AKE-ukki
Respected Leader
Museon esitteessä mainittiin tuon olevan 30-vuotisesta sodasta. Tosin en muista kenenkä käytössä. Oliko sotasaalista?Eikös tuo hylätty ennen 30-vuotista sotaa, ja tilalle tuli rykmentintykki?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Museon esitteessä mainittiin tuon olevan 30-vuotisesta sodasta. Tosin en muista kenenkä käytössä. Oliko sotasaalista?Eikös tuo hylätty ennen 30-vuotista sotaa, ja tilalle tuli rykmentintykki?
Museon esitteessä mainittiin tuon olevan 30-vuotisesta sodasta. Tosin en muista kenenkä käytössä. Oliko sotasaalista?
On kerrottu, että noita käytettiin vielä Breitenfeldissä, mutta pistettiin sen jälkeen hylkyyn.Eikös tuo hylätty ennen 30-vuotista sotaa, ja tilalle tuli rykmentintykki?
Kun ottaa huomioon eri murteet, niin onhan se ollut kuultavaa:
savolaiset: hakkoo piälle
karjalaiset: hakkuakkoi piäl
vars.suom.: hakka pääl
hämäläiset: eivät ole ehtineet huutaa mitään
raumalaiset: jotain aivan käsittämätöntä
rantaruots.: venta lite
Tuollainen mölyävä joukko istuen pirullisen näköisten takkuisten hevosten säkäsellä. On siinä voinut moni säälliseen sodankäyntiin oppinut ja tottunut eurooppalainen kansansotilas nielaista monta kertaa tyhjää kuivasta suusta. Kun en usko, että tuo suomalainen kansansotilas taas on ollut ihan vimpan päälle puunattu ja takinhakaset tiukasti kiinni leukaa myöten vaan monia kohtuullisen persoonallisiakin ulkonäköön liittyviä ratkaisuja on esiintynyt.
Oli aivan pakko laittaa kuva 30-vuotisen sodan aikaisesta NAHKAKANUUNASTA! Siihenkin aikaa haettiin keveyttä,liikkuvuutta ja tulivoimaa. Tämäkin kuva allekirjoittaneen kokoelmista ja kuvattu samasta paikasta kuin edellinen.
Eikös tuo hylätty ennen 30-vuotista sotaa, ja tilalle tuli rykmentintykki?
Nahkakanuunat oli 30-vuotisessa sodassa ainoastaan Topeliuksen Välskärin Kertomusten sivuilla. Jos museo niin väittää, on sitten tämä kirja ollu lähteenä. Tosin aika yleinen harhaluulo, jota on saanu kymmeniä vuosia oikoa.On kerrottu, että noita käytettiin vielä Breitenfeldissä, mutta pistettiin sen jälkeen hylkyyn.
Eikös tuo hylätty ennen 30-vuotista sotaa, ja tilalle tuli rykmentintykki?
Mulla on jossain kotikirjaston uumenissa kirjakin jonka monivärinen kuvataulu kertoo lataamisen monet vaiheet. Postaan kuvan jos löydän opuksen. Mutta siis aika tuntuu ihan mahdolliselta. Ei pidä ajatella takaaladattavia nykytykkejä lukkolaitteineen. Pitkä aika meni edellisen laukauksen ruutijäämien jynssäämiseen pois putkesta. Ruuti ei nykyäänkään pala ilman ettei palavia ruutijyviä jää putkeen. Aikaisemmin vähän maun mukaan koostetussa sekä huonosti sekoitettussa ruutimassassa varmasti paljon enemmän.Osaako joku asioista perillä oleva kertoa, johtuiko tuo n. 6 minuutin latausaika toimenpiteiden monimutkaisuudesta, vai johtuiko se esim. tarpeesta jäähdyttää tykkiä? Jotenkin tuntuu pitkältä ajalta, jos ammus ja ruutipanos olivat pakattu yhteen.
