Ilmatorjunta

Ei sen suorituskyky sentään noin huono ollut, ainakaan Totška-U:n, kts. tuolta 😁

Tuo nyt oli tuollainen heitto, mutta jos itävelkaa olisi ollut käytettävissä enemmän 90-luvulla niin olisihan sitä maavoimien standoff-kykyä voinut kohentaa jo tuolloin. Kyllä venäläiset olisi varmaan myyneet. Mutta ehkä firma olisi ostanut jotain muuta ensiksi, jos valtiovalta olisi postittanut pääesikuntaan toisenkin ruplasekin että katelkaa jotain kivaa. Pitäisikö melkein pähkäillä asiaa "Vaihtoehtoiset puolustusvälinehankinnat" -ketjussa. Arvelisin että lisärahalla olisi ensiksi ostettu Bukeja isompi satsi?

Jotkut lähteet (mm. en.wikipedia) väittää muuten että Itä-Saksallakin olisi ollut Totškia. Näin ei ymmärtääkseni ollut, vaan ne oli NL:n komennossa. Kansanarmeijalla oli Scudeja, Lunaa ja Okaa.

Ettei olisi ollut niin, että Tochkan ydinkärjet olivat NL:n komennossa?
 
Mitäs vikaa niissä it-ohjuksissa oli? Muuta kuin että nyt ne olisivat jo varsin vahvasti vanhentuneita ja että raskaammat ohjusjärjestelmät olisivat olleet hankalia huollettavia/miehitettäviä virkojen puolesta.

Jos nyt uusimmat Iglat 80-luvun lopusta menivätkin tutkittavaksi ja evaluoitavaksi erinäisille toimijoille, niin olisihan siellä ollut muutakin. Kuten niitä olkapäältä ammuttavia Strela-2:ia, joista viimeiset toimitettu 1985. Tai Strela-10 MT-LB-alustalla, 40 laukaisinta ja 1000 ohjusta toimitettu 1985-1989, jos Sipriin on luottamista.
Analogisia vehkeitä jotka jäivät vertailussa Crotaleen kauas taakse. SA-8 ja SA-13 olivat siinä kisassa mukana. Vaatimatonta suorituskykyä ja kallista ylläpitoa. Kamelin selän olisivat katkaisseet jo mainitsemasi virat. Pelkästään Petsoraa ylläpidettäessä meinasi it-aselajilta revetä muutakin, kuin housut.

Olkapääohjustilannehan oli tuohon aikaan jo tehdyn SA-16-hankinnan jälkeen kohtuullinen ja velkaruplilla oltiin saamassa vielä SA-18. Jos jotain olisi ollut pakko hommata, niin Petsora-täydennystä, tai sitten liikkuva SA-6 pienessä mitassa maavoimien painopistettä suojaamaan. Eikä vanhojen olkapääohjusmallienkaan hankintaan olisi mitään estettä ollut. En siis esitä, että noin olisi pitänyt tehdä, mutta noissa olisi ollut joku idea.
 
Itko homma mennyt minulta ohi, hyvä hankinta. Ei ollut tuolla ddr-kaupat ketjussa listattu. Mitähän ohjusjärjestelmiä siellä olisi ollut tarjolla? Sen tiedän että shilkoja olisi ollut tarjolla mutta ei kelvannut.
Itkoja tuli sekä naapurista, että Saksasta.
 
Iltasanomien mukaan:

Suomelta uusi apupaketti Ukrainaan – sisältää ilmatorjunta-aseita​


Suomi lähettää Ukrainaan muun muassa ilmatorjunta-aseistusta ja ampumatarvikkeita, kertoo puolustusministeriö.

Kyseessä on 16. aseaputoimitus Ukrainaan, ja sen korvattava arvo on 109 miljoonaa euroa.

– Suomi jatkaa Ukrainan tukemista, yhdessä kansainvälisten kumppaniemme kanssa. Kaikkien Suomen Ukrainalle toimittamien puolustustarvikeapupakettien korvattava arvo on nyt 1,1 miljardia euroa, puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) sanoo ministeriön tiedotteessa.

  • Mitähän nuo ilmatorjunta-aseet nyt sitten voisivat olla?
 
Amerikkalaisen kenraalin Mark Milleyn mukaan nopein ja kustannustehokkain tapa Ukrainan ilmapuolustuksen järjestämiseksi on antaa heille ilmatorjuntajärjestelmiä.

Kuulostaako tuo jotenkin Ahti Lapin teeseiltä?

