BarrelNut
Kenraali
Mitä tämä sitten käytännössä tarkoittaa ja miten se vertautuu muihin ohjuksiin? Stunner on ilman boosteria samaa kokoluokkaa kuin esimerkiksi AIM-120D, jonka kantamaksi on yleisesti mainittu 180 kilometriä. Stunner lähtee maasta, ei 10 kilometrin korkeudesta yliääninopeutta lentävästä lentokoneesta, mutta toisaalta ohjuksen boosteri antanee kohtuullisen alkuvauhdin ja korkeuden ohjukselle. Stunnerin kantamaa kasvattavana seikkana voi olla ohjuksen puuttuva taistelukärki, joka vapauttaa tilaa ja painoa. Toisaalta sitten taas hit-to-kill ja sen supermanööveröinti-vaatimukset taas tuottavat luultavasti kantamavähenemää...
Suoraan sanottuna täyttä spekulaatiota, ja toisaalta 300 km voi hyvin olla erehdyksessä otettu siitä, että Stunner on suunniteltu torjumaan 40-300 km kantaman ohjuksia. Kuva Rafaelin ohjuksista ainakin tukisi tällaista vaihtoehtoa, Spyder-MR:n kantamaksi on kai usein ilmoitettu 50 km Derby-MR-ohjuksella:
Jos tuon kuvan ohjukset on oikeassa mittakaavassa niin Derby on isompi kuin tuo Stunner, ja kumpikin on merkittävästi pienempiä kuin AMRAAM (Derby: 118kg vs AMRAAM: 152kg). Stunnerin paino lienee 100 kg luokkaa. AIM-120D:n suuri kantomatka selittyy myös kaksisuuntaisella datalinkillä, kehittyneellä autopilotilla ja erittäin kaarevalla lentoradalla äärietäisyydelle. Ja kehittyneellä moottorilla tottakai.
Vaikka boosterikin otetaan huomioon niin kyllä Stunnerin kantomatka jää varmasti selvästi alle 100 km. Joku 60 km kuulostaisi jo realistisemmalta ilmamaaliin, ballistiseen reilusti vähemmän. Kannattaa verrata vaikka boosterilla varustettuihin Aster 15/30 ohjuksiin, jo Aster 15 on varmasti boosterinsa kanssa isompi ja painavampi kuin Stunner.
Ja wikipedia nyt on ihan täynnä virheellistä tietoa muutenkin. Tuo 300 km voi selittyä sillä että Stunner on kehitetty torjumaan lyhyen matkan ballistisia ohjuksia joiden kantomatka on alle 300 km. Iskenderillä se lienee juurikin tuota luokkaa. Tuo Stunner on NATO-yhteensopivassa muodossa nimeltään SkyCeptor ja se on tulossa käyttöön yhtenä (edullisena sellaisena) vaihtoehtona mm. Puolan tulevaan Patriot järjestelmään. SkyCeptor on kai huomattavasti edullisempi kun PAC-3 MSE ohjus, mutta ei taida pystyä torjumaan ihan yhtä vaativia maaleja. Nuo SkyCeptorit on kai tarkoitus osittain valmistaa Puolassa mikä tekee niistä muutenkin houkuttelevan vaihtoehdon. Jos olen oikein ymmärtänyt niin Puolassa on tulossa käyttöön sekä PAC-2 GEM/T, PAC-3 MSE että SkyCeptor ohjukset heidän Patriot järjestelmissään.
Viimeksi muokattu: