Finnbay

Onhan ne tökeröitä, mutta näissä asioissa voi määrällä korvata laatua. Evoluution kieltäjien paskapuheet voi jokainen terveen järjen ja biologian perusteet omaava tunnistaa viidessä minuutissa täydeksi huuhaaksi. Silti se viesti uppoa kun sitä tarpeeksi toistetaan. Spread the controversy, sanovat
 
Itänaapurin salaisten palveluiden palkkalistoilla on ainakin jostain 1800-luvulta saakka ollut porukkaa joka virkatyönä suoltaa tökeröä propagandaa tai rahoittaa sitä. Sitä voi sitten jokainen miettiä oliko vaikkapa juutalaisvastaisen propagandan tuottaminen Ohranalta fiksu veto tai edistikö KGB:n propaganda Lännessä lopulta Neuvostoliiton etuja. Tökerössä propagandassa on omat ongelmansa.
 
Totta, valitsin huonon esimerkin. Tarkemmin ajateltuna ei evoluution tai tupakan aiheuttaman keuhkosyövän kieltämisillä ole juurikaan yhteistä venäläisten informaatio-operaatioihin. Edelliset ovat erittäin taidokkaasti ja suurella rahalla toteutettuja mediakampanjoita, ja jälkimmäiset taas on veli Kapiaisen sanoin juosten kustu

Varmaan vaikeaa tuottaa uskottavaa propagandaa, kun ei ole kokemusta miten vapaa lehdistö toimii. Kiinalaisilla on sama ongelma.
 
Mr. Yalcintas on ehtivä kaveri:

"Finnbayn johtajalla sivustoja joka lähtöön – ja tukku tekaistuja yhteystietoja

Yle Uutiset selvitti, että Finnbayn perustajalla Onur Yalcintasilla on yhteys useisiin nettisivustoihin eri puolilla maailmaa. Monien sivustojen yhteystiedot ovat kuitenkin tekaistuja ja harhaanjohtavia.


 • Finnbayn johtajan Onur Yalcintasin kytköksiä netissä. Kuva: Yle Uutisgrafiikka
  Finnbay.com-sivuston mukaan sen johtaja on Onur Yalcintas. Turkkilaistaustainen Yalcintas tulee vastaan mitä erilaisimmilla nettisivustoilla. Tässä katsaus sivustoihin, jotka Yle Uutiset löysi.

  finnbay.com: Kohua herättänyt englanninkielinen uutissivusto Suomesta. Sivuston rekisteröintiedot on piilotettu uusiseelantilaisen WhoisTrustee.com Limited -nimisen yhtiön taakse. Käytäntö ei ole laiton. Rekisteröintitietojen piilottamiseen voi olla useita syitä. Piilottamiseen turvautuvat herkästi sivustot, jotka haluavat hankaloittaa yhteydenottoja ja salata taustansa. Toisaalta usein yksityiskohtaisten rekisteröintitietojen julkisuus närästää viattomienkin sivustojen omistajia, joten taustat voidaan haluta piilottaa jo pelkästään kotirauhan takia. Finnbayn omilla sivuilla ilmoitettu osoite Esplanadi 35 Helsingissä on tekaistu osoite.

  onuryalcintas.com: Sivulla on ainoastaan mahdollisuus lähettää sähköpostia sivun omistajalle. Sivun lähdekoodista löytyy linkki Finnbay.com-sivustolle. Sivuston omistajaksi on ilmoitettu ”Enterprise Yalcintas”, jolle on annettu tekaistu osoite: Queen St, Helsinki, postinumero 1001. Puhelinnumero on sama, jonka Finnbay ilmoittaa sivustollaan. Finnbayn mukaan kyse on ”vaihteen” numerosta, mutta kyse on salaisesta tai prepaid-kännykkänumerosta. Sähköpostiosoitteeksi annetaan Onur Yalcintasin gmail-osoite.

