Fennovoimavedätyksen viimeiset vaiheet

- Itse uutinen ei ole täysin odottamaton, mutta se, miten selvältä valtion painostus näyttää on tässä se yllätys, Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju arvioi.

http://www.iltalehti.fi/talous/2015080520135667_ta.shtml

Nyt on neuvoteltu valtiojohtotasolla puhtaan poliittinen päätös, jossa venäläiset veivät loppusuoralla Suomea 6-0.

Monenlaista spekulointia tuossa on, mutta kiinnostavin ajatus on, että Fortumille varmasti myös luvattiin jotain.
 
Antti Rautiainen mainitsee, että Fennovoima tuo Suomeen laittomuuden kulttuuria.

Optimisti voisi ajatella, että Rosatomin toimintakulttuuri voisi parantua sen toimiessa toimiessa länsimaisten viranomaisten valvonnan alla. Käytännössä kuitenkin Suomen viranomaiset ovat jo nyt laskeneet standardejaan Fennovoiman tarpeiden mukaan. Hakkuut ja työt on alotettu ja lupia odotetaan jälkikäteen. Mökkiläisiä kiristetään ja uhkaillaan avainten saamiseksi, sen sijasta että vuokraoikeuksista maksettaisiin käypä hinta tai vuokrasopimukset purettaisiin tavanomaisella menettelyllä ja annettaisiin irtisanomisaika. Fennovoiman hankkima maaomistus ei vielä ole edes lainvoimainen. Mökkiläisten kotirauhaa Fennovoima on rikkonut jo vuosien ajan.

Kannattaa lukea koko juttu. Rautiainen on ollut Rosatomin kanssa tekemisissä aikaisemminkin. Hän oli järjestämässä protestileiriä Siperian Angarskiin vuonna 2007. Sinne hyökkäsi eri puolilta lääniä värvättyjä natseja. Ilja Borodaenko tapettiin ja toinen aktivisti haavoittui vakavasti.

http://anttirautiainen.puheenvuoro....ovoima-luo-pyhajoelle-laittomuuden-kulttuuria
 
Monenlaista spekulointia tuossa on, mutta kiinnostavin ajatus on, että Fortumille varmasti myös luvattiin jotain.

Jos ne ovat lähteneet tuohon mukaan veitsi kurkulla, kuten joissakin piireissä epäillään, niin ehkä niille on tarjottu myös porkkanaa. Sekin on sellainen maan tapa...ensin tulee keppiä ja sitten porkkanaa :D

Minua kiinnostaa tässä hommassa eniten se että ainakin ulospäin on näyttänyt jo pitkään siltä että kysymys on muustakin kun energia- ja teollisuuspolitiikasta. Pahoin pelkään että sitäkin peliä Venäjä johtaa aika reiluilla numeroilla.

En tiedä mitä kaikkea Moskovassa ja kulisseissa on puuhasteltu ja mistä naruista vedelty, mutta olisi kyllä mukava tietää.

Ehkä joskus joku muistelmissaan kertoo asiasta jotain.

– Nyt tuli päätöksenteon aika, Karttinen kommentoi STT:lle.

http://www.taloussanomat.fi/uutisko...meni-kuudessa-viikossa-rahmalleen/20159895/12
 
Myös Venäjä ja Vietnam sopivat eilen että Rosatom rakentaa Vietnamiin uuden ydinvoimalan. Rosatom lienee tällä hetkellä selvästi suurin ydinvoimatoimittaja maailmalla.

Vietnamissa on kovin luotto Putiniin koko maailmassa, mahdollisesti Venäjä mukaan luettuna.

Russia-Image-08.png
 
Vietnam luottaa Venäjään Kiinan vastapainona...ja asetoimittajana.
 
On mielenkiintoista nähdä, tuleeko Rosatom noudattamaan täsmällisesti Suomalaisia viranomaisvaatimuksia ja onko sillä kiusausta laiminlyödä tai kiertää niitä.

Suomen viranomaisten (STUK) vaatimuksista päätetään valtioiden päämiesten keskinäisissä neuvotteluissa..Näinhän päätökset tehtiin koko hankkeen osalta.

