Ilmastopsykoosi -ketju

Mutta. Omalta osaltasi jatkuvasti esität taulukoita, jossa ilmoitetaan kuinka paljon ydinvoimaa on rakennettu, todisteena ydinvoiman rakennuksen nopeudesta. Nämä kaksi asiaa eivät välttämättä mitenkään liity toisiinsa. Onko jossakin tietoa, kuinka kauan keskimäärin kestää rakentaa ydinvoimala? Jos nyt päätetään, että tarvitaan mahdollisimman nopeasti voimaloita, jotka tuottavat vuodessa 10 TWh, kauanko kestää ja mitä maksaa milläkin tavalla?
Olennaista historiallisissa tuloksissa on se, että ydinvoimalla on saavutettu nopeita tuloksia, ja että ydinvoimalla voidaan puhdistaa sähköntuotanto suurilta osin. Mitään fyysistä estettä etteikö näin voitaisi tehdä ei siis ole. Kummallista olisi, jos se mikä onnistui 1970- ja 1980-luvuilla ei onnistuisi nykyään, jos on vain tahtoa. Sen sijaan projekteissa voi esiintyä erinäisiä kämmäyksiä jotka hidastaa rakentamista (tosin eipä ydinvoimalat ole ainoita myöhästyneitä rakennusprojekteja, muistaako kukaan länsimetroa? :p) ja sääntelyn pirstalaisuus voi hidastaa rakentamista. Jos olisi halua nopeuttaa ydinvoimaloiden rakentamista, niin yksi asia mitä voitaisiin tehdä olisi sääntelyn yhdenmukaistaminen ympäri maailmaa. Sitten tietysti pienreaktorit on mahdollisesti kokonaan eri juttu, ne kun voidaan mahdollisesti rakentaa tehtaissa ja kuljettaa paikoilleen.

Mutta ehkä tämä kuva valaisee asiaa. Vuonna 2017 sähköverkkoon kytkettyjen reaktorien rakennusajat oli 4 v 2 kk - 5 v 6 kk.

medianct.png


Paljon tekstiä olet kirjoittanut ilmeisesti siinä uskossa, että vastustaisin ydinvoimaa. Siitä ei toki ole kyse - kaikki hiilidioksittomat energiantuotantotavat ovat mielestäni hyvästä, ja olet ilman muuta oikeassa että perusvoimaa tarvitaan.
Hyvä juttu. Nuo viestini loppuosan pohdintani yhdinvoimavastaisuudesta eivät olleet juuri sinulle kohdistettuja, vaan yleisiä kommentteja ydinvoimavastaisuudesta.

Tässä on hyvä kirjoitus ydinvoimasta ja ilmastonmuutoksesta: The New York Times: Nuclear Power Can Save the World

Maailman väkiluku kasvaa, mikä kasvattaa energiantarvetta. Tämän lisäksi maailmassa moni väkirikas valtio vaurastuu, mikä sekin kasvattaa energiantarvetta, vaikka maailman väkiluku pysyisikin samana. Sähköntuotannon lisäksi olisi syytä pohtia lämmityksen ja liikenteen puhdistamista. Tällä hetkellä maailmassa on rakenteilla tai suunnitteilla 1600 kivihiilivoimalaa.

Tuossa muutama päivä sitten julkaistiin raportti, jossa arvioitiin, että vuonna 2040 kivihiili, öljy ja kaasu kattaa 85% maailman primäärienergian tarjonnasta (nykyään 90%). Mutta, koska energiantarve kasvaa, tuo tarkoittaa sitä, että näiden fossiilisten määrä ja täten hiilidioksidipäästöt kasvavat.. Lisäksi mainittiin se, mistä kirjoitin aijemmin: uusiutuvien kasvattaminen sähköntuotannossa (ei siis huomioida liikennettä ja lämmitystä) 50% tasolle on haastavaa, koska meillä ei ole riittävän hyvää varastointiteknologiaa. Tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla maailmanlaajuiset investoinnit puhtaaseen energiaan ovat pudonneet alimmalle tasolle viimeiseen 5 vuoteen.


Haasteita siis tulee riittämään. Sen sijaan, että pyritään jarruttamaan ydinvoimaa, tulisi pikemminkin pohtia miten ydinvoima voitaisiin paremmin valjastaa ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun.
 
Viimeksi muokattu:
Ja pakollinen pro-ydinvoimapostaus taas vaihteeksi (y)

Lentämisen päästöjen vähennyksessä on se ongelma, että lentäminen on ainoa käytännöllinen vaihtoehto pitkillä etäisyyksillä. Tietysti lentokoneiden polttoainetehokkuuden parantuminen on hyvä asia, ja on hyvä asia pyrkiä korvaamaan lentämistä lyhyillä matkoilla, mutta ihmiset tulee tulevaisuudessakin liikkumaan lentäen monenlaisista eri syistä - eikä matkustelussakaan ole mitään vikaa. Toisaalta lentämisen sähköistäminenkään ei taida olla mikään helppo juttu. Lentämiseen keskittyminen ei siis välttis tuo kovinkaan hyviä tuloksia. En koe lentohäpeää.

IATA ennustelee, että vuoteen 2037 mennessä vuosittainen lentomatkojen määrä lähes kaksinkertaistuu. Airbus taas ennustaa matkustajakoneiden määrän yli kaksinkertaistuvan vuoteen 2037 mennessä.
 
