Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Finnbay

Viestiketju osiossa 'Verkko, informaatio, internet ja elektroninen' , aloittaja Tvälups, 06.04.2014.

 1. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  yle 6.4.2014 klo 19:02
  Finnbayn uutisointi hämmentää – Suurlähettiläs: valesivusto
  Suomesta muulle maailmalle uutisoiva Finnbay-sivusto kerää kritiikkiä. Suomen Venäjän-suurlähettilään mukaan kyseessä on valesivusto, Aleksanteri-instituutin johtajan mukaan sivuston Suomea ja Venäjää koskeva uutisointi voi olla propagandaa. Finnbay ei ole kommentoinut kritiikkiä.
  [​IMG]
  Kuvakaappaus Finnbay-nettisivustosta. Kuva: Yle Uutisgrafiikka
  Suomessa toimivan Finnbay-uutissivuston toiminta hämmentää mediakentällä. Sivusto uutisoi Suomesta ja siihen liittyvistä asioista englanniksi. Suuri osa uutisista vaikuttaa normaaleilta, mutta joukossa on juttuja, joissa Suomen ja Venäjän suhteista kerrotaan erikoisia tietoja.

  Sunnuntaina Finnbay kertoi Suomen jatkavan yhteistyötä Venäjän kanssa riippumatta siitä, mitä EU tai Yhdysvallat sanovat.

  Suomen Venäjän-suurlähettiläs Hannu Himanen varoitti sen jälkeen sivustosta Twitterissä.

  "Varo: linkki johtaa valesivustolle. Juttu on täysin hölynpölyä ja esittää Suomen kannan vakavasti pieleen", hän kirjoitti Twitter-seuraajalleen, joka ihmetteli Finnbayn uutista.

  Suurlähettilään kommentista kirjoitti ensin Ilta-Sanomat.

  Kuun alussa Finnbayn kautta maailmalle puolestaan levisi tieto, jossa kerrottiin Venäjän sotaharjoitusten hermostuttavan Suomea. Muun muassa yhdysvaltalainen NBC kertoi asiasta lainaten Finnbayn uutista. Pian Finnbay jatkoi aiheesta raportoimista jutulla, jossa haastateltiin Suomen puolustusvoimien tiedottajaa Eero Karhuvaara.

  Karhuvaara kertoo Yle Uutisille, että hänen haastattelunsa oli rakennettu siten, että siitä saa hyvin vääränlaisen kuvan.

  Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen näkee Finnbayn Suomeen ja Venäjään liittyvän viimeaikaisen kirjoittelun muodossa kaksi vaihtoehtoa.

  – Joko se on uutisten ja näkyvyyden kalastelua tai sitten se on silkkaa propagandaa. Tällaiset uutiset menevät maailmalla kaupaksi, sillä tällä hetkellä kaikki Venäjän sotavoimiin liittyvä uutisointi kiinnostaa, Kivinen totesi Yle Uutisille.

  EU:n avoimuusrekisteriin Finnbay on rekisteröity ajatushautomoksi. Rekisteröinti tehtiin 1. joulukuuta 2013. Siellä Finnbay ilmoittaa olevansa "massamediayritys, joka tuottaa ja jakaa teollisuus-painotteisia sisältöjä eri alustoilla yleisöille ympäri maailmaa". Edelleen yritys kertoo keskittyvänsä Suomea koskevaan kattavaan uutisointiin.

  Ulkoministeriö sanoo seuraavansa tilannetta.

  – Ulkoministeriö seuraa tiiviisti, miten Suomen maakuva kehittyy maailmalla. Toivomme tietysti, että maailmalle kerrottava tieto perustuu faktoihin ja on totuudenmukaista. Meitä kiinnostaa minkälaista kuvaa mediat Suomesta ulkomaille levittävät, sillä sekin vaikuttaa maakuvaamme, sanoi Suomen ulkoministeriön viestintäyksikön päällikkö Keijo Norvanto Yle Uutisille.

  Finnbay ei ole vielä kommentoinut kritiikkiä Yle Uutisille.

  Sivuston rekisteröijä salattu
  Finnbay.com-osoitteen omistajasta ei löydy juurikaan tietoja. Sivun omistajan edustajana toimii bulvaanina WhoIsTrustee-palvelu, joka mainostaa itseään nimenomaan helppona tapana kätkeä tiedot sivujen rekisteröijästä ja ylläpitäjästä.

