PAC-3 MSE torjuntakyvyistä sen varran että vuonna 2017 testissä käytettävä maaliohjus laukaistiin Wake Islandilta kohti Kwajaleinin atollia jossa Meckin saarella olevalla ABM laukaisualustalla oleva PAC-3 MSE torjui maaliohjuksen.
news.northropgrumman.com
Google Earthista katsottuna etäisyys Wake Islandilta tuonne Meckin ABM saitille on n. 1150 km.
Eli enää ei puhuta ihan lyhyen matkan ballististen ohjusten torjuntakyvystä.
Kyllä puhutaan. PAC-3MSE on edelleenkin TBM-ohjustentorjuntaan suunniteltu eli sijoitus ns.taistelualueella ja joukkojen suojana. PAC-3 kykenee torjumaan TBM-ohjukset, joita kutsutaan SRBM-ohjuksiksi ja joiden kantama on noin 1000km. MSE tuo parannuksen suorituskykyyn 2-pulssimoottorin, kehittyneemmän ohjausjärjestelmän sekä suurempien siivekkeiden ansiosta, mutta ei se tee järjestelmästä THAAD:n veroista.
Key Features
Combat proven during Operation Iraqi Freedom, the PAC-3 missile is a mobile, high-velocity interceptor with long-range, medium to high-altitude, all-weather capabilities that uses hit-to-kill technology to intercept a variety of incoming threats, such as
tactical ballistic missiles, cruise missiles and aircraft.
PAC-3 family of interceptors provide tactical air and missile defense capabilities as part of the country’s missile defense architecture. In addition to their solid propellant rocket motors, the PAC-3 family of missiles are equipped with aerodynamic controls and inertial navigation guidance systems.
https://www.rocket.com/defense/missile-defense/pac-3-mse
Fact Sheet: An Introduction to Ballistic Missile Defense
Theater defense systems, such as Patriot, Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) and Aegis, are intended to defend against short-, medium- and intermediate-range missiles. They have been deployed in the Middle East, Europe, and East Asia to protect U.S. troops and allies in regional conflicts.
https://armscontrolcenter.org/fact-sheet-introduction-ballistic-missile-defense/
Patriot ja uusin PAC-3MSE ohjus kykenevät torjumaan siis max.1000 km kantaman TBM-maaleja jollakin prosentille, olettaen että järjestelmälle on tilannetietoisuus ja target-hand off pitkän kantaman tutkilta ja satelliiteilta. NATOn BMD-järjestelmä on kykenevä rajoitettuun TBM-maalien torjuntaan tietyillä alueilla, koska AEGIS Ashore -tutkia on sijoitettu NATOn ulkorajalle ja US satelliitit antavat ennakkovaroitusta. Se järjestelmä ei kuitenkaan kykene torjumaan mitään suurempaa ja koordinoidumpaa iskua, varsinkaan kaikkiin eruroopan kaupunkeihin tai tärkeisiin kohteisiin.
THAAD on sitten kykenevämpi järjestelmä, jolla on torjuntakykyä ilmakehän ulkopuolellakin. Silti THAAD kykenee max. 5500 km kantaman IRBM-ohjusten torjuntaan niiden lentoradan loppuvaiheessa. THAAD on ollut ainakin testeissä erittäin kyvykäs, jos siitä jotakin viitettä voi vetää karkeasti todelliseen tilanteeseen.
https://www.rocket.com/defense/missile-defense/thaad
Laivaston käyttämät Aegis-järjestelmät kykenevät nekin keskimatkan ballististien ohjusten torjuntaan, mutta vain loppulähestymisessä. Tässä on kuitenkin ongelmia muun kuin pelkän tarkkuuden osalta. Ballistiset ohjukset ja Aero-ballistiset ohjukset kykenevät liikehtimään ja tuottamaan häirintäheitteitä, jotka sotkevat torjuntaa.
Other BMD systems, such as Patriot and THAAD, attempt to intercept incoming missiles during the terminal phase. The terminal phase is very short, and although the warheads are slowed down by air resistance, they still travel extremely fast. Atmospheric re-entry strips debris and decoys deployed in space from the warhead, but adversaries can use other countermeasures, such as chaff, to confuse defense systems.
Finally, the Aegis system is intended to intercept incoming missiles in the midcourse or terminal phase.
https://armscontrolcenter.org/fact-sheet-introduction-ballistic-missile-defense/
GMD-ohjukset (44 kpl USA-NORAD) ovat sitten kallein järjestelmä, jolla voidaan yrittää (huom!) torjua keski- ja pitkänmatkan ballistisia ohjuksia niiden reittilentovaiheessa. GMD-ohjusjärjestelmä on huikean kallis ja epävarma. Ilmakehän ulkopuoliset torjunnat ovat enemmän epäonnistuneet testeissä jo 20 vuoden aikana, eikä suorituskykyä ole saatu merkittävästi parannettua. GMD-järjestelmän kehitys on maksanut tähän mennessä yli 40 miljardia USD ja nousee.
Tässä vielä linkki ballististen ohjusten luokitteluun kantaman perusteella:
https://armscontrolcenter.org/wp-co.../Ballistic-vs.-Cruise-Missiles-Fact-Sheet.pdf
Eli kun unelmoidaan jostakin TBM-maalien torjuntakyvystä edes rajallisesti ja uskottavasti, täytyy tutkia pintaa syvemmältä asiaa, eikä tyytyä mainosmiesten esitteisiin. Edes ruotsin Patriot ei tarjoa TBM-kykyä varsinkaan jos se ei ole linkittynyt NATOn ABM-torjuntajärjestelmään. Siltikään PAC-3MSE ohjuksilla ei saada suurta torjuntaprosenttia varsinkin jos torjuttavia maaleja on useita. Ei ole hyötyä edes 50% torjuntakyvystä, jos kohteeseen osuu 10 maalista 5 kpl. Kapasiteetillaan hyökkäjä voi kyllästää torjunnan ja ampua niin suuren volyymin ohjuksia että maali tuhoutuu varmasti.
Myös puolustusvoimat on julkaissut hyvin selkeän ja perustellun kirjoituksen TBM-torjunnan vaatimuksista ja ne eivät ole muuttuneet viime vuosina. Tässä se vielä kerran linkkinä:
Ohjusjärjestelmät ja -puolustus
Puolustusvoimat
Julkaisuajankohta 29.11.2017
https://puolustusvoimat.fi/-/ohjusjarjestelmat-ja-puolust-1