RistoJ kirjoitti:
kunnas kirjoitti:
SJ kirjoitti:
RistoJ kirjoitti:
kunnas kirjoitti:
Siivet lahdessä oli juttua naapurin S-400 järjestelmästä. Siinä mainittiin että ohjukset voi ohjata maaliinsa ylihorisontin näkevällä matalataajuustutkalla. Tosin silloin tutkakatve on 5 km:ä.
Suihkuohjaus tarkoittaa sitä että ohjuksessa on ruutipanoksia joita käyttämällä voidaan ohjusta ohjata vaikkei ajoainetta olisikaan jäljellä.
Suomi ei ole hankkimassa tutkasäteilyyn hakeutuvia ohjuksia.
Jos mietitään ihan teoreettisesti, niin tuo OTH-tutkan kyky on väistämättä riittämätön. Käytännössä asia on vielä vaikeampaa.
OTH-tutkan havaintotarkkuus eli tutkasolun koko on noin luokkaa 6-10 km (etäisyys) * 15 (kulma) km, jos keilan leveys on vain 0,5 astetta. Tämä vaatii vajaa 3 km levyisen tutka-antennin HF-alueella, joka on mahdollinen käytettäessä yhdistettäessä suuri määrä tutka-antenneja yhdeksi virtuaalitutkaksi. Korkeustietoa ei noilla ole mahdollista saada kuin erittäin karkealla tasolla (matalalla tai korkealla) ja sekin vaatii paljon laskentatehoa ja -aikaa.
Ongelma kapean keilan käytössä on, että maalien havaitseminen ja maalitiedon päivitysnopeus on hidasta, luokkaa useita kymmeniä sekunteja tai jopa pidempi. Nopeutta voidaan tietysti parantaa leventämällä keilaa, mutta silloin tarkkuus putoaa vastaavasti. Jos keilan leveys olisikin 5 astetta, niin maalin kulmatarkkuus putoaakin helposti luokkaan 100-200 km. Koita siinä sitten ohjata ohjusta mihinkään maaliin. Jos taas päivitysnopeus on kymmeniä sekunteja, maalin paikka voidaan arvioida vain useiden kymmenien kilometrien tarkkuudella.
Sitten tuo maalitieto pitäisi saada useiden satojen tai jopa tuhansien kilometrien päähän S-400 yksikölle. Tietysti tämä pitäisi onnistua salamannopeasti, sillä kaikki viiveet pudottavat tarkkuutta nopeasti. Lisäksi maalista ei tiedettäisi, onko se yksittäinen Hawk vai 10 Hornetia, koska tutkaruudulla näkyisi vain yksi seuranta johtuen tutkan erottelukyvystä (tai sen puutteesta) OTH-etäisyyksillä.
Eli tuo vempain kykenee kertomaan vain sen, että mihin suuntaan suunnata muut tutkat tai lähettää hävittäjät etsimään?
AWAC sitten kertoo tarkemmin maalin paikan.
Ja se maalitieto sitten saadaan salamannopeasti sille S-400 yksikölle? Onko tuollaista edes koskaan testattu?
Venäjällä ei muuten edes ole käytössä OTH-tutkaa, joka näkisi Suomeen. Sellaiset ovat järjettömän kalliita, eikä niitä ihan tuosta vaan edes perusteta. Murmanskissa oleva tutka näkee lähinnä napa-alueille ja Kaliningradissa Keski-Eurooppaan.
Eiköhän tuossa ole juuri syy miksi AEW:t kuten AWACS ja Mainstay ohjaavat hävittäjä/pommittaja muodostelmia tai CAP:eja ilmatorjuntaohjuksen sijaan.
En ole ikinä kuullut että nuo tutka koneet käyttäisivät maalavettisia it-ohjuksia hävittäjätorjuntaan. Onko joku muu?
Tämä merkitsisi että S-400 ja vastaavat pitkänkantaman järjestelmät tekisivät uusien ja kalliiden hävittäjien, kuten Pak Fa:n kehittämisen turhaksi. Miksi kehittää kallis ja hieno kerosiinisyöppö kun asian voi hoitaa pitkän kantaman it-ohjuksella?
Lisäksi jos supertutkia olisi helppo valmistaa ja ne näkisivät kaikkialle, miksi Venäjä vaivautuisi modernisoimaan A-50 tutkakoneen tai heittelemään monimutkaisia hävittäjätutkia?
Tämä ajattelutapa romuttuu kun katselee uusia hävittäjä- ja sotilaslentokoneprojekteja joita suurvallat kehittelevät ympäri maailmaa.
Yhtälailla it:n ylivartaisuus modernissa sodankäynnissä on vakava harhaluulo ja ehdotukset mm. suomen luopumiseksi tyystin hävittäjin suoritetusta ilmapuolustuksesta ovat vailla perusteita. Perusteet pohjutuvat lähinnä epäsymmetrisiin sotiin joissa ilmasotaa ei käyty suuressa mittakaavassa kuin toisen osapuolen osalta.
Kun tätä ilmapuolustuksen keskustelua seuraa, ihmetyttää jatkuva tyytymättömyys kaikkeen hankittuun ja kehiteltyyn. Hankitaan mitä tahansa se on väärää tai sitä on liian vähän tai sitä ei tarvita enää nykyään. Jokaisella on oma mielipide mitä pitäisi hankkia ja vankka sellainen. Hyvä niin. Mutta jatkuva vaikertaminen ihmetyttää suuresti.
Tehokas ja toisiaan täydentävä ilmapuolustus tulee perustua sekä ilmavoimen käyttöön ja ilmatorjuntaan. Molempiin on meillä santsattu ja pienelle maalle ihan riittävästi. Mukaanluettuina F-18 päivitys MLU1, NASAMS II, Groundmaster tutkat (12kpl), päivitykset tutkiin, ASRAD-R maajoukoille, Crotalen päivitys, RBS-70 hankinnat tekevät viimeisen vuosikymmenenkin aikana yli 850 miljoonaa euroa!
Lisäksi hankitaan uudet AMRAAM-ohjukset HN-kalustolle ja NASAMS II:en, uudet IP-ohjukset laukaisimineen ja ties mitä vielä julkaisematonta.
Ja eräille mikään ei riitä! Mitä pitäisi hankkia? Muutama S-400 tai muutama Patriot ja pari SAMPpia?
Kertokaa velhot jotka rutisette jatkuvasti puutteista, mistä te rahat kaivatte näihin aseisiin? Revitäänkö eläkkeistä vai lapsilisistä vai mistä? Paljon huutoa mutta vähän ideoita.
Kuten olen sanonut aikaisemminkin, en ymmärrä perusteita hankkia suuria määriä aseita tilanteessa jossa KELA lopettaa tai kaventaa lääkekorvauksia sairailta ja vanhuksilta tai kunnat heikentävät lasten kouluruuan laatua rahapulassaan.
PV:lle maksaa jokainen meistä sen 350 e/vuodessa kun samaanaikaan Pelastustoimi kustantaa 50-60 e. ja poliisi 80-90 e.vuodessa. Sairaanhoito on kallista mutta tärkeää. Kuka tinkii omaisensa hoidosta tai omastaan jos sairastuu?
Kuka tarvitsee rahaa viranomaisista eniten? Puolustusvoimatko?
Realiteetit mukaan! Tulossa on todennäköisesti uusi taantuma jolloin valtionvelkaa joudutaan ottamaan lisää ja työttömyys lisääntyy. Pidemmällä tähtäimellä kukaan ei tiedä mihin talous kääntyy.