  Sivustolla ei myöskään nimetä vastaavaa toimittajaa, vaikka nettijulkaisuissakin sellainen pitää Suomen lain mukaan ilmoittaa.

  Finnbayn johtajaksi on merkitty Onur Yalcintas. Yrityksen kotisivulla kerrotaan, että Finnbayn pääkonttori on Helsingissä Esplanadilla. Yritys kertoo, että sillä on haarakonttoreita Tampereella, Jyväskylässä, Turussa ja Oulussa. Median työntekijät ovat kahta lukuunottamatta ulkomaalaisia. Heidän kokemuksistaan median palveluksessa voi lukea Finnbayn blogista Learn about Finnbay: Finland.

  Finnbay kertoo printtiversionsa levikiksi yli 15 000 kappaletta. Finnbay kertoo lehden ilmestyvän kuukausittain "kaikkialla Suomessa ja Pietarissa sekä Moskovassa Venäjällä". Verkkoversio on käytössä maksullisena.

  ANSA: Finnbay ei edusta meitä
  Finnbay kertoo sivuillaan olevansa Italian johtavan ANSA-uutistoimiston edustaja Suomessa. Lisäksi Finnbay ilmoittaa ANSA:n olevan sen arvokas kumppani. ANSA:n Yleisradiolle antamien tietojen mukaan yritysten välillä ei kuitenkaan ole minkäänlaista kumppanuussopimusta, eikä Finnbay edusta ANSA:a millään tavalla.

  ANSA kertoo tehneensä Finnbayn kanssa sopimuksen oikeuksista toistensa materiaalin käyttämiseen. Kyseessä on täysin normaali sopimus, joita ANSA on solminut satojen yritysten kanssa ympäri maailmaa. ANSA kertoo Yleisradiolle solmineensa vaihtosopimuksen Finnbayn kanssa, koska toivoo saavansa sitä kautta tietoa Suomen tapahtumista. ANSA:n mukaan se ei ole koskaan kuitenkaan käyttänyt Finnbayn materiaalia omassa raportoinnissaan.

  ANSA on Italian merkittävin tietotoimisto, jonka omistavat maan 36 suurinta mediayritystä. Sillä on 79 toimistoa yhteensä 74 maassa.
   
  JHartikka tykkäsi tästä.
 2. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  yle 6.4.2014 klo 18:11
  Finnbayn haastattelema puolustusvoimien tiedottaja ihmettelee lopputulosta
  Uutissivusto Finnbayn haastatteleman puolustusvoimien tiedottajan mukaan haastattelu oli rakennettu siten, että siitä saa hyvin vääränlaisen kuvan.

  Alkuviikosta yhdysvaltalainen tv-yhtiö NBC uutisoi Suomen "hermoilevan" Venäjän sotaharjoitusten takia, jotka ovat käynnissä maamme vastaisella rajalla. NBC viittaa artikkelissaan Finnbay-sivuston tekemään juttuun, jossa haastateltiin Venäjän puolustusvoimien edustajaa rajalla käynnissä olevista sotaharjoituksista. Jutun otsikkona oli Venäjän puolustusvoimat: Ammumme tuntemattomilla paikoilla 'lähellä Suomea'.

  Seuraavana päivänä Finnbay teki aiheesta jatkojutun, jota varten haastateltiin Suomen puolustusvoimien tiedottajaa Eero Karhuvaaraa. Finnbayn artikkeleissa ei mainita toimittajien tai jutun tekoon vaikuttaneiden henkilöiden nimiä.

  Jutun otsikossa kerrotaan Suomen puolustusvoimien sanoneen "Me kuulemme ääniä, näemme valojen välkkyvän Venäjän rajan takana".

  Karhuvaara kiistää antaneensa tämän sisältöistä haastattelua tällaisella otsikolla.

  – Minulle soitti miestoimittaja, joka kertoi kansalaisten havainneen valoja rajan takana. Vahvistin tämän, sillä meille oli tullut kansalaisilta kyselyjä asiasta. Kerroin, että Venäjä harjoittelee siellä. ja mitä valoihin tulee, niin rajavartiolaitos on jo lausunut niistä medioissa, Karhuvaara kertoo Yle Uutisille.

  Karhuvaara sanoo todenneensa "valojen kuuluvan sotaharjoituksiin ja että sotaväen pitääkin harjoitella".

  Artikkelissa kerrottiin Karhuvaaran myös sanoneen, ettei "puolustusvoimissa tiedetä, mitä rajan takana tapahtuu".

