Tästä sai vaikutelman, että Suomen päästöt ovat laskeneet kun teollisuutta (esim. metalli) on viety Kiinaan. Ja että samoin on tapahtunut muissa länsimaissa.
Vastasit ihan eri viestiin silloin alkuun, eli siihen teoreettiseen esimerkkiin, jota et lukenut kunnolla etkä nähnyt aiempaa viestiä, joka oli sen pohjana. Mutta näitä sattuu.
Meidän tuotantoamme kaukomailla ovat mm. polttimo- ja led-elektroniikka sekä sesonkituotteet. Fiskars, Clas Ohlson ym. kesätavarafirmat tekivät ainakin takavuosina eniten siellä.
Länsimaiden osalta tuotantoa siirtyy yhä enemmän Kiinaan päin kuin sieltä pois, mutta osa tehtaista siirtyy vielä halvempiin maihin Aasiassa, esimerkiksi Vietnamiin, Indonesiaan ja Bangladeshiin. Chrysler, Jeep, Peugeot ja Volkswagen ovat laittaneet tuotantoa Pekingiin, Shanghaihin ja Kantoniin. Leluteollisuus ja elektroniikka on ollut kätevää laittaa sinne. Samoin urheilubrändit ovat löytäneet halvan tuotantomaan.
Nike ja Adidas käyttävät alihankkijoita, jotka saastuttavat myös Kiinan vesistöjä ainakin Greenpeacen mukaan, mutta tehtiin siellä mitä tahansa, se vaatii energiaa ja hiili siellä palaa.
Urheilukulutustavaraa tehdään muissakin Aasian maissa. Jääkiekkomailoja tehdään paljon Vietnamissa (muiden muassa Baueria). Ja mikäpä siinä, Huippumaila lähtee sieltä konteissa 15 euron hintaisena ja on Euroopassa tai Pohjois-Amerikassa 170-220 eutroa kaupassa, riippuen mallista.
Vuonna 2000 Kiinaan suuntautuvien ulkomaisten investointien määrä oli noin 30 miljardia dollaria, kun 2008 määrä oli noussut jo 108,3 miljardiin dollariin. Suomi on pikkumaa siinä pelissä, mutta vuonna 2017 Kiinassa toimi noin 350 suomalaista yritystä tai niiden toimistoa, edustustoa, tytäryhtiötä tai yhteisyritystä. Suurin osa niistä on sijoittunut Pekingin, Shanghain ja Guangdongin alueille sekä Hongkongiin. Noin puolella on myös tuotantoa siellä. Ja hiili palaa.
Kiina on kyllä kallistumaan päin, joten muita maita etsitään ja Afrikan potentiaali tulee varmasti tarkasteluun vielä.
(muokattu pois tarpeetonta manailua)