Petteri Orpo markkinoi Balilla suomalaisinnovaatiota - tässä 3 minuutin pitchaus
Kun noin 190 maan valtiovarainministerit ja ministeriöiden edustajat kokoontuvat yhdessä kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n ja Maailmanpankin huippukokouksiin Balille, joku saattaa kuvitella, että kyse on yhteisesti sovitusta, veronmaksajien piikkiin pantavasta lomaviikosta.
Käytännön lopputulos on kuitenkin selvästi kuivakkaampi: vero- ja talouspolitiikan kansainväliset messut.
”Meillä on pääsalissa 3 500 osallistujaa ja viereisessä rakennuksessa toinen mokoma lisää”, sanoo valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok).
30 asteen helteestä Orpo on päässyt nauttimaan muutaman ruokailuhetken verran. Muuten päivät kuluvat ilmastoiduissa kokousrakennuksessa, autossa ja majapaikassa. Silti hän innoissaan. Orpo on tullut ”myymään”, eli markkinoimaan suomalaista innovaatiota kestävän kehityksen budjetoinnista. Rutikuiva tuote on IPCC:n ilmastoraportin myötä ajankohtainen, ja Balille on pakattu monta nippua neljän sivun ”ei mitään prameaa” esitettä.
Sitä Orpo jakaa tällaisen kolmen minuutin pitchin kera:
”Keskeinen asia on se, että on monia tapoja torjua ilmastonmuutosta, mutta mielestäni vahvimmat työkalut ovat verot ja eurot”, Orpo aloittaa.
”Ensimmäinen asia on, että pannaan maksamaan ne, mitkä saastuttavat: hiilelle hinta, jätteille hinta ja ympäristöä sekä ilmastoa pilaavalle toiminnalle hinta. Suomessa tätä on nyt tehty, mutta minusta tätä pitää vielä boostata seuraavalla kaudella enemmän.”
”Toinen asia on, että kun valtion budjeteissa jaetaan rahoja – meilläkin 55 miljardia euroa – erilaisiin kohteisiin, niin me olemme aloittaneet ensimmäisenä maailmassa kestävän kehityksen budjetoinnin. Silloin jokainen ministeriö arvioi omista budjeteistaan, että miten ne eurot edistävät tai haittaavat kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamista.”
”Kun tiedetään, missä eurot menevät hyvään tai huonoon tarkoitukseen, pystytään tekemään oikeita politiikkavalintoja. Jos me saamme kaikki maat tekemään samalla tavalla, me oikeasti saamme tässä maailmassa aikaan paljon.”
”Kaikki sanovat tämän IPCC:n raportin pohjalta, että kyllä tiedetään, mitä pitäisi tehdä ja keinot ovat jo olemassa, mutta tarvitaan konkretiaa ja päätöksiä. Nyt meillä on tarjota tähän työkalua”, Orpo päättää pitchinsä.
Jos ihan ”suoraa kauppaa” ei ole tullut, niin yhteydenottopyyntöjä on jätetty ja lisätietoja kysytty senkin edestä. Lisäksi Orpolla on Balilla iso etu. Hän toimii Maailmanpankin ja IMF:n vuosikokousten puheenjohtajana. Tässä roolissa hänellä oli kahdenkeskiset tapaamiset Maailmanpankin pääjohtajan Jim Yong Kimin ja IMF:n pääjohtajan Christine Lagarden kanssa.
”Lagarde innostui äsken erityisen paljon. Hänellä oli Ranskan valtiovarainministerinä ollessaan jotakin hieman samantapaista työkalua, mutta ei näin pitkälle menevää. Hän pyysi saman tien lisätietoa ja mietti, miten tätä voitaisiin kouluttaa ja levittää muille.”
Perjantaina alkavissa IMF:n ja Maailmanpankin kokouksissa on Orpon mukaan tarkoitus siunata ”todella isoja linjauksia”.
”Ne ohjaavat niiden suunnattomien resurssien käyttöä. Jos yllätyksiä ei tapahdu, prioriteeteiksi nousevat ilmastonmuutos, köyhyyden vähentäminen, koulutus naisten ja tyttöjen asema sekä Afrikan auttaminen. Sitä nostan itsekin esille, koska se on paitsi koko maapallon, myös Euroopan kohtalonkysymys.”
Ministeri Orpo tapaa myös Maailmanpankin pääjohtajan Jim Yong Kimin.