Ilmatorjunta

Jos armeijan toiminta perustuu liikkeelle ja sergein toiminta perustuu liikkumattomien kohteiden suojaamiseen niin siinä on yksin jo ristiriita...

Siis minkä ihmeen liikkumattoman kohteen suojaamiseen? Liikkeestäkö kenttätykistö tai kranaatinheittimistö nykyään tulittaa? Ajaako huoltokomppania 24/7 ja huoltomiehet heittelevät tarvittavat varusteet rinnalle ajaville jääkäreille?:confused:

Sitäpaitsi kuuluuhan sodan ajan vahvuuteen jopa autoilmatorjuntapattereita joissa sergeit on kuormurien lavalla ja niiden päätehtävä on huoltokuljetusten suojelu.

Mitään salaista kohdetta tai kohdetta jonka toiminta halutaan pitää piilossa ja hiljaa tuo ei auta koska tuollainen nyt vaan on aika iso pumppu ja vaatii raivatut ampuasemat

No kumpikohan sen toiminnan mahtaa paljastaa? Sergei patteri vai se suojattava tulen avannut kt-patteri? Noin lähtökohtaisesti se suojattava kohde on kertaluokkaa suurempi ja ainahan suojattavan yksikön komentaja voi kieltäytyä jos kokee, että suojaavasta yksiköstä on enemmän haittaa kuin hyötyä!

Luutnantti Häikiö: "Herra yliluutnantti luutnantti Häikiö ilmoittautuu! Paikallispataljoonan esikunnasta määrättiin suojaamaan teidän pioneeriosastoa kun kuljetatte kalustoa joen yli lautoilla. Käytössä on kolmen tykin jaos, miehillä on käytössä valonvahvistimet joten pimeätoiminta on mahdollista tietyin rajoituksin.

Olen alustavasti keskustellut valmiusprikaatin it-päällikön kanssa tilanteesta ja pohjoisen suunnassa toimii Stinger patteri hajaryhmityksessä, joten se suunta on aika hyvin turvattu viholliskoneilta. Ehdotan, että siirrämme jaoksen hiekkaharjulle 500 metrin päähän kaakkoon ylityspaikasta. Saisimme hyvän tulialan sekä idästä lähestyviin koneisiin, että alajuoksun suunnalta tuleviin koneisiin. Lännestä lähestyviin koneisiin on heikko tuliala, mutta pidän epätodennäköisenä, että siitä suunnasta päästäisiin yllättämään koska lännen suunnassa on hyvä tutkapeitto ja sitä tukeva aisti-ilmavalvonta. Tällä hetkellä rintaman suunnasta lähestyvistä koneista saadaan lähinnä aisti-ilmavalvonnan keinoin noin 20 sekunttia aikaisemmin varoitus, ennen kuin ne ovat ampuma-etäisyydellä. Pyydän, että tiedusteluryhmäni johtaja ylikersantti Kivi voi siirtyä komentopaikallenne yhteyshenkilöksi, jotta saamme lauttojen kuljetuksen ja uuden ylityspaikan suojauksen järjestettyä saumattomasti!"

Yliluutnantti Kosonen: Painukaa helvettiin! Ei teistä mitään apua ole. Ei kukaan huomaa mitään kun kuljetamme lautalla huollon kuorma-autoja tuon satametrisen joen yli. Sen sijaan teidät tykit paljastaisi kaiken. Miksi häiritsette minua varsinkin kun näette, että niitä ilmasuojassa olevia kuljetusta odottavia kuorkkeja on parin kilometrin matkalla ilmasuojassa kahdensadan metrin välein! Sitäpaitsi korpraali Paanu kuuntelee ilmavalvontaselostetta ja meillä yksi it-kk asemissa lastauspaikan lähellä. Poistukaa!!!"




Muutenkaan sergeille ei tulialoja juurikaan raivata koska sellaiseen ei ole aikaa liikkuvassa sodankäynnissä. Sen sijaan kiinteissä suurkohteissa kuten lentotukikohdissa tai vaikka rannikkolinnakkeissa raivaamiseen voidaan turvautua kantalinnoitettujen tuliasemien kohdalla.
 
Viimeksi muokattu:
Eikö Sergeitä voi sitten sijoittaa ajatellun liikkumisreitin varrelle?
Ainakin hyökkäyksessä voi olla vähän ilkeä komennus, jos H-12h käsketään Sergei-jaokset valmistelemaan tuliasemia oman lähtöportaan ja murtokohdan välille...

Takalinjoilla huoltoreittejä on niin paljon, ettei yksittäinen Sergei tai Sergei-jaos paljonkaan auta. Sergei pitäisi laittaa nököttämään noin kilometrin välein jokaiselle suojattavalle tielle.