Mulla on jossain kotikirjaston uumenissa kirjakin jonka monivärinen kuvataulu kertoo lataamisen monet vaiheet. Postaan kuvan jos löydän opuksen. Mutta siis aika tuntuu ihan mahdolliselta. Ei pidä ajatella takaaladattavia nykytykkejä lukkolaitteineen. Pitkä aika meni edellisen laukauksen ruutijäämien jynssäämiseen pois putkesta. Ruuti ei nykyäänkään pala ilman ettei palavia ruutijyviä jää putkeen. Aikaisemmin vähän maun mukaan koostetussa sekä huonosti sekoitettussa ruutimassassa varmasti paljon enemmän.
Valmetin Rautpohjan valimon työntekijät harrastaa tykkijuttuja. He ovat valaneet kaksi pientä kanuunaa ja esiintyvät näytöksissä silloin tällöin. Heiltä ehkä saisi lisätietoa.
Rautpohjan tykkikerho
Rautpohjan tykkikerho. 459 tykkäystä · 27 puhuu tästä. Rautpohjan tykkikerho on Valmet Rautpohjassa vuonna 1998 perustettu sotahistoriallinen harraste- ja elävöittämiskerhowww.facebook.com
Suomalaisten hevoset eivät muutenkaan olleet kovin edustavan näköisiä. Niiden karva oli pitkää ja takkuista, eikä hevosten harjoja tai häntiä kammattu tai palmikoitu kuten keisarillisessa armeijassa. Hevoset olivat usein raskaan työn rasittamia, ennen sotapalvelukseen ottamista ne olivat tehneet pitkän työrupeaman auran edessä ja muissa maatöissä. Ratsumiehen varustaneesta talosta ei tietenkään annettu sotatielle talon parasta hevosta.
Oman ymmärrykseni mukaan taisi olla vähän sekä että, putki kasteltiin ja sitten kuivattiin, lopuksi kaavittiin pohjalta edellisen laukauksen jäänteet ennen uutta ruutipussia ja ammusta.Tuon aikaisesta tykkien jynssäämisestä jopa meikäläisellä oli jonkinlainen käsitys.
Koska ikä on tuonut nöyryyttä ja opettanut etteivät asiat kysymättä tai selvittämättä valkene, heittäydyn nyt ihan tietämättömäksi (mikä ei vaadi ponnistuksia):
Johtuiko tuo tykkien jynssääminen siitä, että putkeen kertyneet ruutijämät "pienensivät kaliiperia" ja näin ollen aiheuttivat vaaran tykin halkeamisesta (kulumisesta puhumattakaan), vaiko siitä, että putkeen jäi kyteviä jäämiä, jotka voisivat aiheuttaa putkiräjähdyksen uudestaan ladattaessa? Tai sitten syy on jokin muu, jota en maallikkona osaa edes ajatella...
Mulle on jäänyt peruskoulun historiantunnilta opettajan antama yleiskuvaus 30-vuotisen sodan tulinopeuksista. Ruotsalaisilla musketööreillä oli kuulemma ylivoimainen tulivoima kehittyneiden aseidensa vuoksi, sillä vastustajan tulinopeus oli noin 4 laukausta tunnissa. Taisipa tuossa olla liioittelua, mutta hitaitahan nuo vanhat suustaladattavat oli.Olen itse lukenut että kevyt kenttätykistö ampui nopeammin kuin musketöörit. Tulinopeuden suhteesta olen nähnyt mm. sellaisia nyrkkisääntöjä että samassa ajassa missä muskettimies ampuu kuusi laukausta, kevyt kenttätykki ampuu 8. Toki tämä Gribeauval-ajalta jolloin tykit olivat monella tavoin jo kehittyneet, ruudit tasalaatuisempia jne.
Kävin muutama vuosi sitten Tallinnassa niissä muurin alaisiin käytäviin rakennetussa museossa, jossa jokainen pätkä edusti yhtä historian aikakautta. Ja sitten 1600-luvun kohdalla tämä kajahti soimaan. Juttelin siinä sitten oppaan kanssa, että tämähän on "suomalainen" marssilaulu, mutta noihin aikoihinhan me olimmekin samaa valtiota, Ruotsia. Ja eiköhän tuo melodiakin ole tuontitavaraa "saksanmaalta". Mutta helkutin hyvin sopii tilanteeseen ja ajankuvaan.Laitetaan tulevan (6.11.) Hakkapeliittain päivän kunniaksi linkki Youtubeen (ei ole minun tilini):