Ilmastopsykoosi -ketju

Voitko antaa tähän lainauksen?



Mihin nämä vastauksesi perustat? Siihenkö, että maanpuolustus.netissä ei kukaan jaksa sinulle googlata vastauksia? Kuinka paljon olet itse hakenut asiaa vertaisarvioiduista tiedelehdistä tai edes IPCC:n raporteista?


Toistan vielä, minun ehdottamani varsin yksinkertainen systeemi johtaisi juuri siihen, että päästöjä vähennettäisiin ensin siellä, missä se halvimmalla on mahdollista tehdä ja vasta sitten alettaisiin asentaa suomalaismetsien keskellä oleville katoille aurinkopaneeleja.

Mitä vielä tuohon ihmisen rooliin tulee, niin ok, jos hyväksytään se, että ilmasto on lämmennyt viimeisen 40:n vuoden aikana, eikä oikein mikään osoita, että se olisi loppumassa (viimeiset pari vuotta ovat mytänneet ikävästi denialistien "pause"-höpinät, kun nousu ei jäänytkään siihen 2016 El Nino piikkiin, vaan edelleen 3 vuotta sen jälkeen ollaan korkeamalla kuin 2000-luvun alussa), niin mikä muu sen selittäisi?

Ja vielä @Bushmaster hehkutti, että nyt pitäisi olla hirvittävä kylmeneminen käynnissä. 13:n kuukauden keskiarvo on juuri kääntynyt nousuun ja huhtikuu oli +0.44 (0.44 astetta 1981-2010 keskiarvon yläpuolella), joka on taso, jolle ei ylletty kertaakaan ennen vuotta 2000 lukuunottamatta voimakasta El Nino piikkiä 1998 ja jos 2016 piikki jätetään huomiotta, niin tällä tasolla on 2000-luvulla käytä vain muutamana huippukuukautena. Eli siis tämä kuukausi, jonka piti olla @Bushmaster:in mukaan valtavaa kylmenemistä, olisi lämpimin kuukausi, jos se olisi mitattu tämän vuosisadan ensimmäisellä vuosikymmenellä (2000-2009).


En viitsi. Jos olet seurannut aihetta tiedät sen itsekin. Sekä sen selityksen joka asialle on IPCC:n raporteissa annettu ja myös sen, miksi se selitys kuulostaa hieman omalaatuiselta jos on keskustelua edes pinnallisesti seurannut ajan mittaan.

Ja viittaan omaan vastaukseesi. Jos et itse vaivaudu perustelemaan väitteitäsi niin älä odota sitä minultakaan. Tämä palsta nyt sattuu olemaan Maanpuolustus.net eikä "IPCC:n Ystävät.net". Jos odotat syvällistä tieteellistä keskustelua aiheesta, minä en ole tietopohjaltani oikea kumppani siihen. Ei sen puoleen. En ole aivan vakuuttunut sinunkaan lukeneisuuteesi aiheesta.

Sinun ehdottamasi "malli" on elänyt keskustelun aikana sen verran, että minun älylläni sitä ei enää oikein ymmärrä.
 
lainaus:

Mikäli ymmärsin oikein on tässä uudessa tutkimuksessa Etelä mantereen jäämassa palautunut 1800 luvun pienemmästä määrästä 110 vuoden aikana uuteen mittaus ennätykseen?
Tämä on ilmeisesti lyönyt ilmastotukijat ällikällä.

Onko yllätys että en ainakaan minä ole nähnyt tästä mitään uutista?




A new NASA study says that an increase in Antarctic snow accumulation that began 10,000 years ago is currently adding enough ice to the continent to outweigh the increased losses from its thinning glaciers.

According to the new analysis of satellite data, the Antarctic ice sheet showed a net gain of 112 billion tons of ice a year from 1992 to 2001. That net gain slowed to 82 billion tons of ice per year between 2003 and 2008.

“At the end of the last Ice Age, the air became warmer and carried more moisture across the continent, doubling the amount of snow dropped on the ice sheet,” Zwally said.

The extra snowfall that began 10,000 years ago has been slowly accumulating on the ice sheet and compacting into solid ice over millennia, thickening the ice in East Antarctica and the interior of West Antarctica by an average of 0.7 inches (1.7 centimeters) per year. This small thickening, sustained over thousands of years and spread over the vast expanse of these sectors of Antarctica, corresponds to a very large gain of ice – enough to outweigh the losses from fast-flowing glaciers in other parts of the continent and reduce global sea level rise.

Tuon mukaan Antarktis siis pienenee, mutta paksunee. Viimeisen jääkauden jälkeen ilman kasvanut kosteus on johtanut sademäärän kasvuun paksuntaen jäätä keskeltä. Kokonaisuudessaan massa on jatkanut kasvua ja itse asiassa on vaikuttanut laskevasti meren pintaan. Näin sen tuosta ymmärtäisin.

