@Rannari puhuikin täällä joku aika sitten Crotalen vanhenemisesta ja sen korvaamisesta.
Pohdin tässä vain maallikkona, että kun sen rooli strategisten kohteiden suojaamisessa ja tappioiden tuottamisessa operatiivisesti koko valtakunnan alueella (
http://maavoimat.fi/kainuun-prikaati/varusmiehena-meilla?p_p_id=101&p_p_lifecycle=0&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&_101_struts_action=/asset_publisher/view_content&_101_assetEntryId=5690028&_101_type=content&_101_urlTitle=iph2-17-artikkelin-luonnos) lienee piakkoin ohi, niin voisiko sen Mk3 tai K-SAM -versio toimia tehokkaasti esimerkiksi taisteluosastotasolla taisteluosaston ilmatorjuntapatterina (eli kiinteästi osana organisaatiota eikä enää omana operatiivisena kokonaisuutena)? Venäläisillähän on vastaavia ohjusjärjestelmiä sotatoimiyhtymiensä tasalla nykyiselläänkin vasta parhaillekin joukoille varustettavana (esim. Tor-M2, jonka suorituskyky on julkisuuteen annettujen lukujen mukaan hyvin samankaltainen kuin Crotale Mk3:lla) - ja niiden käyttötarkoitus on paljolti juuri sitä, mihin Thales ja Hanwha (korealaisen KSAM:n valmistaja) Crotale Mk3:a/KSAM:ia markkinoivat, eli helikoptereiden, täsmäaseiden ja matalalla lentävien lentokoneiden torjuntaan.
Esimerkiksi Thales lupailee uudelle Mk3:lle ja VT-1 -ohjukselle yhdistelmänä 12 kilometrin no-escape-aluetta voimakkaastikin liikehtiville kohteille, ja 8 kilometriin asti vähintään 35G liikehtimiskykyä ohjukselle:
https://www.thalesgroup.com/sites/default/files/asset/document/VT1_brochure.pdf
Noiden lupausten valossa Crotale Mk3 hyvinkin päihittää venäläisen Tor-M2:nkin, jolle luvataan vain korkeintaan vastaavat arvot:
http://www.almaz-antey.ru/en/osnovn...nacheniya/zenitnyy-raketnyy-kompleks-tor-m2e/
Ainakin korealaisten versioon on tutkaan uusittu 2015 GaN-elementit tutkan tehon kasvattamiseksi. Itse Hanwha ei taas näköjään osaa nettimarkkinointia kovin hyvin:
http://www.hanwhasystems.com/views/eng/front/business/biz141.jsp
Mitä taas tuohon myös aiemmin mainittuun MICA VL -järjestelmään tulee, niin sen tuliyksikkö koostuu johto- ja tutka-ajoneuvosta ja useammasta laukaisimesta, joten se ei ole yhtä helposti liikkuva tai sen ohjusajoneuvo kykenevä itsenäiseen toimintaan, toisin kuin Crotale, eivätkä sen ajoneuvotkaan ole yhtä maastoliikkuvia, ja VL-laukaisinelementin nostaminen ja ajoneuvon tukeminen tukijaloilla asettanee myös vaatimuksensa tuliasemalle. Toki se tuolla tavoin mahdollistaa ohjusten helpomman laukaisun peitteisestäkin maastosta, toisaalta ilmeisesti myös Crotale pystyy laukaisemaan ohjuksia varsin hyvällä korolla. Toisaalta se tarjoaa myös MBDA:n mukaan 20 km (vaaka)ulottuvuuden.
Nykyisellään, jos Wikipediaan on luottaminen, Crotaleahan on 21 ajoneuvoa, ilmeisesti siis 3 ajoneuvoa per patteri, 10 patteria kokonaisuudessaan (ilmeisesti alustatkin ovat happanemassa, ellei sitten niille tekisi täysremonttia, joka maksaisi hyvinkin paljon). Olisiko liian kallista hankkia 3 ajoneuvon patterit jokaiselle alueelliselle taisteluosastolle, tai edes TEA- ja PSAJON-taisteluosastoille? Toki rahoitustahan ei tunnetusti ole nykyiselläänkään yhtään ylimääräistä...
Ainakin näin maallikon silmään Crotale-patteri sopisi kuin nenä päähän taisteluosastoon. Operatiivisen ja strategisen ilmatorjunnan jättäisin sitten korkeammalle ja kauemmas kantavien ilmatorjuntajärjestelmien, kuten NASAMS:in (ESSM Block 2 tai AMRAAM-ER -ohjuksilla), tehtäväksi.