Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Haavoittuneen taistelija kulku hoitoon - Keskustelua evakuointiketjusta.

Viestiketju osiossa 'Muut huoltopalvelut' , aloittaja Deeiii, 12.11.2013.

 1. vastarannankiiski

  vastarannankiiski Majuri

  Liittynyt:
  05.01.2017
  Viestejä:
  1,357
  Tykkäykset:
  1,788
  Pisteet:
  156
  Tiloja varmasti riittää juuri kuten sanoit. Petipaikkoja ja huoneita löytyy varmasti olemassaolevista majoituslaitoksista, kylpylöistä ja muista kuntoutuslaitoksista. Yksi pullonkaula rakennuskannassa saattaa olla soveltuvien pesutilojen löytäminen kun pitäisi autettavia/makaavia pystyä pesemään sekä leikkaussalikapasiteetin lisääminen. Keittiöitä ja kylmiöitä tarvitaan eläville ja kuolleille. Suuremmista paikoista näitä varmasti löytyvät molemmat samasta paketista. Mieluiten oma kaivo ja oma voimala, jotka ainakin on rakennettu vanhempien sairaaloiden kuten tuberkuloosisairaaloiden yhteyteen. Myös tuorekaasujärjestelmät (happi lähinnä) olisi hyvä olla olemassa ja kunnossa vaikka happipulloillakin pystyy pelaamaan pitkälle, vaikka hankalaahan se on. Tuorekaasujärjestelmät laittavat painoarvoa entisille sairaalarakennuksille myöskin.

  Vanhaan hyvään aikaan nämä asiat oli miettittynä valmiiksi kansallisissa valmiussuunnitelmissa, mutta niistä ei olla julkisesti huudeltu kuten ei ole sotaväen valmiussuunnitelmistakaan. Käsittääkseni ainakin julkisella puolella sulkeutunutta tai lakkeutettua leikkaussalikapasiteettia on siiretty naftaliiniin ja koipalloihin kriisiaikoja varten ja rakennuskannassa saattaa olla "valmiudessa uinuvia varasairaaloita".
   
  JR49 tykkäsi tästä.
 2. vastarannankiiski

  vastarannankiiski Majuri

  Liittynyt:
  05.01.2017
  Viestejä:
  1,357
  Tykkäykset:
  1,788
  Pisteet:
  156
  Ajantasainen poikkeustilalainsäädäntö mahdollistaa työvelvollisuuden kautta koulutetun henkilökunnan työskentelemään kriisiaikoina perustettavissa laitoksissa neljän viikon ajan.

  Ja me koulutetut ammattilaisethan löydymme moni Valviran rekisteristä, eli valtion ei tarvitse alkaa kyselemään oppilaitosten arkistoja ja rekistereitä, kenellä on lisenssi ja koulutus ja kenellä ei... ;)

  VALMIUSLAKI
  29.12.2011/1552

  95 §
  Työvelvolliset

  Jos 3 §:n 1 ja 2 kohdassa tarkoitetuissa poikkeusoloissa työnvälityspakko ja irtisanomisoikeuden rajoittaminen eivät ole riittäviä toimenpiteitä maanpuolustuksen, väestön suojaamisen, välttämättömän terveydenhuollon tai vähimmäistoimeentulon taikka huoltovarmuuden kannalta erityisen merkityksellisen tuotannon turvaamiseksi, on jokainen Suomessa asuva, jolla on kotikuntalain (201/1994) mukaan kotikunta Suomessa ja joka on täyttänyt 18 mutta ei 68 vuotta, velvollinen tekemään tämän lain tarkoituksen toteuttamiseksi välttämätöntä työtä.

  Lisäksi 3 §:n 4 ja 5 kohdassa tarkoitetuissa poikkeusoloissa on jokainen Suomessa asuva, jolla on kotikuntalain mukaan kotikunta Suomessa, joka toimii terveydenhuollon alalla, on saanut koulutusta tällä alalla ja joka on täyttänyt 18 mutta ei 68 vuotta, velvollinen tekemään tämän lain tarkoituksen toteuttamiseksi välttämätöntä työtä terveydenhuollossa. Määräys tällaiseen työhön voidaan antaa korkeintaan kahdeksi viikoksi kerrallaan. Määräys voidaan uusia kerran.
   
  Viimeksi muokattu: 01.08.2017
  kimmo.j ja JR49 tykkäsivät tästä.
 3. Mainos 4. kimmo.j

  kimmo.j Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  01.05.2010
  Viestejä:
  4,572
  Tykkäykset:
  4,301
  Pisteet:
  1,286
  Kyllä ja kokeneita hoitajia löytyy kyllä muista, kriisi aikana ei niin pakollisista töistä, joista heidät voidaan siirtää näihin tehtäviin.