  businesshelsinki.com: International Business Society in Helsinki. Sivustolla olevan laskurin mukaan toiminta käynnistyy 29. huhtikuuta. Sivuston lähdekoodista löytyy Finnbay, ja sivuston rekisteröijäksi ilmoitetaan nimikirjaimet OY – kuten Onur Yalcintas. Sivuston yhteystiedoiksi annetaan osoitteet Istanbuliin ja Helsinkiin, mutta molemmat osoitteet ovat harhaanjohtavia tai puutteellisia. Esimerkiksi Helsingissä kadunnimeksi on ilmoitettu ”Helsinki Center”, eikä ilmoitettua puhelinnumeroa 046 756 1111 ole olemassa. Sivuston rekisteröijän sähköpostiosoitteeksi on kerrottu sama Yalcintasin sähköpostiosoite kuin edellä.

  turkishchamber.com.cn: Turkkilainen kauppakamari Kiinassa. Muutamia sivuja, joilla mm. haetaan kauppakamarin hallintoon yrityksiä 3 500 euron vuosittaista jäsenmaksua vastaan. Sivuston rekisteröijän sähköpostiosoite on sama kuin aiemmissa.

  astrolitarian.com: Astrologiasivusto, joka ei ole enää toiminnassa. Viime vuonna sivuston osoitteeksi annettiin Aleksis Kiven katu 10, 33210 Tampere, ja puhelinnumeroksi Finnbayn numero. Sivustolla kerrottiin, että se on osa ”Enterprise Yalcintas” –nimistä yritystä tai kokonaisuutta. Web-osoite ei ole tällä hetkellä rekisteröity kenellekään. YouTubessa sivustolle on linkittänyt käyttäjä ”Charlotte Tween”, joka Finnbayn yhteystiedoissa on ilmoitettu deittaus-osaston johtajaksi (Director of Dating Section). Astrolitarian.com löytyy edelleen Twitteristä, jossa sijaintipaikaksi on ilmoitettu Tampere.

  europam.org: Sivuston rekisteröijäksi on ilmoitettu Enterprise Yalcintas, ja osoitteeksi tekaistu Queen St, Helsinki, postinumerolla 1001. Puhelinnumero ja on sama kuin Finnbayn ja sähköpostiosoite Yalcintasille. Sivustolla on bannerilinkki Finnbayhin. Sivulla on myös riippumattomana esitetty arvio Finnbaystä, jota kehutaan ”Suomen Yahooksi”. Lähdekoodin perusteella Googlen kautta saatavat mainostulot maksetaan samalle käyttäjälle kuin onuryalcintas.com-sivustolla.

  Mikään Yalcintasiin liittyvillä sivustoilla ei viittaa Venäjä-yhteyksiin tai siihen, että sivustoilla olisi mahdollisten mainostulojen lisäksi muita tulonlähteitä tai taloudellisia tukijoita.

  Patentti- ja rekisterihallituksen kaupparekisteristä ei löydy Enterprise Yalcintas –nimistä yritystä, ei liioin Borderless Media tai Enterprise Borderless –nimisiä yrityksiä, jotka on mainittu Finnbayn yhteydessä.

  Finnbayn sivuilla ”Bruce Stone” on ilmoitettu lakiasioiden hoitajaksi. ”Bruce Stone” ja ”Charlotte Tween” –nimisiä henkilöitä ei kuitenkaan löydy Väestörekisterikeskuksen tiedoista."


  http://yle.fi/uutiset/finnbayn_joht...on__ja_tukku_tekaistuja_yhteystietoja/7184190

 
Skärdiksen postaus kuvastaa mielestäni aika hyvin sitä, millaista informaatiosodankäyntiverkkojen rakenne/toteutus nykyisessä nettimaailmassa on. Ei tarvita kuin yksi henkilö, jolla on hiukan osaamista...ei tarvitse olla edes mikään huippuosaaja..niin pystyy punomaan sellaisen verkon, ettei siinä lopulta pysy kärryillä oikein kukaan..tai pysyy, mutta se vaatiikin sitten jonkin verran aikaa ja vaivaa, että pystyy sen verkon ja sen eri osien yhteydet toisiinsa avaamaan.. Tuo esimerkki kuitenkin kertoo omaa kieltään siitä, millaisen kuvion pystyy sellainen taho tällä saralla luomaan, joka oikeasti haluaa panostaa asiaan..

