En ole kovasti jaksanut tähän asiaan kantaa ottaa, vaikka olen kyllä erittäin huolissani tämän pallomme tilasta. Olen täysin samaa mieltä siitä, että on ikävää kun ääriliikkeet tässäkin kaappaavat vakavan asian itselleen ja alkavat vääntää siitä jotain muuta kuin mitä sen pitäisi olla. Samoin siitä, että näinkin vakavasta asiasta tulee pölhöpolarisoitunut - ja tälläkin foorumilla fiksut ihmiset onnistuvat saamaan toisensa vaikuttamaan samalta kuin vaimoparan facebook sosialisti-STBF-meetoo-queer-viher-tärähtäneet .. "ystävät".
Sehän on selvä, että Suomi on kovasti pieni maa ja kansa. Ja vaikka esim. väestöräjähdys on saatu varsin hyvin hoideltua (kannattaa tehdä sen suhteen pieni faktan tarkistus jos ei usko), meidän suomalaisten ei mielestäni tarvitsisi siinä olla asiaa torjumassa, ainakaan ihan niin eturintamassa kuin olemme nyt.
Mutta olisiko paikallaan muistuttaa kaikkia siitä, että vaikka olemmekin vähäpätöinen kansa ja meidän ilmastopäästöillämme ei globaalia tilannetta tietenkään keinuteta liiemmin laitaan jos toiseenkaan, meillä on kuitenkin jotain, mikä tekee meistä globaalin vaikuttajan. Annan vinkin;
1970 lopulla me ajelimme bemareilla (jos oli bemari) Espalla ja puhuimme luu ulkona AutoRadioPuhelimeen, ARP, jotta tytöt näkisi missä autossa istuu alfauros. ARP edusti aikansa yleistä tekniikkaa, analoginen käsivälitteinen radiopuhelin, joka oli käytössä mm. pohjoismaissa. Ei niitä kovin monessa autossa ollut - ei edes bemareissa. Pohjoismaiset teleyhtiöt päättivät aloittaa yhteistyön uuden standardin kehittämiseksi joka mahdollistaisi automaattisen mobiilipuhelimen. Tästä tuli NMT, Nordisk Mobil Telefon ja siitä tehtiin avoin standardi, kaikkien saataville. Tätä NMT standardiin perustuvaa tekniikkaa sitten kehitti ja valmisti koko joukko pohjoismaisia yhtiöitä mm. LM Ericsson, Storno(sittemmin Motorola .. mikä lieneekään nykyään), muuan Nokia, Saksasta vaikka Siemens, muita esim Philips (joka sekin osti teknologian Tanskasta) jne.
Kehitys kehittyi ja pohjoismaat saivat joukkoonsa seuraavien vuosien aikana lisää kansainvälisiä yhtiöitä ja julkaisivat uuden avoimen standardin, digitaalisen GSM:n (2G). Kilpailu oli kovaa, mutta markkina oli globaali. Suuria voittoja on saavutettu ja luntakin on tullut välillä tupaan - vai onko. Tällä hetkellä standardi on numeroltaan 5G ja sitä hallitsee kolme alan jättiläistä Ericsson, Nokia ja kiinalaisten valtion tukema Huawei.
Mitäs tällä on tekemistä ilmastomuutoksen kanssa ? Nooo ... vaikea sanoa onko tämä mobiilin kommunikaation maapalloistuminen nyt lisännyt vai vähentänyt sellaisia ilmiöitä, joilla voi olla vaikutusta ilmaston lämpenemiseen.
Mutta se on selvää, että riippumatta siitä mitä mieltä lämpenemisestä ja siihen liittyvistä lieveilmiöistä on, meillä suomalaisilla on tässä triljoonan taalan paikka kehittää teknologiaa; oli se sitten sähköisiä palveluita, tekoälyalgoritmeja, tietoturvamenetelmiä, älykästäsellua, heinärikkapihvejä - you name it - sitä tavaraa, jota kykenee tuottamaan ainoastaan korkealle kehittynyt tietointensiivinen, koulutettu, sivistynyt, tehokas, turvallinen ja luova kansakunta. Kaikki sen rakennusaineina oleva suomalainenn luovuus, rehellisyys, empatia ja tekemisen meininki ovat sitä tarinaa jonka me voimme kertoa maailmalle.
Ei jäädä tänne märehtimään näitä juttuja, pannaan tuulemaan ja tehdään loppumaailmalle sitä mitä se tarvitsee; ratkaisuja. Jos joku siihen kykenee - se on me.
PS. yksi juttu -- koululakko ei ole se tapa, jolla edellä esitetty homma hoidetaan.