Tässä ketjussa on ollut aika fantsuja ideoita siitä, miten Sergei ei tarvitse keskitettyä maalinosoitusta tai miten mikään Sergeihin käytetty resurssi ei olisi mistään pois. Sergeitä on mm. esitetty paikallispataljoonien IT-aseeksi. Mietitäänpä tätä:
- paikallispataljoonan vahvuus voisi olla (helpon laskemisen takia) esim. 1000 taistelijaa
- Sergei-patteri vaatii n. 100 ukkoa ja vähintään 13-15 ajoneuvoa (1 patterin päällikölle, 9 tykinvetäjää ja huollolle 3-5)
- Sergei-patteri vaatii vähintään radion komentopaikalle ja per jaos sekä TASPin tai läppärin, jossa TASP-softa. (Tosin täällä oltiin sitä mieltä, ettei mitään keskitettyä tulenjohtoa tarvittaisi. Tämä tosin voi huonolla tuurilla pienentää meikäläisten Hornetien tai helikopterien jäljellä olevia lentotunteja...)
- maalinosoitus pitäisi saada jostain näille Sergei-pattereille. Varmaan olisi teknisesti mahdollista välittää maalitiedot lähimmän ITPSTON JOKEsta. Tämä ei kuitenkaan onnistu pyhällä hengellä, vaan tarvitaan teknistä integraatiota, viestijoukkoja, linkkejä, yms.
- Sergei-patteri vaatii koulutetun miehistön. Patterin päällikön olisi varmaan hyvä olla ammattiupseeri, jos odotetaan patterilta tuloksia. Vähintään joukon pitäisi olla kertautettua ja koulutettu tämän patterin toimintaperiaatteisiin.
- Sergei-patteri syö, kuluttaa ammuksia ja tarvitsee lääkintähuoltoa siinä kuin mikä tahansa muukin yksikkö

Summa summarum: tässä esimerkissä paikallispataljoonan henkilöstöstä on suoraan käytetty 10% Sergei-patteriin, ajoneuvoja 15 kpl (voihan olla, että nämä olisivat "ylimääräisiä" eikä niillä olisi muuta sijoitusta), radioita ja TASP:ja on käytetty 4 kpl (siinä menikin hyvällä säkällä kaikki paikallispataljoonan radiot) ja huollon resursseista on käytetty hyvinkin 10%. Lisäksi on käytetty x kpl linkki- tai valokaapelijärjestelmiä, joilla on saatu yhteys ITPSTOon. Eikö nämä resurssit todellakaan ole mistään pois?

Minulle ei ole vielä auennut, mitä Sergeillä kuvitellaan tehtävän tämän ketjun skenaarioissa. Mietitäänpä:
- UAV:n torjunta valoisalla teoriassa mahdollista, jos UAV sattuu tulemaan juuri patterin päälle
- UAV:n torjunta pimeällä ei mahdollista
- täsmäaseita käyttävän rynnäkkökoneen torjunta ei mahdollista
- perinteisiä aseita valoisalla käyttävän rynnäkkökoneen / helikopterin torjunta mahdollista, jos kone sattuu tulemaan juuri patterin päälle
- perinteisiä aseita pimeällä käyttävän rynnäkkökoneen / helikopterin torjunta ei mahdollista
- heitteiden, sirotteiden ja tykistöohjusten torjunta ei mahdollista
- liikkuvien taisteluiden tukeminen ei mahdollista
Ainoa käyttö, mitä itse keksin on tosiaan vähän improvisoidun omainen omasuojakäyttö, jossa jollain yksiköllä on muiden aseiden lisäksi muutama Sergei. Näillä ei olisi mitään tulenjohtoa ja käyttö olisi ainoastaan toimiminen päälle hyökkäävää konetta vastaan, jos mahdollista.

Lisäksi ihmetyttää tarkoitushakuinen kirjoittaminen, ettei mitään Sergeitä korvaavaa asetta ole hankittu. @Lurker jo mainitsi mittavan panostuksen, jota koko 2000-luvun ajan on tehty maavoimien ilmapuolustukseen. Ohjusyksiköitä on hankittu ainakin 13 + minulle tuntematon määrä Stinger-yksiköitä. Näiden vaikutuskyky ja torjunta-ala on jotain aivan muuta kuin yksittäisen Sergei-patterin.



Eiköhän Sergei ala olla aika viedä Hyrylään ITO-78:n, ITO-79:n ja muiden reliikkien seuraan! :)
 
Viimeksi muokattu:
- Sergei-patteri vaatii vähintään radion komentopaikalle ja per jaos ja TASPin (tai läppärin, jossa TASP-softa). Tosin täällä oltiin sitä mieltä, ettei mitään keskitettyä tulenjohtoa tarvittaisi. Tämä tosin voi huonolla tuurilla pienentää meikäläisten Hornetien tai helikopterien jäljellä olevia lentotunteja

Sergei pattereille ja jaoksille on jo hankittu uudet hyppivätaajuiset radiot ja TASP (eli ruggeroidut läppärit joissa on tarvittava softa ja liittimet).

- maalinosoitus pitäisi saada jostain näille Sergei-pattereille. Varmaan olisi teknisesti mahdollista välittää maalitiedot lähimmän ITPSTON JOKEsta. Tämä ei kuitenkaan onnistu pyhällä hengellä, vaan tarvitaan teknistä integraatiota, viestijoukkoja, linkkejä, yms.