Ns. "viidennen kolonnan" verkostoitumisesta tässä eräs esimerkki, jota halukkaat voivat aikansa kuluksi tutkiskella:

Otetaan lähtökohdaksi Venäläisen "hörhön" Alexandr Duginin opetuslapsi Johan Bäckman ja hänen opetuslapsensa Peter Iiskola. Klikatkaa Facebookista auki Johan Bäckmanin julkinen profiili, sekä Peter Iiskolan julkinen profiili. Sitten tutkailette kummankin julkisia FB-päivityksiä ja vertailette "tykkäyksiä" ja kommentoijia, klikkailette näin löytämiänne profiileja auki, vertailette edelleen yhteisiä kavereita - klikkaatte myös herra Duginin julkisen FB-profiilin auki ja jatkatte vertailua..sitten vertailette esim Iltalehden ja muiden keskustelupalstojen FB-profiileilla tehtyjä kommentteja....ja kas vain, siitähän se alkaa nopeasti hahmottumaan..ja tähän ei vielä tarvita mitään muuta kuin täysin julkisen ja ihan jokaisen laillisesti saatavissa olevan tiedon tutkailua..

Jos kellä aikaa on, niin kannattaa tuo pikku vertailu tehdä - joku saattaa jopa hiukan yllättyä siitä, mitä tässä maassa oikein tapahtuu..
 
Voitko valottaa kun ei jaksa tutkia? :D

No..akseli Johan Bäckman - Peter Iiskola ylipäätään on sellainen messias - opetuslapsi pari, että aina kun haluaa saada itsensä huonolle tuulelle tai tarvitsee muuten agressiotason nostoa, niin kannattaa tsekata heidän FB-päivityksiään.. Tuotos on usein varsin hulvatonta..

Mutta joo, kun tuon esittämäni tsekkauksen tekee, niin aika nopeasti hahmottaa sitä verkostoa, joka toimii Suomessa naapurimaan asialla mielipidemuokkauksessa. Nopealla tsekkauksella joukko ei ole kovin iso, mutta suhteellisen aktiivinen. Siihen kuuluu joitakin Suomalaisia Bäckmanin kaltaisia henkilöitä, joiden tekstejä lukiessaan lukija joutuu miettimään että eihän tuo voi oikeasti uskoa siihen sanomaan mitä levittää.. Sitten on jonkinmoinen määrä Suomessa pitkään asuneita Venäläisiä..useimmat 20-30 vuotiaita, joukossa sekä miehiä että naisia, joiden ajatukset ovat hämmentävän nationalistisia Venäläisestä näkökulmasta. He ovat aivan valmiita liittämään Suomen Venäjään vaikka huomenna ja moni väittää, että oikeastaan Suomi kuuluukin liittää Venäjään ihan historiallisistakin syistä ja että on vain ajan kysymys milloin se tapahtuu. Kolmas porukka tässä joukossa ovat aivan tulipunakommunistit, joiden maailmankuva vain on sellainen että Venäjä on hyvä - länsimaailma on paha, riippumatta siitä millaista poliittista suuntausta Venäjän nykyhallinto edustaa. Neljäs ryhmä on sitten Venäläiset, Venäjällä asuvat nationalistit, jotka jotenkin kummasti ovat verkostoituneet noiden kolmen ensin esitetyn ryhmän kanssa. Myös selvät kytkökset esim. Verkkomedia- nimiseen propagandasivustoon on löydettävissä.
Yhteinen piirre on voimakas NATO- ja EU-vastaisuus ja yritys muokata Suomalaisten mielipiteitä NATO- ja EU-vastaiseksi.

Sitä en osaa sanoa, kuka tai ketkä noista mahdollisesti saavat "työstään" rahaa tai kuinka johdettua tai organisoitua tuo toiminta on, mutta ilmiselvä verkostoituminen sieltä on nopeasti löydettävissä.
 
No..akseli Johan Bäckman - Peter Iiskola ylipäätään on sellainen messias - opetuslapsi pari, että aina kun haluaa saada itsensä huonolle tuulelle tai tarvitsee muuten agressiotason nostoa, niin kannattaa tsekata heidän FB-päivityksiään.. Tuotos on usein varsin hulvatonta..

