Haavoittuneiden, loukkaantuneiden ja sairaiden hoitaminen

J0h1F

Ylipäällikkö
Mites psyykkiset oireilut? Ryhmästä muut räjähtää atomeiks ja kaverin suolet piirtää seinälle viimeisen nimmarin. Anselmi aikamiespoika ainoona henkiinjääneenä, mutta mielensä kovasti pahoittaneena näkeekin jatkossa kaikki vastaantulevat vihollisina. Ensimmäisenä paikalle pääsevät lääkintämiehet saa vastaansa sarjaa ja perkelettä.
Harvemmin psyykkisistä oireista puhutaan ku soditaan aletaan, vaan totuus on se että menee kovemmallakin kaverilla kuppi sekaisin kun ympärillä kaverit muistuttaa tomaattimurskaa.
Yhä edelleen ottaa hoitajattaret päivittäin turpaansa sotiemme veteraaneilta jotka menettäny mielenterveytensä rintamalla, ni ei noi psyykkiset oireet iha sivuutettava juttukaan oo.
Ymmärtääkseni se vaikeampi psyykkinen oireilu iskee vasta jälkikäteen, ei heti tilanteessa. Ihmisen psyykehän on evoluution kehittämänä tullut sellaiseksi, että primitiivireaktiona ei vielä ehdi kehittää mitään todella psykoottisia kokonaisuuksia, koska ne vaativat ajatustyötä. Psykoosihan on laaja-alainen todellisuudenvastainen ajatuskokonaisuus.
 

tommi

Eversti
Tst-ensiavun toimintamalliin kuuluu, että haavoittuneelta otetaan aseet pois ihan ensi työnä, ja sitten vasta varsinaiset hoitotoimenpiteet. Tietysti tilanne itse sanelee miten käytännössä voi toimia, mutta idea on, että mahdollisesti sekava haavoittunut ei ala ampua ympäriinsä.
 
  • Tykkää
Reactions: mmj

etappisika

Kersantti
Nyt tulee Ukrainassa varmasti runsaasti haavoittuneita. Epäsuoraa tulta on paljon joten irtoraajoja ja shell shockeja piisannee. Mikähän lie paikallinen suhtautuminen "tärähtäneisiin", osaavatko soveltaa nykyaikasta tietoa vai ovatko sen suhteen vanhanaikaisia? Rauhoittavia nappeja ainakin luulisi löytyvän.
 

proileri

Kenraali
Jenkkien savimaasotien osalta puhuttu paljon traumoista että palvelusalueella lääkitty psyykeongelmia rauhoittavilla pidempiäkin aikoja, ja sitten kun soppari loppuu niin kotiutuneet ilman mitään psykiatrista jälkihoitoa tai edes niitä rauhoittavia.

Veteraanien itsemurhatilastot on aika karuja jenkkilän päässä. Ei helpota että moni miehistössä palvellut tippuu tyhjän päälle 5-10 v sopparin jälkeen ja siinä pitäisi sitten elämä samalla aloittaa alusta.
 

Vääpeli

Respected Leader
Jenkkien savimaasotien osalta puhuttu paljon traumoista että palvelusalueella lääkitty psyykeongelmia rauhoittavilla pidempiäkin aikoja, ja sitten kun soppari loppuu niin kotiutuneet ilman mitään psykiatrista jälkihoitoa tai edes niitä rauhoittavia.

Veteraanien itsemurhatilastot on aika karuja jenkkilän päässä. Ei helpota että moni miehistössä palvellut tippuu tyhjän päälle 5-10 v sopparin jälkeen ja siinä pitäisi sitten elämä samalla aloittaa alusta.
Varsinkin nyky-yhteiskunnassa. WW1 ihan sama onko jalka/käsi yms menny, pakko selvitä, kun yhteiskunta ei elätä. WW2 jälkeen oli jo vähän parempi. Vietnam yms ei ole kokemust kuin Jenkeistä, joka -60 luvun terveydenhuollon yksityistämisen jälkeen ei ole vertailu kelpoinen sivistyneisiin maihin.
 

ctg

Greatest Leader
As DARPA put it:

ITM is taking inspiration from the medical imaging analysis field, where techniques have been developed for evaluating systems even when skilled experts may disagree on ground truth. For example, the boundaries of organs or pathologies can be unclear or disputed among radiologists. To overcome the lack of a true boundary, an algorithmically drawn boundary is compared to the distribution of boundaries drawn by human experts. If the algorithm's boundary lies within the distribution of boundaries drawn by human experts over many trials, the algorithm is said to be comparable to human performance.

On a practical level, the program is focused on medical treatment in the field, and has two phases: part one involves small-unit triage, and part two is triage involving mass casualties.

Matt Turek, ITM's program manager, said the plan is for an algorithmic decision-maker and human experts to both choose how to act in a situation. Those decisions are handed blindly to a pool of triage professionals, who then have to say which of the decision makers they would delegate to.

That's just the testing phase. Ultimately, ITM aims to take humans out of the decision-making loop by building AIs that people will trust to make the same sorts of decisions an expert would.
 

ctg

Greatest Leader
woundelec2.jpg

elec1.jpg

Once upon a time, even a simple cut or scrape could be a death sentence. Before germ theory and today’s scientific understanding of medicine, infections ran rampant and took many lives.

While we’re now well-armed with disinfectants, dressings, and antibiotics, scientists are continuing to investigate new and unique methods to improve the treatment of wounds. As it turns out, a little electricity might actually help wounds heal faster.
 
Top