Ilmatilannekuvaa (ei siis ilmavalvontaselostetta vaan ilmavoimien pääjohtokeskuksen tuottamaa tilannekuvaa jossa myös omakoneilmoitukset) voidaan saada esim. yleisradion koodatusta lähetyksestä (normaali matkaradio jossa TASP liitännät). Tai sitten yleisestä televerkosta (puhelin tai matkapuhelin) eli soitetaan "ilmavoimille" ja he jakavat numerosta koodattua ilmatilannekuvaa joka taas TASPilla puretaan.

Lisäksi on mahdollista tukeutua puolustusvoimien kiinteään valokaapeliverkkoon josta tilannekuvaa voidaan siirtää kenttäradiolla patterin tai jaoksen käyttöön.

- Sergei-patteri vaatii koulutetun miehistön. Patterin päällikön olisi varmaan hyvä ammattiupseeri, jos odotetaan patterilta tuloksia. Vähintään joukon pitäisi olla kertautettua ja koulutettu tämän patterin toimintaperiaatteisiin.

Patterin päälliköt on ammattimiehiä. Ei nykyinen patterien määrä päätä huimaa!
- UAV:n torjunta valoisalla teoriassa mahdollista, jos UAV sattuu tulemaan juuri patterin päälle

Huomio pilvikorkeudet Suomen olosuhteissa esim. kun nyt tätä kirjoitan pilvikorkeus noin 600 metriä joten jos lennokista aiotaan tiedustella jotain muuta kuin radio/tutkasäteilyä täytyy lentokorkeuden olla tuon alle.

- UAV:n torjnta pimeällä ei mahdollista
- perinteisiä aseita pimeällä käyttävän rynnäkkökoneen / helikopterin torjunta ei mahdollista

Kypärä tai pantakiinnitteisellä valonvahvistimella saavutetaan pimeätoimintakyky.(Noita alkaa olla käytössä yhä enemmän mm. ajoneuvojen kuljettajilla ja jos noita riittää jo ajoneuvojen kuskeille niin miksi ei sergei pattereihin?)

Pilvikorkeus rajoittaa lennokin tiedustelukorkeuksia myös pimeällä.

- perinteisiä aseita valoisalla käyttävän rynnäkkökoneen / helikopterin torjunta mahdollista, jos kone sattuu tulemaan juuri patterin päälle

Esimerkiksi tykistöpatteria suojaavat jaokset sijoitellaan niin ettei kohteelle voi suorittaa matalapomitusta tai rakettirynnäkköä joutumatta tykkien tulialueelle.

- heitteiden, sirotteiden ja tykistöohjusten torjunta ei mahdollista

Ensimmäisessä persianlahden sodassa irakilaiset onnituivat ampumaan tykeillään alas Tornadoita jotka yrittivät iskeä lentotukikohtiin sirotesäiliöillä. Lentokoneiden on tultava tykkien ulottuville jos aikovat pommittaa esim. marssikolonnaa, tykistöpatteria tai majoitusaluetta rypäle tai napalmpommeilla.

- liikkuvien taisteluiden tukeminen ei mahdollista

Miksi ei olisi mahdollista? Onhan sergei paljon liikkuvampi ase kuin vaikka vedettävä tykistö! Tarkoitat varmaan, että etulinjan jalkaväkeä harvemmin tuetaan sergeillä. Sen sijaan suojattavaa löytyy jopa valmiusprikaatin alueelta paljon esim. tykistö, huolto, johtopaikat, huoltoreitit ja vaikka vesistön ylityspaikat.
 
- täsmäaseita käyttävän rynnäkkökoneen torjunta ei mahdollista

Vertaillaanpa eri vaihtoehtoja.

Rynnäkköohjus maksaa noin miljoona euroa. Tykkirynnäköt maksaa muutama tuhat euroa per isku pistemaaliin. Rakettirynnäköt maksavat ehkä 20 000 euroa per kasetti. Rypälepommi maksaa 20 000 euroa kappale (yhdellä sellaisella saa lähes jalkapallokentän alan vaikutuksen alle).

Kun rynnäkköohjuksella tuhoaa esim. maastokuorkin niin ase maksaa suunnilleen saman verran kuin tuhottava kohde.

Toki suurvallalla on mahdollista tuhota keveitä ajoneuvoja tai vaikka yksittäisiä hajasijoitettuja kenttätykkejä vaikka rynnäkköohjuksilla. Se on kuitenkin hyvin kallis menetelmä varsinkin jos puolustaja käyttää runsaasti valemaajela.

Vertailun vuoksi yksi venäläinen RBK-500 rypälepommi vaikuttaa 6400 neliömetrin alueelle. Eli käytännössä yksi pommi tuhoaa esim. kenttätykit, suojaamattomat miehet ja kevyesti panssaroidut ajoneuvot noin 90 metriä pitkän ellipsin alueelta.