Mutta joo, kun tuon esittämäni tsekkauksen tekee, niin aika nopeasti hahmottaa sitä verkostoa, joka toimii Suomessa naapurimaan asialla mielipidemuokkauksessa. Nopealla tsekkauksella joukko ei ole kovin iso, mutta suhteellisen aktiivinen. Siihen kuuluu joitakin Suomalaisia Bäckmanin kaltaisia henkilöitä, joiden tekstejä lukiessaan lukija joutuu miettimään että eihän tuo voi oikeasti uskoa siihen sanomaan mitä levittää.. Sitten on jonkinmoinen määrä Suomessa pitkään asuneita Venäläisiä..useimmat 20-30 vuotiaita, joukossa sekä miehiä että naisia, joiden ajatukset ovat hämmentävän nationalistisia Venäläisestä näkökulmasta. He ovat aivan valmiita liittämään Suomen Venäjään vaikka huomenna ja moni väittää, että oikeastaan Suomi kuuluukin liittää Venäjään ihan historiallisistakin syistä ja että on vain ajan kysymys milloin se tapahtuu. Kolmas porukka tässä joukossa ovat aivan tulipunakommunistit, joiden maailmankuva vain on sellainen että Venäjä on hyvä - länsimaailma on paha, riippumatta siitä millaista poliittista suuntausta Venäjän nykyhallinto edustaa. Neljäs ryhmä on sitten Venäläiset, Venäjällä asuvat nationalistit, jotka jotenkin kummasti ovat verkostoituneet noiden kolmen ensin esitetyn ryhmän kanssa. Myös selvät kytkökset esim. Verkkomedia- nimiseen propagandasivustoon on löydettävissä.
Yhteinen piirre on voimakas NATO- ja EU-vastaisuus ja yritys muokata Suomalaisten mielipiteitä NATO- ja EU-vastaiseksi.

Sitä en osaa sanoa, kuka tai ketkä noista mahdollisesti saavat "työstään" rahaa tai kuinka johdettua tai organisoitua tuo toiminta on, mutta ilmiselvä verkostoituminen sieltä on nopeasti löydettävissä.
Miten ihmeessä tuo pellelauma saa puuhailla täysin vapaasti? Enkä tarkoita mitään poliisioperaatioita tai oikeustoimia vaan ennemmin tämä porukka pitäisi laittaa julkisesti naurunalaiseksi. Ei pitäisi olla liian vaikeaa, sellaisia tosielämän parodiahahmoja ei osaisi keksiä vaikka yrittäisi...
 
Miten ihmeessä tuo pellelauma saa puuhailla täysin vapaasti? Enkä tarkoita mitään poliisioperaatioita tai oikeustoimia vaan ennemmin tämä porukka pitäisi laittaa julkisesti naurunalaiseksi. Ei pitäisi olla liian vaikeaa, sellaisia tosielämän parodiahahmoja ei osaisi keksiä vaikka yrittäisi...

Olen miettinyt ihan samaa...
Esim Virossa viranomaiset ovat ottaneet herra Bäckmaniin ihan toisenlaisen asenteen.. Siellä herran maahantulo on evätty sikäläisen "Supo:n" toimesta useammin kuin kerran jne jne.
Muutenkin kun hiukan tarkastelee millaista informaatiota (valheita) kaveri levittää päätyökseen ja vertailee sitä voimassaolevaan lakiin, niin on melkein hämmentävää ettei kyseistä toimintaa ole saatu jonkinlaiseen järjestykseen?!
Sananvapaus on hieno länsimainen periaate, josta on syytä pitää viimeiseen saakka kiinni, mutta valheiden levittäminen ja sananvapaus eivät ole kuitenkaan synonyymejä - eikä varsinkaan silloin kun valheiden levittäminen on suunnattu ilmiselvästi Suomea vastaan ja sen voi katsoa jopa vahingoittavan Suomen ulkopolitiikkaa.
Toinen Bäckmanin päätyö taitaakin sitten olla rikosilmoitusten tehtailu entisestä puolisostaan - joka tosin taisi kypsyä hommaan lopulta siinä määrin, että muutti lapsineen johonkin keskemmälle Eurooppaa..
 
Ei tää nii paska paikka voi olla, että vanhana ei miettisi missään vaiheessa, että oliko sittenkään paras tapa käyttää elämä Suomen maineen pilaamiseen Venäjällä. Olenko tyytyväinen siihen mitä tein elämässä?

Veikkaan, että dosentillekin koittaa vielä päivä, jolloin tämä aidosti katuu mitä tuli tehtyä.
 
