Huoh. Ei pitäisi. Minun ehdotuksessani juuri ei ole firmalle mitään hyötyä siirtää tuotantoa Kiinaan länsimaista hiilikiintiöitä pakoonpääsemiseksi, vaan siinä jokainen hiilitonni on ihan yhtä arvokas tuotettiin se missä tahansa.Kiina ja monet muut maat ovat haalineet teollisuutta muista maista käyttäen yhtenä kilpailuetunaan piittaamattomuutta ympäristöasioissa. Nyt heitä pitäisi sinun on mukaasi palkita tästä tuhoisasta politiikasta vain sen takia että heidän maassaan asuu paljon ihmisiä?
Olet oikeassa sen suhteen, että poliittiset päätöksenteot pitää nykytilanteessa tehdä kansallisten hallitusten toimesta. Mutta pointti on siinä, että kulutus, joka niitä päästöjä tuottaa, tapahtuu yksityisten ihmisten toimesta. Ja koska on kyse globaalista ongelmasta, on ihan sama, tapahtuuko se hiilitonnin tuottama kulutus Suomessa, Kiinassa tai Intiassa. Näitä kaikkia pitää kohdella samalla tavoin. Ja minun ehdotuksessani markkinatalouden mekanismit johtavat siihen, että ne myös kohtelevat ja siten kohdentavat resurssit niin, että hiilipäästöjä leikataan siellä, missä se on halvinta, kukaan ei siirrä tuotantoa toisaalle siksi, että yhdessä valtiossa on erilaiset säännöt hiilipäästöille kuin toisessa ja jokainen maailman kuluttaja on päästöineen samalla viivalla riippumatta siitä, missä maassa sattuu asumaan.Maailma koostuu valtioista. Se, mitä sinä kutsut "keinotekoisiksi rajoiksi" on se, miten maailma ja sen hallinto nyt vain on muodostunut. Ei ole olemassa maailmanhallitusta joka näistä asioista päättää vaan valtiot näistä asioista keskustelevat. Ja niiden rajojen mukaan nämä asiat menevät halusit tai et.
Jos kerran päästöjä pitää vähentää, niin kyllä kai se vähentäminen pitää tehdä siellä missä päästötkin ovat?
Jep. Jos suomalaisen kulutus tuottaa enemmän päästöjä kuin maailman keskiarvo, niin todellakin hänellä on suurempi moraalinen velvollisuus niitä päästöjään leikata kuin intialaisen, jossa se on alempi. Tai sitten vastaavasti kompensoida taloudellisesti intialaiselle siitä, että tämä alemmista päästöistään huolimatta leikkaa omaansa vielä alemmas. Minusta tämä on reilua. Voitko vääntää minulle rautalangasta, miksei se sinusta ole? Vain siksikö, että valtioiden rajat sattuvat olemaan sellaiset kuin ovat ja jos se suomalainen jostain syystä muuttaisi Intiaan, niin sitten hänen kyllä pitäisi päästöjään leikata ja rajusti. Ymmärrätkö, miten moraalisesti kestämätön tämä ajatusmalli on?
Kuka hyötyy? Tätä aspektia IPCC ei tietenkään tutki, mutta on täysin mahdollista, että nykyään kylmät maat hyötyisivät lämpenemisestä mm. satojen kasvamisen myötä.
Suomelle maatalous on täysin merkityksetön tuotantoala. Tällä hetkellä sitä harjoitetaan vain ja ainoastaan siksi, että sitä tuetaan verovaroin. Vaikka sen tuotannon arvo kaksinkertaistuisi, niin siltikin oltaisiin Suomen koko talouden kannalta merkityksettömällä tasolla. Ehkä verosubventio voitaisiin sitten lopettaa.
Onko mallisi reilu? Jossain mielessä on, jossain ei. Nykyinen elintaso ja sitä myötä päästöt ovat kehittyneet pitkän ajan ja monien sukupolvien myötä. Sinun mallissasi tätä kehitystä ei huomioida ollenkaan vaan jaetaan asiat tasan.
Ei jaeta. Elintasoa ei jaeta tasan. Tämä on ehkä suurin harhaluulosi koko minun ehdotustani tarkastellessasi.
Se osa elintasosta, joka on rakennettu kestämättömälle pohjalle, eli fossiilisten polttamisen varaan, sietääkin tulla samalle viivalle kaikkien muiden maiden vastaavan elintason kanssa. Miksi ei?
Sen sijaan se osa elintasosta, joka on rakennettu esim. ihmisten osaamiselle hyötyy minun mallissani. Suomalainen videopelifirma hyötyy suomalaisen hiilivoimalan kärsiessä. Onko tämä sinusta väärin? Se osa sinun kulutustasi, joka perustuu Kiinassa halvalla saastuttavasti tehtyyn tuotantoon, kärsii. Se osa, joka perustuu ihmisten osaamiseen, hyötyy. Miksi tämä on sinusta moraalisesti väärin?
Eritoten kritiikkini kohdistuu mallisi toimivuuteen. Kuten jo osoitin, eivät Kiina ja Intia ole yhtään sen "parempia" kuin mekään. He vetävät välistä nyt kun heillä on siihen mahdollisuus. Tälläkin hetkellä Kiina vaatii itselleen teollisuusmaan statusta WTO-neuvotteluissa saadakseen tullejaan pienennettyä ja toisaalta haluaa pitää itsellään kehitysmaan statuksen ilmastoneuvotteluissa välttääkseen päästövähennystavoitteet. Tällaisessa ympäristössä ajatuksesi tasan jakamisesta ei voi toimia.
Jälleen kerran osoitat, ettet ole tajunnut mallini ydintä. Se ei ota kantaa siihen, millä statuksella kukin maa sanoo puhuvansa. Kyse on puhtaasti siitä, miten paljon tuottaa päästöjä. Päästöjen tuottamisesta rangaistaan, päästöjen vähentämisestä palkitaan. Kenenkään päästö ei ole sen parempi tai huonompi kuin kenenkään toisen.