Yalcintas on löytynyt ja ulkoministeriön edustaja on "keskustellut". Onur Yalcintas myöntää saaneensa Venäjältä tukea maaliskuun uutisointiinsa. UM:n mukaan silti
mitään epäilyttäviä kytköksiä Venäjään ei ole.
Kotimaa 10.4.2014 klo 18:19 | päivitetty 10.4.2014 klo 19:45
Ulkoministeriö tapasi Finnbayn perustajan – viranomaiset eivät löytäneet epäilyttäviä Venäjä-kytköksiä
Ulkoministeriö ja turvallisuusviranomaiset ovat selvittäneet Finnbay-uutissivuston taustoja. Mikään ei viittaa siihen, että sivuston tarkoituksena olisi ”levittää järjestelmällisesti Suomea vahingoittavaa tietoa”.
Ulkoministeriön rakennus Helsingin Katajanokalla. Kuva: Yle
Finnbayn vastaava toimittaja Onur Yalcintas ja Novosti Helsingin julkaisija Irina Tabakova kävivät ulkoministeriössä keskiviikkona selvittämässä näkemyksiään ulkoministeriön viestintäjohtajalle Jouni Mölsälle.
Viranomaisia on kiinnostanut muun muassa Finnbayn ja venäjänkielisen Novosti Helsinki -lehden välinen yhteistyö. Viestintäjohtaja Mölsän mukaan ministeriölle on syntynyt käsitys, että yhteistyössä on kyse juttuvaihdosta, kuten Novosti Helsinki on aiemmin kertonut.
Ulkoministeriön viestintä- ja kulttuuriosasto on tehnyt yhteistyötä Novosti Helsingin kanssa vuodesta 2011. Novosti Helsinki -lehteä jaetaan muun muassa ulkoministeriön toimipisteissä ja viisumikeskuksissa Venäjällä.
Novosti Helsinki -lehden taustalla oleva yhtiö on myöntänyt saaneensa tukea Venäjältä maaliskuussa.
Mölsän mukaan esiin ei ole kuitenkaan tullut mitään sellaista rahoitukseen liittyvää tai muuta seikkaa, joka pakottaisi ulkoministeriön harkitsemaan yhteistyösuhdetta uudelleen. Ulkoministeriö tiedotti asiasta torstai-iltana.
UM kiinnostunut, miten Suomen linjaa kuvataan
Mölsä korostaa, että ulkoministeriö ei valvo viestimien toimituksellista linjaa.
– Ulkoministeriötä kiinnostaa se, onko tässä järjestelmällisesti tarkoitus kuvata Suomen linjaa tavalla, joka ei pidä paikkaansa, ja tällaista emme ole näitten tapaamisten ja tämän selvitystyön aikana havainneet, Mölsä sanoo.
Kohu Finnbaystä syntyi viime lauantaina, kun Suomen Venäjän-suurlähettiläs Hannu Himanen nimesi Finnbayn valesivustoksi. Himasen mukaan Finnbayn juttu Suomen ja Venäjän yhteistyön jatkumisesta normaalisti ”on täysin hölynpölyä ja esittää Suomen kannan vakavasti pieleen”.
– Ulkoministeriön kiinnostus koski sitä tulkintaa, mikä oli syntynyt Suomen linjasta tässä Ukraina-asiassa, ja siinä heillä (Finnbayllä) oli selkeästi väärä tulkinta, Mölsä sanoo.
Mölsä ei halua arvioida Finnbayn motiiveja kohua herättäneessä kirjoittelussa.
– Finnbayn pyörittäjät ovat innokkaita online-toimijoita, tyytyy viestintäjohtaja Mölsä sanomaan.
Ulkoministeriö ei palauttanut linkkiä Finnbayn sivulle
Vaikka epäselvyyksiä ei ilmennyt, ulkoministeriö ei ainakaan toistaiseksi ole päättänyt palauttaa linkkiä Finnbay-sivustoon.
Ulkoministeriön This is Finland –maakuvasivuston uutissivulla oli aiemmin linkki Finnbayn kotisivulle, mutta alkuviikosta linkki päätettiin poistaa.
– Jatketaan harkintaa, mitä yhteistyötä jatkossa tehdään, Mölsä toteaa. Yleisemmällä tasolla ulkoministeriö pitää Finnbay-tapausta osaltaan loppuunkäsiteltynä.
Informaatio-operaatiot voimistuvat
Oman selvityksensä Finnbaystä on tehnyt myös suojelupoliisi. Ulkoministeriön turvallisuusviranomaisilta saamien tietojen mukaan mikään ei viittaa siihen, että Finnbay-sivuston tarkoituksena olisi ”levittää järjestelmällisesti Suomea vahingoittavaa tietoa”.
Ulkoministeriössä on kuitenkin pantu merkille, että Venäjän informaatio-operaatiot ovat voimistuneet, ja siinä mielessä Finnbay-kohusta on Mölsän mukaan ollut hyötyä.
– Keskustelu on ollut todella tärkeää, koska olemme selvästi siirtyneet aikaan, jolloin erilaiset informaatio-operaatiot tulevat lähemmäksi Suomea. Pidän tärkeänä, että kansalaiset ymmärtävät, että mediamaailmaan saattaa kohdistua tarkoituksellista vaikutustoimintaa, Mölsä sanoo.
Finnbayn perustaja Onur Yalcintas ei ole itse halunnut esiintyä julkisuudessa. Finnbay ei ole vastannut Yle Uutisten toistuviin yhteydenottopyyntöihin.