The top US general explained why the West delayed the decision on F-16 for Ukraine​



The Chairman of the Joint Chiefs of Staff of the USA, General Mark Milley, explained why Western countries only recently decided to provide Ukraine with F-16 fighter jets in the future.

Milley said this at the results of the meeting of the Contact Group on Ukraine on Thursday, the correspondent of " European Pravda " reports.

According to the top general of the USA, one of the key issues in providing Ukraine with F-16 is ensuring control over the airspace.

"The fastest and cheapest way to protect airspace is to do it from the ground and provide effective ground-based air defense systems. This is the most effective way to prevent the Russians from gaining air superiority, and that's exactly what we did," he said.

"As for the F-16: 10 planes cost a billion dollars, their maintenance costs another billion dollars. That is, 10 planes cost two billion dollars. The Russians have thousands of fighter jets of the fourth and fifth generations. Therefore, to oppose them in the air, a significant number of fourth- and fifth-generation fighters are needed," added Milley.

He, however, pointed out that in the future F-16s will play a role in the Air Force of Ukraine, but it will take a considerable amount of time to build up an air force of the necessary volume and power.
 
Viimeksi muokattu:
  • Mitähän nuo ilmatorjunta-aseet nyt sitten voisivat olla?
Mitähän ne voisi olla? 😁 Näitähän riittää.
320px-Zu-23-2-belarus.jpg
 

Vanha juttu jo, mutta forumin nyt jo pitkäaikaiseen tapaan ei kukaan ole kommentoinut. Videoiden postaajat ei varmaan ite aina edes jaksa katsoa niitä loppuun. Nyt kyllä kannattaisi, sillä yhdessä jo julkaistun ekan (tekniikka)osan kanssa muodostuu ainutlaatuinen 50 min dokkari asejärjestelmän tekniikasta sekä ohjusilmapuolustuksen alkuvaiheista Suomessa. Tällä postauksella ei ole tarkoitus ruveta "besserwisseröimään" It-museoiden asiantuntijoiden tietämyksen kanssa, vaan mun kommentit voi lukea vaikka ajatuksella: Mitä vielä voisit haluta tietää SA-3 Goa ohjuksista? Tällä NATO n koodinimellä ne käyttöikänsä aikana meillä tunnettiin, kuten muukin neukkukalusto. S-125 Petshora nimityksen taisi tietää korkeintaan it-aselajin henkilöstö sekä PV:n tiedusteluväki.

3:50 Toivottavasti kukaan ei pahastu, kun vidin kommenteista tulee mieleen kylmän sodan aikainen sanonta: "Turpoa on vaikea opettaa urpoille." Kuulijoille kerrotaan kyllä että asiat ovat monimutkaisia ja sekin tehtävän vaikeutta kuvaa, että varusmiehillekin näitä saloja kelpasivat luennoimaan ainoastaan kapteenikurssin käyneet upseerit. Jokainen vuosikymmen oli lisäksi erilainen eikä 1960-luvun alun Suomi todellakaan ollut suomettunut. Itsenäinen maa ei mitään lupia aseostoksiin tarvisi, mutta ohjukset olivat itä- ja länsiblokin hyväntahtoisuuden varassa. Molemmat oli saataava suostumaan rauhansopparin muuttamiseen. Olisihan voinut käydä niinkin, että päädyttäisiin pattitilanteeseen ja oltaisiin oltu ilman ohjuksia kylmän sodan loppuun.

4:00 Ahti Lapin viljelemä ja MpNetissäkin tuttu väittely: Hävittäjiä vai it-ohjuksia? päättyi yli 60 vuotta sitten ilmatorjunnan voittoon: Jenkit ei pitäny MiGejä uhkana pommikoneilleen vaan SA-2 ohjuksia!

06:10 II PPK ei ottanut kantaa ohjusten hankinnan ilmansuuntaan, mutta jenkkien Hawk olisi ollut liian kallis. Hintanumeroita ei ole käytettävissä, mutta rahat riitti ainoastaan itäkamoihin. Kun kauppaa ei maksettu rahalla vaan viennillä neukkulaan oli se ikäänkuin taloudellista kehitysapua meille. Suomessa ihmeteltiinkin 1980-luvulla: Meillä on maailman kallein bensa ja viinanhinta sekä (melkein) korkeimmat verot, mutta silti talous kasvaa kohisten!

06:30 SA-3 ohjuksia oli tarkoitus ostaa lisää myöhemmin, kunhan käyttö olis opittu. Normitapa on aina ollut jaksotella kalliit hankinnat pitkälle ajalle, jolloin rahat riittää paremmin. Vertaa K9 hankinta.

