En osaa ottaa kantaa siihen kumpi alla olevista mielipiteistä on oikeampi, mutta näen pahana ongelmana sen, ettei asiaa ole tutkittu enemmän, eikä siitä ole keskusteltu tarpeeksi. Uskon, että Koljonen ja Lund päätyvät samaan lopputulokseen (oli se sitten mikä tahansa) kunhan asia selvitetään perusteellisesti. Vasta sitten voimme tehdä luotettavia päätöksiä tulevaisuuden vaihtoehdoista!
Kotimaa 6.8.2015 klo 6:54 | päivitetty 6.8.2015 klo 7:04
Perustuuko Suomen sähköntarve aikansa eläneisiin laskelmiin?
Suomen sähkötarve on vähentynyt viimeiset viisi vuotta. Pyysimme kahta asiantuntijaa arvioimaan neljän eri asian tai esineen kautta, miten sähkönkulutus muuttuu. Vastaukset poikkesivat täysin toisistaan.
Tarvitaanko Suomessa lisää sähköä? Tutkijat saivat arvioida sähkönkulutusta neljän esimerkin kautta: sähköauto, tehdas, jääkaappi ja asiakaspalvelu. Kysymyksiin vastasivat Aalto-yliopiston fysiikan professori Peter Lund ja Teknillisen tutkimuskeskuksen tiimipäällikkö Tiina Koljonen.
Professori Peter Lund on arvostellut valtioneuvoston ydinvoimapäätöksiä siitä, että ne perustuvat aikansa eläneisiin laskelmiin. VTT:n tiimipäällikkö Tiina Koljonen oli kirjoittamassa raporttia ydinvoimapäätösten vaikutuksista.
Edit: Lopussa Putin-halleluja - näinhän se menee!
Kuva: Stina Tuominen / Yle
Asiantuntija: Putinia ylistetään Fennovoima-ratkaisusta
Kotimaa Julkaistu 06.08.2015 07:37
55
Jakoa
FacebookTwitterWhatsApp 44
Uutisjutut: Kotimaa
Asiantuntija: Fennovoima-ratkaisu voitto Putinille
Suomalaisasiantuntija uskoo, että Fennovoiman ydinvoimalahanketta tullaan käyttämään Venäjällä siekailematta valtaapitävien maineen pönkittämisessä.
– Venäjällähän tätä hanketta tullaan ylistämään Putinin talouspolitiikan onnistumisena, jolloin sitä tullaan käyttämään Putinin vallan vahvistamiseen, kuvailee Aleksanteri-instituutin Venäjän energiapolitiikan professori
Veli-Pekka Tynkkynen aamun Huomenta Suomessa.
Fennovoiman hankkeen jatko varmistui eilen, kun kotimaisuusvaatimus täyttyi uusien osakkaiden ansiosta. Tynkkysen mukaan Suomi tullaan esittämään nyt mallioppilaana.
– Suomi tullaan esittämään niin kotona venäläisille kuin ulospäin lännelle Venäjän neutraalina naapurina, joka erottuu muista, etenkin länsimaista. Suomen varmasti sanotaan lipeävän Euroopan unionin asettamasta sanktiorintamasta, vaikka näin ei tietenkään faktisesti tapahdukaan, koska Rosatom ei ole sanktioiden puitteissa.
Tynkkysen mielestä Suomi nakertaa ydinvoimapäätöksellään Euroopan unionin yhtenäisyyttä.
– Kun tätä firmaa ajatellaan, niin kysehän on myös ydinaseiden tukemisesta, koska Rosatom on ydinaseita tuottava yritys. Ja sotateollisuus on sanktioiden piirissä taas. Sitten tietysti moraalisella tasolla kaupalla lyödään kyllä kiilaa Euroopan yhtenäisyyteen koskien Venäjälle asetettuja sanktioita.
Tynkkysen mukaan energiayhtiö Fortum ja rakennusliike SRV lähtivät hankkeeseen mukaan turvatakseen nykyiset investointinsa ja varmistaakseen mahdollisuudet myös uusiin investointeihin Venäjällä.