Toki näin. Minua kiinnostaa lähinnä pyrkimys vaihtaa ratsua ilman välttämätöntä tarvetta.
Kiitos viestistäsi, siinä oli paljon mielenkiintoista tietoa. Tiedetään suurin piirtein millaisia hevosia sotaväki toivoi/kelpuutti, mutta ei välttämättä vaikuttimia ratsumiehen varustavan talon osalta.
Minua jostain syystä kiinnostaa edelleen aiheeseen liittyen ihan ruohonjuuri- ja yksilötaso. Ymmärrettävästi kohta neljä vuosisataa vanhoista tapahtumista on mahdotonta saada yksityiskohtaista tietoa, mutta ajatuksia voi silti herättää... Tässä yksi ihan kuviteltu inhimilliseen puoleen liittyvä ajatusrakennelma:
Mietitäänpä tuon aikaisia perheitä. Elämä oli taatusti huomattavasti kovempaa meidän kokemaamme verrattuna, ja jokapäiväisen leivän turvaamisessa oli täysi työ. Maanlaajuisia nälkäkuolemia koettiin vielä yli 200 vuoden jälkeen noista ajoista. Lapsikuolleisuus oli valtavaa nykymittapuun mukaan, sodat tulivat ja menivät, ja kuolema oli aina läsnä.
Kuitenkin uskon, että ydinperheeseen liittyi pitkälti samaa kiintymystä ja huolta kuin nykyäänkin. Vaikka naisten asema yhteiskunnan päätöksenteoksessa ja julkisessa elämässä oli mitätön, luulen tilanteen aikakauden agraariyhteiskunnan perheissä olleen jokseenkin erilainen. Talon emännän rooli oli todennäköisesti (toki perheestä riippuen) kohtalaisen vahva, ja he olivat silloinkin huolehtivaisia jälkikasvustaan (ja parhaimmillaan isännästä riippuen isännästä, tai ainakin toimeentulon vuoksi...). Yritän kuvitella talon pojan tai isännänkin ratsupalvelukseen lähtöä. Jos talon toimeentulosta huolestunut isäntä mahdollisesti halusikin kokeilla onneaan jollain raakilla, voin kuvitella emännän tunteet pojan lähtiessä sotaan muille maille. Jos naiset (äidit) eivät tyystin olleet erilaisia tuohon aikaan, huoli on ollut valtava. Emännät tuskin ovat hyväksyneet ratsuksi kelvotonta kaakkia (meidän poika tuollaisella tapattamaan itseään, haluatko ukko että poika jää saksanmaalle, mitä ne tytötkin ajattelevat tuollaisella konilla ratsastavasta, tiedä vaikka poika löytää prinsessan reisullaan..
). Eri juttu toki, paljonko emännän sana on lopulta painanut, mutta kuitenkin.
Vävyjen suhteen tilanne on voinut olla samankaltainen tai sitten tyystin erilainen vävystä riippuen. Tosin tuohon aikaan vävyksikään ei tainnut päästä pelkästään ilmoittautumalla, vaan siihen piti olla tietynasteinen hyväksyntä tai jopa järjestely. Palkolliset ovat toki olleet huonommassa asemassa. Käsittääkseni heillekin piti kuitenkin maksaa korvaus, ja käytettävä hevonen luultavasti liittyi sopimukseen. Tosin valinnanvara oli hyvinkin rajoitettu, jos vaihtoehtona oli lähtö mieron teille.
No, tämä oli tämmöinen puolikevyt omaan pohdintaan ja kuvitelmaan perustuva ajatuskupla, jonka takana ei ole mitään faktoja.