08:30 Tällainen parin tunnin täyteen sa-torjuntavalmiuteen pystyvä valmiusjoukko on tekniselle aselajille resurssisyöppö. Kärjistäen (ja liioitellen; ei ole tarkoitus väheksyä tärkeitä tehtäviä) henkilökunta juo kahvia, kun varusmiehet on oppitunnilla tai liikuntakoulutuksesa. On tietysti myös monenlaiset ylläpito- ja suunnittelutehtävätkin hoidettavana. Samanlainen resurssisyöppö oli meritorjuntaohjus MTO-85 patteri, joka myös oli sijoitettu Sandikseen. Ei siis ihme, ettei Miessaareen enää tehty toista tällaista "syöppöä" vaan sinne sijoitettu henkilöstö olisi hypänny veneisiin vasta valmiutta kohotettaessa. Nytkin nitisi it:n Sininen kirja (ra-henkilökunnan vahvuus- ja tehtäväluettelo) repeämäisillään. Reserviä syntyi myös "liikaa", 1-1,5 vuotta olisi riittänyt koulutukseen ja seuraava porukka 5 v päästä. Liika reservi mahdollisti kuitenkin lisäkaluston miehityksen, jos sitä olisi kriisitilanteessa saatu YYA-sopparin nojalla Nliitosta lisää.

09:40 Liikkuvan patterin toiminnasta olisi kannattanut kertoa enemmänkin.

10:00 Sikokallion harjoitteluasemat lienee alunperin tehty raskaan 88 ItK-kanuunan kiinteiksi tuliasemiksi.

10:40 Tässä kohdassa ei laiteta ohjuksia kuntoon vaan valmistaudutaan filmaamaan laukaisua.

11:00 Ainoa havaitsemani asiavirhe: henkilökuntaa ei koulutettu Odessassa v. 1999 vaan 1979. Neukut esitti aluksi 2 v koulutusaikaa venäjän kieli- sekä poliittisine koulutuksineen, kuten tekivät kaikissa koulututsta vaatineissa asekaupoissa. Neuvotteluissa suomalaiset esittivät tulkkien avulla tapahtuvaa opetusta (kuten aina) ja koulutusaika supistui kuukausiin.

12:40 Sama sähkötyömaa oli edessä, kun tykkimiehet sai raketinheittimiä sekä Nliitosta ja Tsekistä.

15:55 Analogiatekniikka eli kylmän sodan alkupuoliskon valtavirta it:ssä vaati omat "velhonsa" eikä silti läheskään aina toiminut. Joskus katastrofaalisistakin Lohtaja-tuloksista ei paljoa kuulunut aselajin ulkopuolelle; Pääesikuntaan leiriklertomukset tietysti menivät.

17:20 Myös Ruotsi oli kiinnostunut SA-3 kalustostamme. Signaalitiedustelukoneet mittailivat ammuntojen aikana Pohjanlahden omalla puolellaan. Heidän kannaltaan harmillisesti "sotataajuuksia" ei tietenkään rauhan aikana käytetty.

18:45 Videolla kerrotaan Kaamasen harjoituksesta, johon siirrettiin kalusto Hyrylästä. Sitä ei kerrota, että alunperin piti ostaa kaksi lisäpatteria, joille kouluttaisiin reserviä Rovaniemellä. Kun tähän ei rahaa riittänyt, niin käytiin kertaalleen "näyttämässä lippua" ajamalla sotavahvuinen ohjuspatteri kirjaimellisesti Suomen päästä päähän junalla ja autolla. Harjoitus tapahtui vuoden pimeimpänä aikana marraskuussa eikä it tuntenut Lapin olosuhteita tykkimiesten tavoin. Siirtymismarssi Misin asemalta Kaamaseen kesti vuorokauden eikä takaisin päästy ensin ollenkaan, vaan jäisten kapeiden teiden vuoksi marssi jouduttiin välillä keskeyttämään. Myöhemmin talvella harjoitusta ei olisi enää ennen vappua voitu pitää eikä siis sotaakaan käydä puuttuvan aurauskaluston takia.