Esko Valtaoja. Gotta love him.

Itselläni oli positiivinen käsitys Esko Valtaojasta kunnes osallistuin sellaiseen tilaisuuteen johon hänet oli kutsuttu esiintymään.

Hän kertoi ihailevansa Greta Thurnbergiä. Tuossa on melkoisen suuri ristiriita siihen, että hänen mielestään ilmastonmuutos pitäisi ratkaista tieteen keinoin. GT on kuitenkin kouluttamaton (ja mentaalipuolen ongelmista kärsivä) elämänkokemusta omaamaton henkilö. Tuli myös vihervasemmistolaisen ideologian mukaista asiaa.

Esko esitti kuvan joka näytti olevan maatilan päärakennus ja ilmaisi sen esittävän menneisyyttä jollaiseen ei enää tulevaisuudessa olisi mahdollisuutta. Hänen mielestään kaikkien pitäisi muuttaa kaupunkiin maaseudulta ja autoista on luovuttava.
 
:cool::whistle::LOL:

Lainattu fasesta:



IPCC on väärässä... olen todistettavasti ilmastopakolainen

”IPCC julkaisi AR5-WG2-osaraportissaan tiedon, ettei ilmastopakolaisuudesta ole mitään todisteita.

tähän mennessä ei ole löytynyt yksiselitteisiä todisteita siitä, että ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos ajaisi muuttoliikettä saarilta. Tiede ei vieläkään tunne maailman ensimmäistä ilmastopakolaista.”
”Muuttoliikkeissä ei ole pystytty havaitsemaan ilmastonmuutoksen vaikutusta tai arvioimaan sen suuruutta millään tarkkuudella.

Alarmistiset ennusteet ja maailmanlopulla pelottelu eivät nähtävästi ole riittävä syy jättää kotia niin kauan, kun ongelmaa ei todellisuudessa edes ole.”

”Tutkijoille selvisi myös, että jostain kumman syystä saarilta pois muuttaneet eivät kerro lähteneensä ilmastonmuutoksen takia. Yhdeksi selitysmalliksi ehdottaisin, että he puhuvat totta. Kun tiedemaailma ei vuosikymmenien satelliittimittauksineen löydä yhteyttä CO2:n ja eroosio-ongelman välillä, ehkä asukkaatkaan eivät sitä näe.”

Väite:
”Ilmastonmuutos aiheuttaa eroosiota”

”IPCC ei allekirjoita tätäkään. AR5 raportin Luvussa 5 (5.4.4) kerrotaan, että rannikkojen eroosiota ajavat moninaiset luonnolliset ja antropogeeniset tekijät; muutosten kytkeminen ilmastoon on vaikeaa.”
”Luonnontilaisten saarien todetaan päinvastoin kasvaneen viime vuosikymmeninä.

Luvun 29 sivulla 6 luetellaan tästä lukuisia esimerkkejä ja todetaan, ettei meren pinnan vaihtelu ole ollut pääasiallinen tekijä rantaviivan muutoksissa.”
 
Eilen: mustikat kortilla ilmastonmuutoksen takia


Tänään: Karhu runteli pysäköidyn auton heikon mustikkasadon takia.


Lähes koomiisiksi alkavat mennä nämä hatustavedot. Kaipa nää jutut nuoriin ja sinisilmäisiin uppoaa.
 
Viimeksi muokattu:
Lentämisen päästöjen vähennyksessä on se ongelma, että lentäminen on ainoa käytännöllinen vaihtoehto pitkillä etäisyyksillä.

Purjelaivoilla pärjättiin tuhansia vuosia, eikä kukaan kouhonnut mistään ilmastonmuutoksista. Eiköhän palata takaisin siihen vanhaan, hyvään ekologiseen ja päästövapaaseen matkustustapaan. Ainakin nähtäisiin että kuka on tosissaan vastustamassa ilmastonmuutosta kun pelkkä menomatka Goalle bilettämään kestäisikin pari kuukautta... :p
 
Minä olen ehdottomasti sitä mieltä ettei se ole mikään kansalaisoikeus päästä kaukomaille. Parempi se oli ennenvanhaan. Rikkaat joilla oli massia matkustivat kaukomaille, muut köyhät ja keskituloiset saa tyytyä koti- ja lähialuematkustamiseen. Minä en ole käynyt Ruotsia ja Viroa kauempaa paitsi kerran interreilaamassa Euroopassa. Enkä tule menemäänkään.
 
Roisi Afrikka-kommentti poiki Schalken miljardööripuheenjohtajalle kolmen kuukauden toimintakiellon
7.8.2019 13:05 Päivitetty: 7.8.2019 13:05

Clemens Toennies on Forbesin tietojen mukaan varakas miljardööri.

Rasistinen kommentti poiki Saksan Bundesliigassa pelaavan Schalken puheenjohtajalle kolmen kuukauden toimintakiellon.

Seuran eettinen komitea arvioi, että puheenjohtaja Clemens Toennies oli ”rikkonut puheillaan seuran sääntöjä syrjinnästä”.
Seuraamukset olisivat olleet rankemmat, jos komitea olisi rangaissut puheenjohtajaa rasismista.