Kun isketään huoltokomppaniaan, perustamiskeskukseen tai vaikka kenttätykistön asemiin niin kumpaa käytät? Yhden rynnäkköohjuksen hinnalla saat kymmeniä rypälepommeja?

Rypälepommissa vaan on se huono puoli, että se pitää pudottaa 100-200 metrin korkeudelta ja käytännössä maalin yläpuolelta. Jokainen voi miettiä tässä vaiheessa miksi se sergei on parempi olla tuliasemassa kuin lusikkana?
 
Viimeksi muokattu:
Onko Stingereitä tulossa valmiusprikaatien sergei-patterien tilalle? Eikös Stingereitä hankittu niin vähäiset määrät (ilmeisesti) ettei ne riitä mihinkään?

Minkälainen olisi optimaalinen mekanisoidun prikaatin ilmatorjunta, länsivehkeillä kiitos. Olen pihalla näistä asioista vielä enemmän kuin tavallisesti :D Olisiko Stinger-Fennek kelpo suojaamaan mekanisoituja pataljoonia, ja siihen vielä joku Skyrangerin tyylinen rinnalle? Varsinaiseen it-rykmenttiin sitten Asrad-r:n tyylistä kalustoa. Pitäisikö prikaatin alaisuudessa olla vielä ulottuvampaa kalustoa, vai jätettäisiinkö ne ylemmille tasoilla?
 
Siinä uskossa ainakin itse olen...

http://www.defmin.fi/ajankohtaista/...en_kysymykseen_kk_79_2012.4938.news?2904_o=60
http://jussiniinisto.puheenvuoro.uusisuomi.fi/100493-rynnäkkökiväärejä-ei-tuhota

Ellei toisin todisteta, niin olen siinä lapsenuskossa että sotavaltiolla riittää sentään lyödä kouraan ainakin lähes jokaiselle asekuntoiselle reserviläiselle kohtuullinen maastopuku, kengät, joku teräspotta päähän ja kiinalainen rynsesteri käteen.
 
Huoh....
Sergei on massa armeijan tarpeisiin kehitetty ase jonka käyttöperiaate on massamainen käyttö. Yhtä maalia on siis tarkoitus ampua usealla tykillä. Sergeillä ei ole pimeä toiminta kykyä muuten kuin että ampujille laitetaan pimeänäkölaitteet päähän. Silloinkaan se ei ole joka sään vehje. Sergei liikkuu tykin vetämänä tai kuorma-auton lavalla mutta siinä ei ole vakautinta joten se ei ammu liikkeestä. Siinä ei ole automaattista maalinosoitusta tai ammunnan hallintaa joka laskisi ampuma arvot. Siinä ei ole laseretäisyys mittaria. Sergei on suunniteltu ja tuotettu aikana jolloin sotiminen oli kovin toisenlaista. Ei ollut äly aseita eikä heitteitä. Pommitukset olivat enemmän ja vähemmän matala pommituksia tai matto pommituksia.

Täällä puhutaan kahta asiaa ensin sanotaan että sergei olisi hyvä alueellisten ja paikallisjoukkojen tukena ja toisaalta viimeisimpien viestien mukaan se olisikin hyvä operatiivisten joukkojen tukena, tykistöä suojaamassa.
Meillä on kuitenkin ito05/M järjestelmiä, meillä on stingereitä, NASAMseja, Grotaleja, Hornetteja... Jokaisella noista saa SU-24/25:n alas. Varsinkin jos se rynnäköi alle kahdessa kilometrissä. Operatiivisilla on ilmatorjuntaa ja alueellisillakin on aivan varmasti painopisteessä ollessaan. Muualla sitä ei ole mutta eipä sitä olisi muutoinkaan. Siinä ei sergei kesää tee...
Sellaisen toiveen esittäisin että kun tästäkin nyt väännetään niin väännettäisiin niin että ei nypitä jotain jostain ww2:sta tai persianlahti 1:stä... On maailma muuttunut... Montako hävittäjää on sergeillä tiputettu syyriassa? Entä libyassa? Irakissa? kaikissa noissa maissa meinaan sergeitä riittää... Ja voin väittää että kaikki pudotukset joita syyriakin on kärsinyt on tapahtunut ohjuksilla. Länsikoneita ei ole tiputettu ainuttakaan ammusilmatorjunnalla herran aikaan.
 
http://www.defmin.fi/ajankohtaista/...en_kysymykseen_kk_79_2012.4938.news?2904_o=60
http://jussiniinisto.puheenvuoro.uusisuomi.fi/100493-rynnäkkökiväärejä-ei-tuhota

Ellei toisin todisteta, niin olen siinä lapsenuskossa että sotavaltiolla riittää sentään lyödä kouraan ainakin lähes jokaiselle asekuntoiselle reserviläiselle kohtuullinen maastopuku, kengät, joku teräspotta päähän ja kiinalainen rynsesteri käteen.
Armeija saattaa silputa satatuhatta käyttämätöntä rynnäkkökivääriä
KOTIMAA 13.1.2012 5:00
Jarmo Huhtanen

HELSINGIN SANOMAT


REIJO HIETANEN
1305553253431

Luutnantti Mikko Kärjä esitteli rynnäkkökiväärien varastolaatikoita.

Puolustusvoimien edessä on pian poikkeuksellinen päätös. Armeijan pitää päästä eroon jopa 100 000 rynnäkkökivääristä, joille ei riitä enää käyttäjiä.

Puolustusvoimat on varastoinut jokaiselle sodan ajan sijoituksen omaavalle reserviläiselle rynnäkkökiväärin henkilökohtaiseksi aseeksi.

Muutamien viikkojen päästä julkistettavassa Puolustusvoimien uudistuksessa reservin määrä pienentynee kuitenkin noin sadallatuhannella sotilaalla.


Ylimääräisiksi jäävät aseet on ostettu 1990-luvulla Kiinasta ja yhdistyneestä Saksasta, joka myi pois Itä-Saksan jäämistöä. Aseiden yksikköhinnaksi arvioitiin tuolloin 500–1000 markkaa.

Näitä "halpisrynkkyjä" ei ole käytetty lainkaan varusmieskoulutuksessa. Ne on säilytetty varastorasvassa, ja aseet ovat käytännössä uusia.

"Ne ovat hyviä taistelijan välineitä, mutta niiden kestävyys koulutuksessa on heikko verrattuna suomalaiseen", sanoo komentaja Taneli Uosukainen maavoimien materiaalilaitoksen esikunnasta.

Armeijalla on kaksi vaihtoehtoa: aseiden tuhoaminen tai myyminen ulkomaille jollekin suurostajalle. Kovin suurta määrää ylimääräisiä aseita ei valmiusvarastoissa kannata säilyttää.

Aseiden myyminen on vaikeaa, koska kiinalaisille ja itäsaksalaisille rynnäkkökivääreille ei ole läntisissä maissa kysyntää.

Mahdollinen ostaja pitäisi etsiä kolmannesta maailmasta. Sotaa käyviin maihin Suomi ei aseita myy.

Todennäköisempi vaihtoehto on aseiden silppuaminen ja sulattaminen.

Näin toimittiin viisi vuotta sitten, kun armeija tuhosi vanhimpia rynnäkkökivääreitään, jotka olivat alkuperäisiä venäläisiä puu- ja taittoperäisiä Kalašnikoveja.

Lue lisää perjantain Helsingin Sanomista.

TOISAALTA:

Armeija syö jo sodan ajan varastoja
KOTIMAA | 20.1.2015 | 07:29 | PÄIVITETTY 07:3124

Puolustusvoimilla kova hävitysvimma: kiinalaiset ja itäsaksalaiset rynnäkkökiväärit haluttiin tuhota. Itäsaksalaisia patruunoita riittäisi, mutta niiden käyttö on kielletty rauhan aikana.
Anita Simola





Helsinki


Armeijan rahapula on päässyt niin pahaksi, että harjoituksissa joudutaan turvautumaan sodan ajan varastoihin.


Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Niinistö (ps) myöntää, että nyt luistellaan ohuella jäällä.


– Puutteita on rynnäkkökiväärin patruunoista tykistön ammuksiin ja kaikesta siltä väliltä, eli taistelijan peruskaurasta.


Kansanedustaja Ilkka Kanervan (kok) seurantaryhmä suositteli puolustusmäärärahojen lisäämistä. Tarvittaviin materiaalihankintoihin esitetään 50 miljoonaa euroa lisärahaa ensi vuonna. Summa nousisi asteittain niin, että vuosikymmenen lopussa se olisi 150 miljoonaa euroa.


Suunta on
Niinistön mielestä oikea, mutta riittämätön, varsinkin, kun tälle vuodelle ei ole luvassa lisäpanostuksia.


– Seuraavan hallituksen olisi huomioitava puutteet lisäbudjetissa. Niitähän voi tulla muistakin syistä, Niinistö viittaa ilmavoimien tunnistuslentojen määrän kasvuun. Tosin nyt lentotunneissa on tasapaino. Tunnistuslentoja on voitu kuitata lentäjien harjoituksiksi.


On uhka, että sodan ajan varastoihin tulee suurempikin lovi. Puolustusvoimat lisää kertausharjoitusten määrää reippaasti. Sota-ajan tarpeisiin tarkoitettuja ampumatarvikevarastoja joudutaan hyödyntämään entistä enemmän, mikä alentaa poikkeusolojen valmiutta.


Niinistö pelkää, että kriisiajan varastojen syöminen tekee hallaa puolustuksen uskottavuudelle.


Tiettävästi rynnäkkökiväärien patruunoja ostettiin viimeksi 1990-luvun lopussa. Ulkomailla lähetystöissä työskentelevät sotilasasiamiehet seuraavat eri maiden hankintoja. Euroopassa on jo huomattu, että Suomen ostoslista on ollut pitkään varsin laiha.


Kriisiajan varastoihin kajoaminen on historiallista. Sodan aikana patruunoja valmistettiin runsaasti ja niitä jäi varastoon moniksi vuosiksi eteenpäin.


