Länsimaalaisten pitäisi vähentää lihansyöntiä 90 prosenttia, muuten ilmastonmuutoksen hillintä ei onnistu, varoittavat tutkijat
Muutokseen tarvitaan tutkijoiden mukaan verotusta, valistusta, tukiaisia ja tekoja poliitikoilta.
Lihansyönnin vähentäminen on yksi keskeisistä keinoista ehkäistä ilmaston lämpötilan nousemista. (KUVA: KIM KYUNG HOON & TOBY MELVILLE / REUTERS)
Minttu Mikkonen HS
Julkaistu: 13.10. 15:08
LIHANSYÖNNIN pitää vähentyä länsimaissa 90 prosenttia, jos haluamme välttää ilmaston vaarallisen lämpenemisen, toteaa tällä viikolla Nature-tiedelehdessä julkaistu laaja tutkimus.
Perusteellinen tutkimus keskittyi maatalouden ja ruuantuotannon ilmastovaikutuksiin. Sen mukaan maatalouteen on tehtävä valtavia muutoksia, jotta maapallo kykenisi ruokkimaan kasvavan väestön.
Ilmastonmuutoksen hillitseminen ei tutkijoiden mukaan onnistu ilman merkittävää muutosta ruokavalioon.
RUUANTUOTANNOLLA on paljon ympäristövaikutuksia: se aiheuttaa kasvihuonekaasupäästöjä, metsien hakkaamista, vesipulaa, eroosiota, merien saastumista ja lajien sukupuuttoja.
Vahingot pahenevat huomattavasti, jos väestö kasvaa ennusteiden mukaisesti yhdeksään tai kymmeneen miljardiin vuoteen 2050 mennessä. Samaan aikaan yhä useammalla ihmisellä etenkin Aasiassa on varaa syödä lihaa.
”Kymmenen miljardin ihmisen ruokkiminen on mahdollista, mutta vain, jos muutamme tapamme syödä ja tuottaa ruokaa”, sanoi tutkimusryhmään kuulunut professori Johan Rockström saksalaisesta Potsdamin ilmastotutkimuslaitoksesta brittilehti The Guardianille.
MYÖS maanantaina julkaistu kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raportti totesi, että meidän on muutettava elämäntapaamme perustavanlaatuisesti, jotta maapallon lämpeneminen saataisiin rajoitettua 1,5 asteeseen.
Lihansyönnin vähentäminen on IPCC:n mukaan yksi keskeisistä keinoista kunnianhimoisen tavoitteen saavuttamiseksi.
Nature-lehdessä tutkijat toteavat, että ruokavalion on muututtava selvästi kasvispainotteiseksi. Se tarkoittaisi nykytilanteeseen verrattuna keskimäärin 75 prosenttia vähemmän naudanlihaa, 90 prosenttia vähemmän sianlihaa ja puolet vähemmän kananmunia.
”Ihmiset voivat vaikuttaa henkilökohtaisella tasolla muuttamalla ruokavaliotaan mutta myös koputtamalla poliitikkojensa oville.”Papujen ja palkokasvien syöminen kolminkertaistuisi ja pähkinöiden ja siementen käyttö nelinkertaistuisi.
Rikkaiden länsimaiden ihmisille muutos olisi vielä suurempi: 90 prosenttia vähemmän naudanlihaa ja 60 prosenttia vähemmän maitotuotteita.
RUUANTUOTANNONmuuttaminen saattaa olla ilmaston kannalta jopa tärkeämpää kuin energiajärjestelmän muuttaminen, sanoi Kööpenhaminan yliopiston kestävän kehityksen tutkimuslaitoksen johtaja Katherine Richardson The Washington Postille.
Jo nyt puolet maapallon jäättömästä pinta-alasta on joko karjan laidunmaata tai peltona, jossa kasvatetaan ruokaa karjalle, Richardson sanoi. Pinta-ala vastaa Pohjois- ja Etelä-Amerikan yhteenlaskettua alaa.
Lehmiä laiduntamassa Krupenishchessa Valko-Venäjällä elokuussa. (KUVA: VASILY FEDOSENKO / REUTERS)
Myös ruokahävikki on iso ongelma. Tutkimuksen mukaan kolmannes maailmassa tuotetusta ruuasta menee hukkaan.
MITEN näin suuri muutos oikein saataisiin aikaan?
Tutkijoiden mukaan lihansyönnin vähentämiseen tarvitaan monia keinoja samaan aikaan: se voi onnistua valistuksella, verotuksella, kasvisperäisen ruuantuotannon tukiaisilla sekä koulu- ja työpaikkaruokailun muuttamisella.
Maataloudessa tarvittaisiin heidän mukaansa suuria muutoksia metsätuhon, vesipulan ja liikalannoituksen pysäyttämiseksi. Kaikki tarvittavat keinot ovat jo käytössä jossain päin maailmaa, sanoi tutkimusryhmää johtanut Marco Springmann Oxfordin yliopistosta The Guardianille.
Mutta nyt tarvitaan maailmanlaajuista muutosta, hän huomautti.
Springmann uskoo, että muutos voi onnistua, mutta se edellyttäisi hänen mukaansa paljon nykyistä enemmän tekoja hallituksilta.
”Ihmiset voivat vaikuttaa henkilökohtaisella tasolla muuttamalla ruokavaliotaan mutta myös koputtamalla poliitikkojensa oville ja sanomalla, että tarvitsemme parempia ympäristömääräyksiä. Sekin on erittäin tärkeää. Älkää päästäkö poliitikkoja helpolla”, Springmann sanoi.
Kasvispainotteinen ruokavalio olisi hyväksi myös terveydelle, hän totesi The Washington Postille.
KESÄKUUSSA arvovaltainen Science-tiedelehti julkaisi tutkimuksen, jonka mukaan vegaaninen ruokavalio on merkittävin yksittäinen ilmastoteko.
Lihan ja maitotuotteiden tuotanto vie nykyisin yli 80 prosenttia maailman maatalousalasta ja aiheuttaa 60 prosenttia maatalouden kasvihuonekaasupäästöistä.
Eläinpainotteinen ruokavalio on tutkijoiden mukaan tehoton tapa ruokkia ihmiskunta, sillä lihasta ja maitotuotteista saadaan vain 18 prosenttia kaloreista ja 37 prosenttia proteiinista.
https://www.hs.paskamedia.fi/ulkomaat/art-2000005863309.html
Huolestuneimmat voivat lakata kokonaan syömästä.