Antarktiksen kohdalla kyse on siis 10 000 vuotisen syklin vaiheesta ja luonnollisesti jäämäärä tuosta joko jatkaa lisääntymistä tai alkaa pienenemään. Tulevaisuuden ennustamisessa on yksi helppo kohta, mikään ei pysy ennallaan kun mantereet liikkuu ja pallon navatkin vaihtaa paikkaa.

Edelleen itseä vaan ihmetyttää ”ilmastonmuutoksen” tutkimuksen keskittymisen kymmenien, korkeintaan sadan parin sadan vuoden sykliin tämä luontokokonaisuus huomioiden..
 
Tässä on vielä semmoinen pieni detalji, että vaikka ilmasto vaihteleekin, niin ihmisen tuottama CO2-pitoisuus voi silti vaikuttaa heilahteluiden suuruuteen negatiivisesti. Vaatii siis melko tarkkaa laskemista että mitä tapahtuu kun lämpökausi heilahtaa tappiinsa JA meillä on korkea ihmisen tuottama CO2-pitoisuus. Historiallisesti on käyty korkeammallakin molemmilla akseleilla, mutta tietty vuosimiljoonien aikana sen jälkeen ympäristö on muuttunut paljon - kysymys siis on, että onko meillä muuttuneita tekijöitä joiden takia tuollainen kausi heilahtaisi kestämättömäksi.

Lyhyellä tähtäimellä ilmastonmuutoksen riskeissä puhutaan ekokatastrofeista ja massasiirtolaisuudesta, mutta tämä on vielä pientä. Pitkällä tähtäimellä hallitsematon kasvihuoneilmiö on ehkä se ainoa apokalyptinen katastrofi mikä voi pyyhkäistä koko planeetan paljaaksi elämästä ja ihmisistä pitkällä tähtäimellä. Planeetan laajuisesta ydinsodasta tai massiivisesta meteoriitista vielä selviää todennäköisesti osa ihmisistä ja luonto jää henkiin jollakin tasolla. Mutta jos päästään vuosisatojen tasolla pysäyttämättömään lämpötilannousuun niin siinä on pian desinfioitu koko maapallo höyrykeittimessä. Jos tähän skenaarioon on pienikin mahdollisuus, se kannattaa ottaa tarkasti arvioitavaksi.

Lienee selvää, että jos ja kun ilmasto muuttuu, se aiheuttaa suuria ongelmia ihmiskunnalle ihan siitäkin syystä, että ihmiskunta on kooltaan moninkertainen verrattuna aikaisempiin muutoskausiin. Nykyään tiedon liikkuessa ja ihmisten ollessa kaikkialla muutokset nähdään ja koetaan ihan eri tavalla kuin koskaan aiemmin historiassa.

Olen samaa mieltä kanssasi, että asiaa pitäisi tutkia vakavasti ja nimenomaan tieteen näkökulmasta. IPCC:n kaltainen lobbausjärjestö joka ei tee omaa tutkimusta vaan kerää muiden tekemää tutkimusta (mahdollisesti hyvinkin valikoivasti oman agendansa tueksi) ei ole oikea instanssi asiaa selvittämään.

Lisäksi minua vaivaa se, että asiaan suhtaudutaan Euroopan julkisella taholla kovin kaksijakoisesti. Toisaalta halutaan kovia toimenpiteitä mutta toisaalta hyväksytään muiden maiden piittaamattomuus asiasta vaikka keinoja vaikuttaa olisi olemassa. Tämä kaksijakoisuus herättää myös epäilyä ainakin itsessä. Miksi Eurooppa hyväksyy Kiinan päästöjen tolkuttoman kasvun mutta on halukas verottamaan omia kansalaisiaan päästöistä?
 
Kuten olen sanonut, meidän täällä Suomessa ei tarvitse tehdä mitään lähimpään 50 vuoteen.

Suomen päästöille myös hieman vertailu kohtaa.

Suurimmat Eurooppalaiset saastuttajat laitos tasolla. Suomen kokonaispäästöt CO2 on siis 56tonnia.
29746



Vielä kun saisi maailmalta samanlaisen listan.
 
Tällaista tänään..:
Yle kirjoitti:
Synkkä YK-arvio valmis: Luonnon tila heikentyy nyt ennen näkemätöntä vauhtia – kolmannes maapallon luonnosta tuhoutuu vuoteen 2050 mennessä

Onhan tuo raportti kylmäävää luettavaa. Vaan mitä tässä tavallisen tallaajan oikein kannattaisi tehdä? Itujen pureskelijaksi en rupea eikä niistä lisääntyvistä elinvuosistakaan paljoa hyötyä taida olla jos tämä pallo kirjaimellisesti mätänee alta. Ja jos homma menee joka tapauksessa mäkeen niin liekö sitten parempi aloittaa bailaamaan kuin 80-luvulla. Vielähän tässä olisi joitain vuosia aikaa...
 