Puolustusvoimien
komentaja, kenraali Jarmo Lindberg toi julki huolensa materiaalista valtakunnallisen maanpuolustuskurssin avajaisissa. Säästöt on tehty, mutta kenraalia huolestuttaa maavoimien vanheneva johtamisvälineistö ja panssaritorjunta-aseistus.


– Komentaja listasi perinteiset puutteet. Nostaisin ykköseksi alueelliset joukot, jotka ovat puolustuksen selkäranka. Tämän vaalikauden piti olla maavoimien kehittämisen aikaa. Nyt on vaara, että tämä työ jää kesken, kun Ilmavoimien suuret hävittäjähankinnat ja Merivoimien alusuudistukset odottavat ovella, Niinistö linjaa.


Niinistö pitää hyvänä, että tänä vuonna Puolustusvoimat pystyy palauttamaan kertausharjoitukset, alusvuorokaudet, lentotunnit sekä varusmiesten maastovuorokaudet. Mutta materiaalipula ei liikahda mihinkään.


Varastoissa
on kotimaisten rynnäkkökiväärien lisäksi itäsaksalaisia ja kiinalaisia aseita, molempia 100 000 kappaletta.


– Itä-Saksan kaupan yhteydessä ostimme runsaasti myös patruunoita. Niitä ei saa käyttää rauhan aikana, sillä ne sisältävät elohopeata.


Niinistö kertoo, että vaalikauden alussa armeija aikoi hävittää sekä kiinalaiset että saksalaiset aseet.


– Asiasta nostettiin iso haloo, onneksi. Nyt ne ovat varastoissa vara-aseina, jos eivät muuna.


Hän huomauttaa, että yhdellä hallinnollisella päätöksellä voidaan nostaa supistettu 230 000 miehen reservi vaikkapa 500 000:een.


– Ulkomaisia, heikompilaatuisia aseita voidaan jakaa tarvittaessa paikallisjoukoille.
 
30-40 vuotiaita on vaikea pitää koulutettuina jos kertausharjoituspäiviä on ollut 0.

Mitä tulee tuliasemapäätteisiin, tarkoitit varmasti TASP87-malleja, niitä Nokian vihreitä laatikoita. Saattaa niitä vielä ollakin, mutta kun ei enää ole yhteensopivaa johtamisjärjestelmää joka syöttäisi niille tilannekuvaa... Ei myöskään ole yhteensopivia kenttäradioita. Eipä siinä, vaikka yksiköille hankittaisiinkin uudet Tadiranit ja Toughbook-TASP06:t, ei siellä paikallisjoukkojen toiminta-alueella edelleenkään olisi johtokeskuksia kuvaa luomassa ja jakamassa.

Viimeisinä Sergein massakäyttövuosina Suomessa kertausharjoitettiin vain tykinjohtajat, suuntaajat ja lataajat Lohtajalla valmiiksi varastoituina olleilla tykeillä. Ei tullut kalliiksi!
TASP:istä en tiedä, mutta täällä toiset ovat väittäneet, että ongelmaa ei olisi.

Ei ole kun lisätään tarvittavat ukot sodanajan vahvuuteen. Miksi nämä pitää tehdä niin helvetin vaikeasti? Ei ole mistään pois kun fiksusti hoidetaan.

Tätä minäkin olen tarkoittanut. Jos paikallispataljoonan vahvuus on nyt vaikka 850 miestä se olisi it-patterin lisäyksen jälkeen alle tuhat.
Sitä paitsi paikallispataljoonia ei ole tarkoitus käyttää liikkuvaan sodankäyntiin, vaan tärkeiden kohteiden, liikenteen solmukohtien jne. suojaamiseen.
Sergei -jaoksen tykit ryhmitetään vähintään 150 metrin välein ja tuliasemia runsaasti aikanaan tiedustelleena, niitä on erittäin helppo löytää.
Patterin tähystysryhmä sijoitetaan korkealle paikalle, jossa ne ottavat aurinkoa tai puhaltelevat näppeihinsä kelistä riippuen ja ilmoittavat patterille vihollislennoista. Pelkkä lakuyhteys riittää.

- Sergei-patteri vaatii koulutetun miehistön. Patterin päällikön olisi varmaan hyvä olla ammattiupseeri, jos odotetaan patterilta tuloksia. Vähintään joukon pitäisi olla kertautettua ja koulutettu tämän patterin toimintaperiaatteisiin.

Itse olin reservin yliluutnanttina ylijohdon 23 ITK 61 patterin päällikkö. Koko patteria ei tarvitse kertauttaa...
 
Armeija saattaa silputa satatuhatta käyttämätöntä rynnäkkökivääriä
TOISAALTA:
Armeija syö jo sodan ajan varastoja

Jep, eli niitä kiväärejä ei ole tuhottu eikä olla tuhoamassakaan, vaan n. 200 tuhatta kakkoslinjan kivääriä löytyy. Nämä menevät joka tapauksessa joukoille, jotka eivät välttämättä ammu laukaustakaan koko konfliktin aikana, "vähän" riippuen tilanteesta.