  – Kylllä me tiedämme, että siellä harjoitellaan, mutta emme tarkkaan, mitä siellä harjoitellaan. Ryhmän rynnäkkö näyttää kohtuullisen samalta, tapahtui se missä väreissä tahansa. Finnbayn jutusta saa mielestäni kuvan, että istuisimme jossain harjakomerossa ja pelkäisimme tulla ulos. Tämä ei kyllä pidä paikkaansa.

  Jutussa kerrotaan edelleen Suomen puolustusvoimien vahvistaneen, ettei "Suomen puolustusministeriö ole pitänyt asiasta hätäkokousta Venäjän Suomen suurlähetystön kanssa".

  – Tämäkään ei pidä paikkaansa. Minun tietojeni mukaan tällaista ei ole tapahtunut, mutta ohjasin kysymään puolustusministeriöstä, koska toimittaja oli soittanut puolustusvoimiin, sanoo Karhuvaara.

  Lopuksi jutussa todettiin, ettei Karhuvaara usko puolustusvoimien ottavan kantaa Krimin kriisin ja Yhdysvaltain vaikutusvaltaan Suomeen, koska "asia on hyvin poliittinen". Karhuvaara kertoo pointin olleen, ettei puolustuvoimat kommentoi poliitiikkaa.

  – Sanoin, ettemme ota kantaa, koska asia on poliittinen, ei hyvin poliittinen. Koko haastattelu on rakennettu siten, että siitä saa hyvin vääränlaisen kuvan. Jutusta ja siihen liitetyistä artikkeleista tulee kuvat, että Suomessa pelätään tosissaan. Eikä se ole totta. Vai pelottaako sinua, Karhuvaara kysyy toimittajalta.
   
 3. Mainos 4. Taitolaji

  Taitolaji Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.03.2013
  Viestejä:
  3,663
  Tykkäykset:
  2,972
  Pisteet:
  1,286
  Uutiset Kotimaa
  [​IMG]
  Tutkija uutissivusto Finnbaysta: Toiminta voi liittyä valtiolliseen psykologiseen sodankäyntiin
  6.4.2014 22:53 0

  [​IMG]

  Laura Halminen

  Helsingin Sanomat  [​IMG]
  Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola n mukaan Finnbayn toiminnassa on viitteitä "informaatio-operaatiosta". Informaatio-operaation tehtävänä on yleisesti ottaen hämmentää keskustelua siten, että toiminnan mahdollisuudet heikkenevät ja päättämättömyys kasvaa.

  Englanninkielinen Finnbay julkaisi lauantaina uutisen, jonka mukaan Suomi jatkaa yhteistyötä Venäjän kanssa riippumatta siitä, mitä Yhdysvallat tai EU sanovat. Suomen Venäjän-suurlähettiläs kutsui sivustoa "valesivustoksi" ja sai Finnbayn uhkaamaan itseään oikeustoimilla.

  "Tyypillisesti informaatio-operaation strategiaan kuuluu, että luodaan kulissi, joka ei ole liian läpinäkyvä. Osa jaetusta tiedosta on oikeaksi tunnustettua ja väliin ujutetaan strategisesti keskustelua oikeaan suuntaan ohjaavaa viestintää," Aaltola kertoo.

  Oikealla suunnalla tarkoitetaan Aaltolan mukaan Suomessa sitä, että kollektiivinen mieliala pysyy hämmentyneenä.

  "Uutiset jäävät maailmalle seilaamaan, olivat ne oikeita tai eivät. Juonena on korostaa sitä, että Suomi on ristiriitaisessa tilanteessa ja tukeutuu Venäjään. Samalla puhutaan myös Venäjän uhasta ja saadaan aikaan kuva, että suomalaiset ovat jotenkin sekaisin."

  Aaltola kuvaa Venäjän tukeman viestinnän keinoja suoriksi lyönneiksi ja koukkulyönneiksi. "Ne ovat strategista viestintää, johon Venäjällä on pitkä osaaminen. Tosin niin on Yhdysvalloilla ja Israelillakin."

  Jussi Nukari / Lehtikuva
  [​IMG]
  Mika Aaltola on Ulkopoliittisen instituutin Globaali turvallisuus -tutkimusohjelman johtaja.
  Aaltola käyttää Yhdysvaltoja ja Israelia esimerkkeinä informaatio-operaatioiden tekijöistä, jotka muotoilevat viestinnän kielellisesti hyvin tarkkaan. Tyypillisimmillään muotoiluilla osataan häivyttää alkuperäinen lähde.