Lisäksi on erittäin todennäköistä että voimalan budjetoitu hankintahinta tulee nousemaan huomattavasti kalliimmaksi kuin se, mitä tällä hetkellä on tiedossa. Huolimatta siitä että venäläiset ovat luvanneet rakentaa sen kiinteällä hinnalla (vai ovatkohan?). Sopii epäillä Rosatomin kykyä kustantaa ylitykset.. Mutta onneksi hankkeen maksajina ovat kunnat ja valtion omistamat yritykset..sieltä löytyy se pohjaton massi jota veronmaksajat mieluisasti täyttävät poliitikkojen päätösten mukaisesti.

Tästä saamme aivan samanlaisen poliitikkojen luoman suhmuroinnin kuin aikoinaan Valko, Meriteollisuus, Soneran Saksan huutokauppa jne. Tällä kertaa mennään kuitenkin hieman suuremmalla budjetilla. Venäjän puolelta taustalla on paljon, paljon muutakin.
 
Tästä saamme aivan samanlaisen poliitikkojen luoman suhmuroinnin kuin aikoinaan Valko, Meriteollisuus, Soneran Saksan huutokauppa jne. Tällä kertaa mennään kuitenkin hieman suuremmalla budjetilla. Venäjän puolelta taustalla on paljon, paljon muutakin.

Jo Noppa-jutussa huomattiin, että isot varpaat säästyvät. Jutusta tulikin poikkeuksellinen, sillä tutkijalla, komisario Aittoniemellä oli kurpitsan kokoiset munat ja hän teki Lahden poliisille virka-apupyynnön Tampereen kaupunginjohtajan pidättämiseksi suoraan demarien juhlakokouksesta. Johannes Virolainen oli aivan kauhuissaan, koska Keskustapuolueen poliitikkoja ja häntä tutkittiin. Kukaan ei kuitenkaan tiedä, mistä asti määräys Aittoniemen ja Kauko Laakkosen hyllyttämiseksi tuli. Poliisiylijohtajahan sen määräsi (Olli Urponen).

12. helmikuuta 1985 Keskustapuolue tuomittiin Noppa-oikeudenkäynnissä menettämään valtiolle 400 000 markkaa eli Nopan rikollisesti antamat rahat, joilla yhtiö sai käsiinsä valtion lainoittamat rakennuskohteet. Puolueen entinen puheenjohtaja Virolainen vapautettiin kaikista häneen kohdistetuista syytteistä.

Oikeusasiamies antoi 20. kesäkuuta 1985 komisario Sulo Aittoniemelle vakavan huomautuksen Noppa-jutun tutkimuksissa tehdyistä virheistä. Oli pannut pari virkamiestä putkaankin!

Sutista tuli sittemmin kansanedustaja vuosiksi 1987-2003.
 
Jo Noppa-jutussa huomattiin, että isot varpaat säästyvät. Jutusta tulikin poikkeuksellinen, sillä tutkijalla, komisario Aittoniemellä oli kurpitsan kokoiset munat ja hän teki Lahden poliisille virka-apupyynnön Tampereen kaupunginjohtajan pidättämiseksi suoraan demarien juhlakokouskesta. Johannes Virolainen oli aivan kauhuissaan, koska Keskustapuolueen poliitikkoja ja häntä tutkittiin. Kukaan ei kuitenkaan tiedä, mistä asti määräys Aittoniemen ja Kauko Laakkosen hyllyttämiseksi tuli. Poliisiylijohtajahan sen määräsi (Olli Urponen).

12. helmikuuta 1985 Keskustapuolus tuomittiin Noppa-oikeudenkäynnissä menettämään valtiolle 400 000 markkaa eli Nopan rikollisesti antamat rahat, joilla yhtiö sai käsiinsä valtion lainoittamat rakennuskohteet. Puolueen entinen puheenjohtaja Virolainen vapautettiin kaikista häneen kohdistetuista syytteistä.

Oikeusasiamies antoi 20. kesäkuuta 1985 komisario Sulo Aittoniemelle vakavan huomautuksen Noppa-jutun tutkimuksissa tehdyistä virheistä. Oli pannut pari virkamiestä putkaankin!

Sutista tuli sittemmin kansanedustaja vuosiksi 1987-2003.