Länsimaiden talousjärjestö OECD on arvioinut, että järjestön jäsenmaissa tuettiin vuonna 2015 noin 100 miljardilla eurolla maataloutta, joka todennäköisesti on ympäristön kannalta vahingollista.

Suomen tilanne ei paljon parempi
Arvio maailman luonnon tilasta vastaa joiltakin osin lopputalvesta julkistettua uutta arviota Suomen lajien tilasta. Professori Kotiahon mukaan muutos maailmalla huonompaan on kuitenkin monin paikoin nopeampaa. Suomessa suojelu- ja muut monimuotoisuutta edistävät toimet ovat osin toimineet ja Kotiahon mukaan luonnon tila on Suomessa monia muita parempi, vaikka ei hyvä.

Kotiahon mukaan Suomi on tuonnin varassa, ja suomalaiset liikkuvat paljon ulkomailla, siksi suomalaisilla on iso vastuu maailman luonnon tilasta.

– Me suomalaiset olemme ihan kärjessä koko maapallon tuhoamisessa. Meidän kulutuksemme, elämäntapamme ja valintamme aiheuttavat hirvittävän paljon haittaa ympäri maailmaa. Me olemme ulkoistaneet haitan muualle ja asumme sitten täällä lintukodossa.

Myös IPBES-paneeli näkee yhtenä ratkaisuna ongelmiin isoja muutoksia myös elämäntavoissa.
 
10 asiaa, jotka kaikkien on hyvä tietää uudesta luontoraportista
Kansainvälinen luontopaneeli IPBES julkaisi juuri kaikkien aikojen kattavimman katsauksen maailman luonnon tilasta. Mitä arvovaltaisesta raportista on syytä tietää – ja mitä nyt pitäisi tehdä?
KIRJOITTAJA
writer_profile:Oras Tynkkynenopen_contact_additional_info
VANHEMPI NEUVONANTAJA, HIILINEUTRAALI KIERTOTALOUS, SITRA
Kansainvälisen luontopaneeli IPBES:n julkaisemasta raportista on hyvä tietää ainakin nämä 10 asiaa.
1. Tilanne on huolestuttava…
Tutkijat varoittavat, että luonnon kyky ylläpitää hyvinvointia nykyisille ja tuleville sukupolville heikkenee maailmanlaajuisesti ennennäkemätöntä vauhtia. Paneelin puheenjohtajan Robert Watsoninmukaan murennamme toimillamme jo talouden, terveyden ja elämänlaadun perustaa.
2. …hyvin huolestuttava
Vain 16 prosenttia Maan pinta-alasta on enää jokseenkin luonnontilaista, ja maaperän köyhtyminen on heikentänyt maanviljelyä jo liki neljänneksellä maa-alasta. Miljoonaa eliölajia uhkaa sukupuutto – ja puoli miljoonaa lajia saattaa olla jo tuomittu häviämään, ellei luonnonympäristöjä pikaisesti ennallisteta.
3. Ihmiskunta on riippuvainen luonnosta
Saamme luonnosta mm. ruokaa, suojaa, raaka-aineita, energiaa, lääkkeitä, puhdasta ilmaa ja vettä sekä virkistystä – ja erityisen riippuvaisia luonnosta ovat usein köyhimmät ihmiset. Jos luonnon tärveleminen jatkuu nykytahtia, yhteisesti hyväksyttyjä kestävän kehityksen tavoitteita on mahdoton saavuttaa.
4. Luonnon arvo on valtava – myös rahallisesti
Yksin pölyttäjien häviö saattaisi aiheuttaa maataloudelle satojen miljardien vuotuiset menetykset, ja rantaluonnon murentuminen voi altistaa jopa 300 miljoonaa ihmistä lisää tulville ja myrskyille. Maan ja merten kasvillisuus sitoo noin puolet ihmisen tuottamista hiilipäästöistä jarruttaen näin ilmastonmuutosta olennaisesti.
5. Silti tärvelemme luontoa
Mangrovemetsistä on jäljellä enää alle neljännes ja kosteikoista alle kuudennes, ja sammakkoeläimistä yli 40 prosenttia on uhattuna. Elävien koralliriuttojen ala on lähes puolittunut, ja muovijätteen määrä merissä on vuodesta 1980 kymmenkertaistunut.
6. Monimuotoisuus ja ilmasto kytkeytyvät tiiviisti toisiinsa
Ilmastonmuutoksen merkitys lajikadon aiheuttajana on kasvamassa, mutta lämpenemisen rajoittaminen auttaisi olennaisesti vähentämään tuhoja luonnolle. Ilmastonmuutoksen torjunta istuttamalla yksilajisia puupeltoja ja lisäämällä bioenergiaa voi uhata monimuotoisuutta, mutta toisaalta luontopohjaisilla ratkaisuilla (esim. metsäkadon torjunta) voidaan yhtä aikaa ratkaista sekä ilmasto- että luontokriisiä.
7. Luonnon köyhdyttäjät tunnetaan
Eniten vahinkoja aiheuttavat maankäytön muutokset (esim. metsien raivaaminen karjan laidunmaiksi), eliöiden hyödyntäminen suoraan (esim. kalastus), ilmastonmuutos, saasteet ja vieraslajit. Muutosten taustalla ovat tutut juurisyyt, ennen kaikkea kulutuksen ja väestön kasvu.
8. Vauraat maat aiheuttavat etävahinkoja
Kansainvälisen kaupan takia kulutus yhtäällä aiheuttaa vahinkoja toisaalla. Latinalaisessa Amerikassa on raivattu 42 miljoonaa hehtaaria metsiä karjatalouden ja Kaakkois-Aasiassa 7,5 miljoonaa hehtaaria viljelysmaiden tieltä – ja iso osa näissä maissa tuotetusta lihasta ja palmuöljystä viedään kuluttajille Suomen kaltaisiin vauraisiin maihin.
9. Toipuminen on vielä mahdollista – mutta tarvitaan nopea suunnanmuutos
Suojelutoimilla on onnistuttu hidastamaan luonnon köyhtymistä yli viidenneksen luokkaa. Jotta onnistuisimme pysäyttämään lajikadon, meidän pitää kuitenkin tehdä käänteentekevä ja rakenteellinen muutos taloudessa ja yhteiskunnassa – jopa arvioida hyvinvointikäsitystämme uudelleen.
10. Keinot tiedetään
Luontokriisiä voidaan torjua tutuilla keinoilla: leikkaamalla luonnonvarojen kulutusta, hidastamalla väestönkasvua ja laajentamalla suojelualueita. Keinovalikoimassa voi hyödyntää myös mm. ympäristölle haitallisten tukiaisten karsimista, kannustamista kestävään ruokavalioon taloudellisella ohjauksella ja siirtymistä kiertotalouteen .

