Tämän nykyisen ilmastomuutoksen kannalta yleensä jotain kymmenien tai satojen vuosien trendejä, koska tietenkään sitä pidemmillä ajoilla ei ihmisen toiminta ole voinut vaikuttaa asiaan.
Tuskin olet, koska asiaa on jauhettu etenkin Suomen denialistien toimesta jo pitkään ja asiaan on vastattu moneen kertaan. Todennäköisempi selitys on kädet korville ja "päläpälälä".
Eivät vetäneet.
Kasvoivat.
En osaa sanoa, ehkä aste pari. Mutta oleellinen asia tämän keskustelun kannalta on se, että kyse oli todennäköisesti paikallisesta (vain P-Eurooppaa koskevasta) lämpimästä kaudesta, ei globaalista lämpenemisestä. Tämä erona siihen, mistä nykyisin puhutaan globaalista ilmastomuutoksesta.
Kyseisestä aiheesta
wikipediassa:"Evidence has been accumulating in many fields of investigation pointing to a notably warm climate in many parts of the world, that lasted a few centuries around c. 1000–c. 1200 AD, and was followed by a decline of temperature levels till between c. 1500 and c. 1700 the coldest phase since the last ice age occurred." ja ""evidence does not support globally synchronous periods of anomalous cold or warmth over this time frame, and the conventional terms of 'Little Ice Age' and 'Medieval Warm Period' appear to have limited utility in describing trends in hemispheric or global mean temperature changes in past centuries."
Eli P-Euroopan lämmin kausi keskiajalla on ollut jo pitkään tunnettu asia. Jos asia oikeasti kiinnostaisi, olisit lukenut asiasta vaikkapa IPCC:n raportista sen sijaan, että aloit keksiä mitä hulluimpia teorioita myötäsotijoiden puiden raahaamisesta Lappiin. Kyseistä aihetta on käsitelty suunnilleen kaikissa IPCC:n raporteissa, joten mistään ihmeellisestä salaliittoteoriasta sen kieltämiseksi ei ole kyse.
Oleellinen asia tuon Suomen keskiajan lämpimän kauden kannalta ei ole sen kesto, vaan sen paikallisuus. Puhuttaessa globaalista ilmastomuutoksesta pitää siis kaksi asiaa pitää paikkaansa, sen pitää tapahtua globaalilla tasolla ja sen pitää koskea tarpeeksi pitkää aikaskaalaa. Esimerkiksi El Nino sykli on ihan liian lyhyt aika. Samoin vain P-Eurooppaa koskenut lämpeneminen on liian paikallinen juttu puhuttaessa globaalista ilmastosta.
Mitä vielä niihin puihin tulee, niin puuvyöhykkeet eivät tietenkään liiku samaa tahtia lämpötilan kanssa, vaan tulevat viiveellä perässä. Eli siis keskiajalla oli pari sataa vuotta lämpimämpää, mikä mahdollisti niiden jalopuiden leviämisen Suomeen. Nyt ollaan vasta lämpenemisen alkuvaiheessa, minkä vuoksi tietenkään ei ole tapahtunut sitä, että puusto olisi ehtinyt muuttua siihen tilaan, missä se olisi, jos tästä nykytilasta tulisi pysyvä.