Perusteluja:
Julkaisupäätöksen teki lehden toimituksen johto, mutta Kaius Niemi ei yksilöinyt,
ketkä siitä päättivät. Tutkinnassa ei täten voitu osoittaa, että Niemi olisi osallistunut julkaisemiseen tai tiennyt jutun sisältävän salassa pidettävää tietoa. (Siksi hän pääsi kuin koira veräjästä)
"Pietiläinen ja Halminen olivat ryhtyneet konkreettisiin toimiin, jotka täyttivät turvallisuussalaisuuden paljastamisen yrityksen tunnusmerkistön. Menettelyllään he ovat luoneet konkreettisen ja uskottavan vaaran siitä, että viiden jatkoartikkelin sisältämät mahdolliset turvallisuussalaisuudet julkistetaan sellaisenaan.
Helsingin Sanomien artikkelit ja artikkeliluonnokset eivät kuitenkaan ole liittyneet viranomaisen toiminnan mahdollisiin lainvastaisuuksiin tai julkisen vallan väärinkäytöksiin.
Sen sijaan artikkelisarja on keskittynyt osoittamaan, että kirjoittajilla on ollut käytössään Puolustusvoimien salassa pidettävää materiaalia ilman, että tietojen julkaisemista pyrittäisiin liittämään Puolustusvoimien epäiltyyn tietovuotoon.
Näin yksityiskohtaisten Suomen ulkoisen turvallisuuden vuoksi salassa pidettävien tietojen julkistaminen ei ole ollut tarpeellista myöskään siinä tapauksessa, että kirjoittajien tarkoituksena on ollut osallistua valmisteilla olleesta tiedustelulainsäädännöstä käytävään keskusteluun.
Hovioikeus katsoo, etteivät Halminen ja Pietiläinen ole niinkään pyrkineet osallistumaan yleiseen keskusteluun, vaan lähinnä julkaisemaan salaisia tietoja.
– Kun artikkeleissa ja artikkeliluonnoksissa on pyritty lähes pelkästään esittelemään Suomen ulkoiselle turvallisuudelle suurella todennäköisyydellä vahinkoa aiheuttavia turvallisuussalaisuuksia ilman, että kirjoituksilla pyrittäisiin riittävällä tavalla osallistumaan yleistä mielenkiintoa omaavaan keskusteluun, käsillä olevassa asiassa ei ole kysymys sananvapauden rajoituksesta sen ydinalueella.
Sen sijaan turvallisuussalaisuuksien julkistamisesta tai julkistamisen yrittämisestä on oikeuden mielestä aiheutunut konkreettinen uhka sananvapaudelle ja muille perus- ja ihmisoikeuksille, joita Suomen kansallisella turvallisuudella pyritään suojaamaan.
– Siten Suomen ulkoinen turvallisuus ohittaa näissä olosuhteissa vastaajien sananvapauden.
Hovioikeuden tuomioon voi vielä hakea valituslupaa korkeimmasta oikeudesta."
Yle perehtyi Viestikoekeskus-tuomioon ja etsi sen perusteella vastauksia kolmeen tärkeään kysymykseen.
yle.fi