Sitä mä olen useampaan otteeseen ihmetellyt kun olen viihdyttänyt itseäni noiden jutuilla, että uskooko ne oikeasti siihen mitä ne sanoo/kirjoittaa - ja jos uskovat, niin missä vaiheessa niiden päässä on valhe muuttunut niin hyväksi valheeksi, että ne ovat alkaneet itsekin uskoa valheisiinsa?!
Kohudosenttikin on kuitenkin Suomessa syntynyt, Hartwallin toimitusjohtajan poikana, opiskellut kohtalaisen pitkälle jne..ja näinollen varmasti nähnyt Suomesta vieläpä ihan parhaat puolet, joten mikä ihmisen pääkopassa vinksahtaa, että siitä tulee tuollainen hörhö?!
 
Ei tää nii paska paikka voi olla, että vanhana ei miettisi missään vaiheessa, että oliko sittenkään paras tapa käyttää elämä Suomen maineen pilaamiseen Venäjällä. Olenko tyytyväinen siihen mitä tein elämässä?

Veikkaan, että dosentillekin koittaa vielä päivä, jolloin tämä aidosti katuu mitä tuli tehtyä.

Mahtoiko O.V. Kuusinenkaan kuunaan katua?

Dosentti voi olla Venäjällä hyvässä uraputkessa ja toisaalta, vaikka ei mitään saavuttaisikaan, niin miljonääri-papan rahoilla kelpaa köllötellä. Pappa betalar..

En toki tiedä papan periaatteista, vaikka tekisi poikansa perinnöttämäksi ja lahjoittaisi omaisuutensa fasisteille. :)
 
Ja takaisin Finnbay:hin....
Ulkoministeriön mukaan Finnbayn tarkoitus ei ole ollut vahingoittaa Suomea... Olen hiukan hämmentynyt - uutisointi kun on ollut selkeästi valheellista ja nimenomaan siten, että se valheellisuus luo Suomesta kuvaa, joka sopii esimerkiksi Venäläisten nationalistien toiveisiin kutakuinkin täydellisesti.. Vielä en ole valmis nielemään ulkoministeriön kantaa aiheeseen..
 
Kuka nyt ei Rakastaisi Johan Bätmannia?! Lukekaa miten suloisin sanankääntein Pohjan pappi on häntä kuvaillut:
 • "Johan on ylivoimaisesti nerokkain niistä antifasisteista, joita tunnen, vaikka kaikki tuntemani antifasistit ovat todella hienoja ihmisiä sydämessään ja järjeltään tosi teräviä. Johan ilmaisee asiansa varsin suoraan, minkä ymmärrän läheltä seuraavana varsin hyvin: hänellä on sydäntä niille kärsiville ihmisille, jotka soittavat lakkaamatta hänelle ja pyytävät apua. Johan kommunikoi näiden sorrettujen tapausten kanssa sillä intensiteetillä, että nämä tapaukset vaikuttavat myös häneen itseensä. Hän antaa itsensä aidosti ihmisten hyväksi(1*) ihmisoikeuskamppailuissa. Kun lisäksi hänen suhteensa venäläiseen mediaan on ylivertainen kaikkiin muihin suomalaisiin verrattuna, hänen toimintansa saattaa tuntua pelottavalta joiden suomalaisten mielissä, jos he eivät ole tottuneet poliittiseen väittelyyn."
  • Pohjan ex-kirkkoherra Juha Molari

1. Niin no, ainakin hän aidosti on antanut itsensä propaganda osaston hyväksi(käyttöön).

Ei se pelottavalta tunnu, pelkästään oudolta ja vähintään hullulta. Siinä on suuri ero. Mutta tämä on vielä vapaa maa niin kyseinen herra saa suutaan pieksää, mutta valtion pitäisi puuttua heti tilanteeseen jos se alkaa politiikkaan vaikuttamaan. Vai voinko minäki mennä Veäjälle toitottamaan että Suomi on paska maa ja että natseilla on juna?
 
Ja takaisin Finnbay:hin....
Ulkoministeriön mukaan Finnbayn tarkoitus ei ole ollut vahingoittaa Suomea... Olen hiukan hämmentynyt - uutisointi kun on ollut selkeästi valheellista ja nimenomaan siten, että se valheellisuus luo Suomesta kuvaa, joka sopii esimerkiksi Venäläisten nationalistien toiveisiin kutakuinkin täydellisesti.. Vielä en ole valmis nielemään ulkoministeriön kantaa aiheeseen..