  "Julkaisuissa on tyypillistä, että toiminta muistuttaa sipulia ja esimerkiksi rahoituksesta erittäin vaikeaa saada selvää. Kerroksellisuus mahdollistaa kiistämisen."

  Ilta-Sanomien, Helsingin Sanomien ja Yleisradion julkaistua tänään uutisensa Finnbaysta ja sen taustoista, Finnbay julkaisi sivuillaan kannanoton, jonka mukaan heillä ei ole y-tunnusta koska he toimivat vapaaehtoisten voimin eivätkä tuota edellytettävää määrää rahaa. Finnbay kuvasi myös Yleisradion julkaisevan "rasisistista sisältöä".

  "Valkopesu kuuluu kuvaan. Voi olla, että huomenna sivuille ilmestyy jokin raflaava uutinen, jolla huomio kääntyy pois julkaisun omasta alkuperästä. Tai ehkä joku viaton aktivistibloggaaja kertoo joutuneensa ajojahdin kohteeksi", Aaltola arvioi.

  Finnbay antaa sivuillaan ymmärtää, että julkaisee Helsinki Novosti -nimistä lehteä. Helsingin Sanomat kertoi aiemmin sunnuntaina, että Helsinki Novostille on päätetty myöntää ulkovenäläisten tukisäätiön tuki. Säätiön ovat perustaneet Venäjän ulkoministeriö ja ulkomailla asuvien venäläisten etuja valvovan Rossotrudnitshestvo-organisaatio. Helsingin Sanomat ei toistaiseksi tiedä Helsinki Novostin ja Finnbayn välistä yhteyttä.

  "Informaatio-operaatioissa on usein lukuisia toimijoita", huomauttaa Aaltola. "Kokonaisuudessa sivusto on vain yksi operaation mobiili osa. Tyypillisesti osa operaation toimijoista on säätiöiden rahoittamia, osa informaation jakamiseen osallistuvia "hyödyllisiä idiootteja" ja osa on suoraan tiedustelupalveluihin liittyvää toimintaa. On myös mahdollista, että tapaus liittyy suoraan tiedustelupalveluihin."

   
 5. Sardaukar

  Sardaukar Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.03.2014
  Viestejä:
  10,068
  Tykkäykset:
  18,795
  Pisteet:
  1,286
  Mossad on jo täällä! :cool:
   
  baikal ja Tähystäjä tykkäsivät tästä.
 6. PSJ-Ukko

  PSJ-Ukko Kersantti ELSO 2.0

  Liittynyt:
  16.02.2013
  Viestejä:
  179
  Tykkäykset:
  168
  Pisteet:
  16
  Teoriani: Toit tämän uutisen esiin ensimmäisenä jotta epäilys katoaisi sinusta.
  HYVIN EPÄILYTTÄVÄÄ!

  But for real: Kaikki on mahdollista.
   
 7. Taitolaji

  Taitolaji Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.03.2013
  Viestejä:
  3,663
  Tykkäykset:
  2,972
  Pisteet:
  1,286

  Heh, niin, mutta kuka leikkii aidon tiedonvälityksen kustannuksella? Oli miten oli, mutta jälleen hyvä esimerkki siitä, että etenkin somen uutisvälitykseen on suhtauduttava suurella kriittisyydellä!

  Kotimaa 6.4.2014 klo 21:42 | päivitetty 6.4.2014 klo 21:42
  Finnbay puolustautuu kritiikkiä vastaan
  Finnbayn mukaan sivuston uutiset ovat tosia, eikä sen uutisointi ole Venäjä-mielistä.
  Suomesta muualle maailmalle uutisoiva Finnbay-sivusto puolustautuu samaansa kritiikkiä vastaan sivustollaan julkaisemassaan kirjeessä. Sunnuntaina julkaistun kirjeen mukaan sivuston uutiset ovat tosia.

  Yle Uutiset kertoi sunnuntaina, että suurin osa sivuston uutisista vaikuttaa normaaleilta, mutta joukossa on juttuja, joissa Suomen ja Venäjän suhteista kerrotaan erikoisia tietoja. Myös Suomen Venäjän-suurlähettiläs Hannu Himanen on varoittanut Twitterissä sivustosta ja sanonut sen olevan valesivusto. Ulkoministeriö seuraa tilannetta.

