Miten sattuikin, kun äskettäin oli bussista puhetta evakuointikäytössä. Meillä on näemmä valmius sellaisten tekemiseen.
Suomesta viedään ambulanssibusseja Norjaan – korvaavat takseja ja tavallisia ambulansseja
Ruotsissa ja Norjassa ambulanssibussit kuljettavat potilaita sairaalaan ja sairaalasta pois.
Jesper Alm / Yle
Lietolainen Carrus Delta valmistaa ambulanssibusseja. Se toimittaa tänä vuonna yhdeksän ambulanssiksi valmistettua erikoislinja-autoa Norjaan.
Yleensä yritys valmistaa normaaleja turistikäyttöön tarkoitettuja linja-autoja. Myös ambulanssibussin etuosa näyttää tavalliselta bussilta. Kuljettajan takana on toistakymmentä penkkiä, joissa on jalkatilaa tavallista enemmän.
Penkkien jälkeen on väliseinä, jonka jälkeen on tilat kolmelle sairaalavuoteelle. Matkan ajaksi vuoteet kiinnitetään lattiaan. Seinässä on kiinnikkeet happimaskeille. Autossa on myös invavessa, työtila lääkintähenkilöstölle ja keittiö. Keskellä bussia on hissi, jolla pyörätuolit, paarit ja vuoteet saadaan nostettua sisään.
Jesper Alm / Yle
Kuusi erikoisautoa on jo tänä vuonna toimitettu Norjaan. Loput kolme toimitetaan loppuvuoden aikana. Yhden auton arvo on 300 000–400 000 euroa.
Norjassa ambulanssibusseja on käytetty vuodesta 2013 lähtien. Ne ajavat reittiliikennettä ja kuljettavat potilaita sairaaloihin ja niistä pois eri puolilla maata. Suomessa vastaavaan käytetään tavallisia ambulansseja ja takseja.
Linja-autolla pystyy kuljettamaan enemmän potilaita yhdellä kertaa. Arvioiden mukaan sairaanhoitopiirit Norjassa säästävät ambulanssibussia käyttämällä vuosittain kaksi miljoonaa euroa.
Myös matkustajat ovat olleet tyytyväisiä, kertoo Oslossa ambulanssibussireittiä järjestävän Geilo Turbussar As:n Jan Robert Juvet.
– Teimme kyselyn, ja matkustajat olivat mieluummin ambulanssibussin kuin taksin kyydissä. Bussissa on henkilökuntaa, joka auttaa, ja tarjoilee vaikka kahvia, Juvet sanoo.
Ei tarvetta Suomessa
Suomessa vastaavia ambulanssibusseja ei vielä ole. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ensihoitopäällikkö Tomi Nieminen on sitä mieltä, ettei sellaiselle ole suurta tarvettakaan, ainakaan vielä.
– En näkisi, että varsinaisessa ambulanssikäytössä näille olisi tarvetta. Pitkissä siirtokuljetuksissa ehkä voisi olla, jos osastoilta siirtyviä potilaita pystyttäisiin lähettämään samaan aikaan. Potilasmäärät ovat tällä hetkellä kuitenkin niin pieniä, että kyydit pitäisi koordinoida paremmin, Nieminen pohtii.
Tuleva sote-uudistus ja haja-asutusalueiden terveydenhoidon järjestäminen voi muuttaa tilannetta. Ambulanssibussin pystyisi varustelemaan esimerkiksi liikkuvaksi terveysasemaksi.
https://yle.fi/uutiset/3-9726496