Kun toit esille, niin muistanpa hyvin tämänkin jutun. "Suti" kuvasi mainiolla tavalla kuinka hän pääsi näkemään rosvojen varpaat verhon alta, muttei saanutkaan selvittää asiaa pidemmälle... Sopii epäillä ettei poliitikkojen henkilökohtaisen vastuun osalta ole mikään muuttunut vuosikymmenien varrella.
 
Vietnamissa on kovin luotto Putiniin koko maailmassa, mahdollisesti Venäjä mukaan luettuna.
Hieman off-topic, mutta mikäli tähän kyselyyn on luottaminen, puolet haastatelluista venezuelalaisista tuntuisivat karsastavan Venäjää: mailla on kuitenkin tunnetusti vahvat bilateraaliset suhteet.
 
Puolet venezuelalaisista ei piittaa Hugo Chavezistakaan.
Ennen vainajoitumistaan Chavez teki vuonna 2010 diilin Venäjän toimittamasta ydinvoimalasta. Olisi vertailun vuoksi hauska tietää, kuinka tuo projekti on edennyt ja millaisia kähmintöjä siihen liittyi.
 
Ennen vainajoitumistaan Chavez teki vuonna 2010 diilin Venäjän toimittamasta ydinvoimalasta. Olisi vertailun vuoksi hauska tietää, kuinka tuo projekti on edennyt ja millaisia kähmintöjä siihen liittyi.

Pitäisi pöyhiä. Onkohan se mennyt puihin, kun ei ole kuulunut mitään? Siitä puhutaan, että Rosatomin voimalatyömaa Pietarin eteläpuolella Sosnovi Borissa on romahtanut rakennustöiden aikana kahdesti. Sekin tiedetään, että vuosina 2009-2012 Rosatomissa tapahtui 68 johtajatason ja 208 keskijohdon irtisanomiseen johtanutta korruptiotapausta. Sekin tiedetään, että maailman pahin ydinvoimalaonnettomuus tapahtui Rosatomin voimalassa. Silloin Rosatom oli vielä venäläinen ministeriö. Itse asiassa oli sitä vielä vuoteen 2004.
 
Rosatomilla on tällä hetkellä eniten vireillä olevia ydinvoimahankkeita maailmassa, ja se noudattaa agressiivista laajentumisstrategiaa. Rosatom käyttää hankkeissaan niin sanottua BOOmallia (Build, Own, Operate), eli rakenna-omista-operoi -mallia.i Rosatom pyrkii hankkimaan ydinvoimayhtiöistä osuuden ja tarjoaa pääosan rahoituksesta, rakentaa reaktorin ja lopulta hoitaa voimalan käytön. Ainakin yhdessä tapauksessa Rosatom huolehtii myös ydinjätteestäii . Rosatom on Venäjän valtionkorporaatio (Государственная корпорация). Suomessa sen tytäryhtiö Rusatom Overseas on solminut projektin kehittämissopimuksen Fennovoiman kanssa. Laki valtionkorporaatio Rosatomista (Laki 01/12/2007 № 317-FZ) kieltää viranomaisilta kaikilla tasoilla puuttumisen Rosatomin tai sen toimihenkilöiden asioihin (artikkeli 3, pykälä 14)

Valtionkorporaatiot nauttivat siis juridista erityisasemaa suoraan Venäjän presidentin ja hallituksen alaisuudessa (artikkeli 5, pykälät 1-2). Rosatom toimittaa vuosikertomuksen Venäjän hallitukselle, mutta sillä ei ole velvollisuutta julkaista sitä. Valtionkorporaationa se tilittää tulonsa valtiolle ja saa rahoituksensa valtion budjetista. Kaikki ydinvoimaloiden suunnitteluun, rakentamiseen, käyttöön ja turvallisuuteen liittyvät asiat nauttivat samaa tietosuojaa kuin valtionsalaisuudet. (Laki valtionsalaisuuksien tunnistamisesta 30.11.1995 № 1203, muutettu 24.12.2007)

