Hollanti katuu panssarivaunujen myymistä Suomeen
Keskiviikko 4.2.2015 klo 09.01
Suomi osti tammikuussa 2014 yllätyskaupalla sata uudenaikaista käytettyä Leopard 2 -taisteluvaunua Hollannilta, joka oli vuonna 2011 poistanut panssarit käytöstä. Hollanti hylkäsi tuolloin panssarit tarpeettomina ja pani ne myyntiin paikatakseen valtion kassaa.
Hollantilaiskenraali
Martin Wines on myöntänyt De Telegraaf -lehdelle happamasti, että Lähi-idän ja Ukrainan kaupunkisodat ovat osoittaneet panssariaseen tarpeen sodankäynnissä. Lehden mukaan Suomen kanssa tehty kauppa on avohaava Hollannin puolustusvoimissa.
Posketon kauppa
Ukrainan sodan jälkiviisastamat hollantilaiset kansanedustajat kovistelevat nyt maan puolustusministeriä. Poliitikot marisevat hallitukselleen, joka teki arvostelijoiden mielestä järjettömät kaupat Suomen kanssa.
Hollannin puolustusministeri
Jeanine Hennis-Plasschaert vastasi viime viikolla kahdelle kiukkuiselle kansanedustajalle, jotka luonnehtivat Suomen kanssa tehtyä panssarikauppaa "absurdiksi" eli mielettömäksi. Kansanedustajat
Louis Bontes ja
Joram van Klaveren pitävät kauppaa poskettomana, koska Hollanti on ryhtynyt kaikessa hiljaisuudessa elvyttämään panssariaselajiaan liittoutumalla Saksan panssarivoimien kanssa.
Ministeri kiersi kansanedustajien kirjallisen kysymyksen eikä ministeri tunnustanut tehneensä huonoja kauppoja, vaikka panssareista luopuminen olikin "kipeä" päätös. Ministeri vahvisti, että Hollanti ei sittenkään pura koko panssariosaamistaan. Hollantilainen sotilasyksikkö harjoittelee Saksan kanssa, joka on Leopard 2 -taisteluvaunun kotimaa.
Hollanti on vetänyt 15 viimeistä myyntilistalla ollutta Leopardia pois myynnistä. Hollannin media on uutisoinut, että Saksa ja Hollanti rakentavat jonkinlaista yhteistä panssarijoukkoa. Tiedot yhteistyön sisällöstä ovat vielä puutteellisia, sillä maat valmistelevat asiaa salaisesti.
Erinomainen Suomelle
Suomen maavoimat sen sijaan on erittäin tyytyväinen Hollannin-kauppaan. Näin sanoo jalkaväen tarkastaja, eversti
Jukka Valkeajärvi Iltalehdelle.
Suomi maksaa sadasta panssarivaunusta noin 200 miljoonaa euroa eli kaksi miljoonaa kappale. Kauppa maksetaan seitsemän vuoden aikana ehdoilla, jotka ovat Suomen kannalta hyvät.
Kauppasumma on kiinteä, siihen ei tehdä inflaatiokorotuksia eikä velkasummalle makseta korkoa. Vaunut tulevat Suomeen vieläpä operatiivisessa varustuksessa eli ne ovat periaatteessa heti valmiita sotaan.
Kauppaan kuuluu 5-10 vuoden varaosat sekä noin viiden vuoden harjoitusampumatarvikkeet.
Valkeajärven mukaan ensimmäiset noin 20 vaunua laivataan Suomeen loppukeväästä, todennäköisesti toukokuussa. Loput 80 vaunua tulevat Suomeen noin 20 panssarin erissä vuosittain.
SIIVOTKAA LAINAUKSET YLIMÄÄRÄISESTÄ TAUHKASTA/MAINOKSISTA!
Valkeajärvi kertoo, että suomalaiset ovat viime marraskuusta alkaen olleet Hollannissa perehtymässä vaunuihin ja tekemässä vastaanottotarkastuksia.
Tammikuussa Hollanti aloitti suomalaisille laajamittaisen huoltojärjestelmän koulutuksen, johon osallistuu puolustusvoimien henkilöstöä sekä huollosta vastaavan Millog-yhtiön edustajia.
Varusmieskoulutus uudelle taistelupanssarivaunujärjestelmälle on tarkoitus aloittaa syksyllä 2016.
Tässä on ensimmäinen Suomeen tuleva Leopard 2 -taistelupanssarivaunu. Suomalaissotilaat tekevät parhaillaan Hollannissa vastaanottotarkastuksia maavoimien uusvanhoille superaseille. (SA-kuva)
Neljä suomalaista asiantuntijaa aloitti käyttäjäkoulutuksen Hollannissa marraskuussa. (SA-kuva)