla. Sen sähköntuotantokapsiteetti on 7 000 megawattia ja lämmöntuotantokapasiteetti 14 000 Gcal/h.
TGC-1:n liikevaihto oli viime vuonna 69 miljardia ruplaa, eli tämän hetken vaihtokurssilla reilu miljardi euroa. Käyttökatetta yhtiö teki 13,2 miljardia ruplaa, eli noin 19 prosenttia liikevaihdosta. Viimeisen viivan alle jäi 4,1 miljardia ruplaa. Taseen loppusumma oli 150,3 miljardia.
Yhtiö on myös listattu Moskovan pörssiin, joskin osakkeen vaihto on ollut liki olematonta. Viimeisen 30 päivän keskimääräinen päivävaihto on ollut 4,1 miljoonaa ruplaa, eli noin 60 000 euroa.
Arvostuskertoimiltaan osake on erittäin houkutteleva. Osakkeen p/e-kerroin oli viime vuonna vain 4,5 ja tämän vuoden tulosennusteilla se olisi 3,5. Osakkeen p/b-kerroin on vaivaiset 0,2."
http://www.arvopaperi.fi/uutisarkisto/tallainen+on+fortumin+havittelema+kultamuna/a1068068
 
Toisaalta itse pidän tätä viimeisenä oljenkortena, että tämä hanke saadaan pysäytettyä.

Kyllähän ydinvoimalatyömaa saadaan sössittyä lukemattomin eri tavoin, ennen kuin reaktori jauhaa sähköä. Loppusijoitus pitää ratkaista. Voimayhtiö SF:n jäsenten pitää jaksaa pysyä kelkassa koko rakentamisajan ja urakoitsijan pitää pysyä pystyssä. Keskeytettyjä ydinvoimalatyömaita maailmalla lienee jokunen. Nyt on hyvä todennäköisyys sille, että saadaan Suomeenkin sellainen.
 
Jos palataan alkuperäiseen aiheeseen eli vedätykseen. Migrit olikin aivan liian heppoinen ja läpinäkyvä. Nyt on kaikki selvää, miten tämä meni.

Migritillä pelattiin Fortumille ja Fortunmin taivutteluun aikaa. Joku pelaa peliä aivan oikealla rahalla. Kuka on muuten kovin Venäjän valtion riippumattoman korporaation peluri Suomen päässä. Onko se Pekkarinen vai joku muu?
 
Oppositio lämmittää kaiken irti tästäkin ja pitää ääntä. Pitäisi heidänkin jo päättää, onko Kepun - Kokoomuksen - Persujen hallitus kauhea kansallissosialistihallitus, kauhea kapitalistiriistäjähallitus vai kauhea ryssän energiakätyri... Tai sitten se menee päivä kerrallaan uusien huutojen perässä - ja media nauttii. Aina pitää olla hereillä vähän humauttamaan...

Koska Hanhikivi joka tapauksessa tulee, kannattaa varmaan hoitaa se kunnialla kotiin.
 
Viimeksi muokattu:
Kyllähän ydinvoimalatyömaa saadaan sössittyä lukemattomin eri tavoin, ennen kuin reaktori jauhaa sähköä. Loppusijoitus pitää ratkaista. Voimayhtiö SF:n jäsenten pitää jaksaa pysyä kelkassa koko rakentamisajan ja urakoitsijan pitää pysyä pystyssä. Keskeytettyjä ydinvoimalatyömaita maailmalla lienee jokunen. Nyt on hyvä todennäköisyys sille, että saadaan Suomeenkin sellainen.
Tasavallan valtioneuvosto osoitti tänään päättäneensä, että hanke toteutuu. En usko, että Fortumin riippumattomuus olisi uhrattu jos hanketta pidettäisiin epävarmana. Loppu edennee junan lailla. Loppusijoituspäätös hoituu Fortumin kautta. Väsyneet voimayhtiö SF:n jäsenet voidaan korvata valtionyhtiöiden lisäpanostuksilla. Pystyssä pysyviä urakoitsijoita löytyy kyllä, kun mukana on maksuvalmiutta omaavia tahoja joille on tehty prioriteetit selväksi.
 