Rosatom omistaa Venäjän ydinvoimalat, ydinvoimaan liittyvät tutkimuslaitokset ja se on Venäjän säteilyturvaviranomaineniii . Rosatom oli vuoteen 2007 saakka Venäjän liittovaltion ydinvoimavirasto, ja ennen vuotta 2004 Venäjän liittovaltion ydinvoimaministeriö. Ennen vuotta 1992 se oli Neuvostoliiton ydinteknologian ja ydinvoimateollisuuden ministeriöiv. Rosatom on edelleen osa Venäjän valtionhallintoa, ja sen johdossa on Venäjän entinen pääministeri Sergei Kirijenkov . Rosatomin hallintoneuvoston asettaa Venäjän presidenttivi ja tällä hetkellä sen jäseniä ovat muun muassa Venäjän energiaministeri Aleksander Novak ja Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n taloudellisen turvallisuuden osaston johtaja Juri Jakovlevvii . Rosatom omistaa ydinteknologian vientiyhtiö Atomstroyexportin (ASE). Yhtiöllä useita reaktorityyppejä, joista tunnetuin on VVER-1200. Tästä reaktorityypistä on useita muunnoksia, kuten MIR-1200 ja AES-2006viii, jota tarjotaan Pyhäjoelle.

Vuonna 2012 Rosatom palkkasi Säteilyturvakeskuksen aikaisemman pääjohtaja Jukka Laaksosen kansainvälisestä kehityksestä vastaavaksi johtajaksi. Neuvottelut työsuhteessa olivat käynnissä jo silloin, kun Laaksonen oli virassaan Säteilyturvakeskuksen pääjohtajana.
 
Muun muassa STUK:n aseman pohdintaan liittyen on hyvä pohtia näyttöjä valtioneuvoston valmiudesta venyttää säädösten tulkintaa. Tämän päivän tapahtumat valtionyhtiöissä eivät näytä hyviltä kaikkien osakeyhtiölain ensimmäiseen lukuun koottujen pyhimpien periaatteiden osalta:

5 §
Yhtiön toiminnan tarkoituksena on tuottaa voittoa osakkeenomistajille, jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin.

6 §
Osakkeenomistajat käyttävät päätösvaltaansa yhtiökokouksessa

7 §
Yhtiökokous, hallitus, toimitusjohtaja tai hallintoneuvosto ei saa tehdä päätöstä tai ryhtyä muuhun toimenpiteeseen, joka on omiaan tuottamaan osakkeenomistajalle tai muulle epäoikeutettua etua yhtiön tai toisen osakkeenomistajan kustannuksella.

http://finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2006/20060624?search[type]=pika&search[pika]=osakeyhtiölaki
 
Näyttää selvältä, että valtio pakotti Fortumin mukaan.

Tuo valtio ei ollut Suomi.
 
Ydinasiat on nyt sitten tältä vaalikaudelta tässä:
"Juha Sipilä arvioi Keskisuomalaiselle, että Fennovoiman Pyhäjoen-hanke jää mahdollisesti Suomessa viimeiseksi.
– Ei ole hakemuksia eikä keskusteluja käynnissä ydinvoimaluvista. Hallitusohjelmaneuvotteluiden yhteydessä tein soittokierroksen ja pidän hyvin epätodennäköisenä, että tällä rintamalla tapahtuu enää mitään. Fortum ei ole esittänyt toiveita, ja TVO ilmoitti luopuvansa Olkiluoto nelosesta, Sipilä sanoi keskustan tapahtumassa Karstulassa.
– Fennovoiman laitos voi olla jopa viimeinen, mutta sellaista päätöstä ei ole tehty missään, hän korosti.
Sipilä ei kuitenkaan suoralta kädeltä tyrmää mahdollisia uusia ydinvoimalupia.
– Jos tulee uutta ilmaan, pitää alkaa tarkastella energiatarvelaskelmia. Kaikki suunnitelmat lähtevät siitä, että tämä yksi (Fennovoiman hanke) tehdään. Mistään muusta ei ole päätöstä suuntaan tai toiseen."
http://www.taloussanomat.fi/politii...invoimahankkeita-hallituskaudella/20159926/12
 
Näyttää selvältä, että valtio pakotti Fortumin mukaan.

Tuo valtio ei ollut Suomi.

Ja vitun ikenet, Suomessa kuitenkin on hallitus jossa istuvista puolueista vain pienin on länsiorientoitunut kaksi muuta ovat vahvasti Venäjän suuntaan kallellaan. YYA aika tai jotian vielä syvempää, here we come, Soviet Finland forever.
 