Luonnon monimuotoisuus eli biodiversiteetti tarkoittaa kirjoa lajien, elinympäristöjen ja eliöiden perimän tasolla. Lue lisää Sitran kokoamasta käsitepankista.

 

Ilmastonmuutos kaipaisi sankareita, mutta suurta osaa miehistä ei kiinnosta
Miksi rintamakarkuruutta ei pidetä yleisesti säälittävänä ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa, kysyy kolumnissaan Timo Peltonen.
Timo Peltonen
Julkaistu: 5.5. 2:00 , Päivitetty: 5.5. 6:20


TILANNE on tämä: Superroisto aikoo surmata miljoonia. Suunnitelmaa torjumaan lähetetään salainen agentti. Kello tikittää.

Tilanne on tämä: Vänrikki Koskelan pitäisi järkevällä ja rohkealla toiminnalla pitää yllä miestensä taistelumoraalia. Muuten sekalainen konekiväärijoukkue ei kykene yhteistoimintaan.

Ja oikeasti tilanne on tämä: Ilmastonmuutos voimistuu. Ihmiskunnan täytyy pysäyttää se.

Tosielämän sankareita tarvitaan. Vuonna 2014 maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että 2030- ja 2040-luvuilla ilmastonmuutoksen vuoksi kuolee neljännesmiljoona ihmistä per vuosi. New England Journal of Medicinessa tammikuussa julkaistussa tutkimuksessa arviota pidettiin varovaisena.

Tosielämän sankareita tarvitaan, mutta suurta osaa miehistä ei kiinnosta. Sukupuolten ero näkyi selvänä julkisen liikenteen käyttäjiä tarkastelleessa HS:n artikkelissa 13. helmikuuta. Tutkija Tiina Männistö-Funk puki jutussa epäsuhdan sanoiksi näin: ”Auto liittyy vahvasti miehenä olemiseen.”

Autottomuuden valinneena perheenisänä tämä herättää kysymään: mitä on miehenä oleminen?

PERINTEISESTI miehekkyys on liittynyt läheisten suojelemiseen; sinnikkyyteen, jolla hankittiin kivikautinen elanto tai puolustettiin heimoa. Sama päti talvisotaan ja jatkosotaan.

Kun Stalin aloitti hyökkäyksen Suomeen marraskuussa 1939, käytännössä kukaan suomalainen mies ei omistanut autoa. Vuonna 1940 maamme väkiluku oli 3 695 617 ja henkilöautojen määrä 8 824.