Toenniesin puheita arvosteltiin rajusti viime viikolla, kun hän oli letkauttanut, että Afrikassa tarvittaisiin enemmän sähkövoimaa, jotta ”afrikkalaiset lopettaisivat pimeällä puidenkaadon ja lastenteon”.

Clemens Toennies on liikemies, jonka yritykset työllistävät 16 500 ihmistä. Forbes arvioi hänen omaisuutensa määräksi 2,2 miljardia euroa. Hän on pahoitellut viime päivinä puheitaan useaan otteeseen.

 
hillatkin katoaa, ja mustikat meni kun on ilmastomuutos. Lumisuojat sulaa, perkele sentään, eikö viime talvena ollutkaan LUNTA??? ei ollut kun MEDIA sanoo niin!

Suomalainen ilmastomuutosjohtaja kertoo ulkomailla että "SUOMI EI OLE TEHNYT YHTÄÄN MITÄÄN"

Maankäytön päästöistä ja nieluista puhutaan metsäteollisuudesta elävässä Suomessa paljon. Silti Suomi ei ole ottanut askeltakaan päästöjen vähentämiseksi, sanoo Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja, professori Markku Ollikainen.

ja soille lisää vettä- ettei puu kasva ja entisetkin ojituksen avulla kasvuun saadut kuolee:
Toiseksi suo- ja turvemaita pitäisi välittömästi suojella. Turvemaiden ojitukset ja uusien suopeltojen raivaamiset pitäisi lopettaa
 
Ilmastopaneeli varoittaa uudessa raportissa: metsien ja maan käytön pitää muuttua – ”Suomi ei ole tehnyt mitään”
Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC julkaisee torstaina raportin, jonka sanoma on selvä: fossiilisten polttoaineiden alasajo ei riitä, vaan ruokajärjestelmän on muututtava ja hiilinieluja on lisättävä, mikäli haluamme pitää maapallon keskilämpötilan ja muut ilmastonmuutoksen vaikutukset siedettävissä rajoissa.
rac


Alma Onali HS
Julkaistu: 7.8. 2:00 , Päivitetty: 7.8. 13:52


LIHANSYÖNTIÄ pitää vähentää, kasveja pitää viljellä monipuolisemmin, suot ja turvemaat täytyy suojella, metsiä pitää istuttaa lisää ja bioenergian käyttöä rajoittaa globaalisti.

Tällaisia keinoja tarvitaan, jos ilmastonmuutoksen vaikutukset halutaan pitää siedettävinä, toteaa hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC tuoreessa raportissaan. Se käsittelee ilmastokriisin kannalta olennaista osa-aluetta eli maan ja metsien käyttöä.

Lopullinen raportti julkaistaan torstaina, mutta julkisuuteen on vuotanut luonnos, jonka perusteella paneelin sanomaa voi ennakoida. Tällä hetkellä IPCC on koolla Genevessä viimeistelemässä raportin muotoiluja.

Paneelin mukaan ihminen on ottanut käyttöönsä 72 prosenttia kaikesta maa-alasta, joka ei ole pysyvän jään peitossa. Siihen kuuluvat metsät, viljelysmaat, ruohikkoalueet ja kosteikot. Noin neljäsosa kaikista maailman päästöistä tulee maataloudesta, metsäteollisuudesta ja muusta maankäytöstä.

Ihminen voi omilla toimillaan vaikuttaa siihen, toimiiko maaperä päästöjen lähteenä vai hiilinieluna, eli hiilivaraston kasvattajana.

MAANKÄYTÖN päästöistä ja nieluista puhutaan metsäteollisuudesta elävässä Suomessa paljon. Silti Suomi ei ole ottanut askeltakaan päästöjen vähentämiseksi, sanoo Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja, professori Markku Ollikainen.

”Me emme ole tehneet vielä mitään toimia maaperän päästöjen vähentämiseksi. Meillä on tutkimushankkeita, mutta mikään ei ole muuttunut politiikaksi. Paljon puhetta kyllä on”, Ollikainen sanoo.

Itse asiassa Suomen nettonielu oli Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan viime vuonna pienin sitten vuoden 1990. Nettonielulla tarkoitetaan sitä, miten paljon enemmän metsä sitoo hiiltä kuin sieltä vapautuu.

Ennakoitu nielun pieneneminen johtuu siitä, että teollisuuspuun hakkuut ovat kasvaneet seitsemän prosenttia vuodesta 2017.



ILMASTOPANEELIN viesti on lohduton. Ympäri maapalloa välinpitämätön maankäyttö on johtanut maaperän kulumiseen ja köyhtymiseen, monimuotoisuuden vähenemiseen sekä tärkeiden hiilivarastojen, kuten turvemaiden ja sademetsien, pienenemiseen.


Kosteikkojen määrä on vähentynyt 70 prosenttia vuodesta 1970, kun taas aavikoituneilla alueilla asuvien ihmisten määrä on kasvanut lähes 300 prosenttia vuodesta 1961.

Ilmastonmuutos pahentaa tilannetta, sillä lisääntyvät sateet ja kuivuudet, tuulisuuden ja helleaaltojen lisääntyminen sekä merenpinnan nousu vaikuttavat kaikki maaperän kykyyn varastoida hiiltä ja tuottaa satoa. Seurauksena globaali ruokaturva huojuu, ekosysteemien hyvinvointi ja ihmisten terveys ovat vaakalaudalla ja vesivarat hupenevat.