Mistä ulkoministeriö sen tietää? Ovatko he keskustelleet herra (?) Yalcintasin kanssa ja saaneet selvyyden vaikka kukaan muu ei heppua ole tavannut?
 
yle 10.4.2014 klo 18:43
Näkökulma: Kaikki propaganda ei tule Venäjältä – Finnbay alitti riman ihan itse
Oletko kuullut, että Yhdysvallat pelottelee Suomea? Ja että Suomi osti naamiointivarustusta Israelista, koska näin varauduttiin Sotšin olympialaisten aikana mahdollisesti syntyvään konfliktiin? Tällaisia skuuppeja on tarjoillut nettisivusto Finnbay – todennäköisesti ihan ilman Venäjän vetoapua, kirjoittaa Yle Uutisten ulkomaantoimittaja Mika Mäkeläinen.


Kun Putinin ex-neuvonantaja Andrei Illarionov taannoin kertoi, että Putin hamuaa Suomeakin, asiasta kirjoittivat monet suomalaiset lehdet.
Finnbay kuitenkin keksi uutiseen omintakeisen kulman. Finnbay kaivoi lähteidensä kätköistä politiikan asiantuntijana käytetyn ”Reino Pajun”, jonka mukaan kyse on Yhdysvaltain pelottelusta ja pyrkimyksestä ajaa Suomi Naton jäseneksi.

Mediassa juttua on epäilty pajunköydeksi, koska Pajun olemassaolosta tai hänen asiantuntijuudestaan ei ole löytynyt todisteita.

Huono journalismi ei ole rikos.

- Mika Mäkeläinen

Finnbayn uutisten omituisuudet saivat minut alussa epäilemään, että kyse saattaisi olla Venäjän sponsoroimasta propagandasta. Finnbayn johtajan Onur Yalcintasin salamyhkäisyys ja sivuston antamat harhaanjohtavat tiedot ovat ruokkineet epäilyjä.

Finnbayn taustoja ovat viime aikoina setvineet niin viranomaiset, Yle kuin muutkin mediat. Vaikka Finnbayllä on yhteys Venäjällä julkaistavaan lehteen, joka saa tukea Venäjältä, Finnbayn osalta ei ole löytynyt näyttöä Venäjän tuesta.

Todennäköiseltä vaikuttaa, että sivuston tekijällä on vain ollut enemmän intoa kuin taitoa, enemmän paatosta kuin eetosta, ja enemmän kiinnostusta rahaan kuin etiikkaan.

Maailmaan mahtuu mielipiteitä, maailmankatsomukset ovat vinksallaan mikä mihinkin suuntaan, eikä huono journalismi ole rikos.

Markkinat periaatteessa ohjaavat kysyntää niin, että kehnoille tuotteille ja epämääräisille uutislähteille on vähemmän yleisöä. Nettimaailmassa journalistiset maanantaikappaleet ja tarkoitukselliset rimanalitukset valitettavasti kuitenkin sinnittelevät hengissä hamaan maailman tappiin.

Suomi-kuvan kannalta ei ole yhdentekevää, että monet arvostetut mediatalot maailmalla ovat haksahtaneet linkkaamaan Finnbayn juttuihin.


Kuva Finnbayn verkkosivuillaan 21. tammikuuta julkaisemasta jutusta. Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Onneksi Suomessa on kuitenkin Helsinki Times ja Ylen News in English, joten lähdekritiikkiä harjoittavat sanasepot maailmalla voivat kyllä halutessaan löytää uutisia Suomesta jopa ilman kömpelöitä käännöskoneita.
Vaikka Finnbayn tapauksessa epäilyt naapuriavusta olivat ilmeisesti turhia, tapaus oli joka tapauksessa hyödyllinen herätys. Venäjän propagandakoneisto pyörii nyt ylikierroksilla. Rajanaapurina Suomi saa siitä ennen pitkää taas osansa – huoltajuuskiistat olivat jo yksi erä tässä lajissa – vaikka varsinainen kohdeyleisö olisikin itärajan toisella puolella.

Entä se olympialaisten aikainen konflikti, johon Suomi Finnbayn nimettömien asiantuntijoiden mielestä varautui? Finnbay on viime päivien kohun aikana siivonnut sivujaan, ja editoinut tätäkin tammikuista juttuaan – nyt konfliktin uhasta ei jälkiviisaasti enää mainita yhtään mitään.
 