Olivatko tuolloin miehekkäämpiä autolliset vai autottomat? Joukko-osastojen ohi suhauttava päällystö vai sotilaat, jotka tekivät pitkiä marsseja kävellen, suksin ja polkupyörillä? Vastaus lienee ilmiselvä.

Miten veltostuttavasta autoilusta tuli miehisenä pidettyä?

Mainostamalla. Vetoamalla ”naismaisesti” tunteisiin.

Järkiperusteitakin toki oli, mutta menneinä aikoina kaikkia haittoja ei tiedetty. Nyt täytyy olla kloppimaisen mukavuudenhaluinen väittääkseen omien hyötyjen oikopäätä ohittavan muiden haitat.

Onko miehekkyyden ydin sitten muuttanut muotoaan? Ei. Autoilun ”miehisyys” ei ole siten selitettävissä.

Fiktiossa miesten osoittama sankaruus toistuu samanlaisena kuin Homeroksen aikaan. Epäitsekäs rohkeus vetoaa yhä yleisöihin, koska sitä pidetään oikeana tapana reagoida vaaratilanteeseen. Tuntemattoman sotilaan sankarihahmoja kunnioitetaan vuosikymmenestä toiseen.

Jos tarinoiden sankareista etsii muutosta, huomaa, että naisheerosten määrä on lisääntynyt. Tämä johtuu niin asennemuutoksesta kuin uutistapahtumistakin: olipa kyse maailmalla ääri-islamia tai ilmastonmuutosta vastustavista tytöistä, Euroopan puolia pitävistä liittokanslereista tai vainotuista suomalaistoimittajista, usein rohkeimpina erottuvat lajimme naispuoliset edustajat.

Tosielämässäkin näkyy, että miehekkyyden idea on säilynyt entisellään – esimerkiksi kunnioituksessa, jonka aseeton Abdul Aziz keräsi ajettuaan Uudessa-Seelannissa moskeijaan hyökänneen asemiehen pakosalle.

Perinteistä sankarin viittaa arvosti myös se suomalainen miesjuontaja, joka perusteli radiossa maastoauton omistamista sillä, että lumimyräkän jälkeen hän voi vetää ojaan suistuneita tielle.

Ojasta vedettyjen lukumäärä jäänee julkistamatta. Sen kuitenkin tiedämme, että jos maailmassa maastureita ostettaisiin vain aitoon tarpeeseen, Suomessa olisi tänä talvena todennäköisesti satanut vähemmän lunta. Ilmastonmuutos kun lisää maamme sademääriä etenkin talvisin.

VAAN jos sankaruuden arvostus on ennallaan, miksi rintamakarkuruutta ei pidetä yleisesti säälittävänä ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa?

Yksi syy on luolamiesmäinen hahmotusongelma: ilmastonmuutoksesta kärsivät ovat niin kaukana, että he eivät tunnu miltään.

Tähän vänrikki Koskela saattaisi todeta, että torjuntataistelua käydään myös suomalaisten suojaksi.

Punkkitauteja todetaan Suomessa laboratoriotutkimuksin noin 2 200 ihmisellä vuodessa, kun 25 vuotta sitten luku oli 350. Viime kesän hellejakso aiheutti lähes 400 ennenaikaista kuolemaa.

Talvi- ja jatkosodassa kuoli yhteensä 2 086 suomalaissiviiliä. Viiden poikkeuksellisen hellekesän verran.

Toiseksi: Vihollinen on tavallaan näkymätön. Paahdetta ei voi ampua eikä hirmumyrskyä räjäyttää. Tosielämän superroistot, joilla on suurin vastuu ilmastotuhoista, eivät jää kiinni saaripäämajoissa sormi laukaisunapilla.

Näkyviä ovat kuitenkin uutiset sääilmiöiden kuolonuhreista ja Punaisen Ristin toistuvat avunpyynnöt.

Kolmanneksi: Eriasteisia kätyreitä on valtavasti. Heihin lukeudumme käytännössä katsoen kaikki me, jotka emme elä omavaraistaloudessa. Mutta ei tämäkään ole kestävä peruste persiillään istumiselle.

VÄNRIKKIKOSKELAMAINENsuoraselkäisyys ei vaadi monimutkaista pohdintaa. Suomalaisia puolustava voi ajatella: kun vähennän tänään autoiluni minimiin, suojelen tänään lähiseudun lasten hengitysteitä pienhiukkasilta.

Jos kykenee agenttimaailman globaaliin ajatteluun – kuten kaikkien rationaalisten miesten pitäisi pystyä –, ymmärtää elämäntapojaan parantamalla pelastavansa ihmishengen sieltä, toisen tuolta. Joko huomenna tai vuosikymmenten päästä. Voi pelastaa jonkun, joka syntyy sen jälkeen, kun itse on jo kuollut.

Se on aitoa miehekkyyttä. Eikä yhtään fiktiivistä.
 
Viimeksi muokattu:
ElinYmpäristön ElinkelpoiSuudesta huolehtiminen. Open your EYES! Jokohan hiilidioksidisykkoosista herätään pohtimaan suurempaa kuviota?

Tällaista tänään..:


Onhan tuo raportti kylmäävää luettavaa. Vaan mitä tässä tavallisen tallaajan oikein kannattaisi tehdä? Itujen pureskelijaksi en rupea eikä niistä lisääntyvistä elinvuosistakaan paljoa hyötyä taida olla jos tämä pallo kirjaimellisesti mätänee alta. Ja jos homma menee joka tapauksessa mäkeen niin liekö sitten parempi aloittaa bailaamaan kuin 80-luvulla. Vielähän tässä olisi joitain vuosia aikaa...
10 asiaa, jotka kaikkien on hyvä tietää uudesta luontoraportista
Kansainvälinen luontopaneeli IPBES julkaisi juuri kaikkien aikojen kattavimman katsauksen maailman luonnon tilasta. Mitä arvovaltaisesta raportista on syytä tietää – ja mitä nyt pitäisi tehdä?
KIRJOITTAJA
writer_profile:Oras Tynkkynenopen_contact_additional_info
VANHEMPI NEUVONANTAJA, HIILINEUTRAALI KIERTOTALOUS, SITRA
Kansainvälisen luontopaneeli IPBES:n julkaisemasta raportista on hyvä tietää ainakin nämä 10 asiaa.
1. Tilanne on huolestuttava…
Tutkijat varoittavat, että luonnon kyky ylläpitää hyvinvointia nykyisille ja tuleville sukupolville heikkenee maailmanlaajuisesti ennennäkemätöntä vauhtia. Paneelin puheenjohtajan Robert Watsoninmukaan murennamme toimillamme jo talouden, terveyden ja elämänlaadun perustaa.
2. …hyvin huolestuttava
Vain 16 prosenttia Maan pinta-alasta on enää jokseenkin luonnontilaista, ja maaperän köyhtyminen on heikentänyt maanviljelyä jo liki neljänneksellä maa-alasta. Miljoonaa eliölajia uhkaa sukupuutto – ja puoli miljoonaa lajia saattaa olla jo tuomittu häviämään, ellei luonnonympäristöjä pikaisesti ennallisteta.
3. Ihmiskunta on riippuvainen luonnosta
Saamme luonnosta mm. ruokaa, suojaa, raaka-aineita, energiaa, lääkkeitä, puhdasta ilmaa ja vettä sekä virkistystä – ja erityisen riippuvaisia luonnosta ovat usein köyhimmät ihmiset. Jos luonnon tärveleminen jatkuu nykytahtia, yhteisesti hyväksyttyjä kestävän kehityksen tavoitteita on mahdoton saavuttaa.
4. Luonnon arvo on valtava – myös rahallisesti
Yksin pölyttäjien häviö saattaisi aiheuttaa maataloudelle satojen miljardien vuotuiset menetykset, ja rantaluonnon murentuminen voi altistaa jopa 300 miljoonaa ihmistä lisää tulville ja myrskyille. Maan ja merten kasvillisuus sitoo noin puolet ihmisen tuottamista hiilipäästöistä jarruttaen näin ilmastonmuutosta olennaisesti.
5. Silti tärvelemme luontoa
Mangrovemetsistä on jäljellä enää alle neljännes ja kosteikoista alle kuudennes, ja sammakkoeläimistä yli 40 prosenttia on uhattuna. Elävien koralliriuttojen ala on lähes puolittunut, ja muovijätteen määrä merissä on vuodesta 1980 kymmenkertaistunut.
6. Monimuotoisuus ja ilmasto kytkeytyvät tiiviisti toisiinsa
Ilmastonmuutoksen merkitys lajikadon aiheuttajana on kasvamassa, mutta lämpenemisen rajoittaminen auttaisi olennaisesti vähentämään tuhoja luonnolle. Ilmastonmuutoksen torjunta istuttamalla yksilajisia puupeltoja ja lisäämällä bioenergiaa voi uhata monimuotoisuutta, mutta toisaalta luontopohjaisilla ratkaisuilla (esim. metsäkadon torjunta) voidaan yhtä aikaa ratkaista sekä ilmasto- että luontokriisiä.
7. Luonnon köyhdyttäjät tunnetaan
Eniten vahinkoja aiheuttavat maankäytön muutokset (esim. metsien raivaaminen karjan laidunmaiksi), eliöiden hyödyntäminen suoraan (esim. kalastus), ilmastonmuutos, saasteet ja vieraslajit. Muutosten taustalla ovat tutut juurisyyt, ennen kaikkea kulutuksen ja väestön kasvu.
8. Vauraat maat aiheuttavat etävahinkoja
Kansainvälisen kaupan takia kulutus yhtäällä aiheuttaa vahinkoja toisaalla. Latinalaisessa Amerikassa on raivattu 42 miljoonaa hehtaaria metsiä karjatalouden ja Kaakkois-Aasiassa 7,5 miljoonaa hehtaaria viljelysmaiden tieltä – ja iso osa näissä maissa tuotetusta lihasta ja palmuöljystä viedään kuluttajille Suomen kaltaisiin vauraisiin maihin.
9. Toipuminen on vielä mahdollista – mutta tarvitaan nopea suunnanmuutos
Suojelutoimilla on onnistuttu hidastamaan luonnon köyhtymistä yli viidenneksen luokkaa. Jotta onnistuisimme pysäyttämään lajikadon, meidän pitää kuitenkin tehdä käänteentekevä ja rakenteellinen muutos taloudessa ja yhteiskunnassa – jopa arvioida hyvinvointikäsitystämme uudelleen.
10. Keinot tiedetään
Luontokriisiä voidaan torjua tutuilla keinoilla: leikkaamalla luonnonvarojen kulutusta, hidastamalla väestönkasvua ja laajentamalla suojelualueita. Keinovalikoimassa voi hyödyntää myös mm. ympäristölle haitallisten tukiaisten karsimista, kannustamista kestävään ruokavalioon taloudellisella ohjauksella ja siirtymistä kiertotalouteen .