Jostain syystä tämä ajatus siitä miten ne kiväärit tuhotaan on kuitenkin elänyt mediassa.
 
Miksi ihmeessä vihollinen haluaisi tunkeutua maarynnäkkö koneilla syvyyteen? Ensin ilmatorjunnan läpi suoraan ilmavoimien syliin? Jos meiltä on ilmavoimat tuhottu tai muut ilmatorjunta tuhottu niin ongelmat ovat sitä luokkaa että kyse on enään vain siitä koska nousee valkoinen lippu. Vai luullaanko täällä että naapurissa on nukuttu 30 vuotta eikä ole huomattu kehitystä että ilmavoimat on tänä päivänä se ase jolla sodat voitetaan tai hävitään. Länsimaissa painopiste on siirtynyt hyvin paljon ilmavoimiin ja niiden suorittamiin operaatioihin ja niillä haetaan ratkaisua. Maavoimat hoitavat sitten rippeet. Meillä ei resursseista johtuen ole saumaa lähteä kisamaan suurvallan kanssa siitä että kummalla on isommat ja laadukkaammat ilmavoimat joten tarvitsemme myös ilmatorjuntaa. Sitä puoltaa se että tännehän se vihollinen pyrkii tulemaan siis meidän ilmatorjunnan vaikutus alueelle. Tämä on torjunta ohjusten toiminta kenttää ei niinkään matalakorkeuksisen ammusilmatorjunta järjestelmän kenttää joka ei pysty kunnolla toimimaan nykyaikaisia maaleja vastaan. Vai väittääkö joku vielä että ne maalit ovat samanlaisia kuin 60 luvulla?
 
Turha hirttäytyä sodanajan vahvuuteen. Ei se voi olla este jonkin vähäisen yksittäisen toiminnon säilyttämiselle. Ei näitä voi vahvuus edellä pähkiä niin kuin se olisi jotain kivitauluun hakattua jumalan sanaa. Ilman sergeitä vahvuus olisi noin 230 000. Sergeit säilyttäen vahvuus olisi edelleen noin 230 000. Et kai kuvittele että tuo julkistettu luku on kaikissa olosuhteissa koko miesvahvuus yhden tarkkuudella?

Uskoakseni tuo 230 000 ukkoa oli se ukkojen määrä minkä PV arveli voivansa pitää varustettuna sillä kalustolla mitä oli varastoissa ja mitä ei oltu poistamassa käytöstä. Joten jos nuo Sergeit poistetaan, niin se voi hyvinkin olla, että varustettavien joukkojen määrä putoaisi siitä mitä ne nykyään on. Tämä ei tietenkään ole ongelma, jos on budjetissa jotakin millä varustaa uusia joukkoja niiden tilalle, mutta se on ihan toinen juttu.
 
Ravenin kehäpäätelmät kiertää vain samaa rataa.

Ei tässä kukaan väitä, etteikö tehokkaampia aseita olisi olemassa kuin Sergei!

Se nyt vaan on niin, että jos niitä 50 sergei patteria ei pystytä millään muulla kalustolla korvaamaan niin patterit pysyy sodan ajan vahvuuksissa.

Eikä sitä ilmatorjuntaa ole ryhmitetty miksikään muuriksi "rintamalle" jonka läpi vihollisen pitäisi lentää, että pääsee selustaan.

Valmiusprikaateilla on ajanmukaista ilmatorjuntaa ja pääkaupungiseudun lisäksi NASAMS kalustoa riittää vain ehkä yhdelle painopistesuunnalle.

Lisäksi osa ilmatorjuntavoimasta menee meri- ja ilmavoimien toiminnan suojaamiseen.

Alueellisille joukoille on antaa vain muutama hassu Stinger patteri.

Me ilmavoimissakin teemme varmasti parhaamme, että ilmahyökkäykset saadaan torpattua, mutta aika selvää on, että kun koneita on rapiat 60 kappaletta turvaamassa koko valtakunnan tilaa, niin ilmaherruutta ei varmasti pidetä 24/7 kaikkialla valtakunnan alueella suurvaltavastusjaa vastaan.

Se olisi eri asia jos Sergei kalusto voitaisiin korvata jollain ajanmukaisemmalla kalustolla mutta kun kalustoa ei ole niin sitten sitä ei ole.

Kyllä 57 milliset Nikolait meni reilussa viidessä vuodessa hylkyyn kun niiden suorituskyky korvattiin (ja reilusti ylitetiinkin) Crotale NG kalustolla.
 
Viimeksi muokattu:
Uskoakseni tuo 230 000 ukkoa oli se ukkojen määrä minkä PV arveli voivansa pitää varustettuna sillä kalustolla mitä oli varastoissa ja mitä ei oltu poistamassa käytöstä. Joten jos nuo Sergeit poistetaan, niin se voi hyvinkin olla, että varustettavien joukkojen määrä putoaisi siitä mitä ne nykyään on. Tämä ei tietenkään ole ongelma, jos on budjetissa jotakin millä varustaa uusia joukkoja niiden tilalle, mutta se on ihan toinen juttu.