19:45 ItO-79 oli aikoinaan maavoimien teknisesti monimutkaisin asejärjestelmä, sanotaan selostuksessa. Usein unohtuu, millainen 1970- ja 80-lukujen maavoimat oli henkilöstörakenteeltaan. Silloin esim asemestareina sinnitelivät vielä myös ainoastaan kansakoulun käyneet käytännön miehet koulut käyneiden teknikoiden rinnalla. Suurten ikäluokkien varusmiespalvelua varten rekrytoitiin toimiupseereita, joista jotkut olivat enemmän jotkut vähemmän lukumiehiä. Yleisesti yhteiskunnassa teknologiahyppäyksen käytännöt työt siirtyvät ihan uudenlaiset asiat jo koulunpenkilla oppineille. PV:ssä sama tapahtui, kuten vid kertoi, "työpaikakoulutuksena". Ilmavoimat olisikin halunnut ohjuspuolustuksen itselleen; heillehän monimutkainen tekniikka oli arkipäivää. 35 mm Oerlikon sekä 57 mm ItK 60 automaattipatterit toimivat it-miehille hyvänä harjoitteluna ja niistä kertyneiden kokemusten perusteella ItO 79 koulutus keskitettiin yksinomaan Hyrylään.

20:25 Vain kaksi ohjusta 40:stä meni ohi sanottiin. Maalitilanne Lohtajalla on edullinen kun tiedetään mistä, milloin ja mihin suuntaan maaliraketti lentää. Mutta kaikki pitää tehdä silti oikein, jotta tähän päästään.

22:10 Egyptille meni kerralla 50 patteria, kerrotaan. Samoin meillekin piti tulla kymmeniä pattereita, kun Noottikriisin aikana 1961 pantiin paperille, millainen puolustuskyky olisi riittävä. Kekkonen veti suunnitelmat vessasta alas, kun arveli pärjäävänsä neukkujen kanssa puhumalla. Näin rahat säästyi kepun (silloin maalaisliitto) kannatuksen turvaamisen kannalta tärkeämpiin kohteisiin. Forumin dinosaurukset muistavat 1960-luvun suuret maaltapaon vuodet.

Kerrassaan mainiot videot siis, joista riittää runsaasti uutta tietoa asiota jonkin verran tuntevillekin. Neukkutekniikka ei tietenkään yltänyt länkkäreiden tasolle eikä ollut tarkoituskaan. Se kuitenki toimii erilaisissa, olosuhteissa kuten Kaamasen harjoitskin osoitti. Kova ääni sekä savuttaminen ikäänkuin kuuluu asiaan; sehän on näissä videoissa välillä suorastaan viihteellistetty.

Alla vielä kuva uunituoreesta HelItR:n Historia 1999-2022 kirjasta. Siitä ilmenee, että tuliasemia pstyttiin jonkin verran hajauttamaan uusilla kaapeliratkaisuilla, mutta muistään BUK in verkottuneesta ryhmityksestä ei todellakaan voinut puhua.


SA-3 tuliasemaryhmitys.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Mitähän ne voisi olla? 😁 Näitähän riittää.
320px-Zu-23-2-belarus.jpg

No mutta eihän nyt noita ole voitu antaa. Tuolla rahalla ne menisivät kaikki Ukrainaan, jolloin
Suomen ilmatorjunnan selkäranka kyllä katkeaisi.:eek:

Sensijaan ne piilotetut Buk M1:t ja niiden ohjukset on päätetty lähettää Ukrainaan.

Hämäyksen vuoksi samalla aikaistettiin AMRAAM-ohjusten hankintaa, jotta näyttäisi siltä
että vanhempia AMRAAM-ohjuksia lähetetään Ukrainaan.
 
No mutta eihän nyt noita ole voitu antaa. Tuolla rahalla ne menisivät kaikki Ukrainaan, jolloin
Suomen ilmatorjunnan selkäranka kyllä katkeaisi.:eek:

Sensijaan ne piilotetut Buk M1:t ja niiden ohjukset on päätetty lähettää Ukrainaan.

Hämäyksen vuoksi samalla aikaistettiin AMRAAM-ohjusten hankintaa, jotta näyttäisi siltä
että vanhempia AMRAAM-ohjuksia lähetetään Ukrainaan.
Mikä ihme on se syy, että segei on niin haukuttu ase tällä palstalla? Oikeestikko sillä ei saa hitaasti lentävää troonia/helikopteria alas vaan vaaditaan ohjus tai hävittäjä siihen hommaan?
 
Mikä ihme on se syy, että segei on niin haukuttu ase tällä palstalla? Oikeestikko sillä ei saa hitaasti lentävää troonia/helikopteria alas vaan vaaditaan ohjus tai hävittäjä siihen hommaan?
Syy on se, että se on ihan sysipaska tötterö. Pienen pienen alueen "suojaaminen" vie paljon ukkoja ja tulos on silti melkeinpä sama kun ei ne ukot siellä olis ollenkaan, voi osua johonkin lentäväänkin, jos se just kohdalle sattuu lentelemään, eikä ammu takasin ja taivaanmerkit on oikeassa asennossa...

Se on kertakaikkisen vanhentunut alkuperäiseen käyttöönsä ja oikeastaan mihin vaan käyttöön, paitsi verkonpainoksi. Silkkaa vittuilua pitää tuollaista paskaa kalustoa varastossa. Ainoa syy säilytykselle on käsittääkseni se, että ammuksia vielä on varastossa.
 
Syy on se, että se on ihan sysipaska tötterö. Pienen pienen alueen "suojaaminen" vie paljon ukkoja ja tulos on silti melkeinpä sama kun ei ne ukot siellä olis ollenkaan, voi osua johonkin lentäväänkin, jos se just kohdalle sattuu lentelemään, eikä ammu takasin ja taivaanmerkit on oikeassa asennossa...

Se on kertakaikkisen vanhentunut alkuperäiseen käyttöönsä ja oikeastaan mihin vaan käyttöön, paitsi verkonpainoksi. Silkkaa vittuilua pitää tuollaista paskaa kalustoa varastossa. Ainoa syy säilytykselle on käsittääkseni se, että ammuksia vielä on varastossa.
Mikä sen alkuperäinen käyttö on ollut jos ei ilmamaalien torjunta?

Sitä kysyin, että eikö sillä todellakaan osu mihinkään hitasti lentävään kohteeseen vaikka sille on vuosikymmeniä koulutettu varusmiehiä?
 
Vanha juttu jo, mutta forumin nyt jo pitkäaikaiseen tapaan ei kukaan ole kommentoinut. Videoiden postaajat ei varmaan ite aina edes jaksa katsoa niitä loppuun. Nyt kyllä kannattaisi, sillä yhdessä jo julkaistun ekan (tekniikka)osan kanssa muodostuu ainutlaatuinen 50 min dokkari asejärjestelmän tekniikasta sekä ohjusilmapuolustuksen alkuvaiheista Suomessa. Tällä postauksella ei ole tarkoitus ruveta "besserwisseröimään" It-museoiden asiantuntijoiden tietämyksen kanssa, vaan mun kommentit voi lukea vaikka ajatuksella: Mitä vielä voisit haluta tietää SA-3 Goa ohjuksista? Tällä NATO n koodinimellä ne käyttöikänsä aikana meillä tunnettiin, kuten muukin neukkukalusto. S-125 Petshora nimityksen taisi tietää korkeintaan it-aselajin henkilöstö sekä PV:n tiedusteluväki.

Itselle lähinnä jäi noista videoista kysymyksiä siitä että miksi tämä muka oli Suomelle hyvä ensimmäinen järjestelmä?

Ohjusten ampumakuntoon laitto ruutipanoksineen näytti kaikkea muuta kuin helpolta, nopealta ja tehokkaalta. Analogitekniikka oli vanhanaikaista 50-luvun tekniikkaa.

Länsimaissa siirryttiin 60-luvulla IT-järjestelmien kehityksessä digitaalitekniikkaan. Esim. 60-luvun puolivälissä käyttöön tulleessa Bloodhound MK2 ohjusjärjestelmässä oli digitaalinen Ferranti Argus tulenjohtotietokoneena. HAWK järjestelmään tehtiin digitaalinen I-HAWK päivitys jo 60-luvulla, tuli käyttöön 1972.

USN:n ohjusjärjestelmistä Talos, Tartar ja Terrier digitalisoitiin 60-luvun lopulta alkaen (Univac 1219). Yhtenä syynä digitalisointiin oli luotettavuuden parantuminen ja huolto ja ylläpitotyön radikaali vähentyminen.

Tässä ajetaan 80-luvulla päivitettyä Bloodhound MK2:n 16-bittisen Ferranti Argus 700 tietokoneen ja grafiikkapiirin sisältävän järjestelmää harjoitusmoodissa (noin 4 minuutin jälkeen videolla):
 
Mikä sen alkuperäinen käyttö on ollut jos ei ilmamaalien torjunta?

Sitä kysyin, että eikö sillä todellakaan osu mihinkään hitasti lentävään kohteeseen vaikka sille on vuosikymmeniä koulutettu varusmiehiä?
Tarkoitus on ollut ilmamaalien torjunta, ihan perinteinen venäläinen suristin on kyseessä, ei mahdu, eikä surise.

