Keskustelin Turku Airshowssa Kongsbergin edustajan kanssa erinäisistä ilmatorjuntaan, pääasiassa NASAMS:iin, liittyvistä asioista. Varaan tilan tulkintavirheille, koska en kulkenut nauhuri taskussa, lainausmerkit erikseen jos lainaan suoraan.
1. Ohjusteknologiakeskus Suomessa on perustettu tiettyjä, odotettuja/neuvoteltavia sopimuksia silmällä pitäen. (Tulkitsen tällä tarkoitetun Suomen PV:n tilauksia.)
2. Australian NASAMS-hankinnasta, tarkemmin sanottuna järjestelmän aussitutkista, voidaan odottaa sopimuksia/julkistuksia viikon-parin kuluessa.
3. Yritin udella kilpailijoista ja siitä, miksi PV kilpailutti aikanaan varsin erilaista SAMP/T:tä ja NASAMS:ia ja miksi mukana ei ollut esimerkiksi Israelin Spyderia. Kongsbergin edustaja piti syitä sen poissaoloon "varsin ilmeisinä". En halunnut jäädyttää hyvin alkanutta keskusteluamme, joten en verrannut merivoimien Gabriel-hankintaan, jossa hankittiin yksi pääasejärjestelmä Israelista. Kongsbergille jäi käteen Musta Pekka. (Henkilökohtaisesti päättelen tältä pohjalta, että kyse oli ilmapuolustuksen NATO-yhteensopivuuteen liittyvistä asioista, kenties myös tietoturvasta, jos ajatellaan, että iippojärjestelmä viestisi jouhevasti moneen suuntaan ilmapuolustuksen johtamisjärjestelmän kanssa.)
4. Jatkoin edelleen Thalesin tuotteista ja ilmaisin tämän Thalesin mainosvideon, jossa Crotalen elinikää pidennetään vuosikymmeniä. Tiedustelin, josko Crotalen voisi liittää NASAMS:iin, jos tällaiseen elinkaaripidennykseen päädyttäisiin. Vastaus oli positiivinen ja edustaja korosti NASAMS:n muunneltavuutta.
5. AMRAAM-ER ja ESSM. Kongsberg puffaa AMRAAM-ER:ää promomateriaalissa. Miksi asiakkaan pitäisi hankkia AMRAAM-ER, kun ESSM:n Block II tuo aktiivitutkahakupään ja synergiaa, nyt kun ohjus on tulossa Suomenkin merivoimien käyttöön? Kongsbergin edustaja selitti asiaa proprietaarisilla syillä ja puhetta taisi olla myös ohjelmistojen eroista. Edustaja kehui AMRAAM-ER:n olevan jo integroitu järjestelmään, ESSM:n olevan vain koelaukaistu.
5. Sidewinder. Sidewinder ammutaan NASAMS:sta niin, että ohjus lukittuu laukaisun jälkeen. Siinä yhteydessä oli puhetta Block II:sta. Vanhemmissa Sidewinder-versioissa ongelmaksi on muodostunut hakupään jäähdytys, jonka toteuttaminen on osoittautunut teknisesti mutkikkaaksi kanisterilaukaisimessa. Voitaisiin toteuttaa, mutta ei käytännössä järkevää. (Ihmettelin aluksi, mutta netin mukaan USN:n AIM-9M käyttää ohjuksen ulkoista jäähdytysainesäiliötä, joka on laukaisukiskossa, kun taas USAF:n AIM-9M käyttää ohjuksen sisäistä jäähdytysainesäiliötä. Vaikka asiaa ei sanottu suoraan eikä epäsuoraan, niin päättelisin tästä, että Suomen ilmavoimien oletettavasti USN-tyyppisiä AIM-9M:iä on yritetty sovittaa NASAMS:iin, onnistumatta.) 45-asteen kulmarajoitusta hän ei maininnut sanallakaan enkä siitä itsekään kysynyt.
6. High Mobility Launcher. Pystyy toimimaan itsenäisemmin, rajallisen ajan, kuin kanisterilaukaisin. Kysyttäessä irtautumisen nopeudesta ammunnan jälkeen versus kanisterilaukaisin, edustaja kertoi olevan nopeampaa HML:llä.
7. Norjan IRIS-T:tä ampuvasta järjestelmästä ei ollut oikein mitään kerrottavaa, ei työskentele aktiivisesti sen parissa, edustajan käsityksen mukaan se on edelleen kehitysvaiheessa.
8. Johtokeskus voi olla Oulussa, voimme painaa nappia sieltä, ja lavetit ja sensorit täällä Turussa voivat ampua sillä perusteella. (Ei varmaan sinänsä uusi tieto, mutta itselleni etäisyys oli yllätys. Eli periaatteessa orvoksi jäänyt patteri vaikkapa Jyväskylässä voi jatkaa toimintaa, jos toinen johtokeskus toisella puolella maata adoptoi Jyväskylän jäljelle jääneet palikat.)
9. Laukaisulaveteilla voi ampua heittolaukauksia suuntaamalla ja laukaisemalla. (Ei mikään päämenetelmä tietenkään, mutta utelin tilannetta, jossa johtokeskus tippuu pois pelistä ja että pystyisikö patteria johtamaan vaikkapa läppärillä, kun laskentateho ja ohjelmistot saadaan mahtumaan siihenkin. Ns. bearing-only launch tunnettiin jo NSM:n osalta, mutta NASAMS:ssa se oli itselleni uutta.)
10. NASAMS ja NSM:n rannikkoversio käyttävät käytännössä samoja johtokeskuksia, erot tulee lähinnä ohjelmistoista. (Ei tullut yllätyksenä, mutta kysyinpä silti.)