Suomi on hankkimassa uusia korkealle ulottuvia ohjuksia, hinta on auki – tiettävästi satoja miljoonia euroja
05.01.2020 klo 7:18
Suomi on hankkimassa arviolta sadoilla miljoonilla euroilla korkealle ulottuvan torjuntakyvyn ilmatorjuntaohjuksia, jotka tällä hetkellä puuttuvat.
Puolustusvoimain komentaja kenraali Timo Kivinen piti ensimmäisen mediatilaisuutensa uudessa virassaan 1. elokuuta 2019. Kivinen puhui tilaisuudessa siitä, miten Suomen puolustusvoimat pystyy vastaamaan seuraavan vuosikymmenen haasteisiin.
Suomi valmistelee matalalla profiililla satojen miljoonien eurojen ilmatorjuntaohjuskauppaa. Päätös asiassa pitäisi tehdä jo kahden vuoden sisällä. Uudet it-ohjukset tulevat maavoimien käyttöön.
Vaiteliaisuus johtuu osin siitä, että samaan ajankohtaan ajoittuu muitakin jättihankintoja. Reilun vuoden kuluttua on määrä päättää Suomen historian suurimmasta, 7–10 miljardin euron asekaupasta, eli uusien torjuntahävittäjien hankkimisesta.
Nasams II -ohjus laukaistuna valtakunnallisessa ilmapuolustusharjoituksessa. Topi Laitinen, MAAVOIMAT
Syyskuun lopulla tehtiin päätös neljän uuden korvetin, laivue 2020:n, hankkimisesta merivoimille. Hankkeen hintalappu on reilu miljardi euroa.
”Aukko” taivaalla
Kun neuvostovalmisteiset Buk-ohjukset poistuivat Suomessa käytöstä, poistui samalla maavoimilta kyky korkealle, 8–15 kilometriin, ulottuvaan ilmatorjuntaan.
Kohteena olisivat esimerkiksi hävittäjäpommittajat. Nyt se on pelkästään Hornet-hävittäjien varassa. Tätä puutetta ollaan paikkaamassa.
Puolustusvoimien materiaalilaitos sai äskettäin tietopyyntöihinsä vastaukset kymmeneltä ohjusvalmistajalta. Tarjouspyyntöjen on tarkoitus lähteä matkaan jo vuoden alkupuolella ja päätös pitäisi tehdä todennäköisesti jo vuonna 2021.
– Vastaukset käydään läpi ja analysoidaan, sanoo insinöörikenraalimajuri, logistiikkalaitoksen johtaja
Kari Renko.
Hänen mukaansa euromääristä ei tarkemmin voi vielä puhua, koska ”hanke aiotaan pitää mahdollisimman kustannustehokkaana.” Hankkeen budjetin julkistaminen saattaisi aiheuttaa myös sen, että tarjoajat pääsevät ”viilaamaan” hinnoitteluaan sen mukaisesti.
Ilmatorjunnan tarkastaja, everstiluutnantti
Mikko Mäntymaa sanoo, että uuden kyvyn on määrä olla käytössä 2020- luvun loppupuolella.
– Tässä vaiheessa hankittavat suorituskyvyt eivät vielä ole tarkemmin tiedossa.
Korvetteihin ilmatorjuntaa
Merkillepantavaa on, että Suomi päätyi hankkimaan uusiin korvetteihin amerikkalaiset it-ohjukset, ITO20-ilmatorjuntaohjusjärjestelmän. Sen hintalappu on lähes sata miljoonaa euroa.
Maavoimilla on käytössään amerikkalaiset Stinger-olkapääohjukset. Niitä on hankittu lähes sadalla miljoonalla eurolla.
Pelkästään näiden ohjushankintojen ja ohjusten yleisen hintatason perusteella voidaan arvioida, että uudessa hankkeessa on kyse ainakin satojen miljoonan eurojen hankinnasta.
Osaksi Nasamsia?
Maavoimien Nasams-II-ilmapuolustusjärjestelmä on tällä hetkellä keskeinen osa ilmapuolustusta. Se on yhdysvaltalais-norjalainen.
Patteriin kuuluu kolme ohjuslavettia ja jokaisessa on kuusi laukaisuvalmista AIM-120 AMRAAM ohjusta. Nasams II:ta pidetään erittäin suorituskykyisenä ja sen kehityspotentiaali on merkittävä. Myös Ilmavoimat käyttää Horneteissaan muun muassa samoja Amraam-ohjuksia kuin Nasaam II.
Ennen päätöstä uusista korkean kyvyn ohjuksista selvitetään, voidaanko ne liittää osaksi Nasams II -ilmapuolustusjärjestelmää, jolloin voitaisiin hyödyntää esimerkiksi nykyistä tulenjohtokykyä.
Uuden hankittavan järjestelmän ohjukset yltävät nykyistä korkeammalle ja pidemmälle. Sen voidaan olettaa tulevan ainakin pääkaupunkiseudun turvaamiseksi.
Juha Muurinen