Ainakin lähelle. Pohjoismaista Norja ja Ruotsi käyttävät selkeästi Suomea enemmän rahaa, Tanska sen sijaan on hyvin samoissa lukemissa kanssamme. Sopivasti valuuttojen kursseja ja sisällytettäviä kuluja muuntelemalla voitaisiin varmaankin kääntää budjetit miten päin halutaan. Mutta, selvästi me olemme Pohjoismaiden (pl. Islanti) häntäpäätä.
Entäpä sitten pohjoismaiden ja Baltian ilmatorjunta?
Tanska:
Ei ilmatorjuntaa.
Norja:
NASAMS (määrä tuntematon, tosin järjestelmän tutkia toimitettu Norjalle 24 kpl vrt. Suomen 12 - toisaalta kokoonpanoissa voi olla muitakin vaihteluita maiden välillä))
Ruotsi:
IRIS-T SLS (ensimmäiset toimitukset 2016 - joidenkin tietojen mukaan korvaa RBS-15:n)
BAMSE (demonstraatiokäytössä, hätätilassa voinee käyttää sotatoimissakin)
MIM-23 HAWK
RBS-70 MANPADS
Suomi:
NASAMS (24 laukaisulavettia)
Crotale (20 laukaisulavettia)
ASRAD-R (16 laukaisulavettia)
RBS-70 MANPADS (ainakin 45 + 16 laukaisulaitetta)
Stinger MANPADS (korkeintaan 110 laukaisulaitetta, ehkä vähemmän?)
Viro:
Mistral MANPADS (40 laukaisulaitetta?)
Latvia:
RBS-70 MANPADS (10 laukaisulaitetta)
Liettua:
RBS-70 MANPADS (21 laukaisulaitetta)
Stinger MANPADS (8 laukaisulaitetta)
Grom MANPADS (X laukaisulaitetta)
NASAMS (tilauksessa, tulossa 4 patteria, sopimuksen arvo tosin vain n. 100 miljoonaa euroa - alle kolmannes Suomen tilauksesta)
Äkkiseltään on helppo laskea, että Suomella on mieskuljetteisia laukaisulaitteita enemmän kuin muilla yhteensä, ehkä jopa kaksi kertaa niin paljon.
Raskaampien järjestelmien osalta tilanne ei ole ihan selvä. Norjalaisten NASAMS-vahvuus olisi tutkien määrän perusteella tuplasti Suomen vahvuinen, toisaalta on kuulunut viestiä, että Norjalla olisi osa kalustosta koipussitettuna (mm. Kroatiaan kaupiteltu). Tutkien määrä voi myös vaihdella eri maiden kokoonpanoissa, ja Norjan tutkat ovat vanhempaa ja heikompaa mallia kuin Suomessa. Myös ampumatarvikkeet voivat muodostaa pullonkaulan, Suomi johtaa Norjaa varastossa olevien AMRAAM-ohjusten määrässä maiden ilmavoimien ollessa suhteellisen samankokoiset.
Ruotsalaisilla on paperilla kohtuullisesti kalustoa. Käytännössä operaattoreista voi sen sijaan tulla pula.
Wikipedian mukaan heillä on kaksi pientä IT-pataljoona. Käytännössä veikkaan, että ruotsalaiset pystyvät suojaamaan muutaman kohteen HAWK- ja BAMSE-kalustolla sekä lisäksi rajallisesti maavoimien joukkoja RBS-70-kalustolla. Aika heikkoa siis.
Ammusilmatorjuntaa en ottanut lukuihin, mutta sen pitäisi vahvistaa Suomen asemaa entisestään. Pohjoismaista Ruotsilla on joitakin kymmeniä CV9040:n pohjalle rakennettuja IT-panssarivaunuja (montako lie sitten ammattiarmeijan rullissa?), mutta muutoin pohjoismaat ovat Suomea lukuunottamatta ilman ammusilmatorjuntaa. Baltian maista Virolla on vajaa 100 Sergeitä, Latvialla 18 kpl tutkaohjattuja 40 mm Boforseja ja Liettualla toiset 18 kpl. Tähän nähden Suomen useat sadat Sergeit, joista useita kymmeniä on modernisoitu, pieni määrä (16 kpl?) tutkaohjattuja 35 mm Oerlikoneja ja 6 kpl Marksmaneja muodostavat ihan varteenotettavan voiman, päälle vielä tuhannet(?) ITKK:t.