Osuuhan sergeillä, jos joskus kohdalle sattuu jotain lentävää, aika harvoin tositilanteessa sattuisi. Kantama kun on onneton, ammus heikkotehoinen, tähtäin antaa summittaisen suunnan ja epätarkkuus koristelee paskasta tehdyn kakun jne. Logistinen painajainen joka sitoo miehistöä kohtuuttoman määrän saatuun hyötyyn nähden, ei millään mahdollisella kuvittelulla jatkoon, ei kertakaikkiaan millään. Maakohtainen suora-ammunnassakin tällä sinällään toimivalla laitteella osuu vaan, kun ampuu tarpeeksi kauan. Tähtäin kun on siihen(kin) tarkoitukseen kelvoton. Tästä oli taannoin mieltä avaavia videoita Ukrainasta. Modata voi kaikkea, mutta ei sergeistä silti hyvää saa mihinkään järjelliseen hommaan. Onhan näitä meilläkin viritelty ja jostain syystä ne hommat on sitten lopetettu. Niitä meillä nyt sattuu olemaan paljon ja ammuksiakin kaiketi reilusti, joten pysyy kirjoissa henkilökohtaiseksi mieliharmikseni vielä jonkin aikaa.

Mutta se siitä, mulla aina verenpaine nousemaan kun joku mainitsee tämän ilmatorjunnan ihmeaseen, pahoittelut siitä. En jatka aiheesta enempää, kaikki tarpeellinen siitä on jo kirjoitettu palstalla moneen kertaan.
 
Mikä ihme on se syy, että segei on niin haukuttu ase tällä palstalla? Oikeestikko sillä ei saa hitaasti lentävää troonia/helikopteria alas vaan vaaditaan ohjus tai hävittäjä siihen hommaan?
Jos tuota järjestelmää miettii tarkemmin niin huomaa, että se sen osumistodennäköisyys riippuu tulenkäytön massiivisuudesta ja ulkoisista olosuhteista. Kyseessä on henkilöstö intensiivinen järjestelmä jolla verrattain raskas logistinen jalanjälki, heikko kantama sekä olematon joka sään ja vuorokauden toimintakyky.
 
Jos tuota järjestelmää miettii tarkemmin niin huomaa, että se sen osumistodennäköisyys riippuu tulenkäytön massiivisuudesta ja ulkoisista olosuhteista. Kyseessä on henkilöstö intensiivinen järjestelmä jolla verrattain raskas logistinen jalanjälki, heikko kantama sekä olematon joka sään ja vuorokauden toimintakyky.
Kyseessä on juurikin omasuoja-ase, jota käytetään koska tykkejä ja ampumatarvikkeita on olemassa. Modernisoidut versiot ehkä poikkeuksina. Niillä on vähän tärkeämpi roolinsa etenkin automaattipattereissa.

Logistinen jalanjälki on nykytilanteessa itse asiassa varsin kevyt, koska merkittävä osa käyttäjistä on oto-miehiä, jotka olisivat kokoonpanoissa joka tapauksessa. Päätoimiset Sergei-yksiköt ja -miehet alkavat olla katoavaa kansanperinnettä.
 
Kyseessä on juurikin omasuoja-ase, jota käytetään koska tykkejä ja ampumatarvikkeita on olemassa. Modernisoidut versiot ehkä poikkeuksina. Niillä on vähän tärkeämpi roolinsa etenkin automaattipattereissa.

Logistinen jalanjälki on nykytilanteessa itse asiassa varsin kevyt, koska merkittävä osa käyttäjistä on oto-miehiä, jotka olisivat kokoonpanoissa joka tapauksessa. Päätoimiset Sergei-yksiköt ja -miehet alkavat olla katoavaa kansanperinnettä.

Miten tuo on mahdollista (ajallisesti ja harjoittelun puolesta)? Koulutetaanko Sergeitä tosiaan myös IT:n ulkopuolisille varusmiehille, sillä tuskin tuota kyvykkyyttä ainakaan kh-vuorokausilla rakennetaan?

Pikemminkin ajattelisin, että päätoiminen Sergei-yksikkö ja -miehet kannattaisi laittaa valvomaan sitä maahanlaskulle altista paikkaa sen sijaan että jollekin vartioyksikölle näytetään, että näin tämä tykki periaatteessa toimii. Mutta minä olenkin diletantti.
 
Miten tuo on mahdollista (ajallisesti ja harjoittelun puolesta)? Koulutetaanko Sergeitä tosiaan myös IT:n ulkopuolisille varusmiehille, sillä tuskin tuota kyvykkyyttä ainakaan kh-vuorokausilla rakennetaan?