Toiveikas viesti on se, että metsittämällä uusia alueita ja muuttamalla viljelytapoja on mahdollista vähentää päästöjä.

Suomen ympäristökeskuksen kulutuksen ja tuotannon keskuksen johtajan, professori Jyri Seppälän mielestä raportti korostaa tarvittavien toimien kiireellisyyttä.

Raportin sanoma on selvä: fossiilisten polttoaineiden alasajo ei enää riitä, vaan myös maankäytöstä koituvat päästöt pitää saada kuriin, ja hiilinieluja pitää kasvattaa ja suojella. Meidän on tehtävä voitavamme joka suunnalla”, Seppälä sanoo.

Vastuu koskee myös Suomea, mikä merkitsee myös ilmastoasioiden painoarvon kasvattamista mesäpolitiikassamme, Seppälä sanoo.

Suomi on rikas maa. Jos me emme pysty hoitamaan näitä asioita mallikkaasti, ei voida kuvitella, että kukaan muu tekisi mitään edistyksellistä, mikä antaisi anteeksi Suomen tekemättä jättämiset”, Seppälä sanoo.

SUOMESSA maankäytön päästöjen vähentämiseksi on kaksi selkeää keinoa, sanovat Ollikainen ja Seppälä.

Ensinnäkin metsäkato pitää estää, eli metsämaata ei pitäisi enää raivata muuhun käyttöön. Suomessa metsäkadon päästöt ovat vuosittain 1,3 miljoonaa tonnia, Ollikainen sanoo.

”Metsäkadosta iso osa on kuormittavaa turvepeltojen raivaamista, eli tämä on ilman muuta asia, joka Suomessa pitäisi saada kuntoon”, Ollikainen sanoo.



Toiseksi suo- ja turvemaita pitäisi välittömästi suojella. Turvemaiden ojitukset ja uusien suopeltojen raivaamiset pitäisi lopettaa. Suomailla sijaitsevien metsien hakkuut pitäisi tehdä niin, että metsämaan pohja ei rikkoudu.

Lisäksi tärveltyjä soita voi ennallistaa. Luonnonvarakeskus on tutkinut erilaisia keinoja turvemaiden päästöjen vähentämiseksi.

Lue myös: Uusi tutkimus hiilinielusta: Turvemaat tulisi jättää rauhaan ja puita pitäisi istuttaa aiempaa enemmän pelloille

”Nykyisen hallituksen ilmasto-ohjelmassa ei ole turvepeltojen raivauskieltoa, mikä on suuri pettymys”, Seppälä sanoo.

Meneillään on useita hankkeita, joissa tutkitaan hiilen sitomista peltoihin. Niiden vaikutusmahdollisuudet ovat kuitenkin pieniä verrattuna metsien ja soiden kykyyn sitoa ja varastoida hiiltä, Seppälä sanoo.

”Peltoihin hiilen lisääminen ei ole tehokkain ratkaisu nykyisessä tilanteessa, vaikka sen tutkiminen on toki hyödyllistä. Suopellot ja suometsät, siellä voidaan saavuttaa välittömiä hyötyjä paljon suuremmassa mittakaavassa.”

Ylevien ilmastotavoitteiden toteuttamisessa pitäisi kuitenkin muistaa pieni ihminen, Seppälä sanoo. Suopeltoja omistavat viljelijät eivät saisi kärsiä siitä, että he omistavat maata, jota ei ilmastosyistä saa taloudellisesti hyödyntää.

”Yhteiskunnan pitää keksiä joku korvauskeino viljelijöille ja metsänomistajille. Ei voi olla niin, että kielletään suomaiden käyttö ilman toimeentulon takaamista.”

SUOMI on osa Euroopan unionia ja sen ilmastopolitiikkaa. EU sattuu olemaan ainoa maaryhmä maailmassa, joka on luonut maankäyttösektorin politiikkaa, Ollikainen sanoo.

”Olemme suhteessa muuhun maailmaan yhden askelen pidemmällä, ja ilmastopaneelin raportti näyttäisi tukevan EU:n suuntaa”, Ollikainen sanoo.

EU-politiikka vaikuttaa erityisesti Suomen metsien ja turvemaiden käyttöön. EU on asettanut koko unionille yhteisen nielutavoitteen, ja sen taakka jaetaan EU-maiden kesken.

Kyse on paljon puhutusta lulucf-asetuksesta. Suomen talous ja visio hiilineutraalista yhteiskunnasta perustuvat pitkälti metsäteollisuuteen ja metsäpohjaisen bioenergian lisäämiseen. Suomi haluaisi lisätä metsähakkuita teollisuuden tarpeisiin, mutta EU:n nielupolitiikan takia se voi käydä Suomelle kalliiksi.

”Suomen mielestä on epäreilua, että muut maat ovat hakanneet metsänsä, kun taas Suomi on hoitanut metsäasiansa ulkopuolelta katsottuna hyvin. Nyt kun voisimme hyödyntää metsiä entistä enemmän biotalouden nimissä, emme voikaan tehdä niin, koska EU haluaa säilyttää nettonielunsa”, Seppälä selittää.