  Julkaisemassaan tekstissä Finnbay uhkaa Himasta oikeustoimilla tämän antaman varoituksen takia. Sivusto myös kieltää olevansa Venäjä-mielinen ja listaa uutisia, joissa se on kirjoittanut kriittisiä asioita Venäjästä.

  Lue myös
  Finnbayn uutisointi hämmentää – Suurlähettiläs: valesivusto

  klo 17:47
  Finnbay: Letter From FINNBAY Regarding Its Authority
   
 8. PSJ-Ukko

  PSJ-Ukko Kersantti ELSO 2.0

  Liittynyt:
  16.02.2013
  Viestejä:
  179
  Tykkäykset:
  168
  Pisteet:
  16
  "Our subscribers are also aware of the racist content the Finnish government media YLE produces as we report them from time to time. Though, we stopped following them closely 3 months ago."

  Viimeeksi pari päivää sitten luin kun YLEn sivulla hehkutettiin muslimimuijaa joka oli kauhean loukkaantunut kun ei päässyt poliisiksi koska ei suostunut luopumaan hunnustaan. Ja sanotaankos nyt näin että enemmän olen nähnyt YLEn haukkuvan suomalaisia rasisteiksi ja suvaitsemattomiksi (ei aina suoraa haukkua mutta sen hakuista uutisointia missä taas hieno "keskustelu pystyyn") kuin haukkuvan maahanmuuttajia :D
   
  Teräsmies tykkäsi tästä.
 9. pstsika

  pstsika Haukka Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2011
  Viestejä:
  4,289
  Tykkäykset:
  3,073
  Pisteet:
  1,286
  Kyllä kai naapuri tätä palstaa ainakin seuraa, mutta se on sitten eri asia, että kirjoittaako sieltä kukaan tänne.
   
 10. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  Uutisoinnin kuvassa oli ilmeisesti somalitaustainen naishenkilö poliisin virkapuvussa pää sinisen huivin peittämänä. Hyvä provo, sillä tuo nainen joka haki poliisiksi ja vaati uskonnollista erityiskohtelua oli suomalaistaustainen käännynnäinen! Jotka yleensä ovatkin niitä kiihkeimpiä konservatiiveja uuden uskonsa suhteen.
   
 11. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  setämies tykkäsi tästä.
 12. Taitolaji

  Taitolaji Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.03.2013
  Viestejä:
  3,663
  Tykkäykset:
  2,972
  Pisteet:
  1,286


  10 outoa seikkaa kohutusta Suomi-uutissivustosta

  [​IMG]
  Finnbaytä ei mainita Kaupparekisterissä.
  Kuvakaappaus / http://www.finnbay.com
  Julkaistu: 7.4.2014 2:00
  Finnbay-uutissivusto kertoo toimivansa katuosoitteessa, jota ei ole olemassa.

  Englanninkielinen, ja oman kertomansa mukaan Suomessa toimiva uutissivusto Finnbay nousi sunnuntaina verkkouutisten otsikoihin ja herätti kummastusta sosiaalisessa mediassa.

  Mediassa kerrottiin Finnbayn uutisoineen Suomen ja Venäjän suhteista erikoisella tavalla. Lauantaina Finnbay kirjoitti uutisen, jonka mukaan Suomi jatkaa yhteistyötä Venäjän kanssa, sanoivat EU tai Yhdysvallat mitä tahansa.

  Sosiaalisessa mediassa heräsi epäilyjä siitä, että sivusto lähettäisi tahallaan väärää tietoa Suomesta. Suomen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen kutsui Finnbayta ”valesivustoksi” ja sen uutista ”hölynpölyksi”. Finnbay julkaisi eilen sivuillaan kirjeen lukijoilleen, jossa kiisti saavansa rahoitusta Venäjän valtiollisilta toimijoilta.

  Ilta-Sanomat keräsi kymmenen outoa asiaa kohutusta sivustosta.

  10 outoa seikkaa
  1. Laki sananvapauden käyttämisestä joukkoviestinnässä määrittää, että verkkojulkaisussa pitää ilmoittaa vastaavan toimittajan nimi. Finnbayn sivuilta ei löydy mainintaa vastaavasta toimittajasta.

  2. Finnbayn ja EU:n avoimuusrekisterin mukaan yhtiön osoite on Esplanadi 35 00100 Helsinki. Sen nimistä katua ei ole Helsingissä. Postinumeroalueella 00100 on Pohjoisesplanadi ja postinumeroalueella 00130 on Eteläesplanadi. Myös Suomen ulkoministeriössä on kiinnitetty huomiota virheelliseen tietoon osoitteesta.

