IRIS-T SLS on VSHORAD-luokassa eikä ehkä kuulu tähän ryhmään.
Tämä on kiistanalainen kysymys. Epäilen, että valmistaja on pyöristellyt ohjuksen ulottuvuutta mukaviin tasalukuihin. Kannattaa huomata, että nuo luvut ovat varsin lähellä Crotalen VT-1-ohjusta, kilometrin vähemmän kummassakin suunnassa.
Kokonaan toinen kysymys on sitten se, mitä tuollaisella järjestelmällä tekee tänä päivänä, saati tulevaisuudessa. Trendi on siirtyä täsmäaseisiin, jotka voidaan laukaista selvästi entistä kauempaa. Näin ollen voi pohtia, mikä on Crotalen rooli lentotukikohdan suojaamisessa v. 2025? Pelkkä Crotale ei pysty uhkaamaan 10 kilometristä JDAM:n (/venäläisen vastineen) pudottavaa rynnäkköhävittäjää. Tarve on NASAMS:lle selvästi nykyistä suorituskykyisemmällä ohjuksella (ESSM-AMRAAM-hybridi) varustettuna. Crotale (tai vastaava järjestelmä) voidaan kuitenkin ajatella tarpeelliseksi katveiden kattamista varten, koska matalahyökkäykset ovat yhä relevantti uhka. Toisaalta itse ajattelisin, että tähän riittäisi huomattavasti edullisempi olkapääohjus tai ilmatorjuntatykkikin.
Hakupää kysymys on sitten toinen juttu. IR vai TUTKA? Molemmissa on hyvät puolensa ja haittansa. Lämpöön hakeutuva on passiivinen ja kavala mutta ei toimi joka säässä optimaalisesti. Tutkahakupää taas takaa sääriippuvuuden mutta on helpommin havaittava. Molemmilla lienee paikkansa ja suomen 180 pilvistä päivää vuodessa tuo omat haasteensa.
Tutkaa hakeutumisessa käyttävä IR-ohjus on minusta etevä ja siksi pidän Umkhontosta. Ohjus toimii sitä paremmin mitä parempi on ohjaava tutka ja uudet Dual Band-tutkat tuovat lisää tehoa ohjukselle. Ohjuksen IR-hakupää aktivoituu n. 1km kohteesta ja hakeutuu lopulta itsenäisesti maaliinsa passiivisesti.
Eri hakupäillä on omat etunsa. Mielestäni ei kuitenkaan ole syytä ryhtyä liialliseen vastakkainasetteluun tutkahakupään ja infrapunahakupään välillä. Molemmilla on omat etunsa ja haittansa. Tärkeintä tällä saralla on mielestäni kuitenkin hinta, jossa infrapunahakupää on luultavasti etulyöntiasemassa, ja häirinnänsietokyky, jonka arviointi julkisten lähteiden valossa on vaikeaa.
Mitä tulee Umkhontoon, on syytä muistaa, että ohjuksen "mid-course update" datalinkin kautta ei ole mitenkään poikkeuksellinen ominaisuus. Vastaava LOAL-kyvyn mahdollistava datalinkki on osa montaa muutakin ohjusta, kuten esimerkiksi AIM-9X Block II ja MICA.
En siis usko, että jokasään toimintakyvyssä on suurta eroa eri hakupäiden välillä, jos ohjuksessa vain on datalinkki. Pahimmassa hernerokkasumussa voi olla jotakin eroa, mutta muuten tuskin. Infrapunahakupään passiivisuus on kavalaa maalille, kuten mainitsitkin, mutta en usko, että tutkahakupäisen ohjuksenkaan väistäminen on ihan helppoa. Kuski vain kuolee ahdistuneena.
Kysymys tietenkin uudesta ilmatorjunnasta pitää asettaa : "mitä sillä korvataan tai luodaan"? Crotale on ollut kohteita puolustava järjestelmä jolla on ollut hyvä taktinen liikkuvuus. Haetaanko tällaiselle korvaajaa vai jotain muuta?
Maalit tulevat olemaan yhä enemmän robotteja (UAS) ja ohjuksia/pommeja + perinteiset maalit. Selvää on että 50.000 dollarin lennokkia ei Kannata ampua 1 milj.USD AMRAAMilla säännönmukaisesti? Toisaalta yksi järjestelmä ei ratkaise kaikkea, tarvitaan eri tyyppisiä ratkaisuja kuten Bolide/Stinger yhdistelmä.
Tulevaisuuden ennustaminen on tunnetusti vaikeaa. Sotatekninen kehistyy puoltaa omasta mielestäni sitä, ettei haeta suoraa Crotalen korvaajaa, vaan selvästi ulottuvampaa ilmatorjuntakykyä. Toisaalta matalakorkeudetkin on pakko huomioida jollakin tavoin. Miten se sitten käytännössä tehdään, se on vielä avoinna. Ehkä tykkeihin pohjautuva järjestelmä alakatveiden paikkaamiseen voisi olla paikoillaan, sillä tällöin myös ammuskuorman torjuminen olisi hyvin realistista. Samaten tykkijärjestelmien häirinnänsietokyky on usein erinomainen. Ongelmaksi voi muodostua lähinnä tykkijärjestelmien heikko valikoima markkinoilla.