Taloudelliset intressit eivät aina kulje käsi kädessä ilmastotoimien kanssa, varsinkaan sillä aikajänteellä, millä muutoksia pitäisi tehdä, Seppälä sanoo.

”Jos lyhyellä aikavälillä lisäämme hakkuita, se tuottaa päästöpiikin ilmakehään, vaikka päästöjä pitäisi leikata nyt heti. Totuus on se, että Suomessa nielun kasvattaminen ja säilyttäminen ei ole ongelma, jos hyödyntäisimme metsiämme muutaman vuoden takaisella tasolla ja siirrämme hakkuiden kasvattamista vähän myöhemmäksi.”

Suomen energiastrategia ja sellutehtaiden suurinvestoinnit päätyvät luultavasti syyniin uuden hallituksen johdolla. Hallitus suhtautuu edellistä kriittisemmin biotalouteen. Se onkin nyt tarpeen, Ollikainen sanoo.

Jos suuret investoinnit Suomessa menevät läpi, niin huonossa tapauksessa lasku niiden tuottamien lulucf-sektorin päästöjen kompensoinnista menee valtion piikkiin. Se voi olla miljardeja euroja. Tämä on tarkka paikka, ja on järkevää, että hallitus miettii maankäyttösektorin politiikan huolella”, Ollikainen sanoo.

PROFESSORI Ollikainen on tyytyväinen siihen, miten ilmastopaneeli tuntuu ottavan huomioon sen, että kaikki ehdotetut ilmastotoimet eivät välttämättä edistä muita ympäristöarvoja.

”Raportissa tehdään linkki monimuotoisuuden ja ilmastopolitiikan välille, mikä tuntuu tärkeältä.”

Paneeli esimerkiksi varoittaa bioenergian lisääntyvän käytön vaaroista, vaikka sen tarkoituksena olisi korvata fossiilisia polttoaineita. Puupeltojen lisääminen ja erityisesti nopeasti kasvavien energiakasvien viljely bioenergiaksi voi viedä tilaa maataloudelta, vähentää luonnon monimuotoisuutta ja pahentaa vesipulaa.

Ilmastotutkijoille on jo pitkään ollut selvää, että bioenergiasta ei ole globaaliksi ratkaisuksi energiakysymykseen, Ollikainen sanoo.

”Paljon olennaisempaa on tehdä energiasektorilla ratkaisuja, jotka perustuvat täysin päästöttömiin lähteisiin, kuten tuuleen, aurinkoon ja veteen”, Ollikainen sanoo.


Lisäksi IPCC tunnistaa naisten ja alkuperäiskansojen roolin ilmastotyössä ympäri maailman. Alkuperäiskansojen asuttamilla alueilla on usein vähäisempää metsäkatoa ja runsaampaa luonnonkirjoa kuin kaupallisesti tai julkisesti hoidetuilla alueilla.

ILMASTOPANEELIN raportit ovat maailman merkittävimpiä ja perehtyneimpiä yhteenvetoja maailmalla tuotetusta ilmastotieteestä. IPCC:n tavoitteena on punnita tieteellisesti tuotettua tietoa ilmastonmuutoksesta päätöksenteon tueksi.

Paneelin arviot tulevaisuudesta vaihtelevat sen perusteella, miten väestönkasvun ja kulutuksen odotetaan kehittyvän.

IPCC korostaa, että parhaaseen suuntaan mennään, jos väestönkasvu pysyy kurissa, globaali epätasa-arvo vähenee, lihansyöntiä ja ruokahävikkiä vähennetään, resurssien tuhlaaminen lopetetaan ja ympäristöystävällistä teknologiaa otetaan käyttöön.

Jos taas väestö jatkaa kasvuaan, fossiilisten polttoaineiden ja lihan kulutus jatkuu ja taloudellinen epätasa-arvo kasvaa, tulevaisuus on synkkä ja huolia täynnä.



Uppoudu HS:n ilmastokirjeenvaihtajan erikoisartikkeleihin:

Vihreän hiilinielun maasta voit lukea tästä.

Taistelusta sulamista vastaan voit lukea tästä.




Oikaisu 7.8. kello 13:50: Jutun alkupuolella lauseessa sanottiin, että maaperä voi toimia joko päästön lähteenä tai hiilivarastona. Tarkennettu, että maaperä voi toimia joko päästön lähteenä tai hiilinieluna, eli hiilivaraston kasvattajana.

 
Jassoo, Alma tehnyt taas jutun.

Kumpi tehdään ilmaston eteen, suosta poltetaan turve ja istutetaan hiiltä sitovaa puuta vai annetaan suon päästää metaania("Metaani (CH4) on noin 23 kertaa voimakkaampi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi " ja jonka kestävyys ilmakehässä on 12 vuotta)

Henkilökohtaisesti kannatan(ja olen tukenut) soiden suojelua ja kannatan huonosti puutakasvavien ojitettujen soiden ennallistamista.
 
Hän kertoi ihailevansa Greta Thurnbergiä. Tuossa on melkoisen suuri ristiriita siihen, että hänen mielestään ilmastonmuutos pitäisi ratkaista tieteen keinoin. GT on kuitenkin kouluttamaton (ja mentaalipuolen ongelmista kärsivä) elämänkokemusta omaamaton henkilö. Tuli myös vihervasemmistolaisen ideologian mukaista asiaa.