Siis noin 230000. Ei voi olla niin että ensin päätetään miesmäärä ja sen jälkeen aletaan sulattaa toimivaa kalustoa tuon kiveen hakatun luvun pohjalta. Epäilen kyseessä olevan hieman hienostuneempi prosessi.
 
Sellaisen toiveen esittäisin että kun tästäkin nyt väännetään niin väännettäisiin niin että ei nypitä jotain jostain ww2:sta tai persianlahti 1:stä... On maailma muuttunut... Montako hävittäjää on sergeillä tiputettu syyriassa? Entä libyassa? Irakissa? kaikissa noissa maissa meinaan sergeitä riittää... Ja voin väittää että kaikki pudotukset joita syyriakin on kärsinyt on tapahtunut ohjuksilla. Länsikoneita ei ole tiputettu ainuttakaan ammusilmatorjunnalla herran aikaan.
Ensimmäisen Persianlahden sodan kalusto on edelleen hyvin pitkälti käytössä ja karhu on hieman kotkaa jäljessä. Se että Sergei ei juuri auta viimeisintä pahinta kalustoa vastaan ei ole erityisen hyvä argumentti koska vanhempi kalusto on myös uhka ja sitä on A2:lla paljon.
Sergei joukon huoltaminen ei ole kustannus tai logistinen ongelma ennen vihollistoimintaa ja ennenkin on kyetty huolehtimaan että eivät ammu omia. A-tarvikkeitakin voidaan ostaa lisää tilanteen eskaloituessa ja pitää vain pientä ammus reserviä, harjoittelun lisäksi rauhan aikana sitten kun edelliset ovat vanhentuneet.
Tykkien kuluminen ja koulutetun miehistön vanheneminen tietysti tarkoittaa että menevät lopulta luiskaan mutta oli meillä vieä 90 luvulla Maxim konekivääreitäkin käytössä ja miksi ei olisi ollut?
 
Viimeksi muokattu:
Sellaisen toiveen esittäisin että kun tästäkin nyt väännetään niin väännettäisiin niin että ei nypitä jotain jostain ww2:sta tai persianlahti 1:stä... On maailma muuttunut... Montako hävittäjää on sergeillä tiputettu syyriassa? Entä libyassa? Irakissa? kaikissa noissa maissa meinaan sergeitä riittää... Ja voin väittää että kaikki pudotukset joita syyriakin on kärsinyt on tapahtunut ohjuksilla. Länsikoneita ei ole tiputettu ainuttakaan ammusilmatorjunnalla herran aikaan.

Länsikoneita on kyllä tippunut monesti, ulkomuistista mm:

Falklandin sodassa tiputettiin useita koneita ammus-ilmatorjunnalla kummaltakin puolelta. Argentiinalaiset pudottivat Kaksi Harrieria (Sea Harrier ja Harrier GR.3) todennäköisesti 35mm (tutkaohjatulla) Oerlikonilla Goose Greenin lähellä, sekä kaksi Gazelle-helikopteria San Carlosin lähellä käsiaseilla. Argentinalaiset puolestaan menettivät 2 Skyhawk-konetta laivaston 20mm tykeille (HMS Fearless ja HMS Antelope).

Libyassa tiedettävästi ainakin yksi F-111 kone pudotettiin ammus-it:llä kun jenkit vastasivat Libyan järjestämään vuoden 1986 terrori-iskuun Berliinissä, uudemmasta kähinästä en osaa sanoa.

Persianlahden sodassa kuitenkin tiputettiin useita koneita, ml F-15E, F-4G ja useita harrier- sekä A-10 koneita.

Syyriassa pudotettujen koneiden määrää ja tapaa ei ole luotettavasti tiedossa, mutta wikipedia listaa useita todennäköisesti ammus-it:llä tai lähi-ilmatorjunnalla pudotettuja hävittäjiä ja helikoptereita: http://en.wikipedia.org/wiki/Syrian_Arab_Air_Force#Aircraft_losses_during_the_Syrian_Civil_War. Myös Turkki (luen Turkin länsimaaksi tässä kontekstissa) menetti yhden F-4G- koneen Syyrian ammus-IT:lle http://www.telegraph.co.uk/news/wor...77/Syria-shoots-down-Turkish-fighter-jet.html

Ilmatorjunnan tehokkuuden arviointi pelkillä pudotuksilla vääristää kuitenkin torjunnan tehokkuutta. Yksikin osuma voi tarkoittaa että kone on käyttökelvoton kunnes se saadaan korjattua, ja vaikka vahingoittunut kone voi kyetä laskeutumaan omin voimin, voi laskeutumisen aikana saadut vahingot yhdessä jo oleviin vahinkoihin johtaa koneen poistamiseen käytöstä. Aikaisemmin mainittu esimerkki vuoden 2003 Karbalan taistelusta oli myös Irakin kannalta todella suuri saavutus jossa lähes 30 konetta poistui rivistä kuukaudeksi, vaikkei apacheja tippunut kuin yksi kappale.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top