Siinä se taas on, edessä! Siinä missä muut etsivät ratkaisuja maanpuolustuksemme ylläpitämiseksi, perussuomalaiset ovat valmiita ajaamaan puolustuksen rahapulassa asteittain alas, Venäjän pelkoa paljaimmillaan!
"Pentti Kettunen (ps) käski kokoomusta lopettamaan "Nato-vöyhötyksen".
"Nato-kortti on vaarallinen kortti. Se toisi pitkälle itärajalle lisää jännitteitä", Kettunen sanoi. "
http://www.hs.fi/kotimaa/Väittely+p...on+taas+esiin/a1387248916635?ref=hs-art-new-2
Väittely puolustuksen rahapulasta nosti Naton taas esiin
17.12.2013 13:24
0
Teija Sutinen
Helsingin Sanomat
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Eduskunta keskusteli puolustusministeriön ensi vuoden määrärahoista budjettikäsittelyn yhteydessä tiistaina.
Puolustusministeri
Carl Haglundin (r) mukaan Suomi on maanpuolustuksen perusperiaatteiden äärellä, jos seuraava hallitus ei kykene ohjaamaan lisää rahaa puolustusvoimien materiaalihankintoihin.
"Silloin pitää käydä keskustelu siitä, voiko Suomen puolustusratkaisu perustua samoihin periaatteisiin kuin nyt. Väitän, ettei se ole välttämättä mahdollista tällä resurssitasolla", Haglund sanoi tiistaina, kun eduskunta keskusteli puolustusministeriön ensi vuoden määrärahoista budjettikäsittelyn yhteydessä.
Keskustelu ei juuri koskenut ensi vuotta, vaan paljon pidempää ajanjaksoa.
Haglundin mainitsemien perusperiaatteiden mukaan Suomessa on yleinen asevelvollisuus, koko maata puolustetaan, eikä Suomi kuulu sotilasliittoihin.
Haglund korosti, että rahaa tarvitaan pelkästään Suomen puolustuskyvyn ylläpitämiseen, ei puolustuskyvyn nostamiseen.
"Tämä olisi hyvä ymmärtää. Emme pyydä lisämäärärahoja siksi, että haluaisimme varustella puolustusvoimat jollekin uudelle tasolle, vaan nyt emme läheskään pysty korvaamaan sitä materiaalia, joka vanhenee."
Seppo Kääriäinen (kesk) halusi Haglundin kertovan, mitkä sitten ovat puolustuksen uudet periaatteet, jos entisistä joudutaan tinkimään.
Pertti Salolainen (kok) nosti esiin Nato-liittoutumisen.
Salolaisen mukaan edessä on umpikuja, sillä taloudellinen tilanne ei tule paranemaan, ja nurkan takana odottavat puolustusvoimien miljardi-investoinnit.
"Jos yhteisesti päätetään, ettei ole varaa panostaa niin paljon kuin puolustusvoimat tarvitsevat rahaa, siinä vaiheessa pitää suhtautua avoimesti kaikkiin vaihtoehtoihin, myös Natoon", Haglund sanoi.
Haglundin mukaan kansanedustajien on kuitenkin turha kuvitella, että Nato olisi jokin tapa säästää oman maan puolustuksesta.
Hänen mukaansa materiaalihankintojen ja puolustusyhteistyön lisääminen Ruotsin kanssa olisi myös iso poliittinen valinta. Yhteistyön pitäisi olla yhtä likeistä kuin Hollannin ja Belgian vastaavanlainen yhteistyö, jos tuloksia halutaan, linjasi Haglund.
Pentti Kettunen (ps) käski kokoomusta lopettamaan "Nato-vöyhötyksen".
"Nato-kortti on vaarallinen kortti. Se toisi pitkälle itärajalle lisää jännitteitä", Kettunen sanoi.
Kokoomus ja vasemmistoliitto ajautuivat sanasotaan siitä, oliko viime hallitusneuvotteluissa päätetty puolustusmäärärahojen leikkaus pysyvä vai ei.
"Tarkoitus oli tehdä jatkossa pysyvä alennus, eikä lähteä sitä nostamaan edes sillä nimikkeellä, että ylläpidetään",
Annika Lapintie (vas) sanoi.
"Mistään en löydä klausuulia, että se olisi jokin ikuisuusratkaisu. Ei sillä porukalla ollut minkäänlaisia valtuuksia päättää, mitä tulevien eduskuntavaalien jälkeen tapahtuu. Se oli tätä vaalikautta koskeva ratkaisu, seuraava katsotaan erikseen",
Ilkka Kanerva (kok) sanoi.
Kanerva johtaa Haglundin asettamaa selvitysryhmää, jossa ovat mukana kaikki eduskuntapuolueet. Tarkoituksena on, että puolustusvoimat antaisi ryhmälle tarkat selvitykset tulevien hallitusneuvotteluiden pohjaksi siitä, mitkä ovat tulevat määrärahatarpeet.
Risto Kalliorinteelle (vas) oli tullut tunne, että kaikki eivät malttaisi odottaa tulevia hallitusneuvotteluita. Hän muistutti, että sotilaalliset uhat ovat aivan erilaisia kuin aikaisemmin.
"Moni poliitikko ammentaa näkemyksensä 70 vuoden takaisista tapahtumista, kun sadat tuhannet piippalakit rynnistivät rajan yli", Kalliorinne sanoi.
Keskustelussa nousi esiin myös Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) kritiikki puolustusvoimien rahankäyttöä kohtaan.
Jussi Niinistö (ps) kysyi, miksi puolustusvoimat suhtautuu johdonmukaisen nuivasti saamaansa arvosteluun varojen käytöstä ja kriisinhallinnan vaikuttavuudesta.
Haglund kertoi pyytäneensä, että VTV ja puolustusvoimat istuisivat alas ja selvittäisivät, miten vuodelta toiselle siirtyvät hankintavaltuudet pitäisi kirjata kirjanpitoon.
"Puolustusvoimat ei yhdy VTV:n näkemykseen, että ne olisi kirjattu väärin", Haglund sanoi.