Luonnon monimuotoisuus eli biodiversiteetti tarkoittaa kirjoa lajien, elinympäristöjen ja eliöiden perimän tasolla. Lue lisää Sitran kokoamasta käsitepankista.


Aivan liian suuri ihmismäärä -> kulutuksen lisääntyminen, elinympäristön köyhtyminen, lajikirjon kapeneminen, eroosio ja autioituminen -> kaaosta, kurjuutta, katastrofeja. Tehokkain ja toimivin keino vaikuttaa syvenevään kierteeseen on leikata ihmisten määrää nopealla aikataululla siellä, missä ihmisiä on ja tulee eniten. Muu on enemmän tai vähemmän tutkainta vastaan pyristelyä ja muodon vuoksi hyvesignalointia. Linkola, tule takaisin!
 
.
.
8. Vauraat maat aiheuttavat etävahinkoja
Kansainvälisen kaupan takia kulutus yhtäällä aiheuttaa vahinkoja toisaalla. Latinalaisessa Amerikassa on raivattu 42 miljoonaa hehtaaria metsiä karjatalouden ja Kaakkois-Aasiassa 7,5 miljoonaa hehtaaria viljelysmaiden tieltä – ja iso osa näissä maissa tuotetusta lihasta ja palmuöljystä viedään kuluttajille Suomen kaltaisiin vauraisiin maihin.


Tässä olisikin hyvä kohta haittaverolle- tuonti elintarvikkeet!
Kaikille eksoottisille hedelmille kunnon vero. Soijalle vois lyödä oikeen kunnon ekstraveron ja myös eksoottisille mausteille.

Ei taida vihreille kelvata lanttu,nauris ja retiisi?
 
V*** mitä sekopäitä. Olin äsken luonnossa neljä tuntia. Ei vaikuta siltä että on katoamassa. Elukkoja on, metsä kasvaa paremmin kuin koskaan, kevät on ollut varsin normaali. Ei kylmä, ei liian lämmin, on satanut. Ei liikaa myrskyä. Liian normaalia niinpä kai?

Suomalaisten syytä sekin.
 
Viimeksi muokattu:
V*** mitä sekopäitä. Olin äsken luonnossa neljä tuntia. Ei vaikuta siltä että on katoamassa. Elukkoja on, metsä kasvaa paremmin kuin koskaan, kevät on ollut varsin normaali. Ei kylmä, ei liian lämmin, on satanut. Ei liikaa myrskyä. Liian normaalia niinpä kai?

Suomalaisten syytä sekin.

Olin juuri parkkihallissa. Mielestäni luonto on kadonnut jo täysin.
 
Last edited by a moderator:
Ei tästä kauaa ole kun lehdet ja alarmistit revitteli otsikoita jääkarhuista ;)
no totuushan on että jääkarhutkin selvisi holsteinin kaudesta.
En pitäisi jääkarhujen selviämistä tai sukupuuttoa tässä ilmastomuutoksessa minään ihmisen kannalta avainasemassa olevalta seikalta.

