Niin monestakos eri maasta ne f-35:sen osat tällä hetkellä tulee ?
Riittävän monesta.
Pienet F-35:een osallistuvat valtiot eivät ole ongelma samalla tavalla kuin vaikkapa Gripenissä. Komponentteja ja tuotantokykyä on järjestelmän piirissä niin paljon, ettei yksittäisen valtion (kuten Turkin) tipahtaminen joukosta ole maailmanlaajuisen konearmadan hyydyttävä katastrofi. Muut toimittajat alkavat paikata kohtuu nopealla aikataululla eikä osatoimittajalla ole käytännössä mahdollisuuksia nihkeillä vain yhden käyttäjän suhteen, kun USAF konearmadoineen voi välittää osia edelleen myös Suomen 50 koneen tarpeisiin...
Hyvä pointti. F-35 ei myöskään ole täysin amerikkalainen. Jos halutaan täysin amerikkalainen vaihtoehto, se on Super Hornet. Ja jos taas halutaan täysin ei-amerikkalainen vaihtoehto, se on Dassault Rafale.
Tosin F-35:n kanssa ei muilla mailla ole samanlaista ITAR-lauseketta estää Suomeen koneiden/varaosien myynti niin kuin Amerikalla on esim. Gripenissä ja Typhoonissa.
Mistä kukin näkee uhan tulevan. Täydellisessä maailmassa meillä olisi amerikkalaista, eurooppalaista ja vielä kiinalaista hävittäjäkonetta. Todennäköisesti ainakin jossakin ollaan meidän puolellamme, kävi maailmanpolitiikassa sitten mitä hyvänsä.
Yhtä toimittajaa valittaessa Yhdysvallat on helposti suosikkilistan kärjessä. Maailman mahtavin demokraattinen valtio toisella mantereella tuskin muuttuu suoranaiseksi viholliseksi - Suomi ei ole Yhdysvaltain takapihalla, Suomella ei ole huomattavia luonnonvaroja eivätkä terroristit operoi täältä käsin. Toisaalta maailman mahtavinta valtiota on myös jokseenkin hankala painostaa katkaisemaan suhteensa Suomen kanssa tai luovuttamaan takaportteja, jotka tuhoaisivat sen aseteollisuuden vientimarkkinat.
Kiina olisi samalla tapaa turvallinen kumppani. Ei ehkä demokratia, mutta toisella puolella maapalloa ja kansainvälisesti erittäin vaikutusvaltainen valtio. Välitöntä vaaraa ei siis olisi edes välirikon koittaessa, ja kuitenkin selkänojaa riittäisi. Tämä vaihtoehto ei kuitenkaan liene valikoimassa näkyvissä olevassa tulevaisuudessa.
Euroopasta sen sijaan on nihkeitä kokemuksia menneisyydestä. Saksaa vastaan olemme sotineet omalla maaperällämme, kun vieraat eivät suostuneetkaan lähtemään tuvasta niin pyydettäessä. Ranska puolestaan liittoutui Venäjän kanssa Ruotsia vastaan ja syyllistyi avunantoon Suomen asettamiseksi ryssän valtaan. Rafale lienee silti poliittisesti eurokoneista paras vaihtoehto tässä suhteessa, koska toisin kuin Gripen tai Typhoon, Rafale leimautuu vahvasti vain yhteen valtioon - vain yksi valtio voi pettää Suomen. En siltikään ole vakuuttunut sen järkevyydestä. Suurimmat sotilaalliset intressit Suomeen kohdistuvat lähiympäristön suurista valtioista: Venäjä, Saksa, Ranska, Britannia, Ruotsi... Venäjää ja Ruotsia ei tarvinne perustella sen enempää, Länsi-Euroopan suurvalloilla taas on perinteiset valtapyrkimyksensä dominoida Eurooppaa.