Ihan sivukaneettina, mistä tämä juttu tulee että ruotsin hullu-reetta olisi mielihäiriöinen? Aspergerin muotoinen lievä autismi kai vain parantaa oppimiskykyä vaikka radikaalisti heikentää sosiaalista pärjäämistä. Kato nyt että tuleeko nuo G. Thurnbergin mentaalipuolen onkelmat taas jostain infowarsin tasoisesta tieteellisestä lähteestä. (Pysyy läppä täällä edes hivenen tasokkaampana.)
 
  • Tykkää
Reactions: xzu
Ihan sivukaneettina, mistä tämä juttu tulee että ruotsin hullu-reetta olisi mielihäiriöinen? Aspergerin muotoinen lievä autismi kai vain parantaa oppimiskykyä vaikka radikaalisti heikentää sosiaalista pärjäämistä. Kato nyt että tuleeko nuo G. Thunbergin mentaalipuolen onkelmat taas jostain infowarsin tasoisesta tieteellisestä lähteestä. (Pysyy läppä täällä edes hivenen tasokkaampana.)

minä olen vähän ihmetellyt sen esiintymisiä, lienee suunnitelmallista että hän ei juurikaan hymyile missään.
ja julkisuustemput alkavat olla kuin Putinilla. Menee varmaan seuraavana ruokkimaan jääkarhuja.
 
Ilmastopaneeli varoittaa uudessa raportissa: metsien ja maan käytön pitää muuttua – ”Suomi ei ole tehnyt mitään”
Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC julkaisee torstaina raportin, jonka sanoma on selvä: fossiilisten polttoaineiden alasajo ei riitä, vaan ruokajärjestelmän on muututtava ja hiilinieluja on lisättävä, mikäli haluamme pitää maapallon keskilämpötilan ja muut ilmastonmuutoksen vaikutukset siedettävissä rajoissa.
rac


Alma Onali HS
Julkaistu: 7.8. 2:00 , Päivitetty: 7.8. 13:52


LIHANSYÖNTIÄ pitää vähentää, kasveja pitää viljellä monipuolisemmin, suot ja turvemaat täytyy suojella, metsiä pitää istuttaa lisää ja bioenergian käyttöä rajoittaa globaalisti.

Tällaisia keinoja tarvitaan, jos ilmastonmuutoksen vaikutukset halutaan pitää siedettävinä, toteaa hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC tuoreessa raportissaan. Se käsittelee ilmastokriisin kannalta olennaista osa-aluetta eli maan ja metsien käyttöä.

Lopullinen raportti julkaistaan torstaina, mutta julkisuuteen on vuotanut luonnos, jonka perusteella paneelin sanomaa voi ennakoida. Tällä hetkellä IPCC on koolla Genevessä viimeistelemässä raportin muotoiluja.

Paneelin mukaan ihminen on ottanut käyttöönsä 72 prosenttia kaikesta maa-alasta, joka ei ole pysyvän jään peitossa. Siihen kuuluvat metsät, viljelysmaat, ruohikkoalueet ja kosteikot. Noin neljäsosa kaikista maailman päästöistä tulee maataloudesta, metsäteollisuudesta ja muusta maankäytöstä.

Ihminen voi omilla toimillaan vaikuttaa siihen, toimiiko maaperä päästöjen lähteenä vai hiilinieluna, eli hiilivaraston kasvattajana.

MAANKÄYTÖN päästöistä ja nieluista puhutaan metsäteollisuudesta elävässä Suomessa paljon. Silti Suomi ei ole ottanut askeltakaan päästöjen vähentämiseksi, sanoo Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja, professori Markku Ollikainen.

”Me emme ole tehneet vielä mitään toimia maaperän päästöjen vähentämiseksi. Meillä on tutkimushankkeita, mutta mikään ei ole muuttunut politiikaksi. Paljon puhetta kyllä on”, Ollikainen sanoo.

Itse asiassa Suomen nettonielu oli Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan viime vuonna pienin sitten vuoden 1990. Nettonielulla tarkoitetaan sitä, miten paljon enemmän metsä sitoo hiiltä kuin sieltä vapautuu.

Ennakoitu nielun pieneneminen johtuu siitä, että teollisuuspuun hakkuut ovat kasvaneet seitsemän prosenttia vuodesta 2017.



ILMASTOPANEELIN viesti on lohduton. Ympäri maapalloa välinpitämätön maankäyttö on johtanut maaperän kulumiseen ja köyhtymiseen, monimuotoisuuden vähenemiseen sekä tärkeiden hiilivarastojen, kuten turvemaiden ja sademetsien, pienenemiseen.


Kosteikkojen määrä on vähentynyt 70 prosenttia vuodesta 1970, kun taas aavikoituneilla alueilla asuvien ihmisten määrä on kasvanut lähes 300 prosenttia vuodesta 1961.

Ilmastonmuutos pahentaa tilannetta, sillä lisääntyvät sateet ja kuivuudet, tuulisuuden ja helleaaltojen lisääntyminen sekä merenpinnan nousu vaikuttavat kaikki maaperän kykyyn varastoida hiiltä ja tuottaa satoa. Seurauksena globaali ruokaturva huojuu, ekosysteemien hyvinvointi ja ihmisten terveys ovat vaakalaudalla ja vesivarat hupenevat.