Ja mitä ihmisen aiheuttamiin eläinlajien sukupuuttoihin tulee, niin kyllä silläkin rintamalla ollaan ihan tarpeeksi menossa päin mäntyä.
 
lainaus:
Ilkka Mononen



Mistä sukupuuttoalaarmit kumpuavat

Alaarmeissa mainitaan "YK" tutkimus mutta takana on YK,n IPCC,n rinnakkaisorganisaatio IPBES jonka tehtävänä on tehtailla sukupuuttoalaarmeja tukemaan IPCC,n ilmastoagendaa

Viimeisin ulostulo on ajoitettu Extinction Rebellion valtiojohtoisen valekapinoinnin yhteyteen.

Ehkä tämä päätyy vielä vaatimuksiin globaalin sukupuuttoveron luomiseksi aiheen korjaamiseksi.

Muutenkin kovasti esille tuodut uhanalaisuudet on politisoitu ja muuttolinnutkin kelpaavat ilmastoindikaattoreiksi sekä Tuuliparoonien PR toimisto Birdlife todistajaksi omassa asiassaan.

Siis lyhyesti korvata IPCC,rooli ekopuolella.

"In brief, the ambition of the IPBES is to replicate the IPCC’s role in the climate debate in informing the sustainable use / conservation of biodiversity and ecosystem services. That’s appears to be an even more challenging goal that limiting green-house gas concentrations…".
 
Ja viittaan omaan vastaukseesi. Jos et itse vaivaudu perustelemaan väitteitäsi niin älä odota sitä minultakaan.
Mihin väitteisiini nyt viittaat? Minun veikkaukseni on ennemminkin se, että kysymyksesi olivat enemmän ns. gotcha-tyyppisiä heittoja (todennäköisesti kopioitu suoraan jostain denialisti-sivulta) kuin sellaisia, että olisit oikeasti kiinnostunut aiheesta omaa tietämystäsi parantamaan minun (tai jonkun muun) vastausten perusteella. Tällainen keskustelu on tällä palstalla täysin hyödytöntä ja näen @Bushmaster:lle annetuista vastauksista, mihin se johtaa. Vastaukset ohitetaan olankohautuksella ja rynnätään seuraaviin uuteen viiteen kysymykseen. Jne. jne.

Sinun ehdottamasi "malli" on elänyt keskustelun aikana sen verran, että minun älylläni sitä ei enää oikein ymmärrä.
Toteutuksen detaljeista voidaan hieroa, mutta ajatuksen peruspointti on se, mille kaikki rakentuu, eikä se ole mihinkään muuttunut.
 
Mihin väitteisiini nyt viittaat? Minun veikkaukseni on ennemminkin se, että kysymyksesi olivat enemmän ns. gotcha-tyyppisiä heittoja (todennäköisesti kopioitu suoraan jostain denialisti-sivulta) kuin sellaisia, että olisit oikeasti kiinnostunut aiheesta omaa tietämystäsi parantamaan minun (tai jonkun muun) vastausten perusteella. Tällainen keskustelu on tällä palstalla täysin hyödytöntä ja näen @Bushmaster:lle annetuista vastauksista, mihin se johtaa. Vastaukset ohitetaan olankohautuksella ja rynnätään seuraaviin uuteen viiteen kysymykseen. Jne. jne.


Toteutuksen detaljeista voidaan hieroa, mutta ajatuksen peruspointti on se, mille kaikki rakentuu, eikä se ole mihinkään muuttunut.

Vastaushan se tuokin:).

Sinulla on muuten hämmentävän samankaltainen keskustelutyyli kuin eräällä toisessa ketjussa vaikuttavalla jäsenellä. Olette liittyneetkin palstalle viikon sisällä toisistanne.

Te saisitte varmasti hyvän keskustelun aikaan keskenänne;).
 
Tehokkain ja toimivin keino vaikuttaa syvenevään kierteeseen on leikata ihmisten määrää nopealla aikataululla siellä, missä ihmisiä on ja tulee eniten.
Ei ole. Ensinnäkin ihmisten tappaminen on erittäin arveluttava keino moraaliselta kannalta. Huomattavasti moraalittomampi kuin CO2-päästöihin puuttuminen. Toiseksi, lyhyellä aikavälillä se ei vaikuttaisi juurikaan, koska ihmiset pääosin lisääntyvät paikoissa, joissa päästöt per henki ovat pienet. Kolmanneksi, miten määrittellään tuo "missä ihmisiä on"? Esimerkiksi Euroopassa on keskimäärin hyvin korkea, mutta toisaalta vaikkapa Suomessa se on hyvin alhainen. Tapetaanko isot määrät monacolaisia, kun siellä sattuu olemaan Euroopan korkein asukastiheys?
 
Back
Top