En osaa ottaa kantaa siihen kumpi alla olevista mielipiteistä on oikeampi, mutta näen pahana ongelmana sen, ettei asiaa ole tutkittu enemmän, eikä siitä ole keskusteltu tarpeeksi. Uskon, että Koljonen ja Lund päätyvät samaan lopputulokseen (oli se sitten mikä tahansa) kunhan asia selvitetään perusteellisesti. Vasta sitten voimme tehdä luotettavia päätöksiä tulevaisuuden vaihtoehdoista!


Kotimaa 6.8.2015 klo 6:54 | päivitetty 6.8.2015 klo 7:04
Perustuuko Suomen sähköntarve aikansa eläneisiin laskelmiin?
Suomen sähkötarve on vähentynyt viimeiset viisi vuotta. Pyysimme kahta asiantuntijaa arvioimaan neljän eri asian tai esineen kautta, miten sähkönkulutus muuttuu. Vastaukset poikkesivat täysin toisistaan.


Tarvitaanko Suomessa lisää sähköä? Tutkijat saivat arvioida sähkönkulutusta neljän esimerkin kautta: sähköauto, tehdas, jääkaappi ja asiakaspalvelu. Kysymyksiin vastasivat Aalto-yliopiston fysiikan professori Peter Lund ja Teknillisen tutkimuskeskuksen tiimipäällikkö Tiina Koljonen.

Professori Peter Lund on arvostellut valtioneuvoston ydinvoimapäätöksiä siitä, että ne perustuvat aikansa eläneisiin laskelmiin. VTT:n tiimipäällikkö Tiina Koljonen oli kirjoittamassa raporttia ydinvoimapäätösten vaikutuksista.

Edit: Lopussa Putin-halleluja - näinhän se menee!




Kuva: Stina Tuominen / Yle



Asiantuntija: Putinia ylistetään Fennovoima-ratkaisusta
Kotimaa Julkaistu 06.08.2015 07:37
55
Jakoa
FacebookTwitterWhatsApp 44

Uutisjutut: Kotimaa

Asiantuntija: Fennovoima-ratkaisu voitto Putinille

Suomalaisasiantuntija uskoo, että Fennovoiman ydinvoimalahanketta tullaan käyttämään Venäjällä siekailematta valtaapitävien maineen pönkittämisessä.

– Venäjällähän tätä hanketta tullaan ylistämään Putinin talouspolitiikan onnistumisena, jolloin sitä tullaan käyttämään Putinin vallan vahvistamiseen, kuvailee Aleksanteri-instituutin Venäjän energiapolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen aamun Huomenta Suomessa.

Fennovoiman hankkeen jatko varmistui eilen, kun kotimaisuusvaatimus täyttyi uusien osakkaiden ansiosta. Tynkkysen mukaan Suomi tullaan esittämään nyt mallioppilaana.


– Suomi tullaan esittämään niin kotona venäläisille kuin ulospäin lännelle Venäjän neutraalina naapurina, joka erottuu muista, etenkin länsimaista. Suomen varmasti sanotaan lipeävän Euroopan unionin asettamasta sanktiorintamasta, vaikka näin ei tietenkään faktisesti tapahdukaan, koska Rosatom ei ole sanktioiden puitteissa.


Tynkkysen mielestä Suomi nakertaa ydinvoimapäätöksellään Euroopan unionin yhtenäisyyttä.

– Kun tätä firmaa ajatellaan, niin kysehän on myös ydinaseiden tukemisesta, koska Rosatom on ydinaseita tuottava yritys. Ja sotateollisuus on sanktioiden piirissä taas. Sitten tietysti moraalisella tasolla kaupalla lyödään kyllä kiilaa Euroopan yhtenäisyyteen koskien Venäjälle asetettuja sanktioita.

Tynkkysen mukaan energiayhtiö Fortum ja rakennusliike SRV lähtivät hankkeeseen mukaan turvatakseen nykyiset investointinsa ja varmistaakseen mahdollisuudet myös uusiin investointeihin Venäjällä.
 
