Ilmasota

tulikomento

Ylipäällikkö
Ruotsalainen koulutuselokuva lentotukikohdan puolustamisesta. Ajankohta 70-luvun alku.

 

tulikomento

Ylipäällikkö
Karjalan Lennoston suhdetoimintaa.

https://siivet.fi/ajankohtaista/mig-lentajat-muistivat-ala-asteen-opettajaansa-ylilennolla/?fbclid=IwAR1HNfrdJW1mySQww5Jg5x-ryHt3QqFp7zs3kcxkFTXRtxKFMUEaQ7MgAd8


Antti Laajalahti muistelee erästä tällaista matalan profiilin muistolentoa Karjalan Lennoston Killan Facebook-ryhmässä.

Asuimme 90-luvulla Sonkajärvellä. Lapset kävivät koulua Savonvirran ala-asteella. Alaluokkien opettaja jäi eläkkeelle erään vuoden kevätjuhlan jälkeen. Johtajaopettaja mietti kuinka juhlistaisimme kauan työtä tehneen eläkkeelle jäävän opettajan viimeistä työpäivää.

Olin kuullut että joku hänen entisistä oppilaista on lentäjänä Karjalan Lennostossa. Heitin enemmän huulena, että pyydetään Lennostosta ylilento. Johtajaopettaja kysyi, että olisiko se mahdollista. Kehotin ottamaan yhteyttä Karjalan Lennostoon. Niin hän tekikin ja sai vastauksen, että ei voi varmaksi luvata, mutta jos on hyvä sää, niin on syytä olla ulkona klo.12.00.

Tuona päivänä oli poutasää. Johtaja opettaja käski kaikki ulos vähän ennen kahtatoista, myös keittiön väen. Jemptisti kahdeltatoista tuli pohjoisen suunnasta kolme MiG-21-hävittäjää kauniissa muodostelmassa lipuen hitaasti koulun yli.

Eläkkeelle jäävälle opettajalle kerrottiin, että siellä meni sinun oppilaasi. Opettaja nieleskeli tovin aikaa ja kuivaili silmiään.

Tohtinee todeta, että harvan opettajan eläkkeellelähtöä muistetaan näin näyttävästi. Ei vain lentokoneen ylilennolla, vaan kolmen koneen muodostelmalla.

Opettaja Maija Piirainen sai tilanteesta varmasti kauniin muiston ja sekä näkyvän että tuntuvan osoituksen hänen opetuksensa hyödyllisyydestä. Pikkupojista on kasvanut isoja miehiä, oikein lentäjiä.
 

tulikomento

Ylipäällikkö
Eversti evp. Anders Johanssonin haastattelun postasin ketjuun aiemmin. Tässä olisi miehen esitelmä urastaan Ruotsin ilmavoimissa kylmän sodan aikana. Jos toinen kotimainen sujuu niin suosittelen. Ihan mielenkiintoista tarinaa.


Tämä on myös hyvä juttu:

 
Viimeksi muokattu:
Top