Kuten sanoin, minä löysin speksit huomattavasti fyysisesti suuremmasta ohjuksesta.Englanti on selvästi vaikea kieli ja Reserviläisen toimittaja ei sitä selvästi osaa. Olet löytänyt Norskluftvernin artikkelista todennäköisesti oikeimmat määritelmät ohjuksen tehokkuudelle, jotka suomeksi kuuluvat kertauksen vuoksi: Daavidin linko voi torjua ohjuksia ja isoja raketteja, joiden kantama on 40-300 km ja se voi torjua ohjuksia, joiden nopeus on jopa 7,5 Mach yli 15 kilometrin korkeudesta.
Suomalaisten sotilasjulkaisijoiden englannin taito on huono.
"Jotkut ovat kysyneet, miksei Suomi ostanut Ruotsin lailla amerikkalaista MIM-104 Patriot -järjestelmää upouusine GEM-T-/PAC-3-ohjuksineen. Siihen voisi olla ainakin kolme syytä.
Ensimmäinen syy voisi olla torjuntakyvyssä. Siinä, kun Patriotin GEM-T-ohjuksen lentokoneiden torjuntaetäisyys on enintään 160 kilometriä, Daavidin lingon Stunner (SkyCeptor) ulottuu 300 kilometriin. PAC-3 torjuu ballistiset ohjukset enintään 60 kilometrin päästä. Stunner-ohjuksen suurinta ballististen ohjusten torjuntaetäisyyttä ei kerrota, mutta todennäköisesti käsivarsi on tässäkin suhteessa pidempi. Toisin kuin Patriotissa Daavidin linko laukaisee ohjukset pystysuoraan, joten Patriotin kaltaista kuollutta kulmaa ei synny mihinkään suuntaan.
Toinen syy voisi olla hinta. Daavidin linko on paljon edullisempi kuin Patriot ja myös Stunner-ohjus on halvempi kuin PAC-3. Järjestelmässä hintaeron väitetään olevan kolmin–nelinkertainen ja ohjuksissa jopa viisinkertainen. Siitä kielii sekin, että Patriotissa ollaan ottamassa käyttöön uutta PAAC-4, ohjusta joka on käytännössä Stunner. Sitä aletaan valmistaa Romaniassa."
Suomi osti Daavidin lingon, miksei Patriotia? (Siivet 6/2023 pääkirjoitus) - Siivet
Israelin puolustusministeriö vahvisti sunnuntaina 12. marraskuuta Suomen 317 miljoonan euron tilauksen Daavidin lingosta (David’s Sling). Suomesta tuli tämän korkeatorjuntaan soveltuvan järjestelmän ensimmäinen ulkomainen tilaaja....
siivet.fi