Toiveikas viesti on se, että metsittämällä uusia alueita ja muuttamalla viljelytapoja on mahdollista vähentää päästöjä.

Suomen ympäristökeskuksen kulutuksen ja tuotannon keskuksen johtajan, professori Jyri Seppälän mielestä raportti korostaa tarvittavien toimien kiireellisyyttä.

Raportin sanoma on selvä: fossiilisten polttoaineiden alasajo ei enää riitä, vaan myös maankäytöstä koituvat päästöt pitää saada kuriin, ja hiilinieluja pitää kasvattaa ja suojella. Meidän on tehtävä voitavamme joka suunnalla”, Seppälä sanoo.

Vastuu koskee myös Suomea, mikä merkitsee myös ilmastoasioiden painoarvon kasvattamista mesäpolitiikassamme, Seppälä sanoo.

Suomi on rikas maa. Jos me emme pysty hoitamaan näitä asioita mallikkaasti, ei voida kuvitella, että kukaan muu tekisi mitään edistyksellistä, mikä antaisi anteeksi Suomen tekemättä jättämiset”, Seppälä sanoo.

SUOMESSA maankäytön päästöjen vähentämiseksi on kaksi selkeää keinoa, sanovat Ollikainen ja Seppälä.

Ensinnäkin metsäkato pitää estää, eli metsämaata ei pitäisi enää raivata muuhun käyttöön. Suomessa metsäkadon päästöt ovat vuosittain 1,3 miljoonaa tonnia, Ollikainen sanoo.

”Metsäkadosta iso osa on kuormittavaa turvepeltojen raivaamista, eli tämä on ilman muuta asia, joka Suomessa pitäisi saada kuntoon”, Ollikainen sanoo.



Toiseksi suo- ja turvemaita pitäisi välittömästi suojella. Turvemaiden ojitukset ja uusien suopeltojen raivaamiset pitäisi lopettaa. Suomailla sijaitsevien metsien hakkuut pitäisi tehdä niin, että metsämaan pohja ei rikkoudu.

Lisäksi tärveltyjä soita voi ennallistaa. Luonnonvarakeskus on tutkinut erilaisia keinoja turvemaiden päästöjen vähentämiseksi.

Lue myös: Uusi tutkimus hiilinielusta: Turvemaat tulisi jättää rauhaan ja puita pitäisi istuttaa aiempaa enemmän pelloille

”Nykyisen hallituksen ilmasto-ohjelmassa ei ole turvepeltojen raivauskieltoa, mikä on suuri pettymys”, Seppälä sanoo.

Meneillään on useita hankkeita, joissa tutkitaan hiilen sitomista peltoihin. Niiden vaikutusmahdollisuudet ovat kuitenkin pieniä verrattuna metsien ja soiden kykyyn sitoa ja varastoida hiiltä, Seppälä sanoo.

”Peltoihin hiilen lisääminen ei ole tehokkain ratkaisu nykyisessä tilanteessa, vaikka sen tutkiminen on toki hyödyllistä. Suopellot ja suometsät, siellä voidaan saavuttaa välittömiä hyötyjä paljon suuremmassa mittakaavassa.”

Ylevien ilmastotavoitteiden toteuttamisessa pitäisi kuitenkin muistaa pieni ihminen, Seppälä sanoo. Suopeltoja omistavat viljelijät eivät saisi kärsiä siitä, että he omistavat maata, jota ei ilmastosyistä saa taloudellisesti hyödyntää.

”Yhteiskunnan pitää keksiä joku korvauskeino viljelijöille ja metsänomistajille. Ei voi olla niin, että kielletään suomaiden käyttö ilman toimeentulon takaamista.”

SUOMI on osa Euroopan unionia ja sen ilmastopolitiikkaa. EU sattuu olemaan ainoa maaryhmä maailmassa, joka on luonut maankäyttösektorin politiikkaa, Ollikainen sanoo.

”Olemme suhteessa muuhun maailmaan yhden askelen pidemmällä, ja ilmastopaneelin raportti näyttäisi tukevan EU:n suuntaa”, Ollikainen sanoo.

EU-politiikka vaikuttaa erityisesti Suomen metsien ja turvemaiden käyttöön. EU on asettanut koko unionille yhteisen nielutavoitteen, ja sen taakka jaetaan EU-maiden kesken.

Kyse on paljon puhutusta lulucf-asetuksesta. Suomen talous ja visio hiilineutraalista yhteiskunnasta perustuvat pitkälti metsäteollisuuteen ja metsäpohjaisen bioenergian lisäämiseen. Suomi haluaisi lisätä metsähakkuita teollisuuden tarpeisiin, mutta EU:n nielupolitiikan takia se voi käydä Suomelle kalliiksi.

”Suomen mielestä on epäreilua, että muut maat ovat hakanneet metsänsä, kun taas Suomi on hoitanut metsäasiansa ulkopuolelta katsottuna hyvin. Nyt kun voisimme hyödyntää metsiä entistä enemmän biotalouden nimissä, emme voikaan tehdä niin, koska EU haluaa säilyttää nettonielunsa”, Seppälä selittää.

