Hollanti ei myykään Leopardeja?!

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja RPG83
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Minä olen seurannut Puolustusvoimien budjetointia tuolta 1990-luvun alkupäivistä saakka, ja yleensä se prosenttiosuus on ollut 30-35 välillä, parhaimmillaan jopa 40 prosentissa. Me kaikki tiedämme, että valtionhallinnolla on viime vuosina ollut tiukka kulujen vähennys päällä, ja erityisesti Puolustushallinnossa. Siksi nykytilanne (n. 2010-2014) ei anna oikeaa kuvaa, kun halutaan tarkastella 30 vuoden aikajänteellä. Julkisuudessa on puhuttu 30% tavoitteesta.

Oletettavasti ne ylläpitokulut - tai ainakin niiden suhteellinen osuus - tulevat lähivuosina vähenemään, kun varuskuntaverkostoa on pienennetty ja väkeäkin vähennetty. Ei ne varuskuntien lakkautukset näet saman vuoden, tai vielä seuraavankaan vuoden, budjeteissa näy. Nyt on jo (lähes) kaikki puolueet puhuneet vähintäänkin siitä 150 miljoonan euron tasokortuksesta, joka käytetään nimenomaan hankintoihin. Sen lisäksi tiedetään, että hävittäjähankinta tullaan tekemään normaalin budjettirahoituksen ulkopuolisella rahoituksella.

Joten aion pitää kiinni omasta 25,5 miljardin euron arviosta, enkä muuta sitä ainakaan muutaman laihan vuoden budjettien perusteella.

Ai sinä Tacitus tiedät, että hävittäjähankinta tehdään ulkopuolisella rahoituksella? Mistäpä tuo tieto tuli juuri sinun ulottuvillesi? Päätös on tehty ja sinut siunattiin tiedolla?

Katsohan nyt sitä budjettia. Mikä siivu uppoaa palkkoihin ja sitten toimintamenot ja muut pienemmät lirpakkeet. Jotta tuo 400 miljoonaa kasvaisi yhtään mihinkään, pitää muiden osien joustaa tai sitten taivaasta pitää sataa mannaa. Henkilöstömenot eivät suinkaan ole pienenemässä, vaan ulkoistukset ym. on siirretty toimintamenojen lirpakkeeseen. Jos käyt kiinni siihen sarakkeeseen, niin mitä tapahtuu? Syntyy muutamassa vuodessa toimintaa, niinkö?

Budjetissa ei ole enää liikkuvia osia ilman merkittäviä rakenteellisia muutoksia. Lisärahoitus tulee, se lienee varmaa, mutta saahan sitten nähdä, mihin se osuu.

Laamanator epäili jossain kohtaa, että uudistukset eivät suinkaan ole vielä paketissa ja niin uumoilen minäkin. Fantastinen talouskehitys asettaa tietyn raamin toiminnalle ja rahanjakoon se asettaa erityisiä reunaehtoja.
 
4) Jukisuuteen annettujen tietojen mukaan Leopard 2A4:a ei olla Stenaamassa vaan ne pidetään rivissä "järkevän käyttöikänsä loppuun". Henk koht mielipiteenä: Ei siis liene järkeä uudelleen kouluttaa jo kohta "yli-ikäisiä" vaunumiehistöjä uudelle kalustolle, koska muuten vanhat Leot on yhä rivissä mutta ilman miehistöjä. .

Lisäksi PV ei ole edes antanut mitään virheellistä A4-kaluston stenaushuhutietoa julkisuuteen, vaan se on ollut kokonaan sosiaalisen median väen omaa keskinäistä arvuuttelua ja vilkkaan mielikuvituksen tuotetta ilman sen suurempaa rajapintaa todellisuuteen. Ajatuksen lähtökohta on varmaan ollut taas kerran se iänikuinen vyön, kokardin ja stenan pyhä kolminaisuus, jonka nimeen osa tämänkin foorumin kirjoittajista näyttää vannovan.

Hollanti katuu panssarivaunujen myymistä Suomeen

Keskiviikko 4.2.2015 klo 09.01


Suomi osti tammikuussa 2014 yllätyskaupalla sata uudenaikaista käytettyä Leopard 2 -taisteluvaunua Hollannilta, joka oli vuonna 2011 poistanut panssarit käytöstä. Hollanti hylkäsi tuolloin panssarit tarpeettomina ja pani ne myyntiin paikatakseen valtion kassaa.

Hollantilaiskenraali Martin Wines on myöntänyt De Telegraaf -lehdelle happamasti, että Lähi-idän ja Ukrainan kaupunkisodat ovat osoittaneet panssariaseen tarpeen sodankäynnissä. Lehden mukaan Suomen kanssa tehty kauppa on avohaava Hollannin puolustusvoimissa.

Posketon kauppa

Ukrainan sodan jälkiviisastamat hollantilaiset kansanedustajat kovistelevat nyt maan puolustusministeriä. Poliitikot marisevat hallitukselleen, joka teki arvostelijoiden mielestä järjettömät kaupat Suomen kanssa.

Hollannin puolustusministeri Jeanine Hennis-Plasschaert vastasi viime viikolla kahdelle kiukkuiselle kansanedustajalle, jotka luonnehtivat Suomen kanssa tehtyä panssarikauppaa "absurdiksi" eli mielettömäksi. Kansanedustajat Louis Bontes ja Joram van Klaveren pitävät kauppaa poskettomana, koska Hollanti on ryhtynyt kaikessa hiljaisuudessa elvyttämään panssariaselajiaan liittoutumalla Saksan panssarivoimien kanssa.

Ministeri kiersi kansanedustajien kirjallisen kysymyksen eikä ministeri tunnustanut tehneensä huonoja kauppoja, vaikka panssareista luopuminen olikin "kipeä" päätös. Ministeri vahvisti, että Hollanti ei sittenkään pura koko panssariosaamistaan. Hollantilainen sotilasyksikkö harjoittelee Saksan kanssa, joka on Leopard 2 -taisteluvaunun kotimaa.

Hollanti on vetänyt 15 viimeistä myyntilistalla ollutta Leopardia pois myynnistä. Hollannin media on uutisoinut, että Saksa ja Hollanti rakentavat jonkinlaista yhteistä panssarijoukkoa. Tiedot yhteistyön sisällöstä ovat vielä puutteellisia, sillä maat valmistelevat asiaa salaisesti.

Erinomainen Suomelle

Suomen maavoimat sen sijaan on erittäin tyytyväinen Hollannin-kauppaan. Näin sanoo jalkaväen tarkastaja, eversti Jukka Valkeajärvi Iltalehdelle.

Suomi maksaa sadasta panssarivaunusta noin 200 miljoonaa euroa eli kaksi miljoonaa kappale. Kauppa maksetaan seitsemän vuoden aikana ehdoilla, jotka ovat Suomen kannalta hyvät.

Kauppasumma on kiinteä, siihen ei tehdä inflaatiokorotuksia eikä velkasummalle makseta korkoa. Vaunut tulevat Suomeen vieläpä operatiivisessa varustuksessa eli ne ovat periaatteessa heti valmiita sotaan.

Kauppaan kuuluu 5-10 vuoden varaosat sekä noin viiden vuoden harjoitusampumatarvikkeet.

Valkeajärven mukaan ensimmäiset noin 20 vaunua laivataan Suomeen loppukeväästä, todennäköisesti toukokuussa. Loput 80 vaunua tulevat Suomeen noin 20 panssarin erissä vuosittain.

SIIVOTKAA LAINAUKSET YLIMÄÄRÄISESTÄ TAUHKASTA/MAINOKSISTA!

Valkeajärvi kertoo, että suomalaiset ovat viime marraskuusta alkaen olleet Hollannissa perehtymässä vaunuihin ja tekemässä vastaanottotarkastuksia.

Tammikuussa Hollanti aloitti suomalaisille laajamittaisen huoltojärjestelmän koulutuksen, johon osallistuu puolustusvoimien henkilöstöä sekä huollosta vastaavan Millog-yhtiön edustajia.

Varusmieskoulutus uudelle taistelupanssarivaunujärjestelmälle on tarkoitus aloittaa syksyllä 2016.


Tässä on ensimmäinen Suomeen tuleva Leopard 2 -taistelupanssarivaunu. Suomalaissotilaat tekevät parhaillaan Hollannissa vastaanottotarkastuksia maavoimien uusvanhoille superaseille. (SA-kuva)

Neljä suomalaista asiantuntijaa aloitti käyttäjäkoulutuksen Hollannissa marraskuussa. (SA-kuva)

Jossain vaiheessa jokin aika sitten Ukrainan kähinöiden alettua muistaakseni totesin, että nyt kannattaa kiireesti vetää koko surplus-markkinoiden ostoslista läpi ennen kuin myyjät muuttavat mielensä ja tarjonta ehtyy. Tilanne on jo muuttunut ja suhdanteet heilahtaneet. Pian alkaa montaa Keski-Euroopan valtiota kaduttamaan, että ovat alunperin edes tarjonneet surplus-markkinoille kalustoa ja laittavat pikaisesti lapun luukulle. Sen jälkeen tawaraa saa enää uutena ja kovalla rahalla.

Hollannin Leopard-kaupassa oli tällä kertaa korkeimman puolto mukana ja ajoitus täsmällisen oikea.
 
Mahtaa hollantilaisia ammattisotilaita v*tuttaa omien poliitikkojen lyhytnäköisyys. Yksi tuttavani puukenkämaasta kommentoikin tilannetta osuvasti: "Now we'll be absolutely useless if it comes to war."
 
Mahtaa hollantilaisia ammattisotilaita v*tuttaa omien poliitikkojen lyhytnäköisyys. Yksi tuttavani puukenkämaasta kommentoikin tilannetta osuvasti: "Now we'll be absolutely useless if it comes to war."
Kuten täällä joku jo mainitsikin, niin hollandereilla on varaa ostaa tehdasuutta suoraan hihnalta.
 
Suomen ja Viron shoppailusta on tullut vittuiltua Hollantilaisten tuttujen suuntaan jo sen verran, etten enää edes kehtaa jatkaa (Älä lyö lyötyä jne.) Virolaisten ostamien CV:iden kunto tosin ei ole ihan sitä, millaista tavaraa itse ostimme Leopardien muodossa: Varaosien ja rahoituksen puutteessa vaunuja on harjoituskäytössä ajettu ns. loppuun (eli vaativat perusteellista huoltoa) ja otettu varastosta tilalle ajokelpoinen. Kyseisiä vaunuja käyttävään porukkaan kuuluvan kaverin mukaan tilanne on välillä ollut se, että komppaniassa on pahimmillaan ollut vain yksi toimintakuntoinen CV-varustettu joukkue... Ei hyvää päivää Hollanti!
 
Hollantilaisia ammattisotilaita varmaan vituttaa, mutta mitenköhän siellä tavis kokee asian? Tuskin hirveän uhatuksi, ainakaan Venäjän suunnalta. On hieman suotuisampi maantiede sen suhteen.
 
Hyvä pointti tuokin, mutta välillä on kyllä oikeasti kyse ihan lyhytnäköisestä Kyllä Kansa Tietää-touhustakin. Enemmistöä kiinnostaa äärettömän paljon enemmän se, että heidän frappuchinonsa tarjoillaan kaksi astetta liian kuumana tai se, kuka on vastuussa kadulla olevista lätäköistä sateen jälkeen, kuin jokin kaukainen ajatus varautumisesta ja konfliktien ehkäisystä.
 
Kuinka pitkälle jalkaväki tai tykistö sitten pääsee, kun merkittävä osa niistäkin on sijoitettuna Länsi-Suomeen? Matkaa sieltäkin vastakkaiselle rajalle on kohtuullisesti ja Rovan matkan perusteella joka neljäs auto hajoaa ennen perille pääsyä. Aika utopistinen ajatus siis, että Ilmavoimat tuhottaisiin noin nopeasti. No jos ne ovat rivissä jollain avoimella paikalla niin ehkä sitten, muussa tapauksessa taas järjetöntä pessimistisyyttä.

Arvio ei ollut omani vaan foorumilla käytyjen keskustelujen pohjalta muodostettu. Onhan esitetty näkemyksiä siitä että sota alkaisi yllättäen keskellä syvää rauhaa tuhansien Iskander- ohjusten yhteislaukauksella.
 
Hollantilaisia ammattisotilaita varmaan vituttaa, mutta mitenköhän siellä tavis kokee asian? Tuskin hirveän uhatuksi, ainakaan Venäjän suunnalta. On hieman suotuisampi maantiede sen suhteen.

Kylmän sodan tarpeeseenhan hollantilaisilla oli maan kokoon nähden melko suuret panssarivoimat, jotka olisi keskitetty Länsi-Saksan puolustukseen. Muistaakseni NATOn pohjoiseen armeijaryhmään (I Dutch Corps NORTHAG). Sittemmin rupesivat kovasti laittamaan kalustoa pois rivistä. Afganistanissa niillä kylläkin taisi olla Leot mukana kun huomasivat siellä, että taistelupanssarivaunu kestää singon osumia huomattavasti paremmin kuin rynnäkkövaunut ja APC:t.
 
Miksikähän läpijuoksuajat näille hankinnoille on niin pitkiä. Yhdellä on se tilattu tavara varastossa pölyttymässä ja sitä pitää siellä jemmata kaksi vuotta. Että onhan pitkä toimitusaika. Tekisin nettitilauksen, jonka toimitusaika on vuosi..


Kuten jo aikaisemmin kirjoitin:
2) Vaunut tulevat 20kpl erissä 2015-19. Uskoakseni syynä on sekä MILLOG:n kapasiteetti tehdä "suometukset" ja vastaanotot että varastointi syyt; jos vaunut on Hollannissa pitkäaikaisvarastoinnissa eikä niitä voi/kannata liikuttaa purkamatta varastointijärjestelyjä jolloin on järkevämpää PV:lle pitää koneet odottamassa hyvissä olosuhteissa (Senaatin takia Suomessa ei ole yhtään ylimääräräistä pitkäaikaisvarastointitilaa), kun taivasalla MILLOG:in pihassa seuraavat 4 v...
3) Todennäköisesti emme tarvitse koulutuskäytössä 100 vaunua, vaan voimme kouluttaa tarvittavalla määrällä ja tarvittaessa laivata nopeastikin omistamamme vaunut Hollannista Suomeen jos tilanne kiristyisi. Parhaassa tapauksessa Hollanti laivaa koneet meille: siinäpä pääsisi Hollantikin helpolla paukuttelemaan henkseleitä tuesta hätää kärsivälle kassallemme kun samalla lunastaa Luxemburgin sopimuksen velvoitteen auttaa toista EU-maata jos se joutuu hyökkäyksen kohteeksi... ;)
 
Afganistanissa niillä kylläkin taisi olla Leot mukana kun huomasivat siellä, että taistelupanssarivaunu kestää singon osumia huomattavasti paremmin kuin rynnäkkövaunut ja APC:t.
Höpö höpö. Ainoat jotka veivät Leopard 2:a Afganistaniin oli Tanska (2A5DK) joukkueen ja Kanada (2A6M) komppanian.
 
Kuten täällä joku jo mainitsikin, niin hollandereilla on varaa ostaa tehdasuutta suoraan hihnalta.
Taloudellisesti olisi melko älytöntä ensin myydä ajanmukainen mutta käytetty kalusto, ja hankkia tilalle upouutta kovaan hintaan. Saattaa olla jonkun ura katkolla jos tuohon päätyvät. Hollantilaiset ovat tunnetusti julmetun pihiä kansaa.
 
Taloudellisesti olisi melko älytöntä ensin myydä ajanmukainen mutta käytetty kalusto, ja hankkia tilalle upouutta kovaan hintaan. Saattaa olla jonkun ura katkolla jos tuohon päätyvät. Hollantilaiset ovat tunnetusti julmetun pihiä kansaa.
Kun kauppa tehtiin, niin taisi Venäjä paistatella olympiakisa isäntänä positiivisessa valossa. Maavoimille ei ollut kansallisessa puolustuksessa nähtyä tarvetta. Tilanteet muuttuvat nopeasti kuin ollaan nähty. Jos Hollannilla olisi maarajaa Venäjän kanssa, niin tuskin vaunuja edes olisi laitettu myyntiin.
 
Taloudellisesti olisi melko älytöntä ensin myydä ajanmukainen mutta käytetty kalusto, ja hankkia tilalle upouutta kovaan hintaan. Saattaa olla jonkun ura katkolla jos tuohon päätyvät. Hollantilaiset ovat tunnetusti julmetun pihiä kansaa.
Ne Suomeen myydyt panssarit olivat myynnissä jo vuosia. Indonesia halusi ostaa ne, mutta Hollannin parlamentti torppasi jo neuvotellun myynnin 2012.

The Dutch refuse to sell tanks to Indonesia: losing €200 million to give a good example


Damen Shipyards and the Indonesian navy sign the contract for a new submarine, on June 5th

Has anyone scolded Tjeerd de Zwaan yet? Earlier this month, the Dutch ambassador to Indonesia was one of the guests of honor at a ceremony celebrating the sale of a military submarine to the Indonesian navy. Dutch company Damen will build the submarine (not their first for Indonesia) partially in the Netherlands and partially in Indonesia. Nice touch: the submarine is officially called a ‘destroyer’.

This sale (and the presence of the ambassador) is ironic, since Dutch parliament decided last week to halt the sale of 80 superfluous Leopard army tanks to Indonesia (worth 200 million euros), effectively deciding on a weapons embargo.

A majority considers the human rights situation in Indonesia in too much danger to justify selling tanks to the country, and continuous reports about the violence in Papua, for instance, seem to back that up. Arjen El-Fassed, MP for the Green Party, said:

So far I haven’t heard one single human rights expert say that the sale of weapons [to Indonesia] is responsible.

The often-heard counterclaim (from Dutch party CDA, for instance) is that tanks in Indonesia will likely not be deployed against civilians, at least not in remote places like Papua. Most likely they’ll gather dust on Java for the coming decades. In other words: the danger of these tanks to human rights is almost non-existent. Just sell the darn things and cash the €200 million check!

I decided to ask Andreas Harsono, researcher for Human Rights Watch in Indonesia, what he thinks. He tells me over the phone:

Halting the sale of these tanks is the good thing to do, I praise the Dutch parliament in taking this decision. It’s true that these tanks are probably too heavy to be moved to, and deployed in, Papua – they won’t be a direct threat to human rights.

But the governments of the United States and the United Kingdom pay attention to what the Netherlands is doing, and those other countries want to sell arms to Indonesia as well. The US government, for instance, wants to sell Apache helicopters to Indonesia – those machines can very easily be deployed against civilions and supposed ‘insurgents’ in remote areas. The US says that this will not happen, but they have no guarantee.

So, basically: halting the sale of tanks to Indonesia is a symbolic gesture, but not a worthless one, according to HRW. It gives a good example to other countries: don’t sell your weapons to this human-rights-violating country! Now the only question is whether the US will follow suit. If not, the Netherlands will have made an empty gesture, at the cost of 200 million euros.

An ironic sidenote, in conclusion: Henk Schulte Nordholt notes that during the reign of president Suharto, the Indonesian army became bloated with money and personnel (they were loyal to Suharto), whereas the navy was consistently under-funded (the ‘leftist’, critical elements were to be found there). In a way, what the Dutch parliament is doing now can be seen as a form of development aid: by denying Indonesia tanks, but granting them submarines, they’re helping Indonesia getting their armed forces more in balance.

I kid, of course.

https://jaccohupkens.wordpress.com/...a-losing-e200-million-to-give-a-good-example/
 
Kun kauppa tehtiin, niin taisi Venäjä paistatella olympiakisa isäntänä positiivisessa valossa. Maavoimille ei ollut kansallisessa puolustuksessa nähtyä tarvetta. Tilanteet muuttuvat nopeasti kuin ollaan nähty. Jos Hollannilla olisi maarajaa Venäjän kanssa, niin tuskin vaunuja edes olisi laitettu myyntiin.

Ukrainan kriisin kärjistyminen sodaksi on ollut ikävä yllätys monessa maassa etenkin poliitikoille, jotka olivat tuudittautuneet ajatukseen "ei enää sotaa Euroopassa" - tämä harkitsematon ajatusrakennelma on johtanut siihen, että monessa maassa asevoimien rahoitusta on leikattu, roolia muutettu olennaisella tapaa (esim. erikoistuttu kv. operaatioihin tms), ryhdytty järjettömiin kilpailutuksiin (Saksasta taitaa löytyä useita esimerkkejä siitä kuinka homma on mennyt puihin). Vajaassa vuodessa kaikki on muuttunut ja nyt aiemmin fiksuilta tuntuneet leikkaukset alkavatkin tuntua järjettömiltä toimilta mutta paluu entiseen on huomattavan vaikeasti toteutettavissa ja diktatuureihin verrattuna tällaisissa prosesseissa demokratiat ovat olennaisesti hitaampia. Ihmetyttää vaan ettei Georgia herättänyt poliitikkoja vaikka se herätti monet muut huomaamaan Venäjän harjoittaman politiikan muuttuneen entistä enemmän vastaamaan doktriinia ja Moskovan asettamia tavoitteita.

Jos Ukrainan tilanteesta etsii jotain positiivista niin Suomen kohdalla se on ainakin se, että eiköhän nyt haudattu jälleen joksikin aikaa joidenkin utopiat ammattiarmeijasta asevelvollisuuden sijaan!

vlad.
 
Hollanti katuu panssarivaunujen myymistä Suomeen

Keskiviikko 4.2.2015 klo 09.01

*zip*

Hollannin media on uutisoinut, että Saksa ja Hollanti rakentavat jonkinlaista yhteistä panssarijoukkoa. Tiedot yhteistyön sisällöstä ovat vielä puutteellisia, sillä maat valmistelevat asiaa salaisesti.

*zip*

Tämä on jo nähty. :D

10185[1].webp
23adivss.gif


http://en.wikipedia.org/wiki/23rd_SS_Volunteer_Panzer_Grenadier_Division_Nederland
 
Hollanti varmaan hankkii operaatiokuntoisia, uusinta uutta mallia kaikilla mausteilla varustettuja vaunuja Saksasta. Käynnistetty koulutusyhteistyö saattaa itseasiassa kuulua jo sovittuun pakettiin. Suht kompaktin kokoisen panssariyhtymän tai kaksi.
 
Back
Top