Vaikka telavehkeet tekevätkin kaikesta toiminnasta mukavampaa, niin en pidä kevyttä jalkaväkeä toivottomana joukkotyyppinä. Kuten tässäkin ketjussa on tuotu esille, kevyen jalkaväen valmisteltu toiminta otollisessa maastossa on tehokasta. Valmisteltu toiminta vaatii kuitenkin aikaa. Tutustuminen maastoon, linnoittaminen, siirtymisreitit, miinoitteet, raivaukset, vahvennukset, sisäiset vastahyökkäykset jne.
Pelkkä karttatiedustelu ei ole luotettava tapa opetella maastoa, joten sinne on lähdettävä ihan kävellen. Joukkueenkin alueeseen tutustuminen sillä tarkkuudella, että ihan oikeasti tietää maaston ja pystyy ryhmittämään joukot parhaalla mahdollisella tavalla vie aikaa. Optimitilanteessa ryhmitys onnistuu kerralla, mutta aika usein joudutaan tekemään ryhmitysmuutoksia, kun kokonaisuus selkenee.
Jos lähdetään liikkeelle yksittäisestä taistelijasta, niin mielestäni hänellä pitäisi olla ryhmän pesäkkeessä useita tuliasemia. Eli esimerkiksi 2-3 poteroa. Ryhmällä on myös vara-asema ja vaihtoasema, joissa pitäisi edelleen olla yksittäiselle taistelijalle useampi tuliasema. Tästä päästään äkkiä siihen, että joukkueen tukikohdan alueella yksittäisellä taistelijalla voi olla jopa 9 poteroa. Ja koska joukkueella olisi hyvä olla useampi tukikohta, niin hommat taas moninkertaistuivat. Tähän vielä lisäksi taisteluhaudat, majoituslinnoitteet ja muut kuopat, niin huomataan, että lapio saa heilua aika pitkään. Konevoima toki helpottaa, mutta ei niilläkään joka paikkaan pääse tai ehdi.
Yksittäisen taistelijan pitää osata oman ryhmänsä pesäke kokonaisuudessaan. Ryhmien pitää osata reitit muiden ryhmien pesäkkeisiin ja joukkueiden on kyettävä vahventamaan tai tekemään komppanian sisäisiä vastahyökkäyksiä muiden joukkueiden tueksi. Siirtymisreittien tiedustelu ja opettelu ei välttämättä onnistu ensimmäisellä kerralla, varsinkin kun kaiken toiminnan pitäisi onnistua myös pimeässä.
Miinoitteiden teko vie myös oman aikansa. Lisäksi miinoitteiden sijainti pitää olla kaikilla tiedossa ja niitä pitää vartioida, jotta estetään omien joukkojen liike omiin miinoihin. Taas menee aikaa paikkojen näyttämiseen ja kiertoteiden etsimiseen. Osa joukosta sitoutuu näihinkin vartiotehtäviin.
Tästäkin puuttuu osa valmisteluista esimerkiksi huollon osalta ja "normaalin" puolustustehtävän valmistelut ovat kevyemmät kuin hajautetun taistelun.
----------------------
Ja nyt pohjustuksen päätyttyä päästään ehkä viimein itse asiaan.
Kevyt jalkaväki tarvitsee valmisteluaikaa pystyäkseen toimimaan. Tämä on muokannut ajattelua siihen suuntaan, että: 1. aikaa on aina käytössä riittävästi (koska ilman valmisteluja ei pärjätä) ja 2. vihollinen hyökkää aina suunnitelman mukaan (koska muuten pitäisi valmistautua vaikka ja mihin).
Entä jos...? Tai paremminkin: MITÄ SITTEN, KUN...?
---------------------
Loppukevennykseksi pari karttaa Fallujahista:
Päätiet ja rautatie kulkevat itä-länsi suunnassa. Lännessä joki, mikä estää tai hidastaa kummankin puolen liikettä. Aika helposti kuviteltavissa, että mekanisoitu joukko hyökkäisi idästä ja pyrkisi painamaan puolustajan jokea vasten.
Tultiinkin pohjoisesta sisään kapeita teitä pitkin. Kaksi ihan oikeasti mekanisoitua pataljoonaa ja merijalkaväen pataljoonillakin oli ajoneuvoja.