fulcrum
Greatest Leader
Kh-22 ja useimmat muut vanhemmat merimaaliohjukset toimivat maamaaleja vastaan niin että ne lentävät inertiasuunnistuksen avulla 'oikeille huudeille', laittavat tutkan päälle ja hakeutuvat tutkakaikuun, eli samalla tavalla kuin laivamaalejakin vastaan. Jos aiottu kohde on joku hyvän tutkakontrastin omaava - vaikkapa keskellä aavikkoa oleva halli tai tutka-asema - niin tarkkuus voi olla aika hyväkin. Uudemmilla tutkilla saataneen niin hyviä kuvia että kohteen tunnistuskin voisi onnistua. Periaatteessa ohjukset voisi tietenkin ampua vain inertian avulla ennalta määrättyyn koordinaattiin kuten entisajan maamaaliohjukset tekivät, hajonta olisi kuitenkin parhaimmillaankin useiden kymmenien metrien luokkaa, vanhemmilla ohjuksilla satoja metrejä/kilometri. Terroripommitusta tai isojen satamien/tukikohtien pommitusta niin voisi tietenkin tehdä.@fulcrum Kh-22, Kh-23 ja P800 ovat maamaaliin suunnilleen yhtä tarkkoja kaikki. RBS-15 mk3 eli ensimmäinen, jonka mainostetaan soveltuvan maakohteita vastaan, sisältää venäläisistä poiketen satelliittinavigoinnin, jota käyttämällä se on periaatteessa yhtä tarkka kuin esim. JDAM.
S-300 sisältää maa-ammuntamoodin, jossa ohjukset ammutaan ilman hakeutumista ballistisella radalla määriteltyyn kohteeseen. Jossain tässä ketjussa olleessa linkissä oli kuvaus tuosta moodista.
Eli venäläisten merimaali- ja ilmatorjuntaohjusten ei voi todellakaan sanoa vastaavan tarkkuudeltaan edes mitään GPS/INS-asetta.
Krementshukin ostoskeskushyökkäyksessä tapahtui luultavasti niin että kahdesta ohjuksesta toinen lukittui aiottuun tehdaskompleksiin kuten tarkoitettiin, ja toinen lähimpään isoon tutkamaaliin, eli ostoskeskukseen.
Oniksia käytettiin maamaaleja vastaan jo Syyriassa joten mitään uutta se ei ole. Oniksin intialaisversio Brahmos ainakin voi olla aika tarkka maamaaleja vastaan:
Uranin uusimmassa versiossa (Kh-35U) on myös satelliittinavigointi, voi olla että tämä mahdollistaa aiempaa tehokkaamman käytön maamaaleja vastaan. Epäselvää tosin mitä versioita Venäjä käyttää Ukrainassa.
S-300:ssä ei ymmärtääkseni ole mitään 'ballistista' ohjausmenetelmää, vaan sitä ammutaan maamaaleihin samalla tavalla kuin muitakin vastaavia it-ohjuksia (kuten meilläkin olleet Petshora ja Buk): tutkalla osoitetaan kohde ja ohjus lentää siihen. Jos tutka on vaikka maston päässä ja kohde on joku korkeahko rakennus tai kukkula, niin kantama voi olla useamman kymmenen kilometriä. "Sokkona" niitä ei käsittääkseni voi ampua. Ohjus on ohjelmoitu itsetuhoutumaan jos se ei ole ohjauksessa, ja vaikka tämän ohittaisikin niin se lentäisi silti aivan minne sattuu.