Irlannin emigraatio nykypäivään skaalattuna on aika pelottavaa. Irlannin väkiluku oli parhaimmillaan 8.2 miljoonaa. 20 vuodessa tästä kuoli nälkään noin miljoona ja muutti pois 2 miljoonaa. Afrikassa asuu 1.3 miljardia ihmistä. Mantereen laajuisesti samanlainen katastrofi tuskin on mahdollinen koska ruoantuotanto on paljon monipuolisempi kuin Irlannissa oli eikä kuivuuskaan kerralla voi iskeä niin laajalle alueelle. Mutta oletetaanpa huvikseen että ilmastonmuutos aiheuttaa sääprosessimuutoksen jonka vaikutus on 1/10 Irlannin perunarutosta. EU:hun tulisi tämän myötä noin 30 miljoonaa pakolaista. Eli joka vuosi tulisi saman verran ihmisiä kuin kriisivuonna 2015, 20 vuoden ajan. Jos nämä kaikki asettuisivat EU-maihin tasaisesti väkilukuun suhteutettuna, niin Suomeen tulisi 300 000 ilmastopakolaista (Suomen väkiluku on noin prosentti EU:n väkiluvusta). Tällä hetkellä Suomessa on noin 250 000 ulkomaalaista. Tämä olisi siis kaiken muun pakolaisuuden ja maahanmuuton päälle.
Ihan varmasti tuota kompensoisi se että satokauden pidentyminen parantaisi Suomen maatalouden tuottoa promillen tai pari, vai mitä? Joo, me tienataan tällä.
Asia nyt vaan on niin että Siperiassa, Grönlannissa tai Savukoskella ei asu kymmeniä miljoonia ihmisiä odottamassa että ilmasto vähän lämpenisi ja maatalous alkaisi kannattamaan paremmin. Ihmiset ovat jakautuneet pallolle sen mukaan missä olosuhteet ovat sopivia elämiseen. Siellä missä maa- ja karjatalous ovat tuottavia, asuu paljon ihmisiä. Jos nämä olosuhteet muuttuvat, ihmiset muuttavat pois. Mihin he muuttavat? Aivan oikein.