Kiinnostaisi tietää, että miten hyvin tuon oletetaan toimivan miehitettyjä lentokoneita vastaan? Siis kykeneekö tuo osumaan liikehtivään maaliin?
Ei tietää. Rafael tosin mainitsee lentokoneet ja ns. perinteiset maalit myös torjuttavien maalien listalle. Stunnerissa on AESA, jota en tiedä olevan AMRAAMissa, saati ASTER 15/30 ohjuksessa, onko näin? Siinä mielessä Stunnerin pitäisi havaita pienemmät maalit kauempaa kuin monet muut ohjukset. En näe että UAV:t olisi jotenkin vaikeampia maaleja kuin hävittäjät koska ne eivät kykene väistelemään tehokkaasti. Israelin tuotteet on kyllä perinteisesti hyvin kattavasti testattuja ja osa jopa tositoimissa.
Voiko Umkhonto tai Barak 8 yllättää todella halvalla tarjouksella, jolloin suorituskyky muodostuisi hankittavasta ohjusmäärästä eikä ohjuksen ylivertaisista teknisistä ominaisuuksista?
Vaikea sanoa koska ei ole tietoa miten tuo ilmatorjunnan kehittäminen nivoutuu ilmapuolustuksen kehittämiseen ja HX-hankkeeseen.
Kolmen pointsin mukaan:
A. pitäisi tietää halutaanko ohjusjärjestelmä vain pääkaupunkia suojaamaan vai onko sen tarkoitus olla liikkuva.
B. ei ole tiedossa montako järjestelmää tai osaa tarvitaan ja tämä liittyy kohtaan A.
C. millaisia maaleja ko. järjestelmän pitäisi pystyä torjumaan ja millä etäisyydellä/korkeudella. Tietysti vaikuttaa sekin halutaanko torjua yksittäisiä vaikeita maaleja (ohjukset) vai ulottua mahdollisimman korkealle ja etäälle. Saturaatiohyökkäyksen torjunta on myös kysymys eli tulirytmi pitää silloin olla nopea.
Paljon muitakin asioita on jotka vaikuttavat mutta tämä on monimutkainen kokonaisuus.
Kuka välittää miten korkealla se kykenee lentämään? Ei se siellä mitään erityistä sellaisissa korkeuksissa tee.
Tämä riippuu juuri siitä kysymyksestä mitä haluamme torjua. On huomattava että taistelukoneita ei välttämättä voida ajattaa aina kaikkialle ja joka tilanteessa.
Toisaalta esim. TU-160M pommittaja lentää 16 km korkeudessa ja jos ilmatorjunnalla halutaan vaikuttaa sellaisiin maaleihin AMRAAM-ER ei ulotu niin korkealle. Jos vastustaja lentää jopa 18 km korkeudella, niin sieltä viholliskone pystyy ampumaan ilmataisteluohjuksia kauemmas kuin meidän nousevat hävittäjät. Tämä hyvin nopea nousu lakikorkeuteen on etu laukaisevalle koneelle jos edellytetään nopeutta reagoida uhkiin, siinä mielessä Typhoon ja F-22 ovat nimenomaan parhaita päivystyskoneita, koska niiden suorituskyky korkealla on parasta A-ryhmää.
Gps ja Glonass pommeissa on yleensä mainittu joku maksimi lentokorkeus ja nopeus jolta ne voidaan pudottaa.
JDAM maksimikorkeus on ilmoitettu olevan 50 000 jalkaa ja KAB-500SE:n (Glonass pommi) maksimilaukaisukorkeus on 5000 m. Venäjällä ei ole tiettävästi palveluskäytössä tämän kehittyneempiä sat-nav pommeja.