  PS. Valvirasta, suomessahan ihmisen yksityisyys on hyvin tarkasti varjeltu asia ja lainsäädännön tiukasti suojaama, paitsi B-luokan kansalaisten, kuten hoitajien ja lääkärien.
   
  vastarannankiiski tykkäsi tästä.
 5. vastarannankiiski

  vastarannankiiski Majuri

  Liittynyt:
  05.01.2017
  Viestejä:
  1,357
  Tykkäykset:
  1,788
  Pisteet:
  156
  Kyllä. Vahva epäilys on että keskitettyjen kansallisten rekisterien tarkoitus, oli sitten henkilöstä rekisteröitävänä tietona terveydenhuoltoalan koulutus, ajoneuvot tai ampuma-aseet, niin epäilen että hallinnon ja virkakunnan intressissä ei ole pelkästään tietää rauhanaikana vaan myös valjastaa käyttöön tarvittaessa kriisiaikana. Ja näinhän asia jo on hyötyajoneuvojen osalta. Muun tauhkan, tilpehöörin ja vaikka terveydenhuoltoalan koulutuksen kohdalla keskitetyt rekisterit tarjoavat käyttöönvaljastamiseen mahdollisuuden myöhemmin, jos suunnitelmia ei jo ole olemassa (vetää foliota päähän syvemmälle).
   
 6. proileri

  proileri Majuri

  Liittynyt:
  08.05.2015
  Viestejä:
  1,148
  Tykkäykset:
  1,688
  Pisteet:
  156
  Kyllä, tämä on PV:n edustajien esittämä malli.

  Mutta potilaiden suhteen nykyisin joutuu olemaan entistä tarkempana, myös siviilien suhteen. Vihollistaistelijoita pitänee aina vartioida kaiken varalta, mutta samoin myös nykyään harmaan vaiheen siviilejä, koska ei ole tietoa ovatko nämä kenties minkä osapuolen palkkalistoilla vaikka Suomen passin omaisivatkin. Juuri harjoituksessa tuli vastaan tilanne missä 'epämääräiset aseistautuneet henkilöt' olivat ottaneet haltuun rakennuksen X, ja sieltä sitten tuli yksi haavoittunut 'siviili' - mutta tietenkään tässä kohtaa ei voitu tietää että mihin leiriin kyseinen 'siviili' kuului, kun epämääräisiä hiippareita oli siellä täällä. Lopulta käsikirjoituksen mukaan kyseinen henkilö oli neutraali, mutta koko hoito- ja evakuointiketjun aikana oli pakko varautua siihen että saattaisi olla myös vihamielinen tapaus.

  Sattumoisin samassa harjoituksessa oli myös KV-puolella käyneitä PV:n edustajia, ja totesivat että KV-hommissa on ollut tarpeen tutkia sisääntulevat paikalliset paitsi räjähteiden niin myös esim. GPS-lähettimien varalta ennen hoitopaikkaan siirtoa. Hoitopaikat ja niiden henkilökunta nimittäin voivat olla lihavia maaleja hyökkäyksille ja kranaatti-iskuille noissa tilanteissa, jos tarkoitus on demoralisoida ja luoda sekaannusta. Yhtään huonommalla tuurilla, motivoitunut soluttautuja ehtii hyvinkin paria ihmistä puukottaa tilapäisvälineellä, jos pomppaa yhtäkkiä pöydältä.

  Eli yhteenvetona: siviileihin ei ole luottamista :)
   
  Viimeksi muokattu: 01.08.2017
  JR49 ja Aarne1 tykkäsivät tästä.
 7. pekkago

  pekkago Korpraali

  Liittynyt:
  05.10.2014
  Viestejä:
  26
  Tykkäykset:
  20
  Pisteet:
  1
  Terveydenhuollossa normaaliolojen häiriötilanteissa tai poikkeusoloissa on valmiussuunnitelmien mukaan mahdollisuus kahdessa vuorokaudessa lisätä sairaansijojen määrää ja muuta kapasiteettia 25 prosenttia. 2–6 vuorokauden sisällä on mahdollisuus lisätä kapasiteettia 50 prosentilla normaaliajan volyymiin verrattuna. Tiedän, että esimerkiksi jotkut sairaalat ovat suunnitelleet asian niin, että käyttöön otetaan naapurissa sijaitseva terveydenhuolto-oppilaitos (amk tai toisen asteen oppilaitos) tiloineen. En tiedä, että onko tätä valmiutta missän oikeasti koeponnistettu. Läpi maan kun erikoissairaanhoidon sairaansijoja kun on vähennetty. Elektiivistä ei kiireellistä leikkaustoimintaa (kuten esim. suonikohjuja, lihavuusleikkauksia ja tekonivelkirurgiaa) voidaan poikkeusoloissa siirtää. Terveyskeskuksiin siirretään ne potilaat, jotka eivät tarvitse välitöntä erikoissairaanhoitoa. Puolustusvoimat keskustelevat säännöllisesti sairaanhoitopiirien kanssa tarvitsemistaan terveydenhuoltoalan ammattilaisista ja jokaisesta tehdään varaus joko puolustusvoimille tai sitten julkiselle terveydenhuololle.

  Sotilaallisen konfliktin aikana puolustusvoimien kenttälääkintäorganisaatio antaa ensihoitoa potilaille, joiden terveydentila ei kestä välitöntä siirtoa siviilisairaalaan. Muilta osin puolustusvoimien terveydenhuolto tukeutuu kunnalliseen terveydenhuolto- järjestelmään. Sosiaali- ja terveysministeriö ja puolustushallinto varaavat yhteistyössä kenttälääkintäjärjestelmän tarvitsemat terveydenhuollon ammattihenkilöt ottaen huomioon osapuolten henkilöstötarvekokonaisuus. Puolustusvoimientehtäviin on viime vuosina varattu n. 1 600 lääkäriä ja 1 400 muuta terveydenhuollon ammattihenkilöä.

  Asianmukaista on, että ammatilhenkilölle itselleen ilmoitetaan se, että mille organisaatiolle hänet on varattu poikkeusoloissa. Varsinaisia sotasairaaloita ei enää perusteta, vaan tukeudutaan jo olemassaolevaan julkiseen terveydenhuoltoon, jonka hoitokapasiteettia tosin voidaan tilapäisjärjestelyin voidaan joutua lisäämään. Toisen maailmansodan aikana ei Suomessa vielä ollut kovin suurta sairaalakapasiteettia ja silloin sotasairaaloiden perustaminen oli tarpeen. Suomen keskussairaalaverkosto on perustettu pääosin 1950-luvulla. Terveydenhuollon henkilöreservin muodostavat myös alan opiskelijat sekä alalta juuri eläköityneet, jotka eivät ole vielä täyttäneet 65-vuotta.

  Suomessa on mielestäni vähän sairaaloita, joissa on suojatiloihin sijoitettuja sairassijoja ja esimerkiksi leikkaussaleja. Suomessa luotetaan siihen, että sairaalat kyetään evakuoimaan ennen kun taistelut tulevat lähelle sairaalaa. Vain muutamassa isommassa sairaalassa näitä maan alle sijoitettuja suojatioissa sijaitsevia varasairaaloita on (mm. Helsinki, Oulu ja Kouvola). Pääkaupunkia koskevissa evakuointisuunnitelmissa on suunniteltu, että terveydenhuoltoalan ammattilaiset evakuoidaan pääkaupungista viimeisenä kriisitilanteissa, jotta loukkaantuneiden hoitokyky alueella pystytään säilyttämään mahdollisimman pitkään.
   
  Viimeksi muokattu: 02.08.2017
  PekkaSavo, Tupajumi, proileri ja 3 muuta jäsentä tykkää tästä.
 8. vastarannankiiski

  vastarannankiiski Majuri

  Liittynyt:
  05.01.2017
  Viestejä:
  1,357
  Tykkäykset:
  1,788
  Pisteet:
  156
  @pekkago,

  Kiitos tästä erinomaisesta pläjäyksestä. Siinä oli riittävän laveasti uutta tietoa meille monelle asiasta jota yllättävän vähän tiedetään ja tunnetaan. Ehkä sattuneestakin syystä. Paljon uutta itselleni siitä kenttälääkintäketjun toisesta päästä.
   
 9. Aarne1

  Aarne1 Kersantti

  Liittynyt:
  13.01.2017
  Viestejä:
  297
  Tykkäykset:
  210
  Pisteet:
  16
  "Mosulin hyökkäyksen aikana Irakin turvallisuusjoukkoja tuettiin myös hätäkirurgisella ensihoitokyvyllä. Valtausoperaatio alkoi lokakuussa 2016 ja Itä-Mosul vallattiin takaisin tammikuun 2017 lopussa noin 100 päivää kestäneiden taisteluiden jälkeen. Hyökkäys Länsi-Mosulin valtaamiseksi alkoi 19.2.2017. Mosulin ilmoitettiin siirtyneen Irakin turvallisuusviranomaisten haltuun 9.7.2017. Mosulin valtaamisen aikana suomalaiset osallistuivat yli 590 sotavammapotilaan hoitamiseen, joista 25 oli vaativia hätäkirurgisia leikkauksia."

  http://maavoimat.fi/artikkeli/-/asset_publisher/suomalaisten-koulutustehtava-laajentuu-irakissa

  Aikamoista oppia.
   
  aj77 ja Stagideus tykkäsivät tästä.
 10. kimmo.j

  kimmo.j Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  01.05.2010
  Viestejä:
  4,572
  Tykkäykset:
  4,301
  Pisteet:
  1,286
  Ihan parasta mahdollista oppia. Antaa mahdollisuuden testata omia suunnitelmia ja koeponnistaa omia olettamuksia siitä mikä toimii ja kuinka pitkään.
   
  aj77, proileri, Sardaukar ja 2 muuta jäsentä tykkää tästä.

Jaa tämä sivu