Niputat kvasi-ballistisen ja ballistisen ohjuksen torjunnan kannalta ihan eri kategorioihin, missä teet mielestäni virheen. Usein (kvasi-)ballistisen ohjuksen maalina on jokin tietty, ohjusten mittakaavassa pistemäinen maali, kuten lentotukikohta. Torjuntajärjestelmä on tuolloin lentotukikohdassa, ei 200 kilometrin päässä. On siis samantekevää, mistä suunnasta hyökkäävä ohjus tulee, sillä torjuntaohjus ja (kvasi)-ballistinen ohjus lentävät kuitenkin toisiaan kohti ihan jo siitä syystä, että torjuntaohjuksen lähtöpiste ja (kvasi-)ballistisen ohjuksen maalipiste on sama. Kvasi-ballistinen ohjus, kuten Iskander, voi kyetä lentoratansa loppuvaiheessa väistöliikkeisiin, mikä parantaa sen mahdollisuutta päästä läpi torjunnasta verrattuna "tavalliseen" ballistiseen ohjukseen. Sen sijaan on irrelevanttia, näyttääkö Pietarista laukaistu Iskander menevän lentonsa aikana Tampere-Pirkkalaan vai Rissalaan. Tärkeää on vain se, mitä siellä Tampere-Pirkkalan tai Rissalan yläpuolella lopuksi tapahtuu.
Jos jatkamme pallopeli-esimerkkejä, niin parempi vertaus olisikin mielestäni baseball. Jos syöttäjä heittää pallon ilman kummempaa kierrettä ja hitaalla nopeudella, on pallolla melko huonot mahdollisuudet mennä lyöjän ohi. Jos syöttäjä taas heittää pallon kierteellä ja aavistuksen suuremmalla nopeudella, voi se saada pallon menemään lyöjän (=torjunnan) lävitse. Ilman muuta sillä kierteellä tulevalla pallolla, siis Iskanderilla, on parempi todennäköisyys päästä torjunnasta lävitse. Onko se sitten mahdoton tai liki mahdoton torjuttava, sitä minä en usko.
Periaatteessa olen samaa mieltä tuon kanssa, mutta tuon iskanderin toiminnasta minulla on hieman toisenlainen käsitys.
Ballistisesta ohjuksesta voidaan päätellä, että minne ammus putoaa, tämä vaatii vain lentoradan seuraamista ja sen extrapolointia nopeammin kuin ammus lentää. Iskanderissa tämä ei ole mahdollista, sen lentorata korkeintaan kulkee maalin yli, joten koeta siitä sitten lähettää torjuntaohjus torjumaan, kun ohjus voi päättää lähteä loppysyöksyyn ihan milloin vain ja tulla alas jopa n. 90 asteen kulmassa. Muut hyökkäysprofiilit ovat myös mahdollisia. Ja mikä tässä on sitten ongelma? No se, että torjuntaohjus ammutaan lentoradalle, jossa sen oletetaan kohtaavan Iskanderin ja törmäävän siihen lähes kohtisuoraan ja nokakkain. Jos Iskander onkin muuttanut lentorataansa huomattavasti ennen kuin ohjusket kohtaavat, niin sillä torjuntaohjuksella ei luultavasti ole enää polttoainetta hakeutua uudelleen törmäyskurssille, jos kerkeäisikään. Etkä luultavastikaan voi odottaa tuota Iskanderin loppusyöksyä ennen ohjuksen laukaisua, koska ohjus ei taaskaan kerkeä väliin sen jälkeen (tässä saattaisi toki auttaa se, että torjuntaohjukset olisi sijoitettuna suojattavaan kohteeseen, mutta silloin taas tielle voi tulla minimietäisyydet).