Pikemminkin ajattelisin, että päätoiminen Sergei-yksikkö ja -miehet kannattaisi laittaa valvomaan sitä maahanlaskulle altista paikkaa sen sijaan että jollekin vartioyksikölle näytetään, että näin tämä tykki periaatteessa toimii. Mutta minä olenkin diletantti.
Sergeitä on iät ja ajat koulutettu mm.huollon miehille. Sitten on Sergeille varusmiehenä koulutetut tykkimiehet, jotka voivat olla jatkosijoituksessa niin, että kalusto-osaamista hyödynnetään sielläkin.

Toki varusmiehistäkin edelleen koulutetaan uusia it-pattereita. Onhan tykkejä ihan terävän kärjen joukkojenkin orgaanisena it-joukkona, kun parempaan ei ole ollut varaa. Onpahan edes jotakin kättä pidempää. Tällöin ne ovat usein auton lavalla, jotta pysytään tulenantovalmiina liikkeessä mukana.

Näissä pitää aina tehdä ero sen mukaan onko kyseessä it-yksikkö, vai ainoastaan it-aseiden käyttö omasuojailmatorjunnassa. Jälkimmäisessä vaatimukset ovat luonnollisesti paljonkin kevyemmät.
 
Viime yönä (28.5.2023) Ukrainaan ammuttiin 54 Shahed-kamikazelennokkia. Näistä 52 onnistuttiin torjumaan Ukrainan mukaan, mutta esim. Kiovaan osui ainakin yksi (tai sen jäänteet), vaikka yli 40 ammuttiinkin Kiovassa alas.

Kallista puuhaa on noiden torjuminen ilmatorjuntaohjuksilla.

Viktor - mobile air defense for Ukraine​


Tsekkiläinen ryhmä Gift for Putin on joukkorahoittanut 15 kappaletta MR-2 Viktor ilmatorjuntakonekivääriä toimitettavaksi Ukrainaan. Se perustuu vanhaan neuvosto-aikaiseen 14.5 mm ZPU-2:een, johon on lisätty mm. pimeänäkötähtäimet (day/night sights). Viktor on asennettu Toyota-alustalle, ks. kuva alla. Tehollista kantamaa tuolla on nähtävästi n. 1.4 km.

MR-2 Viktor.jpg

The use of drones in the Russia-Ukraine War highlights the need for militaries around the world to adapt and develop effective strategies to counter rapidly evolving drone technology. Developing countermeasures and integrating them into military operations will be crucial for maintaining security and stability in the face of this new battlefield reality.

The new Czech MR-2 Viktor is a simple combination of a ZPU-2 Russian-made anti-aircraft 14.5 mm twin gun mounted on a Toyota Land Cruiser. However, there is a fundamental difference. While conventional technical vehicles use the original KPV machine gun targeting system, the MR-2 Viktor employs a different targeting system. It is equipped with day/night sights for aerial targets and another sight to fire against land targets with a maximum firing range of up to 2 km.”


Answering The Call: Heavy Weaponry Supplied To Ukraine -sivuston mukaan Hollannin rahoituksella/avulla noita on lisäksi luvattu toimittaa yhteensä 100 kpl Ukrainaan.

MR-2 Viktoreita on lehtitietojen mukaan (4.5.2023) jo toimitettu Ukrainaan.

Ehkä nuo tähtäimet tekevät MR-2 Viktoreista sitten parempia kuin Sergeit, vaikka kantamaa on vähemmän?

Vertailun vuoksi Sergein hinta Somaliassa tuollaisella (käytetyllä) alustalla on Reuters’in mukaan $20’000. Todellinen arvo/hinta ilman ”Black Market” –lisää voi olla ehkä $10’000 tai alle?
 
Viimeksi muokattu:
4:00 Ahti Lapin viljelemä ja MpNetissäkin tuttu väittely: Hävittäjiä vai it-ohjuksia? päättyi yli 60 vuotta sitten ilmatorjunnan voittoon: Jenkit ei pitäny MiGejä uhkana pommikoneilleen vaan SA-2 ohjuksia!

U-2 -välikohtaus ehkä taustalla? Hävittäjät ei onnistuneet torjumaan Powersia, mutta SA-2 pystyi.

06:10 II PPK ei ottanut kantaa ohjusten hankinnan ilmansuuntaan, mutta jenkkien Hawk olisi ollut liian kallis. Hintanumeroita ei ole käytettävissä, mutta rahat riitti ainoastaan itäkamoihin.

