Todellista keinoälyä ei ole keksitty edelleenkään, se edellyttäisi tietokoneen tai ohjelmiston itsetietoisuutta ja mukautuneisuutta spontaanisti. Keinoälystä puhutaan kansanomaisesti muotisanana niin että kännyköissäkin olisi keinoälyä. Sensorissa ei ole edelleenkään lihaksia vaan optroniikka ja kuvantava, jäähdyttämätön hakupää ja digitaalinen+ ehkä optinen suurennuskyky. Tarkista vaikka Wikistä jos et usko..
Aika moni foorumilainen on koettanut näitä asioita selittää. En ole ihan varma, onko niitä ymmärretty tai uskottu. Mutta se on hyvä, kun löysit itse lähteen, jossa todettiin, että FLIR ja IRST ovat eri asioita.
Koetan silti vielä vastata tähän, koska nuo eivät pidä paikkaansa, ja toivottavasti asia tästä selviää.
Lihakset. Olet ihan oikeassa. IRSTissä ei ole lihaksia eivätkä ne taivuta linssejä. Mutta, IRSTissä on lihaksien tehtäviä vastaavia mekaanisia ratkaisuja, jotka ohjaavat optroniikkan linssejä (näkökenttää/suurennusta ja tarkennusta). Tekevät siis samaa asiaa kuin esim. ihmissilmä ja sen lihakset. Jos omistat järkkärin, niin esim. objektiivin manuaalitarkennuksella testailemalla tämä selviää hyvin.
Keinoäly. Tämä oli käyttämäsi termi. En korjannut sitä silloin, vaan käytin vain termiä, jota olit käyttänyt. Jostain syystä, kuvittelet, että näkeminen vaatisi valtavaa älykkyyttä. Se ei pidä paikkaansa. Et käytä varsinaisesti älyllistä aivokapasiteettia näkemiseen ollenkaan. Vaan silmän hermostossa ja aivojen näköaistimuksessa on erilaisia algoritmeja, jotka hoitavat automaattisesti esim. juuri tuon etäisyyden arvioinnin.
Esimerkkinä tästä, silmiä on myös äärimmäisen alkeellisilla elämän muodoilla. Ne eivät omaa suurta älykkyyttä. Silti niillä on toimiva näköaisti.
Tiedemiehet ovat lisäksi saaneet selville, että jo silmässä itsessään on algoritmiprosessointia. Eläinten silmät esimerkiksi tunnistavat lähestyvän petolinnun automaattisesti ilman aivoja. http://www.caltech.edu/news/look-out-above-experiment-explores-innate-visual-behavior-mice-40767 - silmässä ei ole varmastikaan kehittynyttä älyä!
Etäisyyden määrittäminen on kohtuu yksinkertainen tehtävä. Siihen ei tarvita mitään erityisen kehittynyttä keinoälyä. Kannattaa lukea uudelleen, mitä Jukkis kirjoitti.
Tässä esim. yksi kohtuu kansantajuinen linkki yksinkertaisista algoritmeista: http://www.adammil.net/blog/v103_Performing_Automatic_Target_Motion_Analysis.html
Gripeniin liittyviä juttuja ei viitsi valitettavasti edes kommentoida.
Viimeksi muokattu: