Energia-asiantuntija Mikko Karan mukaan Suomessa on turhaan tuhottu hyväkuntoisia hiilivoimaloita. Toisenkinlainen suunnitelma oli olemassa.
yle.fi
Energia-asiantuntija Mikko Karan mukaan Suomessa on turhaan tuhottu hyväkuntoisia hiilivoimaloita. Toisenkinlainen suunnitelma oli olemassa.
Marraskuussa 2015 Kara kirjoitti yhdessä Aalto yliopiston
Iivo Vehviläisen kanssa
raportin (siirryt toiseen palveluun), jossa esitettiin niin kutsutun huoltovarmuusreservin perustamista Suomeen.
Raportin mukaan Suomi tarvitsi lisäturvaa sähköjärjestelmän vakavissa tai pitkäkestoisissa poikkeusoloissa.
Kantaverkkoa hoitavalla Fingridillä oli oma lyhyen aikavälin tehoreservinsä, mutta nyt puhuttiin reservistä, joka pysyisi täysin sähkömarkkinoiden ulkopuolella.
Se käynnistettäisiin vasta kun Suomessa olisi vakava kriisi.
Kara ja Vehviläinen laskivat raportissa, että 30 miljoonan euron vuosihinnalla voitaisiin pitkäaikaissäilöön laittaa 1 400 megawattia hiilivoimaa.
Hinta olisi mitätön nykyisiin ongelmiin verrattuna – ja tehoa olisi lähes pienen ydinvoimalan verran.
Suomi maksaa tulevina vuosina jopa 70 prosenttia yksityisteiden korjauskustannuksista. Nyt korkein mahdollinen tukimäärä on ollut 50 prosenttia.
yle.fi
Yksityisteiden kunnostamiseen tarkoitettuja valtionavustuksia korotetaan reippaasti.
Vuosien 2023–2025 aikana valtio voi maksaa jopa 70 prosenttia korjauskustannuksista. Samalla nostetaan myös muita osuuksia.
Liikenne- ja viestintäministeri
Timo Harakka (sd.) sanoo, että yksityisteistä ja yksityisessä omistuksessa olevista silloista olisi pidettävä huolta arkisen liikenteen sujuvuuden lisäksi maan huoltovarmuuden vuoksi.
Toimiva tiestö on tärkeä esimerkiksi ruuan- ja energiantuotannolle. Yksityisteitä tarvitsevat myös pelastuslaitokset, poliisi ja puolustusvoimat.
– Jos esimerkiksi silta pitää korjata, se voi olla kallis paukku yksityisille tiekunnan jäsenille ja siksi haluamme näitä korjauksia edistää ja tukea, Harakka sanoo.
EU:n viljavarastot voivat kutistua lähes 20 prosenttia vuosien 2022−2023 aikana. Jos viljaa ei olisi vapailta markkinoilta riittävästi saatavissa, voitaisiin kysyntää kotimaassa täydentää varmuusvarastoja purkamalla, Huoltovarmuuskeskus kertoo.
www.kauppalehti.fi
EU:n viljavarastot voivat kutistua lähes 20 prosenttia vuosien 2022−2023 aikana.
Jos viljaa ei olisi vapailta markkinoilta riittävästi saatavissa, voitaisiin kysyntää kotimaassa täydentää varmuusvarastoja purkamalla, Huoltovarmuuskeskus kertoo.
Tavoitteena on hankkia varastoihin Suomessa tuotettua ja elintarvikekäyttöön soveltuvaa kauraa, vehnää ja ohraa. Hankinnan kokonaismäärä vastaa noin 2,5 kuukauden keskimääräistä elintarvikekäyttöä.
Nykyiset varmuusvarastot vastaavat 6 kuukauden tarpeisiin. Hankinnan jälkeen varastot riittävät 8,5 kuukauden normaalikulutukseen.
Toimenpiteellä vahvistetaan yhteiskunnan varautumista häiriötilanteisiin muuttuneessa turvallisuustilanteessa, jonka voidaan arvioida jatkuvan haastavana useita vuosia.
Kyse ei ole akuutista viljapulasta, HVK kertoo.