Taloudelliset intressit eivät aina kulje käsi kädessä ilmastotoimien kanssa, varsinkaan sillä aikajänteellä, millä muutoksia pitäisi tehdä, Seppälä sanoo.

”Jos lyhyellä aikavälillä lisäämme hakkuita, se tuottaa päästöpiikin ilmakehään, vaikka päästöjä pitäisi leikata nyt heti. Totuus on se, että Suomessa nielun kasvattaminen ja säilyttäminen ei ole ongelma, jos hyödyntäisimme metsiämme muutaman vuoden takaisella tasolla ja siirrämme hakkuiden kasvattamista vähän myöhemmäksi.”

Suomen energiastrategia ja sellutehtaiden suurinvestoinnit päätyvät luultavasti syyniin uuden hallituksen johdolla. Hallitus suhtautuu edellistä kriittisemmin biotalouteen. Se onkin nyt tarpeen, Ollikainen sanoo.

Jos suuret investoinnit Suomessa menevät läpi, niin huonossa tapauksessa lasku niiden tuottamien lulucf-sektorin päästöjen kompensoinnista menee valtion piikkiin. Se voi olla miljardeja euroja. Tämä on tarkka paikka, ja on järkevää, että hallitus miettii maankäyttösektorin politiikan huolella”, Ollikainen sanoo.

PROFESSORI Ollikainen on tyytyväinen siihen, miten ilmastopaneeli tuntuu ottavan huomioon sen, että kaikki ehdotetut ilmastotoimet eivät välttämättä edistä muita ympäristöarvoja.

”Raportissa tehdään linkki monimuotoisuuden ja ilmastopolitiikan välille, mikä tuntuu tärkeältä.”

Paneeli esimerkiksi varoittaa bioenergian lisääntyvän käytön vaaroista, vaikka sen tarkoituksena olisi korvata fossiilisia polttoaineita. Puupeltojen lisääminen ja erityisesti nopeasti kasvavien energiakasvien viljely bioenergiaksi voi viedä tilaa maataloudelta, vähentää luonnon monimuotoisuutta ja pahentaa vesipulaa.

Ilmastotutkijoille on jo pitkään ollut selvää, että bioenergiasta ei ole globaaliksi ratkaisuksi energiakysymykseen, Ollikainen sanoo.

”Paljon olennaisempaa on tehdä energiasektorilla ratkaisuja, jotka perustuvat täysin päästöttömiin lähteisiin, kuten tuuleen, aurinkoon ja veteen”, Ollikainen sanoo.


Lisäksi IPCC tunnistaa naisten ja alkuperäiskansojen roolin ilmastotyössä ympäri maailman. Alkuperäiskansojen asuttamilla alueilla on usein vähäisempää metsäkatoa ja runsaampaa luonnonkirjoa kuin kaupallisesti tai julkisesti hoidetuilla alueilla.

ILMASTOPANEELIN raportit ovat maailman merkittävimpiä ja perehtyneimpiä yhteenvetoja maailmalla tuotetusta ilmastotieteestä. IPCC:n tavoitteena on punnita tieteellisesti tuotettua tietoa ilmastonmuutoksesta päätöksenteon tueksi.

Paneelin arviot tulevaisuudesta vaihtelevat sen perusteella, miten väestönkasvun ja kulutuksen odotetaan kehittyvän.

IPCC korostaa, että parhaaseen suuntaan mennään, jos väestönkasvu pysyy kurissa, globaali epätasa-arvo vähenee, lihansyöntiä ja ruokahävikkiä vähennetään, resurssien tuhlaaminen lopetetaan ja ympäristöystävällistä teknologiaa otetaan käyttöön.

Jos taas väestö jatkaa kasvuaan, fossiilisten polttoaineiden ja lihan kulutus jatkuu ja taloudellinen epätasa-arvo kasvaa, tulevaisuus on synkkä ja huolia täynnä.



Uppoudu HS:n ilmastokirjeenvaihtajan erikoisartikkeleihin:

Vihreän hiilinielun maasta voit lukea tästä.

Taistelusta sulamista vastaan voit lukea tästä.




Oikaisu 7.8. kello 13:50: Jutun alkupuolella lauseessa sanottiin, että maaperä voi toimia joko päästön lähteenä tai hiilivarastona. Tarkennettu, että maaperä voi toimia joko päästön lähteenä tai hiilinieluna, eli hiilivaraston kasvattajana.

Jumatsukka toi Olmi Anaali alkaa käydä meikäläisen hermoille... kun vihdoinkin on istumatyössä ajantappo keskeisellä sijalla, alkaa toi nimi hyppimään nyt viikottain silmille Hyysärin ilmastoprofetioiden kiveenhakkaajana nro.1
Vittu tänään on vasta keskiviikko. Sekin vielä saatana.
 
minä olen vähän ihmetellyt sen esiintymisiä, lienee suunnitelmallista että hän ei juurikaan hymyile missään.
ja julkisuustemput alkavat olla kuin Putinilla. Menee varmaan seuraavana ruokkimaan jääkarhuja.
No eihän se mikään missi ole. Mitä siinä hymyilemään kun ei asiakaan mitään jättekivaa ole.

Meinaan että ihan asiallinen tuo lapsukainen on ollut tempauksineen, höpertävän median uutisointi sitten jotain ihan muuta (eikä mitään yllätyksiä siinä).
 
Back
Top