  3. Finnbayn kerrotaan olevan EU:n avoimuusrekisterissä joukkotiedotuksen alalla toimiva yhtiö, jonka päätoimipaikan kerrotaan olevan Helsingissä. Sen toiminimeksi kerrotaan Finnbay. Finnbaystä ei löydy kuitenkaan mainintaa Kaupparekisteristä, johon kirjataan suomalaiset yhtiöt ja ulkomaiset yhtiöt, jotka perustavat sivuliikkeen Suomeen.

  4. EU:n avoimuusrekisterissä mainitaan henkilö, jonka ilmoitetaan olevan oikeudellisessa vastuussa Finnbaysta, ja henkilö, jonka kerrotaan olevan sen johtaja. Kumpaakaan ei mainita Kaupparekisterissä, johon on ilmoitettava yritysten vastuuhenkilöt.

  5. Finnbay esittelee sivuillaan venäjänkielistä Novosti Helsinki –sanomalehteä osana yhtiötä. Novosti Helsinkiä julkaisevan yhtiön toimitusjohtaja Irina Tabakova kuitenkin kiisti IS:lle, että Novosti Helsinki ja Finnbay olisivat sama tiedotusväline tai samassa yhtiössä. Tabakovan mukaan Novosti Helsinki ja Finnbay ovat ”yhteistyökumppaneita”.

  6. Ilta-Sanomat tavoitti sunnuntaina kaksi henkilöä, jotka kertoivat työskentelevänsä Finnbayssä, mutta heiltä ei saanut minkäänlaista tietoa siitä, kuka johtaa yritystä ja kuka omistaa sen. Molemmat kehottivat ottamaan yhteyttä yhtiöön Finnbayn nettisivulla mainitun sähköpostiosoitteen ja puhelinnumeron välityksellä. IS:n puheluihin ja sähköposteihin ei kuitenkaan vastattu.

  7. Finnbay julkaisi eilen sivuillaan kirjeen lukijoilleen, jossa se kertoo yhtiön tulojen olevan vuodessa alle 8.000 euroa. Finnbay myy kuitenkin lukuoikeutta sivuilleen. Kuukauden lukuoikeus maksaa 4,99 euroa ja vuoden 52 euroa. Lisäksi Finnbay kertoo sivuillaan, että se julkaisee myös Venäjällä ja Suomessa ilmestyvää paperilehteä, jonka levikki on Finnbayn mukaan 15.000. Lisäksi Finnbay on kaupannut mainospaikkoja sivuilleen.

  8. Finnbay kertoi myös aikovansa aloittaa oikeustoimet Suomen Moskovan-suurlähettilästä Hannu Himasta kohtaan. Himanen on kommentoinut Twitterissä Finnbaytä ”valesivustoksi” ja sen uutista ”hölynpölyksi”. Himanen ei halunnut kommentoida IS:lle Finnbayn väitteitä.

  9. Finnbay kertoo Ylen mukaan sivuillaan olevansa Italian johtavan ANSA-uutistoimiston edustaja Suomessa. Lisäksi Finnbay ilmoittaa ANSA:n olevan sen arvokas kumppani. ANSA:n Ylelle antamien tietojen mukaan yritysten välillä ei kuitenkaan ole minkäänlaista kumppanuussopimusta, eikä Finnbay edusta ANSA:a millään tavalla.

  10. Finnbaylle haastattelun antanut Puolustusvoimien tiedotuspäällikkö Eero Karhuvaara kertoi Ylelle, että hänen haastattelunsa pohjalta tehdystä juttu on rakennettu siten, että siitä saa hyvin väärän kuvan.

  Antti Honkamaa

  --------

  Huomasin myös itse joutuneeni Finnbayn "uhriksi" siinä mielessä, että kyseistä uutislähdettä oli lainattu muualla. Kannattaa siis olla tarkka! Näille sivuille tuskin on soluttauduttu, mutta itse kukin meistä saattaa lainailla myös vähemmän luotettavia lähteitä.
   
 13. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,966
  Tykkäykset:
  24,096
  Pisteet:
  1,286
  Niin Taitolaji. Olehan tarkkana, eikä ruotsinkielisyyskään ole mikään tae millekään, kannattaa pistää merkille. :rolleyes:
   
 14. Mainos 15. JOKO

  JOKO Ylipäällikkö BAN

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  4,971
  Tykkäykset:
  1,340
  Pisteet:
  1,286
  Onko tuo sivusto uusi? Ei ole koskaan osunut silmiin.
   