Ai että Suomen ydinvoimalasta on kiinni maapallon lopullinen lämpeneminen? Hehhe. 10 vuodessa polkaistaan tyhjästä biovoimalaitoksia sinne tänne ja samaan aikaan kun päättäjissä on parempia asiantuntijoita päästöoikeuksista kuin sinä? Lopeta nyt jo tuo kahdella reellä ajaminen. Joko ne päästöoikeuden korotukset ovat sun mielestä oven takana, tai sitten ne eivät ole.

Uuden polttovoimalan käyttöikä on 25-40 vuotta. Jos Fennovoimaa lähdetään korvaamaan esimerkiksi Keskustan suosimilla tavoilla, ensimmäiset tälläiset voimalat valmistuisivat noin viiden vuoden kuluttua, ja jos päästömaksut tulevat esimerkiksi kymmenen vuoden kuluttua, melkein bränikkä voimala pitäisi jotenkin pelastaa tai korvata.

En todellakaan väitä tietäväni, tulevatko turpeen ja puun päästömaksut viiden vai kymmenen vuoden kuluttua tai koskaan. Sen tiedän, että jos päästömaksut ylipäätään perustetaan tutkimustietoon niin ne tulevat. Suomessa tästä asiasta ei haluta juurikaan keskustella koska asia on hyvinkin merkittävä ja hyvin arka; näköjään on helpompaa puhista ydinvoimasta. Virallinen strategiamme TEMin Härmälän suulla lausuttuna perustuu lobbaamiseen sen puolesta, että biomassalle ei tule päästömaksuja. Jos luotatte mallioppilaan onnistuvan tässä paremmin kuin muussa lobbaamisessa niin siinähän sitten luotatte.

Yksittäinen ydinvoimala ei maailmaa sinänsä pelasta, mutta Suomi on osa maailmaa ja taloutemme perustuu vientiin. Hiilitullit ovat varsin todennäköisiä jossain kohdassa Hanhikivi 1:n elinkaarta.


Tässä on muutenkin kyse siitä, että ryssän voimalaa ei tänne halua puolet suomalaisista, mutta ottaisivat kyllä muun maalaisen. Ne tuet ei ole se toinen vaihtoehto, vaan voimala joka ei tule maasta, mikä ei osaa valmistaa yhtään mitään.

Hallituksella ja eduskunnalla on täydet valtuudet kaikkiin muutoksiin ja päätöksiin Suomessa. Venäjä käveli näiden yli. STUK ei tunnu missään. Media ei ole kommentoinut mitenkään venäläisten tuotteiden huonoa laatua, turvallisuuspoliittista riskiä ja hyvin ohuesti tuoreimpia perseilyjä. Mediaa ei kiinnosta tippaakaan.

Miten et insinöörinä ymmärrä, että Venäjältä ei tule yhtäkään laadukasta tai toimivaa laitetta? Eivät he osaa rakentaa tällaisia asioita.

Tuoreimmassa kyselyssä yli puolet kansanedustajista vastustaa uusia ydinvoimalupia ja Sipiläkin on vähintäänkin varautunut. Lisäksi Loviisa 3:n todennäköisin toimittajakandidaatti olisi - Rosatom. AES-2006 eli entinen VVER-1200 nimittäin on hiukan päivitetty versio vahvasti IVO:n kanssa yhteistyössä suunnitellusta VVER-1000:sta, mikä olisi melko varmasti ollut laitostyyppi jos päätös olisi ollut myönteinen v. 1993. En ymmärrä miten tilanne olisi oleellisesti parempi jos nyt otetaan ensin viitisen vuotta takapakkia ja sitten Loviisaan saadaan kuitenkin samanlainen Rosatomin mylly.

Venäläisissä on omat vikansa mutta näitä vekottimia siellä osataan rakentaa. Miksei osattaisi, aika perinteistä raskasta teollisuuttahan reaktorin rakentaminen on.

Venäjä on esimerkiksi ainoa maa joka on saanut nopeat hyötöreaktorit tuotantokäyttöön ja rakentaa niitä ulkomaillekin. Ja Rosatom ainoa tähän kykenevä toimittaja.

Vaikka ja eritoten jos Venäjää pitää ikuisena perivihollisena, niin sitä ei kannata aliarvioida.

STUKin vallasta meillä on sitten eri käsitys.
 
Back
Top