Jugotiedon mukaan Hawk (ilmeisesti IHawk-muodossa) olisi ollut kolme kertaa kalliimpi kuin Petshora.

60-luvun alun kustannusarviossa muistaakseni (Ahti Lappin kirjan perusteella) neukkujärjestelmä (eli SA-2) arvioitiin jonkun verran kalliimmaksi kuin tarjolla olleet länsisysteemit (Thunderbird, Nike, Bloodhound?), olisiko ollut raskaan henkilöstötarpeensa vuoksi. Nuo arviot toki perustuivat erittäin ylimalkaisiin tietoihin.


Itselle lähinnä jäi noista videoista kysymyksiä siitä että miksi tämä muka oli Suomelle hyvä ensimmäinen järjestelmä?

Hinta/hyöty...kun rahaa oli käytössä vähän, niin haluttiin maksimaalinen peitto: vrt. paljon poristu NASAMS-hankinta. Olisihan NL:stä ollut Kub tarjolla, paljon liikkuvampi ja muutenkin uudenaikaisempi järjestelmä.

Sehän on tietysti tunnettua että NL oli transistoriteknologiassa jäljessä. A-35 ohjustorjuntajärjestelmä 60-luvun puolivälissä oli ensimmäinen johon saatiin transistoritietokone, mutta niitä oli vain muutama. S-300 taisi olla ensimmäinen itämainen taktisen tason järjestelmä johon sellainen tuli.
 
Viime yönä (28.5.2023) Ukrainaan ammuttiin 54 Shahed-kamikazelennokkia. Näistä 52 onnistuttiin torjumaan Ukrainan mukaan, mutta esim. Kiovaan osui ainakin yksi (tai sen jäänteet), vaikka yli 40 ammuttiinkin Kiovassa alas.

Kallista puuhaa on noiden torjuminen ilmatorjuntaohjuksilla.

Viktor - mobile air defense for Ukraine​


Tsekkiläinen ryhmä Gift for Putin on joukkorahoittanut 15 kappaletta MR-2 Viktor ilmatorjuntakonekivääriä toimitettavaksi Ukrainaan. Se perustuu vanhaan neuvosto-aikaiseen 14.5 mm ZPU-2:een, johon on lisätty mm. pimeänäkötähtäimet (day/night sights). Viktor on asennettu Toyota-alustalle, ks. kuva alla. Tehollista kantamaa tuolla on nähtävästi n. 1.4 km.

Katso liite: 78349

The use of drones in the Russia-Ukraine War highlights the need for militaries around the world to adapt and develop effective strategies to counter rapidly evolving drone technology. Developing countermeasures and integrating them into military operations will be crucial for maintaining security and stability in the face of this new battlefield reality.

The new Czech MR-2 Viktor is a simple combination of a ZPU-2 Russian-made anti-aircraft 14.5 mm twin gun mounted on a Toyota Land Cruiser. However, there is a fundamental difference. While conventional technical vehicles use the original KPV machine gun targeting system, the MR-2 Viktor employs a different targeting system. It is equipped with day/night sights for aerial targets and another sight to fire against land targets with a maximum firing range of up to 2 km.”


Answering The Call: Heavy Weaponry Supplied To Ukraine -sivuston mukaan Hollannin rahoituksella/avulla noita on lisäksi luvattu toimittaa yhteensä 100 kpl Ukrainaan.

MR-2 Viktoreita on lehtitietojen mukaan (4.5.2023) jo toimitettu Ukrainaan.

Ehkä nuo tähtäimet tekevät MR-2 Viktoreista sitten parempia kuin Sergeit, vaikka kantamaa on vähemmän?

Vertailun vuoksi Sergein hinta Somaliassa tuollaisella (käytetyllä) alustalla on Reuters’in mukaan $20’000. Todellinen arvo/hinta ilman ”Black Market” –lisää voi olla ehkä $10’000 tai alle?
En tiedä että kuinka hyviä nuo ovat lennokkien torjunnassa, jos Saab Trackfire + Itkk ei kykene sekään vakautuksesta yms. tekniikasta huolimatta osumaan tarkasti droneihin. Tietysti Tsekki haluaa "combat approved" leiman noille värkeilleen ja kun sillä ei ole kehittyneempääkään antaa. Laite itsessään on kyllä yksinkertainen ja toimintavarma. Lisäksi tykeistä on paljon kokemusta varmaankin Ukrainalla.
 
Back
Top