 16. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  19,564
  Tykkäykset:
  33,328
  Pisteet:
  1,286
  http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288674425273.html

  10 outoa seikkaa kohutusta Suomi-uutissivustosta
  [​IMG]
  Finnbaytä ei mainita Kaupparekisterissä.
  Kuvakaappaus / http://www.finnbay.com
  Julkaistu: 7.4.2014 2:00

  Finnbay-uutissivusto kertoo toimivansa katuosoitteessa, jota ei ole olemassa.

  Englanninkielinen, ja oman kertomansa mukaan Suomessa toimiva uutissivusto Finnbay nousi sunnuntaina verkkouutisten otsikoihin ja herätti kummastusta sosiaalisessa mediassa.

  Mediassa kerrottiin Finnbayn uutisoineen Suomen ja Venäjän suhteista erikoisella tavalla. Lauantaina Finnbay kirjoitti uutisen, jonka mukaan Suomi jatkaa yhteistyötä Venäjän kanssa, sanoivat EU tai Yhdysvallat mitä tahansa.

  Sosiaalisessa mediassa heräsi epäilyjä siitä, että sivusto lähettäisi tahallaan väärää tietoa Suomesta. Suomen Moskovan-suurlähettiläsHannu Himanen kutsui Finnbayta ”valesivustoksi” ja sen uutista ”hölynpölyksi”. Finnbay julkaisi eilen sivuillaan kirjeen lukijoilleen, jossa kiisti saavansa rahoitusta Venäjän valtiollisilta toimijoilta.

  Ilta-Sanomat keräsi kymmenen outoa asiaa kohutusta sivustosta.

  10 outoa seikkaa
  1. Laki sananvapauden käyttämisestä joukkoviestinnässä määrittää, että verkkojulkaisussa pitää ilmoittaa vastaavan toimittajan nimi. Finnbayn sivuilta ei löydy mainintaa vastaavasta toimittajasta.

  2. Finnbayn ja EU:n avoimuusrekisterin mukaan yhtiön osoite on Esplanadi 35 00100 Helsinki. Sen nimistä katua ei ole Helsingissä. Postinumeroalueella 00100 on Pohjoisesplanadi ja postinumeroalueella 00130 on Eteläesplanadi. Myös Suomen ulkoministeriössä on kiinnitetty huomiota virheelliseen tietoon osoitteesta.

  3. Finnbayn kerrotaan olevan EU:n avoimuusrekisterissä joukkotiedotuksen alalla toimiva yhtiö, jonka päätoimipaikan kerrotaan olevan Helsingissä. Sen toiminimeksi kerrotaan Finnbay. Finnbaystä ei löydy kuitenkaan mainintaa Kaupparekisteristä, johon kirjataan suomalaiset yhtiöt ja ulkomaiset yhtiöt, jotka perustavat sivuliikkeen Suomeen.

  4. EU:n avoimuusrekisterissä mainitaan henkilö, jonka ilmoitetaan olevan oikeudellisessa vastuussa Finnbaysta, ja henkilö, jonka kerrotaan olevan sen johtaja. Kumpaakaan ei mainita Kaupparekisterissä, johon on ilmoitettava yritysten vastuuhenkilöt.

  5. Finnbay esittelee sivuillaan venäjänkielistä Novosti Helsinki –sanomalehteä osana yhtiötä. Novosti Helsinkiä julkaisevan yhtiön toimitusjohtaja Irina Tabakova kuitenkin kiisti IS:lle, että Novosti Helsinki ja Finnbay olisivat sama tiedotusväline tai samassa yhtiössä. Tabakovan mukaan Novosti Helsinki ja Finnbay ovat ”yhteistyökumppaneita”.

  6. Ilta-Sanomat tavoitti sunnuntaina kaksi henkilöä, jotka kertoivat työskentelevänsä Finnbayssä, mutta heiltä ei saanut minkäänlaista tietoa siitä, kuka johtaa yritystä ja kuka omistaa sen. Molemmat kehottivat ottamaan yhteyttä yhtiöön Finnbayn nettisivulla mainitun sähköpostiosoitteen ja puhelinnumeron välityksellä. IS:n puheluihin ja sähköposteihin ei kuitenkaan vastattu.

  7. Finnbay julkaisi eilen sivuillaan kirjeen lukijoilleen, jossa se kertoo yhtiön tulojen olevan vuodessa alle 8.000 euroa. Finnbay myy kuitenkin lukuoikeutta sivuilleen. Kuukauden lukuoikeus maksaa 4,99 euroa ja vuoden 52 euroa. Lisäksi Finnbay kertoo sivuillaan, että se julkaisee myös Venäjällä ja Suomessa ilmestyvää paperilehteä, jonka levikki on Finnbayn mukaan 15.000. Lisäksi Finnbay on kaupannut mainospaikkoja sivuilleen.

  8. Finnbay kertoi myös aikovansa aloittaa oikeustoimet Suomen Moskovan-suurlähettilästä Hannu Himasta kohtaan. Himanen on kommentoinut Twitterissä Finnbaytä ”valesivustoksi” ja sen uutista ”hölynpölyksi”. Himanen ei halunnut kommentoida IS:lle Finnbayn väitteitä.

  9. Finnbay kertoo Ylen mukaan sivuillaan olevansa Italian johtavan ANSA-uutistoimiston edustaja Suomessa. Lisäksi Finnbay ilmoittaa ANSA:n olevan sen arvokas kumppani. ANSA:n Ylelle antamien tietojen mukaan yritysten välillä ei kuitenkaan ole minkäänlaista kumppanuussopimusta, eikä Finnbay edusta ANSA:a millään tavalla.

  10. Finnbaylle haastattelun antanut Puolustusvoimien tiedotuspäällikköEero Karhuvaara kertoi Ylelle, että hänen haastattelunsa pohjalta tehdystä juttu on rakennettu siten, että siitä saa hyvin väärän kuvan.

  Antti Honkamaa
   
  JHartikka tykkäsi tästä.
 17. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  19,564
  Tykkäykset:
  33,328
  Pisteet:
  1,286
  Tuki Novosti Helsingille on lopetettava välittömästi, mikäli ovat "yhteistyökumppaneita".
   
  yrjö tykkäsi tästä.
 18. Second

  Second Eversti

  Liittynyt:
  24.04.2010
  Viestejä:
  1,600
  Tykkäykset:
  191
  Pisteet:
  316


  Että paskalehdistökö sitten on luotettava tietolähde? :rolleyes:
   
  Tvälups ja PSJ-Ukko tykkäsivät tästä.
 19. setämies

  setämies Kenraali Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  2,631
  Tykkäykset:
  2,031
  Pisteet:
  636
  Jos @Taitolaji lle sopii niin yhdistän alkuperäisen finnbay otsikon alle? Helpottaa asian seuraamista ja oletan että tuosta sivustosta kuullaan vielä.

  -setämies-
   
 20. Taitolaji

  Taitolaji Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.03.2013
  Viestejä:
  3,663
  Tykkäykset:
  2,972
  Pisteet:
  1,286
  Toki, hyvä juttu, että yhdistät. Olen itse uutisnarkomaani (mikä on varmaankin jo käynyt ilmi). Seuraan myös suurella mielenkiinnolla, miten viimeaikaiset tapahtumat vaikuttavat uutisvälitykseen. En tietenkään myöskään itse ole puolueeton, mutta yritän kuitenkin aina läytää mielipiteitteni taustalle luotettavat lähteet. On epämielyttävää jäädä kiinni väärän tiedon levittämisestä vaikka se olisi tahatontakin. Mielipeet on sitten eri juttu. Sanotaanhan sitä, että ne ovat kuin perseenreiät, jokaisella on omansa.
   
  setämies tykkäsi tästä.
 21. setämies

  setämies Kenraali Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  2,631
  Tykkäykset:
  2,031
  Pisteet:
  636
  Tähän ketjuun yhdistetty ketju Mutta onko maanpuolustus.nettiin jo soluttauduttu.

  -Setämies-
   
  Tvälups tykkäsi tästä.
 22. aj77

  aj77 Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  08.07.2011
  Viestejä:
  6,362
  Tykkäykset:
  7,577
  Pisteet:
  1,286
  Huomasin Finnbay sivustolla että aina kun yritän lukea kunnon uutisia pamahtaa ilmoitus että pitää maksaa. Aika heikkoa propagandaa minusta. Vaikuttaa enemmänkin pelkästään kunnon bisnesidealta. Kapitalistit jyrää ja nyt on vähän mainostakin saatu. Montakohan uutta maksajaa on tämäkin kohu tuonut.
   

Jaa tämä sivu