Jep, jep. VMP. Ei voi muuta sanoo...

Finnbayn osalta ei ole löytynyt näyttöä Venäjän tuesta.

Tulikohan mieleen, että venäläiset saattoivat tehdä sen salaa?
 
Ihan villi arvaus (ja voi olla poskellaankin), mutta voisiko Yalcintas ja Bätmän olla lyöneet "shit together"? Tai vallan olla sama henkilö? Se kirjahan on ihan pamfletti eikä tätä Yalcintasia tunnu kukaan nähneen.

Lisäksi Finnbay uhkasi silloin alkuun "oikeusjutulla". Sehän on vähän kuin persoonallinen tavaramerkki...
 
Yllättäen herra Yalcintas löytyykin Novosti Helsingin haastattelussa, joka on tehty jo "ennen kohua". Novosti ei kuitenkaan julkaise edes kuvaa tyypistä, joka on muka asunut Suomessa ja jota jostain syystä yksikään turkkilainen ei tunne:

Kohutun englanninkielisen Suomi-sivuston pyörittäjä Onur Yalcintas kertoo ensi kertaa omin sanoin toiminnastaan haastattelussa, jonka Novosti Helsinki julkaisi nettisivuillaan venäjäksi.

Tiistaina netissä julkaistu haastattelu on tosin tehty jo ennen Finnbaysta syntynyttä kohua.

- Haastattelu on tehty noin pari kuukautta sitten ja se oli tarkoitettu alkujaan vain paperilehteen, mutta tässä tilanteessa päätimme julkaista sen nettisivuillamme, Novosti Helsingin toimittaja ja jutun kirjoittaja Aleksei Tabakov kertoi Ilta-Sanomille.


Siksi me päätimme mennä toista tietä: perustimme omaa ainutkertaista tietoa sisältävän portaalin, joka ei ole riippuvainen kenestäkään ja jota julkaistaan englanniksi


IS käänsi venäjänkielisen artikkelin pääpiirteet suomeksi.

Artikkelin alussa kerrotaan, että turkkilaistaustainenYalcintas on ehtinyt asua Uudessa-Seelannissa ja työskennellä Kiinassa ennen tuloaan Suomeen.

Suomeen tultuaan Yalcintas päätti lehden mukaan perustaa englanninkielisen Finnbay-sivuston, koska hän koki, että ”globalisaation aikana Suomi tarvitsee riippumatonta ääntä”, joka julkaistaan jollain muulla ja laajemmin levinneellä kielellä kuin suomeksi.

- Kun tulin Suomeen, huomasin englanninkielisten uutisten puuttuvan liki kokonaan. Oli vain muutamia käännettyjä uutisia valtalehdissä ja valtiollisten toimistojen tekstejä, jotka oli tarkoitettu ”parantamaan” maan imagoa, ja sen lisäksi joitakin foorumeita, jotka erosivat toimistoista vain nimensä mutta eivät sisältönsä puolesta, Yalcintas sanoo Novosti Helsingin haastattelussa.

Sovittu vain juttuvaihtoa

Internetissä ja paperiversiona leviävä Novosti Helsinki on lehti, joka nousi Finnbay-kohun myötä julkisuuteen yhtenä englanninkielisen uutissivuston yhteistyökumppanina.

Novosti Helsingin mukaan heidän lehdellään ei ole kuitenkaan muita yhteyksiä Finnbay-sivustoon kuin sovittu juttuvaihto, jossa sama juttu voidaan julkaista yhtä aikaa sekä englanniksi että venäjäksi. Yksi tällainen suunniteltu vaihtojuttujen teema on nimeltään ”Eurooppalaiset arvot”.

Yalcintas kertoo lehden haastattelussa Finnbayn perustamisen saaneen alkunsa muun muassa siitä havainnosta, että englanniksi julkaistuista suomalaisuutisista yhdeksänkymmentä prosenttia vaikutti olevan eri poliitikkojen haastatteluita, jotka eivät avautuneet ulkomaalaiselle eivätkä edes kiinnostaneet ulkomaalaisia.