Ottamatta mitään kantaa siihen millaista energiaa Suomi tarvitsee ja mihin tarvitsee, on kyllä pakko kysyä että kuka Suomen energiapolitiikasta päättää?

Kaikesta päätellen käskyt tulevat suoraan Moskovasta ja siihen tahtoon joutuu alistumaan Brysselin juoksupojatkin.

Ensin...

Merkit viittaavat nyt siihen, että tästä Rosatom-sopasta on kehkeytymässä uusi ja vakava energia- ja teollisuuspoliittinen pohjakosketus.

Rehnin viimevuotisen näkemyksen mukaan "venäläiseen ydinvoimaan tehtävä, taloudellisesti epävarma ja poliittisesti rujo investointi tulee myös syrjäyttämään vuosikausiksi tarpeelliset investoinnit uusiutuvaan, vihreään energiaan".

- Tätä menoa Suomesta uhkaa tulla epäonnistuneiden ydinvoimahankkeiden ulkomuseo.

Rehn tunnusti raskaan teollisuuden tarvitsevan edullista perusenergiaa. Sitä ei kuitenkaan "pitäisi tai edes tarvitsisi" lähteä turvaamaan Rosatom-hankkeella, jota Rehn kuvaili "epävarmaksi tieksi".

Rehnin mielestä Fennovoiman hankkeen sijaan Fortumin ydinvoimalat Loviisassa olisi pitänyt uudistaa. Samalla olisi jäänyt tilaa investoida mittavasti "tulevaisuuden musiikkiin", uusiutuvaan energiaan.

- Ehkä tämä ei olisi vieläkään liian myöhäistä, jos järki nyt voittaisi, Rehn summasi.


http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015080520135723_uu.shtml

Sitten...

Suomen elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) vieraili torstaina Moskovassa keskustelemassa muun muassa Fennovoiman ydinvoimalan kohtalosta. Vierailu osui mielenkiintoiseen hetkeen, sillä Fennovoiman voimalahanke näyttää joutuneen pelikortiksi venäläisten energiajättien sodassa.

Ja sitten...

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) vahvisti keskiviikkona sanomalehti Keskisuomalaiselle, että Fennovoiman ydinvoimahanke toteutuu.

Näillä mennään :D
 
http://yle.fi/uutiset/kokkila_srv_pyrkinyt_mukaan_fennovoimaan_jo_vuodesta_2010_lahtien/8204938

Kokkila: SRV pyrkinyt mukaan Fennovoimaan jo vuodesta 2010 lähtien
Rakennusyhtiö SRV:n hallituksen puheenjohtajan Ilpo Kokkilan mukaan Fennovoima-hankkeeseen osallistumiseen vaikutti kotimaisuusedellytyksen toteutuminen.

Rakennusyhtiö SRV:n hallituksen puheenjohtaja Ilpo Kokkila kertoo yhtiön tavoitelleen mukaanpääsyä Fennovoima-hankkeeseen vuodesta 2010 lähtien. SRV ilmoitti tänään osallistuvansa Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen 1,8 prosentin omistusosuudella.

– Ollaan oltu eri vaiheissa ja erilaisten kokoonpanojen kanssa liikkeellä ja nyt sitten tuli tällainen mahdollisuus, että päästään siihen mukaan, Kokkila kertoo Ylen Ajantasassa.

Kokkila uskoo, että SRV:llä on paljon osaamista annettavana hankkeelle. SRV osallistuu Fennovoima-hankkeeseen myös rakentajana. Yhtiö toimii ydinvoimahankkeessa ensisijaisesti projektinjohtajana yhdessä pääurakoitsija Titan-2:n kanssa.

Kokkila myöntää, että kotimaisuusedellytyksen täyttyminen vaikutti osittain osallistumispäätökseen.

– Kyllä se tietysti osa oli sitä kokonaisratkaisua, että me tullaan myöskin omistajiksi siihen, Kokkila sanoo.

Nyt päästi toimittaja Kokkilan liian helpolla. Kyllähän SRV olisi päässyt mukaan jo paljon aikaisemmin, sillä hankkeesta ovat lähteneet ainakin Kesko, Boliden, Ovako, Valio ja S-ryhmä. Olisivat varmasti saaneet hankittua 1,8% osuutta suuremmankin siivun..
 
Back
Top