Samses kirjoitti:
Uudessa Sotilasaikakauslehdessä oli maavoimien uudistettuun tst-tapaan liittyvä kirjoitus, joka käsitteli tällä kertaa ilmatorjuntaa.
Epäilemättä ko. kirjoitus tulee pian maavoimien sivulle intin nettisaitillakin, mutta tässä pari poimintaa jotka kiinnittivät huomiotani:
- Olkapääohjusten saamisen alueellisille joukoille mainittiin olevan välttämätöntä. Toivo Stingereistä tai muusta käpyjen heittelyä tehokkaammasta kalustosta siis elää.
- Kiinnostava ristiriita oli, että artikkeli toisaalta korosti lennokkien käytön yleistymistä ja niden torjunnan välttämättömyyttä, mutta sanoi että kustannus-hyötysuhteen vuoksi niitä ei kannata ammuskella ohjuksilla vaan ne on "hoidettava" aktiokalustolla; ja toisaalta sanoi että tykkikalusto vanhenee (ilmaus oli "kuluu loppuun") ja poistuu. Jäi mietityttämään, että koska tykkikaluston uusimisesta ei puhuttu halaistua sanaa, niin tarkoittaakohan tuo mainittu aktiokalusto sitten pelkkiä itkoja. No, kaipa 12,7 lennokkiin puree kun sattuu osumaan, ei niitä kai missään vielä panssaroitu ole.
Lennokit ovat iso ongelma ilmatorjunnalle. Isot tiedustelulennokit ammutaan tietysti aina alas millä kyetään koska ne ovat hyvin arvokkaita maaleja, eikä niitä vastapuolellakaan ole suuria määriä. Pienemmät sen sijaan ovat halpoja ja pieniä maaleja, jotka siltikin ovat tärkeitä elementtejä vastapuolen tiedustelutoiminnassa. Ne pitäisi ampua alas, mutta halpuutensa vuoksi niitä on paljon ja ohjuksilla niiden ampuminen ei ole kovinkaan taloudellista koska ohjuksia taas on käytössä vähän. Mitä esimerkiksi pitäisi tehdä itänaapurin alle kymmenkiloisille ja kärkiväliltään alle kaksimetrisille Zala 421-mallisille lennokeille? Esimerkiksi ITO 05(M):llä tai Crotalella sen saisi melko helposti alas, mutta siinä menee yksi suht vähälukuisista ohjuksista. Uusimmatkaan olkapääohjukset eivät todennäköisesti kykene lukittumaan tuollaiseen hyvin kylmään (pienissä lennokeissa on yleensä sähkömoottori, josta lämpöä ei juuri muodostu) maaliin ja kalliita nekin ovat (eli ohjuksia ei ole paljon tuhlattavaksi).
Zala-lennokit
Tykkien ongelma on se, että ne ovat joko kalliita tai sitten suorituskyky on heikko (kantama, osumatarkkuus, yötoimintakyky). Esimerkiksi joku Oerlikonin tykki AHEAD-ammuksilla pudottaa varmasti minkä tahansa lennokin mikä tulee alle 4 km etäisyydelle. Tykki kuitenkin maksaa melkoisesti, puhutaan varmasti miljoonista eurosta per tykki kun tulenjohtojärjestelmä lasketaan mukaan. Onglema on myös tykin koko, painoa saman verran kuin tavanomaisella kenttätykillä. Kantama on ongelma kun puhutaan vähänkään isommista lennokeista. Ne voivat suht helposti yksinkertaisesti pysyä pois tykkien ulottuvilta.
Sergei on tietysti halpa (koska sellaisia jo on), mutta ongelma on kantama, torjuntakorkeus ja osumatarkkuus. Pieneen maaliin on sillä hyvin hankala osua vähänkään kauempaa (suuri hajonta, epätarkka suuntausjärjestelmä ja vain iskusytytteiset kranaatit) ja pienimmätkin lennokit kykenevät suht helposti lentämään sen ulottumattomissa (lyhyt kantama ja korkeusulottuvuus). Esimerkiksi nuo Zalat kykenevät lentämään 2,5-4 km korkeuksilla, missä Sergeillä ei ole mitään mahdollisuuksia osua. Vähänkään isommat lennokit voivat lentää vielä korkeammalla eli Sergein teho niitä vastaan ei ole kummoinen ellei sitten vastapuoli ehdoin tahdoin halua lentää Sergein ulottuville.
Samses kirjoitti:
- NASAMS parantaa it-tulen tehoa mutta toisaalta ohjusten vähäinen määrä aiheuttaa sen, että tulee ampua vain "erittäin edullisiin maalitilanteisiin".
Tämä tilanne on ollut meillä aina pidemmän kantaman ilmatorjuntaohjusten kanssa. NASAMS:n osalta tilanne on huomattavasti aikaisempaa parempi siinä, että se kykenee käyttämään omien ohjustensa lisäksi Ilmavoimien AMRAAM:ja ja AIM-9X:ä, mikäli se katsotaan järkeväksi. Lisäksi käytettävissä on IRIS-T ja ESSM (lisätutkalla) ja tulevaisuudessa kenties vielä muitakin ohjuksia (datalinkillä varustettujen ohjusten integrointi järjestelmään on melko yksinkertaista). Mahdollisia ohjuksia on siis paljon aikaisempaa enemmän. AMRAAM:n ja AIM-9X:n, ESSM:n tai IRIS-T: osumatodennäköisyys ja häirinnänsieto ovat myös huomattavasti parempia kuin esim. Bukilla (johtuen ihan ohjusten ohjausmenetelmistä) eli samalla määrällä ohjuksia saadaan todennäköisesti enemmän pudotuksia. Ei Buk tietenkään huono järjestelmä ole (ja kantama ja korkeusulottuvuus toki ovat paremmat) mutta uudet ohjukset vain ovat huomattavasti kehittyneempiä.