- Siksi me päätimme mennä toista tietä: perustimme omaa ainutkertaista tietoa sisältävän portaalin, joka ei ole riippuvainen kenestäkään ja jota julkaistaan englanniksi, Yalcintas sanoo.

Toiminta ollut vaikeaa

Yalcintas kertoo jutussa seikkaperäisesti myös siitä, kuinka vaikeaa Finnbayn pyörittäminen on ollut. Novosti Helsingin mukaan Yalcintas yritti perustaa ensin sivustonsa paikallisten bloggareiden varaan, mutta konsepti ei toiminut: kun luova työ ei ottanut sujuakseen, kopioitiin muiden materiaaleja ja kerrottiin vaikkapa omista baarireissuista.

Yalcintas kertoo myös, kuinka vähän tukea projektilleen hän on saanut Suomen virallisilta pr-tahoilta.

- Mitä tulee valtiollisiin toimistoihin, joiden tehtävänä on ”tuottaa hyviä uutisia” ja jotka on perustettu yksinomaan houkuttelemaan Suomeen ulkomaalaisia liikemiehiä ja turisteja, niin todellisuudessa ne eivät ole erityisen kiinnostuneet siitä, Novosti Helsinki kirjoittaa Yalcintasin havainneen.


Me yritämme kerätä sivuillemme kaiken, joka voi olla tarpeen ulkomaalaiselle.


- Ensiksikin niillä ei jostain syystä ole koskaan rahaa, mutta ne ovat kuitenkin hyvin kiitollisia, jos heidän johtajansa haastattelun laittaa pääsivulle. Eikä edes kysymyksiä tarvitse esittää, he ovat jo keksineet ne teidän puolestanne ja vastanneet. Ja jopa kuvakin on laitettu mukaan.

- Mutta rahaa ei ole siihen, että maksettaisiin tämän puhtaan mainoksellisen haastattelun julkaisemisesta, ei edes kymmentä euroa, Novosti Helsinki kuvailee Yalcintasin havaintoja.

Lehden mukaan yksi näiden pr-organisaatioiden henkilöistä oli jopa tunnustanut Finnbaylle, että jos Finnbay ei julkaise materiaalia, niin ”se päätyy Facebookiin, josta sen lukee 200 ihmistä, joista puolet on toimiston työntekijöitä ja puolet heidän sukulaisiaan.”

Vaikeuksia löytää toimittajia

Novosti Helsingin mukaan Finnbaylla on ollut jatkuvasti vaikeuksia myös löytää hyviä toimittajia, vaikka kuka tahansa voi Yalcintasin mukaan perustaa muutamassa minuutissa blogin ja antaa sille vaikkapa nimen ”Finland news”.

Yalcintasin mukaan tässä ei ole sinänsä ongelmaa, mutta hän esittää kuitenkin huolensa myös siitä, että nettijulkaisemisessa on eettisiä ongelmia. Hänen mukaansa esiintyy esimerkiksi tekstien kopioimista Wikipediasta tai muilta nettisivuilta tai netissä julkaistaan yksinkertaisesti paikkansapitämätöntä tietoa, joka pannaan julki vain lukijoiden houkuttelemiseksi, jotta jokaisesta klikistä saa muutaman sentin.

Yalcintas kertoo myös, että vaikka Finnbay aloitti uutisista, se laajensi pian toimintaansa muille aloille, kuten matkailijoiden auttamiseen.

- Me yritämme kerätä sivuillemme kaiken, joka voi olla tarpeen ulkomaalaiselle. Ensimmäinen sellainen askel oli työnhakupalvelu. Me etsimme mol.fi-sivustolta avoimia työpaikkoja ja käänsimme tiedot englanniksi niistä työpaikoista, jotka saattavat kiinnostaa juuri maahan tullutta henkilöä, Yalcintas kuvaili Finnbayn toimintaa.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288675012943.html
 
mutta mikä on dosentin motivaatio? Maksetaanko hänelle? Vai onko hän narsisti ja haluaa korostaa omaa tärkeyttään ja on sattumalta löytänyt tästä siihen keinon? Häntähän naapurin mediassa ollaan haastateltu monta kertaa. Vai ajatteleeko hän, että hänestä voisi tulla Venäjä-Suomen pääministeri tms. eli vallanhalu olisi motivaatio. No, kunhan tässä ääneen mietiskelen...
 
Back
Top